Mire figyelj céges weboldal készítés során15 perc olvasás

Mire figyelj céges weboldal készítés során

Céges weboldal készítés, webáruház készítés

Ma már nem üzemeltethető sikeresen egy vállalkozás, még a tégla és habarcs értékesítés esetében sem, webes jelenlét nélkül. A vásárlók az interneten kutatnak a termékek, helyek, nyitvatartási idők után. A felhasználók minden információt az internetről szereznek. Bármilyen probléma felmerül, az interneten keressük a megoldást, hisz ott lapul a zsebünkben ez az óriási lehetőség.

Egy egyszerű, de gondosan megtervezett weboldal segít nekik eljutni hozzád. Akár terméket vagy szolgáltatást értékesítesz, weboldalad új piacokat nyithat, olcsóbban és egyszerűen bővítheted üzleti tevékenységedet. Weboldaladra olyan érdeklődők is rátalálnak, akik eddig sosem hallottak róla.

Akik veled szeretnének üzleti kapcsolatba lépni, tőled akarnak vásárolni, legelőször a céged weboldalát fogják megnézni. Ha nem találják meg a honlapod, nagy eséllyel mennek a konkurenciádhoz. Ha rossz a weboldalad, akkor is a versenytársaid mellett dönthetnek.

A weboldal tervező szoftverek fejlődtek és könnyebben használhatók, mint valaha. Nem kell megismerkedned a HTML kódolással, hogy látványos és jól működő weboldalt készíts. A céges honlapok közöl ma már a legtöbb wordpress weboldal.

A WordPress alapra akármilyen vállalkozói honlapot felépíthetsz. Nagyon komoly blogot, egy céges weblapot, 1000 terméknél kevesebb terméket forgalmazó webáruházat (webshopot), vagy akár teljesen különleges, egyedi igényekre szabott WordPress alapú weboldalt is kialakíthatsz magadnak. Számtalan ingyenes és fizetős bővítmény (plugin) elérhető hozzá, a lehetőségeknek tényleg csak a fantázia szab határt.

Függetlenül attól, hogy milyen programot használsz, ismerd meg az általános szabályokat és tippeket, amelyek professzionális megjelenést kölcsönöznek a weblapodnak, könnyű lesz megtalálni és bemutatni a cégedet legjobb fényében.

Íme az útmutató lépésről lépésre, a sikeres céges weboldal készítés, vagy webáruház készítés folyamatáról:

1. Határozd meg weboldalad elsődleges célját

Céges weboldaladon információkat nyújtasz vállalkozásodról, ill. lehet egy közvetlen felület a kereskedelem számára. Akár egyszerű bemutatkozó weboldalt, akár webáruházat hozol létre, érthetően mondd ki, mi a vállalkozásod célja. Ne bízd az ügyfelekre annak kitalálását, hogy mivel foglalkozol. Ezt egyértelműen mutassa meg a céges honlap.

Alapvetően 4 fő céllal indulhat a céges weboldal készítés ill. webáruház készítés:

  • Üzleti kapcsolatfelvétel: adat- és információközlés, amely segít a cég termékeinek és szolgáltatásainak értékesítésében. Ezeket hívjuk bemutatkozó oldalaknak.
  • Márkaépítés: Saját márkát szeretnél létrehozni, vagy régi márkádat még jobban elmélyíteni az emberekben.
  • Online értékesítés: Tovább bővíted az eladási lehetőségeket termékeid, vagy szolgáltatásaid internetes értékesítésével.
  • Portfólió bemutatása: Többnyire művészettel kapcsolatos termékek és szolgáltatások bemutatása, eladása miatt

Gondold át a konkrét felhasználói élményt és az utazást, amit a látogatód él meg a weboldaladon navigálás közben. Bármi is legyen weboldalad célja, akármi legyen a fókuszban, a látogatók érjék el könnyen és a célt erősítsd meg bennük navigálás közben.

Ha nem tervezel a weboldalon keresztül fizetést, akkor nem lesz dolgod a fizetési beállításokkal. Ha kiskereskedő vagy szolgáltató vagy, és szeretnéd az ügyfeleknek az online fizetési lehetőséget felajánlani, külső fizetési módot kell igénybe venned, amiről később olvashatsz. A honlap készítés során hívd fel a szakember figyelmét azokra a fizetési módokra, amitket mindenképp alkalmazni szeretnél.

