Facebook üzleti oldal – minden, amit tudnod kell róla16 perc olvasás

Ez a cikk azoknak a kisvállalkozásoknak szól, akik érdekeltek a közösségi média marketing stratégiák fejlesztésében és szélesebb közönség elérésében.

Facebook üzleti oldal

 • A Facebooknak több mint 2,7 milliárd aktív felhasználója van, emiatt a kisvállalkozások közösségi média marketingjének fontos platformja.
 • Az üzleti Facebook oldal segít kapcsolatot kialakítani az ügyfelekkel, kulcsfontosságú információkat adhatsz vállalkozásodról, termékeidről, szolgáltatásaidról és a közelgő eseményekről.
 • A Facebook üzleti oldal létrehozásakor add meg a vállalkozásoddal kapcsolatos alapvető kapcsolattartási adatokat, és feltétlenül vedd fel a kapcsolatot követőiddel; minél több kapcsolatot építesz, annál nagyobb valószínűséggel veszik észre vállalkozásod.

A Facebookon minden kisvállalkozásnak jelen kell lennie. A havi több mint 2,7 milliárd felhasználóval rendelkező közösségi oldal számos lehetőséget kínál a kisvállalkozásoknak szolgáltatásaik népszerűsítésére, az ügyfélszolgálat, és az elismertség növelésére.

A Facebook üzleti célú használata nehéznek tűnhet, mert a szabályok és az algoritmusok gyakran változnak. Megfelelő stratégiák alkalmazásával azonban a Facebook az egyik legjobb eszköz egy adott közönség megcélzásához, fizetett kampányokon keresztül. A platform sok információt tart fenn a felhasználóiról, és ezeket az információkat az előnyödre használhatod, amikor hirdetéseket vásárolsz. Az üzleti Facebook oldal létrehozása hatékony eszköz lehet marketing tevékenységedhez. Íme, hogyan csináld:

Mi az a Facebook üzleti oldal?

A Facebook üzleti oldal egy ingyenes weboldal, amelyekkel a cégek a Facebookra építve bővíthetik internetes jelenlétüket. A személyes Facebook-profilhoz hasonlóan az üzleti oldalad üzeneteket küldhet és fogadhat, frissítéseket küldhet, értesítéseket kaphat, valamint tetszés szerint megjegyzést fűzhet és megoszthatja más Facebook-felhasználók és oldalak tartalmát.

Tekintettel arra, hogy mennyi vállalkozás van jelen a Facebookon, elengedhetetlen, hogy üzleti oldalad kitűnjön a tömegből, hogy jelentős figyelmet fordíts cégedre. Ha felmerül benned, vajon megéri-e a céged megkülönböztetésére szánt munka, a Facebook üzleti oldalainak számos előnye meggyőzhet az idő befektetéséről.

Kulcsfontosságú tudnivaló: A Facebook üzleti oldalad egy ingyenes forrás, amely segít a vállalkozásodnak kapcsolatba lépni ügyfeleiddel és növelni az online jelenlétet.

A Facebook üzleti oldal előnyei

Ha üzleti Facebook oldalt hozol létre a cégednek, a következő dolgokat ne hagyd ki:

1. Sorold fel alapvető kapcsolattartási adataidat.

Ha az emberek a telefonszámodat keresik, vagy arrakiváncsiak mikor van nyitva az üzleted, felkeresik a Facebook oldalad az információk végett. Tudni akarják az üzleted címét is, vagy az ügyfélszolgálatod email címét, ha távoli szolgáltatásokat kínálsz. A Facebook üzleti oldalad egyablakos ügyintézési pont az összes ilyen információ felsorolásához.

2. Vonzzad az új és a régi vásárlókat.

Még a leghűségesebb ügyfeleid sem látják, mi történik a vállalkozásodban nap mint nap, hacsak nem osztasz meg velük rendszeresen közösségi média tartalmakat. A Facebook oldal kiváló hely arra, hogy képeket tegyél közzé a kínálatodról, vagy a kulisszák mögül a támogató csapatodról. Értesítheted követőidet az új termékekről, kedvezményekről, közelgő eseményekről.

3. Ismerd meg a közönséged.

Az üzleti Facebook oldal eszközöket tartalmaz a közönség demográfiai adatainak meghatározásához. A megadott adatokat felhasználhatod a stabil demográfiai marketing stratégia megalapozásához és a kampányok célzásához.

4. Csökkentsd a marketing költségeidet

A Facebook üzleti oldal indítása ingyenes, és számos további marketing és elemzési funkció ingyenes vagy nagyon olcsó. A Facebook üzleti oldal integrálása marketing stratégiádba költség-tudatos módszer, hogy kevesebb emberrel több embert – potenciálisan milliárdos közönséget – érj el.

