WordPress menük – WordPress kurzus 18.

WordPress menük: Sorozatunk tizennyolcadik részében a WordPress menükkel ismerkedünk meg.

A menük fontos elemei minden weboldalnak. Meggyorsítják és megkönnyítik a navigációt blogunkban, segítik a látogatókat a keresett téma gyors elérésében.

Egy jó menürendszer fél siker a blogolásban, és keresőoptimalizálás szempontjából sem mindegy, hogy épül fel oldalunk menürendszere.

A WordPress — ahogy a legjobb blogmotorhoz illik — támogatja a felhasználói menük könnyű létrehozását, kezelését.

menuk01A menükezelőt is a “Megjelenés” menüpontban érhetjük el.

Az oldal megnyitása után a WordPress rendszerünk menüit  látnánk, ha létre lennének hozva. Ehelyett a sablonunkba beépített alaphelyzet fogad.

A rendszer felajánlja a “Kezdőlap” nevű menüpontot és az egyetlen oldal típusú tartalom címét. Ez egy ajánlás, mert a menü nincs még mentve.

menuk02Nevezzük át a menüt “Főmenü” névre.

Az “Egy minta oldal” menüpontot törölhetjük, arra a későbbiekben nem lesz szükség. A felirat szélén lévő nyilacskával gördítsük le a menüpont tulajdonságait és válasszuk az “Eltávolítás” linket.

A művelet után egyetlen “Kezdőlap” menüpontunk marad, amivel elkezdhetjük a saját struktúra felépítését. Ez a megnevezés sem a legszerencsésebb, később át kell neveznünk.

menuk03A menükezelő bal oldali oszlopában vannak a megjeleníthető elemek. Válasszuk a “Kategória” címkéz, ezen belül is az “Összes” feliratú fület.

Jelöljük ki az összes eddig létrehozott kategóriánkat, hisz ezek a legfontosabb kulcsszavaink képzik a menürendszer gerincét.

A “Hozzáadás a menühöz” gombbal az elemek a jobb oldali menübe kerülnek.

A kezdőlapot nevezzük át arra a kifejezésre, ami blogunk legfontosabb kulcsszava lesz. Esetünkben ez a “természetjárás” szó.

Látogatóink tudni fogják, hogy a legelső menüpont mindig a kezdőlapra visz, nekünk pedig egy értékes belső linket jelent ez az átnevezés.

Ne felejtsük el a menünk mentését a “Menü létrehozása” gombbal.

menuk04  menuk05

Egyetlen fontos dolgunk maradt. Meg kell határozni, hogy az elkészült menü sablonunk melyik pozíciójában jelenjen meg. Válasszuk a “Navigációs menü” lehetőséget és újra mentsük munkánkat.

Így néz ki a blogunk a létrehozott felső menüvel:

menuk06

Kényelmünket szolgálja, hogy a menüpontok egérrel is húzhatók, így a sorrendjük bármikor könnyen megváltoztatható.

A korszerű sablonok többsége egy másik megjelenési helyet is támogat. Külön menüt helyezhetünk el a blog legfelső sorába, ahova oldalaink felsorolását tehetjük. Blog esetén erre nincsen szükség, elegendő a fő navigációt létrehozni.

Ha mégis kevésnek bizonyul ez a lehetőség, akkor az oldalsávba akármennyi további menü elhelyezhető Widget formájában.

Szóljon hozzá!

kettő + 4 =