Skip to content

Mire figyelj a megfelelő webtárhely kiválasztásakor

A webtárhely árucikknek tűnik napjainkban. Csak kiválasztod a szükséges lemezterületet, sávszélességet, és már működik is. Míg korábban mindenféle korlátokat szabtak neked, manapság elkényeztetnek a választékkal, és a költségek a legtöbb vállalkozás számára jelentéktelenné váltak.

De nagy hiba azt gondolni, hogy a webtárhely ugyanolyan áru, mint a villamos energia, vagy a gáz. Tény az, hogy a webtárhely szolgáltatásnak sok összetevője van, és ezeknek tudni kell harmóniában együtt dolgoztatni, hogy magas színvonalú, folyamatos szolgáltatást nyújtson. Az alacsony költségű szolgáltató kiválasztása racionális választási lehetőségnek tűnhet, de számolni kell az üzlet számára okozott veszteséggel is.

webtárhely szolgáltatás

Nézzük meg mi az az öt tényező, ami alapján eldől, hogy a webtárhely szolgáltatásod valóban segíti-e vállalkozásod vagy visszafogja azt.

1. Mennyi a weboldalad betöltési ideje?

A betöltődés sebessége az a sebesség, amellyel weblapod böngészőben megjelenik. Számos olyan webhely van, ahol megmérheted weboldalad betöltési sebességét. A betöltési sebesség több okból is fontos. Legfontosabb, hogy a weblap gyorsabb betöltése jobb felhasználói élményt nyújt, mint lassú társaié. Az emberek egyszerűen utálják, ha egy weboldal betöltésére várni kell.

Látogatóink nem csak asztali gépeken böngésznek. Mára elértük, hogy a mobil készüléket használók száma meghaladja az asztali gépen böngészőéket. Vásárlóink, érdeklődőink egyre gyorsabb weboldalakat igényelnek.

A Google is megértette, ezért határozottan kijelenti, hogy a weboldal sebessége az egyik olyan adat, amelyet az általános keresési algoritmus részeként mér. Azt nem árulja el, hogy a betöltési sebesség hányadik rangsorolási tényező, de annyira gyakran emlegeti, hogy érdemes rá odafigyelni.

Anélkül, hogy részletesen elemeznénk a betöltési sebességet, több tucat lassító tényező létezik, legtöbbjük a dizájnnal hozható összefüggésbe. Ezek azok a trükkök, amiket egy tapasztalt, és általában drága webfejlesztőnek meg kell változtatnia weboldalad kódjában.

Weboldalad felgyorsítása nem olcsó mulatság, és időbe telik. A webtárhely kiválasztása egy olyan terület, ahol gyors eredményeket érhetsz el. A virtuális magánkiszolgálóra (VPS) történő váltással, vagy SSD-re történő frissítés révén elképesztő módon javíthatod a betöltési sebességet a weblap kódjának megváltoztatása nélkül.

2. Zajos szomszédaid vannak?

Senki nem szereti a zajos szomszédokat. Anti-szociálisak, zavaróak és hajlamosak lehúzni környezetük hangulatát.

Ez ugyanígy igaz a webtárhely szolgáltatásra is. Tudod miért van az, hogy a szolgáltató aprópénzért kínál bármennyi tárhelyet és sávszélességet, amire csak szükséged lehet? Mert nem egyedül vagy a szerveren.

Ez egy valós probléma. A szolgáltató nem fogja nyilvánosságra hozni, de mindig lesznek olyan emberek akik harapni fognak ezekre az ajánlatokra. Ők lesznek azok, akik megpróbálják kihozni az összes teljesítményt a havi pár száz forintos tárhelyből. Talán a szervert használják az e-mail listájuk berobbantására, vagy akár több tucat memória-éhes szkriptet futnak számtalan affiliate weboldalon.

Bármit is csinálnak, egy biztos. A zajos szomszédok egy része a szerver kulcsfontosságú erőforrásait fogja felemészteni, ami gyakran káros hatással van az egész szerver teljesítményére.

Persze vannak olyan eszközök, mint például a CloudLinux, amelyek korlátozzák a felhasználók hozzáféréseit, érdemes előre tudni, hogy a szolgáltató rendelkezik-e ilyen típusú kondicionálóval.

spam

3. Milyen az IP-cím hírneve?

Ha a szerver, amin a tárhelyed van kéretlen leveleket küld, vagy a rosszindulatú programokat tárol, akkor biztos, hogy az IP-címe feketelistára kerül. Ez rossz hír neked, mert befolyásolhatja az e-mailjeid kézbesíthetőségét és a találati listán elért helyezésedet.

Számos szoftverrel is ellenőrizheted a szerver IP-hírnevét, ergo azt is láthatod, hogy feketelistás-e.