5. Növeld webes forgalmad.

Ha összekapcsolod céged weboldalát a Facebook üzleti oldaladdal, akkor nagyobb forgalmat kap weboldalad. Minél többen látogatnak el weboldaladra, valószínűbb, hogy az emberek elolvassák az ott elhelyezett termékek és szolgáltatások részletes leírását. Még jobb, a látogatók, akik a Facebook üzleti oldaladról érkeznek, akár vásárolhatnak is valamit.

6. Javítsd a SEO-t.

A Facebook üzleti oldalai nemcsak a közösségi média jelenlétére szolgálnak; Az internetes kereső-lekérdezésekben is jót tesznek az oldalad rangsorolásának.

A Facebook üzleti oldal hasznos a vállalkozásoddal kapcsolatos fontos információk közléséhez a hallgatóság számára, valamint a követők releváns hirdetésekkel történő megcélzásához.

Hogyan hozzunk létre egy üzleti Facebook-oldalt

Most, hogy ismered már az üzleti Facebook oldal előnyeit, itt az ideje egyet létrehozni. Kövesd az alábbi lépéseket üzleti facebook oldalad beállításához:

1. Hozd létre Facebook üzleti oldalad

A Facebook üzleti oldal létrehozásának első lépéseként győződj meg róla, hogy a megfelelő típusú fiókot állítod be. Ne felejtsd el, hogy egy oldalt hozol létre, nem egy személyes profilt. A profil egy személyes Facebook-fiók, amelynek célja személyes adatok és fotók megosztása a barátokkal és a családdal. Az oldalak nyilvános profilok, amelyek segítségével a vállalkozások és a közéleti személyiségek kapcsolatba léphetnek a rajongókkal és az ügyfelekkel. A felhasználóknak lájkolniuk kell az oldalt, hogy hírcsatornájukban megismerjék az oldal frissítéseit.

Kezdd ezen a linken: facebook.com/business/pages/set-up

2. Válaszolj a Facebook kérdéseire.

A Facebook üzleti oldal létrehozásához személyes profillal kell rendelkezned, és követned kell a képernyőn megjelenő utasításokat. Amikor létrehozol egy oldalt, a Facebook néhány információt kér, például egy kategóriát az oldal leírására, valamint a vállalkozás nevét, címét és telefonszámát. Adj meg minél több információt, hogy az ügyfelek könnyedén felismerhessék oldalad, és információkat találjanak vállalkozásodról.

3. Tölts fel profil- és borítóképeket.

Lehetőséged van profil- és borítóképet feltölteni a Facebook üzleti oldaladra. A borítókép mérete 850 * 315 px legyen. Érdemes ezt megtenni, mivel a vonzó grafika jobb elkötelezettséghez vezet a tartalommal kapcsolatban.

4. Töltsd ki a megfelelő oldalrészeket.

Több szakasz is hozzáadható egy Facebook-oldalhoz, de nem minden szakasz fog illeni az üzletedhez. Íme néhány szakasz, amelyeket érdemes megfontolnod:

