SEO optimalizálás: 5 tipp, hogyan terelj látogatókat a weboldaladra9 perc olvasás

Szerző: Salánki Dániel

A felhasználók nagy része, ha valamit nem tud, nem ért vagy valamilyen problémával küzd, azonnal a Google keresőt veszi elő, hiszen azt a legegyszerűbb… ”minden ott van az interneten”.

A keresés után a felhasználók a találati listából válogatnak, a cél, hogy a te oldalad is ott legyen ezek között az oldalak között.

Ha te akarsz első kézből megoldást nyújtani a felhasználói igényekre, muszáj neked is lépést tartani a versenytársakkal.

Ha ki akarsz emelkedni a tömegből, több ezer weboldal közül, valami olyat kell csinálnod, amivel az összes versenytársadat magad mögött hagyhatod, ez pedig a honlapod optimalizálása lesz.

Ebben a cikkben összeszedtem azokat a fontos dolgokat, amire oda kell figyelni, és amire érdemes időt és energiát szánni, hogy több látogató érkezzen a weboldaladra.

Weboldalak SEO optimalizálása

A keresőoptimalizálás segítésével tudod elérni, hogy az oldalad megjelenjen a találati listában és ott minél jobb helyezéseket érjen el.

A legnagyobb előnye a SEO optimalizálásnak, hogy ”ingyen” van, nem kell érte fizetni, hogy a Google elejére kerülj.

Azonban a Google algoritmusa több mint 200 tényezőt vesz figyelembe az oldalak rangsorolásánál, ezért csak a legjobbakat jeleníti meg az első oldalon.

A cél minden weboldal tulajdonos számára, a helyezések javítása, hiszen a kattintások 65-70%-át az első három találati viszi el.

A legtöbbször a webhely optimalizálása, már az oldal létrehozása előtt elkezdődik, azonban most nézzük meg mi a helyzet,, ha már rendelkezel weboldallal, de kevés vagy egyáltalán nem érkeznek rá látogatók.

Kezdj el blogolni

A Google elsősorban a tartalom alapján ítéli meg egy weboldal minőségét,rendszeresen kell publikálni az oldaladra, úgy is fogalmazhatunk, hogy minél több jó tartalom van az oldaladon, annál könnyebb lesz jó helyezéseket elérni.

Hogyan írj blogot?

Ha a te céged ablakok gyártásával, szerelésével foglalkozik, arról kell írnod, ha sárkányrepülőt árulsz, akkor pedig arról. A lényeg, hogy az oldalad egy bizonyos témáról szóljon.

A Google robotok ebből arra következtetnek majd, hogy te ennek a témának a szakértője vagy és idővel előrébb sorol.

Miről szóljanak a cikkek?

Maradva az előző példánál ha ”ablakok” köré kell felépíteni a weboldal témáját, írhatsz arról, hogy:

  • Mire kell odafigyelni az ablakok beszerelésénél?
  • Milyen előnyei vannak a műanyag ablaknak?
  • Mennyi időbe telik beszerelni?
  • Milyen ablak típusok vannak?
  • stb.

Rengeteg ötletet gyűjthetsz a vásárlóktól csak figyelj arra, hogy milyen kérdések merülnek fel újra és újra. A kérdéseket valószínűleg azért teszik fel, mert nem találtak rá egyértelmű választ az interneten. Amit te egy kis idő és energia ráfordítással könnyedén a magad javára fordíthatsz azzal, hogy megválaszolod.

Kezdj el blogot írni, ugyanis ez az alapja weboldalad SEO optimalizálásának. A Google csak azt tudja értékelni, amit az oldaladon talál.

Keresd meg a releváns kulcsszavakat

A honlap optimalizálása a kulcsszavakra épül. Meg kell keresned azokat a témádban releváns kulcsszavakat, amire a felhasználók is keresnek. Hiába írsz folyamatosan a blogodra, ha a cikkek nincsenek kulcsszavakra optimalizálva, soha senki nem fogja őket megtalálni a Google keresőben.

Hogyan találj kulcsszavakat?

Az első lépés, hogy írd össze azokat a szavakat, amelyek eszedbe jutnak a vállalkozásoddal kapcsolatban.

Nézzünk egy példát: Van egy tea webáruházam, és meg akarom keresni azokat a kulcsszavakat, amire a felhasználók keresnek ebben a témában. Ami a legelőször eszembe jut az a tea, tea fajták, fekete tea.

Ezután a már meglévő kulcsszavakat az ubersuggest.org oldalon beírom, és máris rengeteg kulcsszó ötletet kapok.

SEO optimalizálás - uebersuggest

Látható, hogy több mint 6000 kapcsolódó kulcsszót javasol a szoftver, ez már egy jó kiindulási alap, ahhoz hogy belekezdjek a tartalmak kidolgozásába.

Hasonló ingyenes kulcsszókutató eszköz a keywordtool.io, valamint a Rank Tracker, amit itt tudsz letölteni.

A SEO tartalmi optimalizálásnál törekedj arra, hogy egy bizonyos kulcsszót teljesen járjon körbe az adott bejegyzésed. Ha ”fekete tea” a kulcsszó, akkor írnod kell az elkészítéséről, fajtáiról, hatásairól, összetevőiről, stb.

A cél, hogy részletes, kidolgozott és minimum 800 egyedi szóból álljon minden cikked.

Optimalizáld a weboldal sebességét

Egy weboldal SEO optimalizálásához szorosan kapcsolódik az betöltési sebesség is, látogatók százait veszítheted el, ha több másodpercet kell várni az oldalad betöltésére.

