Weboldal sebesség optimalizálás7 perc olvasás

weboldal sebességMennyire fontos a weboldal sebesség?

Egy felmérés kitöltőinek 40%-a kijelentette, hogy elhagyja azt a weboldalt, ami 3 másodperc alatt nem töltődik be. A te oldaladra is vonatkozik ez?

Mindannyian tudjuk, milyen borzasztó várni egy weboldal betöltésére. Sokan nem is  tudják, mekkora különbséget jelent pár másodperc. Milyen hatása lehet néhány másodpercnek, nem csak idegesítő tud lenni, hanem kiábrándító is.

Teszteld ügyfeleid elvárásait: A Gomez.com és az Akamai.com által végzett felmérésekben megkérdezettek közel fele két vagy kevesebb másodperc oldalbetöltési időt vár, és a felhasználók 40 százaléka elhagy egy weboldalt, ha ez az idő három másodperc vagy több.

Ráadásul, ha elmennek, valószínűleg sosem nem térnek vissza: A felmérésben résztvevők 79 százaléka (aki elégedetlen volt a weboldal teljesítményével) mondta, hogy nem térne vissza vásárolni.

A másodperc törtrésze is döbbenetes változást okozhat: A Google azzal kísérletezett, hogy a találati lista 30 találatot mutasson a jelenlegi 10 helyett, de a a fél másodperces betöltési idő növekedés 20 százalékos forgalomcsökkenést eredményezett.

Ha ez a Google véleménye, képzeld el, milyen értékes másodperceket takaríthatsz meg az oldal betöltési idejével a konverziós arányod javára. Nézzük meg, milyen lépéseket tehetsz azért, hogy ne veszíts el értékes látogatókat a weboldalad lassú teljesítménye miatt.

Auditáld a weboldalad

Mielőtt elkezdenéd optimalizálni weboldalad sebességét, csinálj teszteket a teljesítmény mérésére.
A Lighthouse egy ingyenes, szabad forrású, automatikus alkalmazás, átfogó auditot futtat a weboldaladon. Részletes jelentést ad, amelyben rámutat minden olyan területre, amely javulást eredményezhet, és végrehajtható lépéseket tartalmaz a megoldásokról.

A Google PageSpeed egy ismert weboldal-ellenőrzési eszköz, amely 100-as skálán rangsorolja a weboldalad sebességét, és javaslatokat tesz a teljesítmény növelésére.

Hasznos ingyenes eszköz a weboldal további optimalizálására a Seoceros.

Optimalizáld a képeket.

A kutatások azt mutatják, hogy a weboldal memória felhasználásának több mint felét a képek viszik el. Az oldalbetöltési idő gyorsításának egyik legegyszerűbb módja, ha az összes képet az internetre optimalizálod. Használhatsz erre nagy teljesítményű képszerkesztő szoftvereket, mint az Adobe Photoshop, de nem szükséges ilyen nagyágyúkat igénybe venni. Vannak olyan ingyenes eszközök, amelyek kifejezetten a webes képek optimalizálására szolgálnak.

ImageOptim for Mac és FileOptimizer for Windows, két jól használható szoftver. Az ImageOptim-nak létezik online verziója is, amely bármely operációs rendszerrel használható. Ha rendszeresen teszel közzé tartalmakat képekkel, használd az automatikus képoptimalizálást. A Cloudinary segít neked ebben, van ingyenes opciója, amivel havonta akár 20 000 képet is optimalizálhatsz.

Optimalizáld a konverziót.

Amint korábban említettük, a Gomez és Abami felmérés felhasználóinak 40 százaléka elhagyna egy olyan webhelyet, amelynek a betöltése több mint három másodpercig tart. A néhány másodperces extra betöltési idő a 201 milliárd dollár nettó árbevételből közel 55 milliárd dollár veszteséggel járt volna 2016-ban. A weboldal felgyorsítása nem csak a keresési rangsorolást javítja, hanem drámai hatással lehet a konverziós arányokra, amikor egy látogató meglátogatja weboldalad.

A mindössze 100 milliszekundumos betöltési sebesség különbség akár 7%-al csökkentheti a konverziós arányokat. A betöltési sebesség és a bevétel között közvetlen összefüggés van. Több esettanulmány alapján egy weboldal, amely napi 100 000 dollár forgalmat bonyolít, napi 7000 dolláros javulást fog elérni az értékesítés során, ha csak egy másodperccel javítja az oldal sebességét. Amikor a konverziós arányokról van szó, minden másodperc - és milliszekundum - számít.

Optimalizálj mobilra.

A mobileszközökön a médiafogyasztás évről évre növekszik. A felhasználók a médiára szánt idejük átlagosan 69%-át az okostelefonokon töltik. Mégis rengeteg üzleti weboldal még mindig rosszul működik mobilon. Egy vállalkozás ezt nem engedheti meg magának. A mobil felhasználók mintegy 57 százaléka - a Google Mobile Playbook szerint - nem javasolna másnak egy rosszul megtervezett mobil weboldalt. Ha weblapod nincs optimalizálva mobiltelefonra, akkor nemcsak a konverziókon veszítesz - az üzleted jó hírneve is veszélyben forog. Mobilon kiemelten fontos a jó weboldal sebesség.

Szerencsére sok megoldás létezik! A népszerű platformok, mint a Shopify és a WordPressoffer, a mobilra is optimalizált témák széles választékát kínálják. A mobilbarát webes megjelenés lehetővé teszi az oldalak alkalmazkodását a képernyőméretek és -eszközök széles skálájához. A Google ingyenes eszközt kínál weboldalad mobil tesztelésére.

Egy másik lehetőség, fejleszttetsz egy mobil alkalmazást vállalkozásodnak. Felmérések szerint a vásárlók mintegy 46 százaléka nem volt hajlandó más lehetőségeken keresztül vásárolni, ha már a cég alkalmazását használta. A Buildfire lehetővé teszi felhasználói számára, hogy saját márkás alkalmazásokat készítsenek akár iOs, akár Android rendszerekre anélkül, hogy bármilyen programozási ismerettel vagy tapasztalattal rendelkeznének.

keresőoptimalizálás

Keresőoptimalizálás

A weboldal sebessége csak egyike annak a több száz tényezőnek, amelyet a Google keresési algoritmusa figyelembe vesz a találati rangsor meghatározásakor. Bár a Google nem adja ki a keresési eredmények rangsorolásának pontos részleteit, úgy becsülik, hogy a weboldal sebességének optimalizálása akár két helyezést is javíthat.

Ez lehet a különbség a találati lista első oldalán a vezető és a második helyezés között. Valószínűleg pozitív hatása lesz az organikus keresési forgalomra is. Tény, hogy sok blogger és affiliate marketing szakember a sikerei jelentős részét a SEO stratégiájuknak tulajdonítja.

Ne feledd, hogy a kiváló minőségű, releváns, kulcsszavakkal optimalizált tartalmak és a külső linkek használata nagyobb hatással van a találati lista rangsorára, mint a weboldal sebessége. A legfőbb érv a webhely teljesítményének optimalizálására az a hatás, amelyet a konverziós arányokra gyakorol, nem a SEO célokra.

Tanulság

Röviden, a weboldalad sebességének optimalizálása az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz a konverziós arányok növelésére, a forgalom emelésére és az elégedett vásárlók megtartására. Javasoljuk, hogy azonnal használd ki a fenti ingyenes weblapellenőrző eszközöket, hogy weblapod csúcsminőségben működjön. Ha a weboldal teljesítményéről van szó, az idő valóban pénz.

Szóljon hozzá!