2. Találd ki a domain neved

A domain név a weboldalad egyik legfontosabb ismérve. A webcímed (URL) az, amit meg fogsz osztani a potenciális ügyfeleiddel és a közösségi médiában. Törekedj arra, hogy beszédes, könnyen megjegyezhető, leírható és legyen. Próbálj rövid lenni, kerüld a rövidítéseket, mozaikszavakat és a számokat, ne zavard vele össze az ügyfeleidet.

Régebben nagy súlya volt a keresőoptimalizálásban a kulcsszavas domaineknek. Ez azt jelenti, hogy olyan domain nevet választasz, ami tartalmazza a fő tevékenységed. Pl.: kertfenntartas.com. A legnagyobb kereső előnyben részesített a találati listán az adott szóra, ha bent volt a kulcsszavad.

Ma már SEO szempontból nincs annyira nagy jelentősége, hogy a domain névben szerpeln-e a kulcsszavad, de a látogatóid számára segítséget jelenthet, ha a domain névben látják a számukra fontos kulcsszót. Az ilyen, kulcsszavakat is tartalmazó domainnevekre lényegesen gyakrabban kattintanak az emberek, mint azokra, melyekben nem szerepelnek a begépelt keresőkifejezések.

Alaposan gondold végig, hogy milyen szavakat írnak be a keresőbe az emberek, mikor olyan termék vagy szolgáltatás után kutatnak, mint a tiéd! Gyűjts össze 4-5 fontos kulcsszót, melyek jellemzik a tevékenységedet. Próbáld ki ezek kombinációit, és látni fogod, hogy melyik megoldás néz ki jól, melyiknek van értelme. Ha találsz ilyent, azt használhatod domain névként.

Ha a saját márkád építése az elsődleges, válassz márkaneves domaint. Abban sosem csalódhatsz.

Határozd meg a domained utótagját. Ez a domain név végén található tag, például .hu .com, .net vagy .biz. A közelmúltban megnőtt a nem hagyományos utótagok jelenléte (.info, .xyz, .pro). Bár ezek informatívak lehetnek, a magyar nyelvterületen továbbra is a .hu végződés, nemzetközileg pedig a .com utótag az alapértelmezett a céges weboldalak esetén.

Miután kiválasztottad a domain nevedet, győződj meg elérhetőségéről, és indítsd el a kérelmezését egy domain regisztrátoron keresztül. Ellenőrizd a szerzői jogokat, hogy nem sérted-e mások levédett neveit weboldaladdal. Ha megvan kedvenc URL-ed, megbízhatod domain regisztrátorodat a megvásárlással.

3. Válassz webtárhely szolgáltatót

Minden weboldalnak szüksége van egy webtárhelyre, egy szerverre, ahol a nyilvános adatok tárolva lesznek. Kisvállalkozásként a saját szerver túl nagy költség, ezért válassz egy külső webtárhely szolgáltatót.

A költségkeretétől függően két különböző útvonalon indulhatsz. A megosztott webtárhely az olcsóbb választás, ami azt jelenti, hogy egy szerveren osztozol más weboldalakkal. A dedikált tárhely magasabb költséget jelent, de kapsz egy privát szervert, ahol nem kell versenyezni más weboldalakkal az erőforrásokért.

A webtárhely kiválasztásánál figyeld meg, hogy a szolgáltató tud-e válaszolni a szerverei elhelyezkedésére és a megbízhatóságukra vonatkozó kérdésekre. Minden jó webtárhely szolgáltatónak rendelkeznie kell azokkal az eszközökkel, amivel  szemléltetni tudja rendelkezésre állását, teljesítményének mérését.

Kapcsolódó cikk: Mire figyelj a megfelelő webtárhely kiválasztásakor

Üzleted növekedése során előfordulhat, hogy váltanod kell másik webtárhely szolgáltatóra, vagy akár több szolgáltatóval is együtt kell dolgoznod weboldalad forgalmának kezelésére. Folyamatosan figyeld a weboldalad teljesítményét és az oldaladat látogató ügyfelek véleményét, így meghatározhatod üzleted optimális tárhely igényét.