A lassú betöltés következménye, hogy a felhasználók nagy számban lépnek vissza a találati listára másik oldalt keresve. Nagy lesz az oldaladon a visszafordulási arány, ami jelzi a Google-nek, hogy ezzel az oldallal nincsenek megelégedve a felhasználók.

A lassú betöltést leggyakrabban a nagy felbontású képek okozzák, ugyanis a legtöbb weboldal tulajdonos, optimalizálás nélkül tölti fel a képeket, ami jelentősen vissza tudja húzni az oldal betöltési sebességét.

Törekedj arra, hogy a képek mérete ne legyen nagyobb 1200×750 pixelnél és 150 KB-nál. Valamint a kép nevében szerepeljen a fő kulcsszó ékezetek nélkül kötőjellel elválasztva.

gtmetrix

A weboldalad sebességét a GTmetrix segítségével tudod ellenőrizni.

Az eszköz ingyenesen használható, a teszt futtatásához csak a domain nevedet kell megadnod. A vizsgálat után pedig a szoftver egy százalékos értékben határozza meg a weboldal betöltési sebességének értékét, valamint javítási tanácsokat is ad, hogy milyen problémák merültek fel az oldalon.

Használj reszponzív weboldalt

„Minden reszponzív weboldal mobilbarát, de nem minden mobilbarát weboldal reszponzív.”

A reszponzív weboldalak hatalmas előnye, hogy bármilyen eszközről használjuk ”őket”, mindig az adott képernyőhöz viszonyítva jelenik meg a tartalom.

Fontos, hogy a Google ma már a mobilon kereső felhasználókat részesíti előnybe (Mobile-First Indexing), hiszen a keresések közel 60%-a onnan érkezik.

A mobil verzió beállításánál figyelni kell arra, hogy minden platformon azonos tartalom jelenjen meg.Kicsinyítés és nagyítás nélkül is minden olvasható és kattintható legyen.

A sablon kiválasztása előtt győződj arról, hogy reszponzív-e, ehhez csak annyit kell tenned, hogy a sablon demo verzióját telefonról is megnyitod és megnézed, hogy minden gomb és szöveg megfelelően van-e optimalizálva.

Szerezz külső linkeket

Ha van megfelelő tartalmat, gyors és még mobilbarát is az oldalad, már csak linkeket kell szerezned és ott lehetsz a top találatok között.

Egy weboldal annál hitelesebb a Google szemébe minél több külső oldal hivatkozik rá.

Sok weboldal tulajdonos követi el azt a hibát, hogy számára nem releváns témában vagy linkkatalógusokból szerez külső linkeket, de sajnos ezek a linkek olykor még több kárt csinálnak, mint hasznot.

Mire figyelj linképítésnél?

A legfontosabb, hogy csak olyan oldal hivatkozzon a te weboldaladra, aki abban a témában releváns. Ha kutya kozmetikával foglalkozol, ne jelenjen meg a weboldalad egy barkácsbolt oldalán.

Hogyan tudsz linkeket szerezni?

A Google azokat a linkeket szereti, amelyek természetes módon jönnek létre, azaz valaki csak azért linkeli meg a te oldaladat, mert valóban rád akard hivatkozni.

Sajnos, egy nemrég készült weboldal estén ez akár hosszú éveket is jelenthet, épp ezért érdemes vendék cikkek írásában gondolkoznod.

A vendég cikkekhez fel kell keresni, azokat a weboldalakat, amelyek hasonló témáról szólnak, mint a tied.

Keresőoptimalizálás témakörben szeretnél vendég cikkeket írni, szóba jöhetnek a weboldal készítéssel foglalkozó oldalak.

Hiszen, aki weboldalt akar készíteni, annak előbb utóbb szűksége lesz SEO optimalizálásra is. (egy a célközönségünk, de nem vagyunk versenytársak)

GYIK

Milyen gyakran kell új tartalmat publikálni?

Általánosságban elmondható, hogy annál gyorsabban tud fejlődni egy weboldal minél több jó szakmai cikk jelenik meg az oldalon. Az átlag heti 1-2 bejegyzés (1500+ szó), de ha rövidebb cikkeket írsz, mert olyan a téma akkor lehet heti 3-4 is (600-1000 szó).

Mennyi idő mire beérik a SEO munka?

A keresőoptimalizálás egy hosszú távú befektetés, ami azt jelenti, hogy kompetitív piacon, ahol nagy a verseny egy-egy kulcsszóra akár 7-8 hónapba is beletelhet, mire az első oldalra kerülsz. Azonban egy kevésbé keresett medium-long tail kulcsszóval akár már 3-4 hét alatt is lehet szép eredményeket elérni.

Összegzés

Az első lépés mindig a technikai SEO, ez lesz az egésznek az alapja, ide tartozik a Google index, robots.txt, webhelytérkép, betöltési sebesség, mobilbarát verzió, stb.

Ha a technikai rész megvan, akkor arra már lehet építkezni, és elkezdődhet a tartalomgyártás. A cikkek témáját és szerkezetét mindig tudatosan építsd fel, hiszen hiába írsz sokat, ha azokra nem keres senki.

A tartalmi optimalizálás után pedig a linképítésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni, ez a SEO piramis ”csúcsa”. Fontos, hogy sorrend, erre mindig figyelj, hiába mutat az oldaladra sok külső link, ha az nem jelenik meg a Google keresőben, mert a robots.txt tiltja.

Szóljon hozzá!