Skip to content

WordPress sablon testreszabása – WordPress kurzus 16.

WordPress sablon testreszabása: Sorozatunk tizenhatodik része a feltelepített WordPress sablon testreszabásáról szól.

Wordpress sablon testreszabásaNagyon valószínű, hogy a választott sablon nem fog maradéktalanul tetszeni. Szinte biztos, hogy nem azokat a képeket tartalmazza, ami a tevékenységünkre leginkább jellemző.

Lehet, hogy egy szín, egy betűtípus vagy épp a háttérkép szorul cserére. erre mindre van lehetőségünk.

A sablon átalakítását kezdjük a “Megjelenés->testreszabás” menüpont kiválasztásával. Eltűnik a bal oldali fekete menü, helyette a blog előnézetét látjuk, jobb oldalon a testreszabási lehetőségekkel.

Wordpress sablon testreszabása

Wordpress sablon testreszabása
A testreszabást a honlap nevének megadásával kezdjük. A példában túrázás témát választottunk, ezért adjuk a blognak a “Kool-túra” nevet.

A honlap egysoros leírása tömören fogalmazza meg, mivel is foglalkozunk. A “Természetjárás és geocaching” alcímet választottuk. Ez a két gyűjtőszó foglalja össze legjobban a felkerülő tartalmakat.

A biztonság kedvéért mentsük az eddigi beállításainkat.

Wordpress sablon testreszabása
Ezekkel a beállításokkal már találkozhattunk kurzusunk korábbi részében: Ismerkedés a WordPress admin felületével

A szöveg színét hagyjuk meg feketének, ezen a későbbiekben bármikor változtathatunk. Először állítsuk be a fejrész képet, majd aztán a szöveg színét.

A következő beállítási lehetőség a blog fejléc képe.

Wordpress sablon testreszabása
Ez a kép a blogunk legfontosabb grafikai eleme. Látogatóink tekintete erre a képre téved legelőször, ez adja a nagyon fontos első benyomást az oldalunkról. Érdemes a jó kép kiválasztására komolyabb energiát fordítani.

Az “aktulis fejrész”-nél a gyári sablon egyik képe szerepel, alatta a többi választható alternatíva. Mi túrázásról írunk ezért ilyen képet választunk, ahogy látható is 1600 x 230 pixeles méretben.

Ilyen méretű képet sehol sem fogsz találni, Ezt úgy kell kivágni egy nagyobb fotóból. Ingyenesen felhasználható képeket itt keress: Ingyenes képek weboldalra

 

A választásnál legfőbb szempont volt, hogy nagyobb legyen a kép, mint a kívánt méret. Szükséges, hogy és ebben a kis sávban is tartalmazza azt a mondanivalót, amit meg szeretnénk jeleníteni. Nálam az is fontos volt, hogy a kép bal fele világos legyen, rendesen látsszon rajt a blog neve és alcíme. választásom erre a képre esett:

Wordpress sablon testreszabása

Wordpress sablon testreszabásaAz új kép hozzáadása” gombbal rögtön fel is tölthetjük képünket a médiatárba, majd onnan a fejlécbe.

Több fejléc is lehet, a képek véletlenszerű váltása is beállítható. Jobb oldalon a honlap előnézeti képén azonnal megjelenik a változtatásunk.

Ha megvan a végleges kép, munkánkat mentsük a fenti kék gombbal.

Ezzel el is jutottunk a sablon testreszabásának a végére. Még be lehet állítani azt, hogy a kezdőlapon mi szerepeljen, de ezt már a beállítások fejezetnél részletesen megtárgyaltuk.

Ma megtanultuk a sablonunk testreszabását, a színek és a fejléc kép beállítását. Legközelebb a WordPress widgetekkel ismerkedünk meg.

7 hozzászólás

 1. L. dátum 2017-01-07 11:39

  Ha a sablonban eredetileg nem középen van a blog címe, lehet valahogy középre igazítani?

 2. Felde László dátum 2017-01-07 12:03

  Vagy a testreszabási beállítások közt meg kell keresni az igazítás lehetőségét, vagy a header.php fájlban megnézni az elem nevét (pl.: #blog-title stb) és beírni a sablon stíluslapjába (style.css) rá az igazítást:

  #blog-title {
  text-align: center;
  }

  • L. dátum 2017-01-07 14:07

   Köszönöm! A header.php fájlt hol találom?

 3. Eve dátum 2017-06-05 10:08

  Sziasztok!
  Érdeklődnék, hogy mi okozhatja azt a problémát, hogy:
  – teszt oldalon minden beállítás működik, pluginok stb is
  – másik szerverre átviszem az összes adatot, adatbázist, wp fájlt, mindent
  – minden működik (át van írva config fájlban is az adatbázis elérése, url-ek is cserélve az újra)
  – DE!! a megjelenés / testreszabás alatt nem tudom beállítani a még szükséges színeket, menüt, mert mentés után visszaállítódik az eredetire. (amikor módosítom és mentem, a teszt ablakban látni a változást, de publikus oldalon frissítve marad a régi, s ha visszamegyek adminba a szerkesztésre, a régi beállított dolgokat látom).
  Előre is köszönöm!

  • Felde László dátum 2017-06-05 10:46

   Valószínű, hogy nincs írási jogosultsága az új helyen a mysql felhasználónak. Új bejegyzést tudsz írni és megjeleníteni?

 4. Tóth Anita dátum 2019-03-02 14:03

  A fejrészbe új képet akartam betenni de eltűnt a fejrész sáv. Már sokszor cseréltem képet de ilyet még sosem tapasztaltam. Hogy lehet visszaállítani a fejrész sávot? Dara wp sablon. Előre is köszönöm

Szóljon hozzá!

nyolc − 4 =

Call Now ButtonScroll To Top