A kulcsszókutatás titka 7+1 lépésben12 perc olvasás

A kulcsszókutatás kritikus fontosságú a keresőoptimalizálás (SEO) szempontjából, ezért minden SEO-ba befektető vállalkozásnak meg kell tanulnia kulcsszókutatást végezni. Ebből az útmutatóból megtudhatod, hogyan találhatod meg a legjobb kulcsszavakat a keresőoptimalizáláshoz, hogy céged maximalizálni tudja a SEO teljesítményét (és megtérülését).

kulcsszokutatas

Mi az a kulcsszókutatás?

A kulcsszókutatás olyan keresőkifejezések megtalálása, elemzése és kiválasztása, amelyeket a felhasználók használnak a keresési eredmények kiváltására. A SEO (keresőoptimalizálás) kulcsszavakat használ annak érdekében, hogy a keresők pontosan rangsorolják az oldalakat a találati listán, és segítsenek az embereknek megérteni az oldal kontextusát.

Miért fontos a kulcsszókutatás?

A kulcsszókutatás a SEO számára kritikus néhány okból, többek között:

  • Keresők: Az olyan keresőmotorok, mint a Google, kulcsszavakat használnak a webhelyek rangsorolására a keresési eredmények között. A „legjobb futócipő” kulcsszót tartalmazó blogbejegyzés és a legjobb futócipők listája azt jelzi a keresőmotoroknak, hogy ez egy releváns oldal, amelyet az adott kulcsszóval végzett keresések esetén kell megjeleníteni.
  • Felhasználók: Az emberek kulcsszavakat használnak az online tartalmak kereséséhez – és kiválasztják, hogy melyik tartalomra kattintanak a keresési eredmények között. Ha valaki például a legjobb futócipőkről keres egy összeállítást, nagyobb valószínűséggel kattint a legjobb cipőkről szóló összesítő blogbejegyzésre, mint egy termékoldalra.
  • Cégek: A kulcsszókutatást használó cégek általában jobb befektetésarányos megtérülést (ROI) érnek el a SEO-ból, mivel a legtöbb értéket képviselő kulcsszavakat célozzák meg. Egy SEO kulcsszókutatást végző vállalkozás például az ún. “hosszú farok” (több szóból álló keresőkifejezés), alacsony versenyszámú kulcsszavakra összpontosíthat.

Ha tudod, hogyan kell kulcsszavakat keresni, akkor adatvezérelt döntéseket hozhatsz SEO stratégiáddal kapcsolatban. Ahelyett, hogy kitalálnád, mire keres a célpiac, tudd, mire keres a célpiac, hogy az tiédhez hasonló vállalkozásokat találjon, majd használd ezeket a kulcsszavakat a weboldaladon.

Hogyan keressünk kulcsszavakat a SEO-hoz

Már tudod, miért fontos a SEO kulcsszókutatás, de hogyan kezdheted el a kulcsszókutatási folyamatot? Olvass tovább, mert a lenti nyolc lépés végigvezet rajta, hogyan kereshetsz kulcsszavakat a keresőoptimalizáláshoz:

1. Találd meg a lehetséges kulcsszavakat

A kulcsszókutatás első lépése a lehetséges kulcsszavak listájának ötletelése. A kulcsszavak bármilyen tág körből kikerülhetnek, és bármi lehet, ami a tevékenységedhez, termékeidhez vagy szolgáltatásaidhoz kapcsolódik.

kulcsszokereses

Például, ha motoros boltod van Budapesten, akkor a kulcsszavaid a következők lehetnek: “Motoros bolt Budapest”, “motorkerékpár alkatrészek”, “motorkerékpár ülések” vagy bármi más, általad értékesített motoralkatrész.

Használhatsz helyalapú kulcsszavakat is, tehát olyan szavakat és kifejezéseket, amelyek leírják a megyédet, városodat, régiódat vagy más kifejezéseket, amelyeket a keresők használhatnak a terület leírására.

2. Kutass versenytársak kulcsszavai után

A listád elkészítése után nézd meg versenytársaid weblapját, hogy milyen kulcsszavakat használnak a hasonló termékek és szolgáltatások leírására.

A versenytársak kulcsszavainak felkutatása nagyszerű módja annak, hogy olyan ötleteket nyerj, amelyekre eleinte nem is gondoltál volna, és a későbbiekben a kulcsszókutatás többi részét is megalapozhatod.

3. Állítsd össze a “hosszú farok” (long tail) kulcsszavak listáját

Miután megvan az alaplista, a következő lépés, hogy bővítsd a “hosszú farok” kulcsszavakkal. Tehát az első lépésben kitalált kulcsszavak nagyon rövid és általános kulcsszavak lehetnek, például “motorosboltok”.