4. Építsd fel aloldalaidat

Egy jó weboldal több mint egy statikus honlap. Hozz létre különböző oldalakat vállalkozásod különböző területeihez, termékeknek vagy szolgáltatásoknak, katalógusnak vagy a szakmai blogodnak. A weboldal minden területe az elsődleges célodat támogassa, és cselekvésre szólítson fel. ("többet megtudhat", "feliratkozhat", "forduljon hozzánk", vagy "vásároljon").

A kapcsolati oldal, az ügyfelek közvetlen kapcsolata hozzád, weboldal egyik legfontosabb része. A lehető legtöbb információt add meg, amit csak lehet (telefonszám, e-mail cím és adott esetben a földrajzi hely). Jó ötlet, hogy az alapító csapattal vagy munkatársakkal kapcsolatos információkat egy "Névjegy" oldalon ismerteted, ezáltal ügyfeleid valódi neveket és arcokat társítanak a márkádhoz.

Ha vállalkozásodnak még nincs logója, terveztess egy grafikussal, vagy készíts egy saját logót weboldaladra, névjegykártyádra és közösségi média profiljaidra. Ez segít az ügyfeleknek gyorsan és egyszerűen azonosítani vállalkozásod.

Néhány alapvető tipp az igazán hatékony és tartalmas weblapok létrehozásához:

Legyen világos, hogy üzleted mivel foglalkozik. Apránként, tömören, de világosan vezesd le, hogy a vállalkozásod mivel foglalkozik. A látogatóknak pár másodperc alatt meg kell érteniük, miután a weboldaladra érkeznek. Néhány jól megírt lap hatékonyabb, mint több tucat rosszul megírt.

Cselekvésre ösztönzések stratégiai elhelyezése. A cselekvésre ösztönző gombok akkor teljesítenek a legjobban, ha harmóniában állnak az őket körülvevő információkkal. Például a "Vásárolj most" gombot a termékoldalon helyezz el, ne a “Rólunk” oldalon. Oda a "További információért forduljon hozzánk" gomb megfelelőbb lehet. Hasonlóképpen, az ügyfél-véleményeket tartalmazó oldalnak lehet olyan gombja is, ami az árakat tartalmazó oldalra navigál.

Automatizáld a sebesség javítását. Állítsd be a lehető legtöbb automata sebességnövelést. Ha tartalomkezelő rendszert (CMS) használsz, akkor a megfelelő pluginek telepítésével a weboldal egyes részei gyorsítótárazva lesznek, így a látogatóknak azt csak egyszer kell letöltenie. A WordPress felhasználók számára ajánlott a WP Super Cache vagy a W3 Total Cache plugin, amely az adatok tömörítésével lehetővé teszi a látogatók gyorsabb böngészését. Ha nem értesz a tömörítés és a gyorsítótár beüzemeléséhez fordulj webmesteredhez.

Kerüld a stock fotókat. A Stock fotók használatával a legszebb weboldal is hamar középszerűvé varázsolható. Ha a weblapodra fotót keresel, a legjobb választás, ha az irodád, vagy a lelkes csapatod képét használod.

A termékek jó minőségű képei növelik az értékesítést, ezért bátran invesztálj be jó minőségű képekbe az eladott termékekkel vagy szolgáltatásokkal kapcsolatban.

5. Állítsd be a fizetési rendszert (ha szükséges)

Nem minden céges weboldalra vonatkozik, de akik online fizetést használnak, integrálniuk kell egy, vagy több elektronikus fizetési rendszert a weboldalukba. Ennek legegyszerűbb módja egy külső fizetési processzor, vagy bank használata.

Legtöbb webtárhely házon belüli bevásárlókosarat vagy e-kereskedelmi programok integrációját kínálja. Keress olyan fizetési megoldást, ami könnyen kezelhető és rugalmasan igazodik a jelenlegi és jövőbeni igényeidhez.

 céges weboldal

6. Teszteld, majd publikáld a weboldalad

Mielőtt nyilvánossá teszed weboldalad, győződjön meg róla, hogy minden nagyobb böngészőben rendesen működik-e (pl. Internet Explorer, a Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari, Opera, Google Chrome). Kattints rá minden oldalra és funkcióra mindegyik böngészőben, hogy a képek megjelennek-e, a linkek helyesek-e és a megjelenés is azonos legyen. Ez eltarthat egy ideig, de a megtett erőfeszítéseid megmentenek azon látogatók panaszaitól, akik nem férnek hozzá bizonyos funkciókhoz.