 • Kezdőlap: Ebben a szakaszban az összes frissítés és bejegyzés él. Ez egyben az első oldal, amelyet a felhasználók látnak, amikor meglátogatják az oldaladat.
 • Névjegy: A Névjegy szakasz a Facebook oldal egyik legfontosabb része. Meg kell adni a címed, üzleted adatait, elérhetőségeit, nyitvatartási idejét és a webhely URL-jét. Sokan az interneten keresnek konkrét információkat egy vállalkozásról; ne hagyd cserben a potenciális ügyfeleket azzal, hogy ezt az oldalt üresen tartod.
 • Közösség: A közösség oldalon láthatók az ügyfelek bejegyzései, fotói és videói. Az ügyfelek itt is bejelentkezhetnek az üzletedbe. Ez legjobb terület a közönség számára, hogy kapcsolatba léphessen veled és többet tudjon meg cégedről.
 • Események: Ebben a szakaszban létrehozhatsz esemény oldalakat és népszerűsítheted a közelgő eseményeket. Miután létrehoztál egy eseményt a Facebookon, egy helyre meghívhatsz másokat, és megoszthatsz konkrét információkat róla.
 • Ajánlatok: Ebben a szakaszban tehetsz közzé kedvezményeket vagy ajánlatokat. Egy egyszerű mód, hogy arra ösztönözd az embereket, hogy látogassanak el a Facebook-oldaladra. Mondd el az ügyfeleknek, hogy lájkolják az oldalad, és találjanak kedvező ajánlatokat rajta.
 • Bejegyzések: Ez a szakasz az összes bejegyzésed mutatja, beleértve az idővonalon készült fotókat és frissítéseket.
 • Vélemények: A Vélemények lapon az ügyfelek írhatnak véleményt, és jelezhetik, hogy ajánlanák-e vállalkozásodat. Az értékelések az oldal tetején jelennek meg. Bár elrejtheted a Vélemények lapot, jobb, ha nem teszed, mivel értékes visszajelzést nyújt neked és követőidnek. A vélemények segítenek igazolni vállalkozásod, és megkönnyítik az ügyfeleknek, hogy ajánlják termékeidet vagy szolgáltatásaidat.
 • Szolgáltatások: Ezen az oldalon mutathatod be szolgáltatásaidat. Közölhetsz információkat a szakterületedről, beleértve a fényképet, a leírást és az árakat is.
 • Fényképek: A Fényképek lapon láthatók az idővonaladon közzétett képek.
 • Bolt: Ezen az oldalon jelenítheted meg a kínálatodat, és a felhasználók közvetlenül a Facebook-on vásárolhatják meg termékeidet. Az eladások ellenértéke a bankszámládra lesz küldve.
 • Videók: Itt tekinthetik meg a látogatóid az oldalra feltöltött vidóidat.

Kulcsfontosságú feladat: Töltsd ki a Facebook üzleti oldalad annyi részét, amennyit csak tudsz, hogy követőid elkötelezettek és tájékozottak legyenek. Gondold át, hogy a Facebook for Business mely elemei relevánsak a vállalkozásod számára.

Facebook hasznos praktikák

Miután elkészítetted vállalkozásod Facebook oldalát, itt az ideje elkezdeni a tartalom létrehozását és a követőkkel való kapcsolattartást. Íme, hogyan használd a Facebook üzleti oldalát, hogy az emberekkel megismertesd termékeidet és szolgáltatásaidat.

1. Válaszolj az üzenetekre.

A Facebook Messenger segítségével válaszolhatsz az ügyfelek üzeneteire, vállalkozásként. A beérkező levelek az oldal tetején találhatók, ha oldal adminisztrátorként vagy bejelentkezve.
A Messenger egy olyan eszköz, amelyet az ügyfelek elvárnak tőled, hogy használd. Valójában a Facebook nyomon követi a márkaoldalak válaszadási arányát és idejét, hogy az ügyfelek tudják, milyen gyorsan számíthatnak válaszra. A Facebook Messenger vonzó az ügyfelek számára, mert gyors válaszra számítanak, és sok embernek sokkal kényelmesebb az élő csevegés, mint a hívás.

A Facebook nemrégiben bejelentette, hogy egyesíteni kívánja a Facebook, az Instagram és a WhatsApp üzenetküldő eszközeit. Ez a lépés hangsúlyozza ezen üzenetküldő eszközök használatának fontosságát az ügyfelekkel való kommunikációban és a követők kérdéseinek megválaszolásában.

2. Az elemzés segítségével állapítsd meg kampányaid sikerét.

A Facebook Insights egy ingyenes elemző eszköz. Megmutatja a megtett műveletek adatait, az oldalmegtekintéseket, az elért emberek számát, a bejegyzéssel kapcsolatos tevékenységek számát és egyebeket. Ez az információ segíthet a közösségi kampányok hatékonyságának mérésében, így eldöntheted, hogyan javíthatod bejegyzéseit.

3. Használj publikációs eszközöket és ütemezd az időzített bejegyzéseket.

A Facebook közzétételi eszközeivel ütemezheted a bejegyzések megjelenését a jövőben. Létrehozhatsz videókat, reklámozhatod a vállalkozásod, népszerűsíthetsz egy eseményt, ajánlatot tehetsz, jegyzetet írhatsz és álláspályázatokat tehetsz közzé a Facebook oldaladon.

Fontos, hogy rendszeresen posztolj – legalább hetente kétszer. Ha úgy találod, hogy naponta túl sok időt töltesz a Facebookon, próbálj ki egy harmadik féltől származó közösségi média-kezelő eszközt. Ha egyszerre több bejegyzést hozol létre és ütemezed őket, hosszú távon időt takarítasz meg.

4. Ismerd meg a célközönséged.

A Facebook kiváló célzási eszközökkel rendelkezik. Mikor egy bejegyzést népszerűsítesz, megcélozhatsz konkrét demográfiai csoportokat, helyeket és érdeklődési köröket. A sikeres hirdetésekhez ismerned kell a célközönségedet, majd a Facebook célzási eszközeivel el kell érned ezeket a potenciális ügyfeleket.

