Google Webmaster Tools – SEO eszközök3 perc olvasás

A Google Webmaster Tools (Google Webmester Eszközök) a legnagyobb kereső által ingyenesen használatunkra bocsájtott eszköz.

A GWMT-ban részletes jelentéseket kapunk honlapunk keresőben elfoglalt helyéről, statisztikákat a megjelenésekről kattintásokról, kimutatásokat külső és belső linkjeinkről.

A statisztikákon túl, akár üzenetet is kaphatunk weboldalunk ordító hibáiról és tartalomkezelő rendszerünk frissítéséről.

A rendszer használatához – természetesen – egy Google fiókra is szükség van, ezzel lehet bejelentkezni. A monitorozáshoz legalább egy weboldalt fel kell vinni a “Webhely hozzáadása” linken. A weboldal tulajdonjogát igazolni kell, hogy az adatokat láthassuk.

Ha sikerült a tulajdont igazolni, máris hozzáférünk a Google Webmaster Tools eszközeihez.Belépés után az irányítópultba érkezünk.

Google webmaster Tools irányítópult
A Google Webmaster Tools bal oldali menüben a következő menüpontok érhetők el:

  • Webhely-irányítópult
  • Webhelyüzenetek
  • Keresési megjelenés
  • Keresési forgalom
  • Google index
  • Feltérképezés
  • Biztonsági problémák
  • Egyéb források

Webhely irányítópult: Belépés után ezen az oldalon landolunk, ahol összefoglalást láthatunk a többi menüpont adataiból.

Webhelyüzenetek: Itt tárolódnak a Google által küldött üzenetek. Szabadon rendszerezhetjük, fontosság szerint csillagozhatjuk őket.

Keresési megjelenés: Itt a Struktúrált adatok, az Adatkiemelő, a HTML-fejlesztések és a Webhelylinkek almenüpontok érhetők el.

Keresési forgalom: Ez az a menüpont, ahol a weblapunk forgalmi adataival kapcsolatban a legtöbb információhoz jutunk.

Megtekinthetjük azokat a keresési lekérdezéseket, amikre a Google találatként eredményül adta lapunkat, a kulcsszavak mellett az ahhoz tartozó helyezések is megtalálhatók.

Az Ön webhelyére mutató linkek menüpont alatt látjuk azokat a hivatkozásokat, amik a weboldalunkra mutatnak a nagyvilágból.

A Belső linkek almenü a weboldal saját linkszerkezetét jeleníti meg.

A Kézi műveletek, a Nemzetközi célzás és a Mobilos használhatóság menüpontok további infókat adnak a címükkel jelzett témakörökben.

A Google Index főmenü, tartogat még értékes információkat a webmestereknek. Megtekinthetjük, melyek a Google által indexelt oldalaink, ezek számának alakulását grafikonon ábrázolva, ill. listát, amit a kereső a tartalomból merített kulcsszavakról készített.

A Feltérképezés alatt oldalunk feltérképezési hibáit, statisztikáit találjuk, itt tölthetünk fel külön menüpontban saját webhelytérképet is.

Külön menüpontban vannak felsorolva webhelyünk biztonsági problémái, az az igazi, ha ez az oldal minél kevesebb bejegyzést tartalmaz.

Legvégül az Egyéb források menüpont alatt vannak összeszedve a további Google eszközök, amivel még több látogatót szerezhetünk weboldalunkra.

Felde László

Szóljon hozzá!