Az egyik legfontosabb oka feketelistára történő bekerülésnek, hogy más ügyfelek, akik ugyanazon a szerveren vannak, nem biztonságos alkalmazásokat használnak vagy elavult szoftvereket futtatnak. Mindez nem feltétlenül rossz szándékkal történik. Általában a felügyelet vagy a hozzáértés hiánya.

Vegyünk egy példát. A hackerek nem fogják közzétenni módszereiket, de mindig biztonsági réseket keresnek, amelyeket kihasználhatnak. A klasszikus példa egy elavult kapcsolati űrlap, amelyet kihasználva kéretlen leveleket küldhetnek.

Egy másik példa a frissítetlen tartalomkezelő rendszer (CMS), például a WordPress vagy a Joomla. A CMS rendszerek napjainkban egyre népszerűbbek, de a tervezési fázis befejeztével, a gyanútlan üzlettulajdonos nem tudja, hogy a rendszert naprakészen kell tartania. Ezek a frissítések nem véletlenül jelentek meg, és legtöbbször biztonsági problémákat javítanak.

Felelősségteljes megoldás ha a szolgáltató folyamatosan figyeli a szerver szoftverét, figyelemmel kíséri a kimenő e-maileket, az ismert ujjlenyomatok monitorozására, az adathalászat és a rosszindulatú programokhoz kapcsolódó e-mailek elkapására.

A fenti eszközök költséggel járnak, ezért a webtárhely szolgáltató elhanyagolja az IP-hírnév védelmének többletköltségét. A felelős szolgáltatók viszont használni fognak védelmi mechanizmusokat, hogy megelőzzék ügyfeleik feketelistára kerülését.

4. Lassú a sebesség csúcsidőben?

Ha látogatott üzleti weboldalad van egy megosztott szerveren, biztosan alacsony teljesítményt tapasztalsz a csúcsidőben vagy a túlterhelt szezonális időszakokban.

Nagy az esélyed, hogy egy memóriafaló bevásárlókosár alkalmazás alól kifogy a szusz. A megosztott tárhelyek célja a többség igényeinek kielégítése. Ez azt jelenti, hogy a szerver kulcsfontosságú erőforrásai, például a CPU és a RAM egyenletesen oszlanak meg az adott szerveren üzemelő összes weblapon. Azaz oldaladnak sorban kell állni ahhoz, hogy megkapja a szükséges energiát.

Mindez mit eredményez? Lassú teljesítményt, ami bosszantja a látogatókat, és végső soron veszteséget az elveszett eladások miatt.

Néhány további százasért havonta búcsút inthetsz az ilyen típusú teljesítményhez kapcsolódó problémáknak. Egy VPS-sel skálázhatóvá válik weblapod. Megadhatod a számára kiosztott CPU vagy RAM mennyiségét, így garantálva van a  teljesítményszint.

Gondolkozz. Ahelyett, hogy a több száz szomszéddal küzdj a processzor időért, mindent megtehetsz magadnak azért, hogy előre léphess.

Persze, van néhány extra havi költség, például egy vezérlőpult-licenc, talán egy felügyelt szerver szolgáltatás, ha nincs rendszeradminisztrátor a csapatban, de ez mindenképp egy bölcs befektetés vállalkozásodnak.

5. Nem szabványos szoftver megengedett?

Előfordulhat, hogy olyan szoftvereket vagy szoftver verziókat kell futtatnod, amelyeket  nem támogatja a megosztott tárhelyszolgáltatás. Például, a szükséges bevásárlókosár szoftvere megköveteli a PHP legfrissebb verzióját, de a szolgáltatód még nem támogatja ezt a verziót.

Vagy a szolgáltató által kínált szabványos szoftverek lassabbak, mint a többi alternatíva. Néhány példa lehet a webszerver, ahol az Apache helyett a LiteSpeed-et használják, vagy a MySQL helyett a Percona-t. Ez nem azt jelenti, hogy a lassabb verzióknak nincsenek előnyeik (például az Apache ereje a biztonságban van), de ha egzotikusabb eszközöket szeretnél futtatni, akkor a megosztott tárhely nem feltétlenül a legjobb számodra.

A webtárhely szolgáltatás nem olyan áru, mint a villamos energia vagy az üzemanyag. Érdemes alaposan tájékozódni a kiválasztás előtt.

Legyen szó betöltési sebességről, zajos szomszédokról, rossz IP-hírnévről, csúcsidőkről vagy nem szabványos követelményekről, meg kell értened a vállalkozásod költség-haszon egyensúlyát, és ennek megfelelően kell megtervezned tárhelyed.

Szóljon hozzá!

4 × öt =

Call Now ButtonScroll To Top