WordPress widgetek – WordPress kurzus 17.

WordPress widgetek: Sorozatunk tizenhetedik része a WordPress widgetek kezelésével foglalkozik.

A widgetek olyan alkotóelemei a blognak, amiket az oldalsávban, a láblécben ill. sablontól függően más helyeken is elhelyezhetsz.

Használati lehetőségük erősen függ a választott sablontól. Ma már nyugodtan elmondhatjuk, nem létezik olyan WordPress sablon, ami legalább egy oldalsáv használatát ne támogatná.

Wordpress widgetek - Olcsó weboldal készítésMint minden látvánnyal kapcsolatos elemet, a widgeteket is a “Megjelenés” menüpontban érhetjük el.

A menüpontba történő belépés után a rendszer megjeleníti az elérhető widgeteket és a megjelenítésükre használható oldalsávokat.

A widget áthelyezése egyszerű húzással történik, ami sok oldalsáv esetén nagyon nehézkessé válhat.

Van újabban az a lehetőség:  rákattintunk az elem nevére, alatta megjelenik az oldalsávok listája. A kívánt hely kijelölése után a “Widget hozzáadása” gombra kattintva helyére kerül az elem. Az oldalsávon belüli sorrend már húzással is egyszerűen módosítható.

A mi sablonunk két oldalsávot és az alábbi általános widgeteket támogatja: Wordpress widgetek - Olcsó weboldal készítés

 • Archívum: A blogbejegyzések címeit havi csoportosításban jeleníti meg.
 • Címkefelhő: Megjeleníti a bejegyzésekben megadott címkéket. A felsorolásban a címkék kattintható linkként jelennek meg, rákattintva megkapjuk azokat a bejegyzéseket, amik a címkét tartalmazzák.
 • Egyéni menü: A létrehozott menük jeleníthetők meg az oldalsávban a modul segítségével.
 • Kategória: Bejegyzéseink kategóriái jeleníthetők meg vele. Rájuk kattintva a kategóriába sorolt tartalmat listázza a WordPress a főoldalon.
 • Keresés: Egy keresőmezőt helyezünk vele az oldalsávba. Tartalmas blogban nélkülözhetetlen! A felhasználók szeretik hamar meglelni a kívánt tartalmat.
 • Legutóbbi bejegyzések: Az utolsó x bejegyzés címét listázza időrendi sorrendben.
 • Legutóbbi hozzászólások: Olvasóink hozzászólásait listázza időrendi sorrendben.
 • Meta: Ez a modul a bejelentkezett felhasználóknak jeleníthető meg — saját menüjük jogosultságuk szerint.
 • Naptár: A tárgyhavi naptárt mutatja, kiemelve azokat a napokat, amiken írtunk blogbejegyzéseket.
 • Oldalak: A blogon létrehozott “Oldal” típusú tartalmakat listázza. A listázásból kizárható bármelyik oldal, az azonosítója alapján.
 • RSS: Más oldalak RSS hírcsatornáját jeleníthetjük meg az oldalsávban ezzel a widgettel. Azonos témájú oldalak esetén nagyon hasznos.
 • Szöveg: Ez a legszabadabb widget. Bármilyen szöveges tartalom megjeleníthető benne. HTML kódot is tud értelmezni, ezáltal kis programozói ismerettel bármire felhasználható.

Láthatjuk, az első oldalsávunkba húzott widgetek a láblécben jelennek meg, a jobb oldali sáv tartalma pedig a második oszlopba kerül. A láblécbe a legutóbbi bejegyzések, a legutóbbi hozzászólások, és az archívum került. Az oldalsáv kezdődjön mindig a kereséssel, majd a legutóbbi bejegyzések, a Címkefelhő és az archívum következzen. Wordpress widgetek - Olcsó weboldal készítés  Wordpress widgetek - Olcsó weboldal készítés Ma tettünk megint egy lépést a blog minőségi arculata és használhatósága érdekében. Legközelebb a WordPress menükkel ismerkedünk.

Szóljon hozzá!

1 × egy =