Nagyon fontos, hogy a kezdetektől fogva be legyen építve a weboldalba az analitikai program követőkódja. Ha ez a weblap élesítése előtt megtörténik, már indulákor elsimíthatók a problémák és koordinálhatóak a megfelelő beállítások. Rögtön a weboldal élesítése után figyelhető az oldal teljesítménye, és meghatározható, hogy az oldal sikeres-e az elemzések alapján.

Megnézheted, hogy a marketing kampányok közül melyik hozza a legtöbb konverziót, és megvizsgálhatsz minden olyan adatot, mint a város, a böngésző stb., hogy megtudd, ki az a közösség, aki kapcsolatba lép a weblapoddal. Ha ezt csak a weblap indulását követően csinálod meg, értékes adatokat veszítesz el, és nem látod, hogy weboldalad mely elemei sikeresek már induláskor és melyek sikertelenek.

7. Népszerűsítsd céges weboldalad a közösségi médiában / keresőkben

A közösségi média, akár a Facebook, a Twitter, a LinkedIn vagy a Pinterest, a legjobb módja annak, hogy növelje vállalkozásod internetes jelenlétét, tájékoztassa az ügyfeleidet, hogy mi történik az üzleteddel. Ha frissíted weboldalad, jelezd természetes módon a közösségi médiában, ne promócióként.

Weboldalad tartalmazzon közösségi média hivatkozásokat is. A leggyakoribb helyek a lábléc vagy a felső menüsáv (a jobb felső sarokban lévő hozzáadott menü, amely gyakran tartalmaz bejelentkezési vagy kapcsolattartási hivatkozásokat).

Weboldalad beküldése a legnagyobb keresőmotorokba, ugyanolyan nagy segítség a potenciális vevők megszerzésében, mint az erős keresőoptimalizálási (SEO) stratégia. Fontos a címkék, meta-leírások és a vállalkozásodra szabott egységes URL-ek kialakítása. Ezek a tevékenységek fontosak az üzleted számára, segítenek a keresőben ragsorolni termékeidet vagy szolgáltatásaidat.

Építs be releváns kulcsszavakat weboldalad tartalmába, mindjárt a tartalom első bekezdésébe. Már a lap indításakor fókuszálj a keresőoptimalizálásra, ez elősegíti a forgalom generálását a korai szakaszban.

Ma már számtalan online marketing eszköz között válogathatnak a cégvezetők és marketingesek. Ragadj meg minden lehetőséget a weblap készítés során.

8. Tartsd karban céges weboldalad

Fontos relevánsnak maradni, ezért gyakran frissítsd weboldalad blogbejegyzésekkel az aktuális piaci eseményekről, új termékekről és ajánlatokról, valamint céges hírekről, hogy a látogatók visszatérők legyenek.

A céges blog írását legtöbben egy szükséges rossznak tekintik. Ezért a a legtöbb céges blog egy idő után unalomba, vagy érdektelenségbe fullad. Pedig sokkal több lehetőség van ebben a marketing eszközben, ezért sokkal több figyelmet érdemelne.

Legalább havonta ellenőrizni kell, hogy minden szoftver és az összes kiegészítő naprakész legyen. Ha a céges weboldal szoftver nem naprakész, nagyobb a veszélye, hogy fel fogják törni. Feltörés akkor is előfordulhat, ha a céges weboldal biztonsága erős. Ha az ellenőrzésre nincs időd, bízd rá a feladatot egy megbízható alkalmazottra, vagy fogadj fel egy szabadúszó webmestert.

A vállalkozásod weblapjának elindítása alacsony költségű befektetés, segít a hitelesség megteremtésében és a szélesebb ügyfélkör válik elérhetővé, mit a hagyományos marketing technikákkal. Ha weboldalad mindig friss tartalommal bővíted, gyorsan reagálsz a technikai problémákra, soha nem kell aggódnod, hogy elérhetetlen leszel a jelenlegi és a jövőbeni ügyfeleidnek.

Szóljon hozzá!