Google Analytics – SEO eszközök2 perc olvasás

A Google Analytics a Google ingyenes webanalitikai szolgáltatása, segítségével a weboldalunk látogatóiról és szokásaikról láthatunk részletes statisztikát.

Ingyenessége ellenére az egyik legprofibb webelemző szoftver, mivel Google termék, remekül együttműködik a cég többi szolgáltatásával.

Összekapcsolható a Google Webmaster Tools-al, illetve hatékonyan segíti munkánkat a Google Ads kampányok elemzésében is.

Alapvető tudnivalók a Google Analytics-ról

Teljesen ingyenes. A Google Analytics elindulása óta ingyenes, és vélhetően az is marad. Mindössze egy Google fiók szükséges és bárki szabadon használhatja.

Egyszerűen elindítható. Az alapvető funkciók beüzemeléséhez elég beilleszteni a honlap oldalaiba egy néhány soros “követőkódot”. A kifinomultabb és összetettebb statisztikák használatához már komolyabb hozzáértés szükséges, de a profi hozzáértés elsajátítása sem lehetetlen.

Abszolút profi. Sok más Google alkalmazáshoz hasonlóan az Analytics is ingyenes, mégis teljes értékű, talán a piacon találhatók közül a legértékesebb szoftver! Óriási előnye, hogy integrálható az Adwords rendszerrel, így a legmagasabb igényeket is kielégítő webanalitikai rendszer lett.

A szolgáltatás az angol mellett 2007 végétől már magyarul is elérhető.

Használni szeretnéd?

Nem kell mást tenned, mint regisztrálnod. Ha még nincs, létre kell hozni egy Google account-ot amivel a későbbiekben bármelyik Google szolgáltatást igénybe lehet venni.

A regisztráció után be kell jelentkezni a választott e-mail címmel és jelszóval ezen az oldalon: Google Analytics. Néhány perc alatt létrehozza neked a rendszer, azt a fövetőkódot, amivel követi a “nagy testvér” oldalad látogatóit. Ezt a kódot kell weblapod forráskódjába illeszteni a <head> szekció végére.

Legtöbb WordPress weboldal-sablon már tartalmaz egy szövegmezőt a Google Analytics kód beillesztéséhez.

Mi mindent tud?

A szolgáltatás rendkívül kifinomult, és összetett, minden funkcióját lehetetlen ismertetni. Mivel “lakva ismerszik meg az ember”, a használat során mindenki megtalálja és megismeri azokat a jelentéseket, amire szüksége van.

Néhány szempont, ami szerint nyomon követhetjük a látogatókat:

  • Demográfia szerint
  • Érdeklődésük szerint
  • Földrajzi adatok szerint
  • Viselkedés szerint
  • A használt operációs rendszer szerint
  • Mobil technológia szerint

A felsoroltakon kívül számtalan egyéb statisztika és kimutatás készíthető a programmal, használata egy marketing-kampány során elengedhetetlen.

Szóljon hozzá!