Ha jobban belegondolsz, országszerte több ezer vagy akár több tízezer vállalkozás próbál rangsorolni pontosan erre a kulcsszóra, és helyi vállalkozásként valószínűleg nem fogsz tudni bekerülni a legjobb 10 közé sem.

Tehát alapvetően a kulcsszókutatási folyamat ezen lépésében szeretnél hosszabb, pontosabb kulcsszavakat találni, amelyek azt jelzik, hogy a felhasználó kifejezetten az általad kínált alkatrészeket vagy egy motorosboltot keres a te területeden.

Noha támaszkodhatsz kizárólag a Google által javasolt keresésekre, ez a megközelítés jelentős időt vehet igénybe, mivel manuális. Ezért javasoljuk egy kulcsszókutató eszköz használatát.

4. Használj kulcsszókutatási eszközöket

Egy kulcsszókutató eszköz, mint például a Keywordtool.io, kiterjeszti kulcsszavaidat a tényleges felhasználói keresési trendek és adatok alapján.

Amikor beírsz egy kulcsszót a Keyword tool-ba, egy hosszú listát kapsz az összes olyan változatról, amelyre a felhasználók gyakran keresnek a Google rendszerében.

Például, ha beírod a keresőbe, hogy „motorkerékpár ülés”, a keresés egyik eredménye a „motorkerékpár ülés Honda XL-1000”. Ez azt jelenti, hogy a múltban sok felhasználó keresett pontosan erre a kifejezésre a Google-ban. Vagyis, ha eladsz egy ülést, amely kompatibilis ezzel a konkrét típusú motorral, akkor ez egy olyan kulcsszó lehet, amelyet meg kellene célozni.

Ahogy lefelé görgetsz a találati listán, rengeteg különböző találatot láthatsz ugyanebben a témában, és a megadott kulcsszótól függően ez a kulcsszavak legteljesebb listája lehet.

Jegyezd fel a vállalkozásod szempontjából releváns kifejezéseket, vagy egyszerűen exportáld őket egy táblázatba. Ezt a folyamatot megismételheted az eredeti listán szereplő összes kulcsszónál, és ezen a ponton már több ezer lehetséges kulcsszóötlet állhat rendelkezésedre weblapodhoz.

A következő lépésben azonban áttekintjük, mit tegyünk ezekkel a kulcsszavakkal, és hogyan szűkítsük le őket, hogy megkapjuk azokat a kulcsszavakat, amelyek a lehető legjobb eredményeket hozzák a SEO-stratégiához.

5. Kulcsszóadatok exportálása táblázatba

Elsőként exportáljuk ki a talált kulcsszavakat Excel, vagy csv formátumba.

keywordtool

Számos különböző ingyenes eszköz létezik a kulcsszólistád szűkítésére, javaslom a Keywords Everywhere nevű Chrome-bővítmény használatát. Ez egy ingyenes bővítmény, és tömegesen feltöltheted az előző lépésben megtalált összes kulcsszót.

Tehát, ha az összes kulcsszót exportáltad egy táblázatba, egyszerűen másold és illessze be azokat, és közvetlenül az eszközbe töltsd fel.

6. Elemezd a kulcsszómutatókat

Miután feltöltötted a listát, minden kulcsszóhoz megjelenik néhány mutató.

Ezek közül a legfontosabb a keresési mennyiség és a CPC, vagyis a kattintásonkénti költség. A keresési mennyiség megmutatja, hogy hány felhasználó keres az egyes kulcsszavakra havonta. Minél nagyobb a keresési mennyiség, annál több felhasználót érdekel az adott kulcsszó.

A kattintásonkénti költség tehát a Google Ads szolgáltatásból származó adat, amelyek azt jelzi, hogy hány hirdető próbál meg hirdetéseket elhelyezni az adott kulcsszóra. Minél magasabb a kattintásonkénti költség, annál nehezebb lesz vállalkozásodnak rangsorolni az adott kulcsszóra.

Tehát amikor a kulcsszavak megtalálásáról beszélünk, az ideális kulcsszó az, amelyiknek nagy a havi keresési mennyisége, de alacsony a kattintásonkénti költsége. Ez azt jelenti, hogy sok felhasználó keresi ezt az információt, de nem sok weboldal próbál rá rangsorolni.

A példában szereplő „motorkerékpár ólés Honda XL-1000” kulcsszó havi keresési mennyisége magas, de a kattintásonkénti költség is viszonylag magas. Vagyis sok felhasználó keres olyan ülést, amely kompatibilis ezzel a típusú motorral, de ha a te weboldalad nem rendelkezik viszonylag magas domain Authority értékkel(DA), valószínűleg nehéz lesz rangsorolni erre a kulcsszóra.

Ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes célozni, vagy nem érdemes oldalt létrehozni a weblapodon, hanem azt, hogy valószínűleg vannak más kulcsszavak is, amelyek hatékonyabban irányítják a megfelelő forgalmat a weboldaladra.