5. Légy személyes, ne csak promózz.

Annak ellenére, hogy létrehoztál egy üzleti Facebook oldalt, hogy kapcsolatba lépj az ügyfelekkel és végső soron értékesíts, a közönséged nem reklámokat akar látni. Próbálj személyre szabott és vonzó Facebook bejegyzéseket létrehozni.

6. Kínálj ajándékokat és versenyeket.

Nehéz organikus forgalmat generálni a Facebookon, de a rendszeres ajándékok és versenyek lebonyolítása segít. Mielőtt versenyt vagy ajándékot készítenél, győződj meg róla, hogy megértetted és betartod a Facebook szabályait, különben jogi bajba kerülhetsz. Tudj meg többet a közösségi média versenyek és nyereményjátékok szabályairól és irányelveiről az útmutatókból.

7. Hozz létre és hirdess eseményeket.

A Facebookon vállalkozásként hozhatsz létre eseményeket. Meghívhatsz bárkit ezekre az eseményekre, és külön fizethetsz azért, hogy a megcélzott közönség számára népszerűsítsd őket. Az események szórakoztató módot jelentenek a közönség bevonására és ügyfelekké alakítására.

8. Ossz meg releváns tartalmat más forrásokból.

Csak az eredeti tartalom létrehozása és megosztása időigényes lehet. A más forrásokból származó tartalmak kezelésével időt és erőfeszítést takaríthatsz meg. A más forrásokkal való hálózatépítés más módon is előnyös lehet számodra, cserébe megoszthatják a tartalmadat.

9. Beszélj.

Ne tegyél közzé bejegyzést, és egy hétig ne nyisd meg a Facebookot. Majd hozz létre és ossz meg bejegyzéseket a közönség felé. Válaszolj a megjegyzésekre, kérdésekre és aggályokra. Ha beszélgetsz a követőiddel, akkor valószínűbb, hogy ők lesznek az ügyfeleid.

2018 januárjában a Facebook bejelentette, hogy jelentős változásokat hajtott végre az idővonal algoritmusában. Ezekkel a változtatásokkal elkezdte kiemelten kezelni a személyes kapcsolatokat és az elkötelezettséget. Röviden, a bejegyzéseid csak akkor láthatók széles körben, ha beszélgetést generálnak.

A Facebook elkötelezettségének másik módja a közvélemény-kutatási funkciók használata. Ez a legjobb és egyben egyszerű módja a kommunikáció elkezdésére vagy az ügyfelek véleményének megismerésére. Szavazás létrehozásához lépj az oldalkezelőbe, és válaszd a “Válasz létrehozása” lehetőséget az ‘Írjon valamit’ mező alatt található ikonmenüből.

10. Emeld ki az üzleti mérföldköveket.

Emeld ki a céged mérföldköveit és ünnepeld az évfordulókat a Facebookon. Ezek a posztok általában bevonják a közönséget, és személyesebbé tesznek téged. Ha különleges promóciókat kínálsz mérföldkövek vagy évfordulók alkalmával, népszerűsítsd azokat az oldaladon is.

11. Használd a Facebook hirdetéseket.

A kívánt közönség elérésének legjobb módja a Facebook-hirdetések futtatása. Bár a hirdetések pénzbe kerülnek, azért hatékonyak, mert a demográfiai adatok, a viselkedés vagy az elérhetőségek alapján választhatod ki célközönségét. Beállíthatod a hirdetések napi vagy teljes költségkeretét, kiválaszthatod a hirdetés futásának idejét és a célzott közönséget. A Facebook nyomon követi az egyes futtatott promóciók interakcióit, ami nagy sikerű kampányok kidolgozásában segít a jövőben.

12. Hozz létre Facebook-videókat.

Ha végig lapozod a Facebook idővonalad, sok videót láthatsz. Ez azért van, mert a videók remekül teljesítenek a platformon. A Facebook-videók létrehozásának egyik módja a Facebook Live, amely lehetővé teszi, hogy ingyen közvetíts a közönséged számára. A Facebook Live szolgáltatással valós idejű beszélgetéseket folytathatsz a követőkkel, és belső képet nyújthatsz nekik a vállalkozásodról.

A közösségi média az elkötelezettségről és a személyre szabásról szól, ezért kommunikálj ügyfeleiddel úgy, hogy az visszhangra találjon, és összhangban maradjon a márka hangjával.

Szóljon hozzá!