Milyen fajta honlap kell nekem?2 perc olvasás

Milyen fajta honlap kell nekem? Érdemes kitalálni már az ajánlatkérés előtt!

Milyen fajta honlap kell nekem? Mielőtt árajánlatot kérünk egy honlapkészítőtől, célszerű eldönteni, mire is van szükségünk – legalább körvonalaiban.

Egy vérbeli, nevére valamit is adó szakember segít nekünk, igyekszik megtalálni azt a fajta megoldást, ami számunkra a legoptimálisabb, akkor is, ha ez részére anyagilag nem “nyerő”.

Ha “földi” vállalkozásunkat szeretnénk az interneten is megtekinthetővé tenni, akkor csak ún. “image-javító” weboldalra van szükségünk. Ez lehet egyszerű HTML/CSS megoldás képekkel, néhány oldal tartalommal. Statikus tartalom, csak ritkán változik, otthoni kezelhetőségre nincs szükség. Ez a legolcsóbb honlapmegoldás.

Ebbe a kategóriába tartoznak a “sales” oldalak is, ahol egylapos tartalommal terméket, ill. szolgáltatást adunk el, vagy valami okból az érdeklődők e-mail címeiből építünk listát. A látogatóval nincs szükség közvetlen kontaktusra, a honlap automatikusan kiszolgálja őt. Ennél bonyolultabb felépítésű a blog, ahol a szerző rendszeresen publikál, gondolataihoz várja a hozzászólásokat. Ide okvetlenül kell az otthoni kezelhetőség, a böngészőn keresztül módosítható weblap.

A legjobb, legnépszerűbb blogmotor a WordPress. A számtalan elérhető bővítménnyel túlmutat egy blog lehetőségein, igazi CMS (tartalomkezelő rendszer) vált belőle. Hasonló tartalomkezelők a legnépszerűbbek közül a Drupal és a Joomla.

Ennél bonyolultabb feladatokra léteznek speciális rendszerek, amik a legmagasabb árkategóriába esnek. Ilyenek a webáruházak, társkereső oldalak, licit oldalak stb. Díjaik nagyon magasak lehetnek, függenek a hozzá telepített szolgáltatásoktól.

Ebbe a három kategóriába – nagyjából – bármilyen weblaptípus besorolható. A középső kategóriával megoldható szinte minden, igazán magas díjakra csak nagyon speciális igények esetén kell számítani.

Felde László

Szóljon hozzá!