A tartalom szerepe – SEO suli 3.3 perc olvasás

A tartalom szerepe a weboldalon:

A tartalom szerepe fontos, nem lehet mellébeszélni! Az érdeklődők nem tartják hitelesnek azokat a weboldalakat, amik nem relevánsak. Egy kattintással tovább is „szörfölnek”.

A honlapra látogatókat az érdekli, tudunk-e megoldást problémáikra, a keresőrobotokat, a Google találati listáját pedig az: „rímel-e” a tartalom a témára.

Weboldalunk akkor, és csak akkor kerül a találati lista előkelő dobogójára, ha oldalunk optimalizált. Építhetünk mi égig érő linkvárat, a linképítés mit sem ér, ha a honlapunk nincsen megfelelően optimalizálva!

A weboldal tartalmi sikerét leginkább befolyásoló tényezők:

Pár másodperc az élet! Mindössze pár másodperced van arra, hogy bebizonyítsd a Tisztelt Érdeklődő Publikumnak: te vagy a megoldás! Te vagy, aki felszárítja a könnyeit! Te vagy, akinek a segítségével sikeres lehet! Meg kell adnod neki, amit keres! Hogyan? A jó főcím már fél siker!

Főcím

A jó főcímnek egy titka van: figyelemfelkeltőnek kell lennie. Hogy ez a figyelemfelkeltés milyen stílusban történik, az több mindentől függ. Függ magától a weboldaltól: dizájnjától, a tartalomtól.

A honlap tulajdonosától – milyen habitusú, mennyi idős, milyen nemű. Függ a célcsoporttól.

Minden cím utal a tartalomra. Bármilyen, első látásra badarságnak tűnő főcímnek is szorosan kapcsolódnia kell a tartalomhoz. Erősen ajánlott, hogy a főcímben szerepeljen legfontosabb kulcsszavaink (legalább) egyike. Nem mellesleg a keresők is a releváns főcímeket részesítik előnyben.

A főcím nem elhanyagolható jelentősége az is, hogy az oldalra látogatók jobban/szívesebben jegyeznek meg egy „érdekes” főcímet, mint egy „halottat”.

Alcím

A tartalom szerepe az alcím esetében is kiemelten fontos. Ha az alcím is jó, tényleg megfogtuk az isten lábát! Az alcím, és formázása (webmester kompetenciája) szintén fontos elem az oldal optimalizálásában. Továbbviszi a látogatót, magára a tartalomra.

Ha a főcím az ajtó, az alcím a „szélfogó”. Eszünkbe se jusson leültetni a látogatót! Az alcímmel is noszogassuk: „Tovább! Tovább! A teát később szolgáljuk fel!”

Első bekezdés

Az első bekezdésben kicsit vájjunk bele a látogató szívébe, agyába: keltsük fel érzelmeit! Csúnyán hangzik, de minden reklám erről szól. Akár kutyás reklámok, kisbabás reklámok, fájatorkunkfájafejünk reklámok – sorolhatnám a végtelenségig!

Az első bekezdés legfontosabb küldetése megmutatni a látogatóknak: ismerjük a problémájukat, átérezzük azt, és együtt sírunk velük.

Ne a Google-nek csináljunk oldalt!

Anno, a honlapkészítők és szövegírók nem kevesen estek abba a hibába, hogy telezsúfolták a szöveget kulcsszavakkal. Sőt, trendi lett ún. MFA oldalakat készíteni. Ezek amolyan „hirdetőoszlopok” voltak, céljuk, hogy a releváns tartalom mellett minél jobban fizető hirdetések jelenjenek meg.

Nem javaslom, hogy akár a Google-keresőknek, akár az Adsense hirdetési hálózatnak „feküdjünk le”, mert nem csak hogy nem nyerünk, veszíthetünk is: a túl nagy kulcsszósűrűség, vagy az aránytalan hivatkozási arány hátrasorolást, sőt, tiltást is eredményezhet!

És akkor weboldalunk csak „pusztába kiáltott szó” marad…

 

Szóljon hozzá!