Képek igazítása bejegyzésekben – WordPress kurzus 19.

Képek igazítása bejegyzésekben: Kurzusunk soron következő része a képek igazításával foglalkozik.

Gyakran látni weboldalakat, ahol a képek csak “oda vannak szórva” a bekezdések közé, rendezetlen, formázatlan látszatot keltenek. Csupán annyit kell tenni ez ellen, hogy beállítjuk a szükséges képméreteket, és megfelelően igazítjuk képeinket.

Fontos, hogy tisztában legyünk weblapunk tartalmának szélességével, ehhez fogjuk a képek méretét beállítani. Ha nem tudod, hogy lehet ezt megállapítani, legegyszerűbb, ha megméred.

Készíts egy képernyőfotót blogodról, amit illessz be kedvenc rajzprogramodba. Készíts négyzet alakú kijelölést a tartalmi területről, majd olvasd le a terület szélességét. Esetemben az érték 715 pixel. Bejegyzés szélességének megmérése

Ekkora szélességű területen nagy kép akkor mutat jól, ha margót hagyunk jobb és bal oldalon, és a kép középre van igazítva. Blogunkban a nagyobb képek 640px szélességűek, és középre vannak igazítva.

Az igazítás végtelen egyszerű. Kattintással ki kell jelölni a képet, felette megjelennek az igazítás ikonjai.

képek igazításaEnnél a példánál is látszik, ha a balra igazítást választjuk, a szöveg a kép mellett, jobb oldalon is megjelenik.

Ha a jobbra igazítást választom, a kép a jobb oldalra kerül, jelen szöveg pedig bal oldalról fogja körbevenni.

Ha kiérünk a kép vonalából, a mondanivalónk újból teljes szélességben fog megjelenni. Volt már dolgom olyan WordPress sablonnal, ahol hiába választottam ki a szükséges igazítást, a kép így is mindig balra igazított maradt.

Ennek a problémának a megoldásához a sablon forráskódjába kellett belenyúlni, ami kicsit később fog következni.

Ha nem teljes szélességű képet szúrunk be, a méret semmiképpen ne legyen nagyobb, mint a rendelkezésre álló terület fele. Nagyon rosszul néz ki egy 3/4 oldal szélességű kép bármelyik irányba igazítva, ha mellette a szövegből csak egy-két szó fér soronként. Széttöredeznek mondataink, a tartalom élvezhetetlenné válik.

Szóljon hozzá!

4 × 4 =