Mennyire mobilbarát a weboldalad?

mobilbarát weboldal

Ha nem tudod mi az a mobilbarát weboldal, rengeteg eladástól esel el.

Néhány éve nem volt még mobilbarát weboldal, szinte csak asztali vagy hordozható számítógépeiket használták az emberek termékek keresésére és online vásárlásokhoz. A vállalkozásoknak akkoriban nem volt szüksége mobilbarát (reszponzív) weboldalakra.

Azok az idők már elmúltak.

A mai „mindig-online” világban a vásárlók hozzáértőbbek és igényesebbek, mint valaha. A weboldal tulajdonosoknak nem kell többé azon töprengeni, vajon szükséges-e a mobilbarát weboldal: 100%-ban szükséges. A tanulmányok szerint az okostelefonok átvették az online vásárlás piacát.

Ha a weblapodon feliratkozókat gyűjtesz tájékoztatási, vagy érékesítési céllal, gondoskodj róla, hogy weblapod zökkenőmentesen együttműködjön a legújabb okostelefonokkal. Nem biztos, hogy a weboldalad képes erre? Olvasd el a lenti tippeket, hogyan teheted weboldalad reszponzivvá 2018-ban.

Kezdd egy mobilbarát layout-tal.

Először meg kell tudnod, hogy weblapod mobilbarát megjelenést használ-e. Ez teszi lehetővé, hogy weblapod megfelelően jelenjen meg különböző eszközökön. Rengeteg nyílt forrású (ingyenes) sablon létezik, így nem kell messze menni, hogy megtaláld az igényednek megfelelőt.

A reszponzív-technológia az oldalelemeket egy rácsszerkezetben helyezi el. Az elemek elcsúszhatnak a rácson attól függően, hogy milyen méretű képernyőn nézik a weboldalt. Minden összetevő hatékonyan van elhelyezve különböző modulokon keresztül. A cél az, hogy a látogatók a képernyő méretétől függetlenül, azonos böngészési élményt kapjanak. Jó ötlet az okostelefonokra és a táblagépekre összpontosítani, de ne felejtsd el a laptop felhasználókat és az asztali számítógépeket sem. 

Ez az egységes megközelítés a keresőoptimalizálásban is előnyt jelent. Elkerülhető, hogy a mobil oldalak más webcímet kapjanak, illetve nem kell félned, hogy a különböző tartalmak hogy fognak kinézni más eszközökön.

Hasznos segítség lehet a Responsive Design Testing Tool oldala, ahol ellenőrízheted, hogy a weboldaladon megjelenített grafika, vagy szöveg hogy néz ki különböző képernyőméreteken.  
Győződj meg róla, hogy weboldalad működik-e hüvelykujj-kattintással.

Mivel rengeteg ember mobiltelefont használ böngészésre és online vásárlásra, a mobilbarát weboldalnak figyelembe kell vennie ezt a tendenciát. A kedves telefonhasználó csak a “telefon kezével” kívánja navigálni a weboldalakat. 

Teszteld, hogy látogatóid hozzáférnek-e azokhoz a helyekhez, ahol linkekre tudnak kattintani. Távolítsd el a “csipeszeket”, amelyek a tartalom vagy a gombok nagyításához szükségesek. Ez azt jelenti, hogy a szöveg és a grafika túl kicsi és nem megfelelően optimalizált az okostelefon-használók számára.

Építs fel egyszerű és zökkenőmentes weblapot.

Nem fogsz tudni weblapoddal minden platformon nagyszerű eredményeket elérni, ha az elrendezés nem tiszta és kifogástalan. Ne feledd, a látogatók csak néhány másodpercig tartózkodnak a landoló oldalon, hogy megnézzék a weboldal megfelel-e igényeiknek.

Ha weblapod egy óriási zűrzavar, akkor nehéz a látogatóknak kiválasztani és azonosítani, amire szükségük van. A frusztráció miatt rögtön tovább kattintanak. Az okostelefonokon és más kisebb eszközökön az olvashatóság még kritikusabb. Senki sem akar kancsal lenni,a nagyításhoz pedig a másik kéz használata is kell.

Túl sok csillogás és hang nem csak a weblapod lassabb betöltését eredményezi, hanem eltereli a figyelmet a legfontosabb üzleti mondanivalódról. A késlekedés veszteség, a maga nemében. A túl sok video, fotó, bannerek, hirdetések mind-mind lassítják a betöltést.

Használj kisebb méretű képeket, és korlátozd a grafikák számát minden oldalon. Ne felejts el sok szabad teret hagyni weblapodon. A szabad területek lehetőséget adnak az olvasó szemének arra, hogy más elemeket is észrevegyen, és segítenek feldolgozni a vizuális elemekbe kódolt információkat.

Szóljon hozzá!

11 + tizenöt =