Ha a listát havi keresési mennyiség szerint rendezed, és egy kicsit lejjebb görgetsz, meg fogod találni azokat a kulcsszavakat, amelyeknél alacsonyabb a keresési mennyiség, de a kattintásonkénti költség is alacsonyabb.

Így például a „motorkerékpár ülés Ducati Monster-hez” kulcsszó átlagos havi keresési száma mindössze 10, és bár ez nem hangzik soknak, ez 10 potenciális ügyfél, ha weboldalad jó helyen tud szerepelni az adott kulcsszóra.

Ráadásul a CPC mindössze 10 cent, ami azt jelenti, hogy bármilyen kicsi is a weboldalad, valószínűleg van esélyed arra, hogy rangsorolva legyél.

A kulcsszókutatási folyamat korai szakaszában ne koncentrálj túlságosan a havi keresési mennyiségre. Később elkezdhetsz azokra a kulcsszavakra összpontosítani, amelyek rengeteg forgalmat fognak vonzani, de rögtön az elején még mindig megéri időt szánni az alacsony keresési mennyiséggel rendelkező, hosszú farkú kulcsszavakra.

Később elkezdhetsz azokra a kulcsszavakra összpontosítani, amelyek nagy forgalmat fognak vonzani, de rögtön az elején mindig megéri időt szánni az alacsony keresési mennyiséggel rendelkező, hosszú végű kulcsszavakra.

A kapcsolódó kulcsszavak listáját végigolvasva még olyan ötleteket is találhatsz, amelyekre az eredeti ötletelési folyamat során nem is gondoltál. Ha ez a helyzet, akkor ezeket a kulcsszavakat beillesztheted a Keyword Tool-ba vagy más eszközbe, és még több kulcsszóvariációt találhatsz, amelyeket felhasználhatsz stratégiádhoz.

Ha PPC kampányokat futtatsz a Google Ads szolgáltatásával, akkor annak kulcsszótervező eszközével is bővítheted a listát. Kattints az Eszközök és beállítások->tervezés->kulcsszótervező menüre és válaszd az “Új kulcsszavak keresése lehetőséget. Adj meg néhány olyan kulcsszót, amelyeket már megtaláltál a kulcsszó kutatási folyamat során. Ezután kattints az “Eredmények” gombra.

kulcsszotervezo

A listában meglátod azokat a kulcsszavakat, amelyeket a hirdetők gyakran megcéloznak ugyanazon kampányokon belül.

Vagyis az itt szereplő kulcsszavak többsége releváns lesz a termékeid és szolgáltatásaid szempontjából – és ha úgy döntesz, hogy bármelyikük megfelel, a Google Ads átlagos havi keresési mennyisége és a versenyadatok alapján megállapíthatod, hogy jók-e vagy nem a stratégiád kiegészítéséhez.

7. Állítsd be a kulcsszavak fontossági sorrendjét

Miután megvan a kulcsszavak listája, meghatározhatod, hogy weblapodon hova szeretnéd beépíteni azokat.

Ha találtál olyan kulcsszavakat, amelyekhez már vannak oldalak, akkor ezeket a kulcsszavakat felveheted címcímkéidhez, fejléccímkéidhez, metaleírásaidhoz és más fontos HMTL-elemhez, valamint az egyes oldalak törzsszövegéhez.

Ennek ellenére mindenképpen kerüld el a kulcsszavak halmozását, illetve olyan kulcsszavak hozzáadását, ahol azok nem relevánsak vagy nem szükségesek. A weboldaladon található összes tartalmat a felhasználókat szem előtt tartva kell megírnod azzal a céllal, hogy tájékoztasd a potenciális ügyfeleket, és segítsd őket megtalálni a számukra szükséges információkat.

A kulcsszókutatási folyamat során előfordulhat, hogy találtsz néhány olyan kulcsszót, amelyekhez még nincs tartalom a weblapodon. De ahelyett, hogy véletlenszerű oldalakhoz adnád ezeket a kulcsszavakat, remélve, hogy az oldalak rangsorolják a kulcsszavakat, ezt a következőképpen kell látnod: lehetőség arra, hogy több tartalmat hozz létre weboldalad számára, és több oldalt hozz létre, amelyek segítik ügyfeleidet.

7+1. Végezz folyamatos kulcsszókutatást

Weboldalad optimalizálásával továbbra is folytathatod a kulcsszókutatást, amíg csak szükség van rá. Idővel ez segít azonosítani még több kulcsszót, amelyek hasznosak ügyfeleid számára, valamint relevánsak maradnak a változó keresési mennyiség és trendek szempontjából.

Így például, bár a „motorkerékpár ülés Ducati Monster-hez” kulcsszó jelenleg valóban értékes lehet, öt év múlva valószínűleg lesz egy újabb modell és más újabb kulcsszavak, amelyeket a felhasználók keresnek.

Szóljon hozzá!