Mi az a duplikált tartalom, és árt-e a SEO-nak?7 perc olvasás

A duplikált tartalom egy kortárs kifejezés, de maga a dolog már régóta lézetik. Az iskolai időkben a tanáraid valószínűleg beléd sulykolták a másolás súlyosságát. Ha te és egy diáktársad olyan esszét adnának be, amely azonos szövegű bekezdéseket tartalmaz, mindketten elégtelen osztályzatot kapnának.

Mivel ez a fajta attitűd olyan régóta beleivódott az emberekbe, nem meglepő, hogy sokan közülünk hasonló gondolkodásmóddal tekintenek a duplikált tartalmakra. Ijesztőnek tűnhet a gondolat, hogy a weblapod tartalma megegyezik egy másik URL-címen található szöveggel, ha nem érted pontosan, ez mit jelent.

De mi az a duplikált tartalom, és mit jelent az online marketinged szempontjából? Az alábbiakban mindkét kérdéssel foglalkozunk, ezért olvasd el a további információkat.

Mi az a duplikált tartalom?

A duplikált tartalom egy olyan kifejezés, amelyet a Google a tartalom jelentős részének egynél több URL-en történő megjelenésére használ. A dolgok széles köre minősülhet ismétlődő tartalomnak – néha teljes oldalak azonosak, máskor pedig néhány hasonló mondat.

Fontos megjegyezni, hogy a duplikált tartalom nem pusztán szóról szóra másolatokat tartalmaz. Másolhatsz egy tartalmat egyik URL-ről a másikra, majd kicserélhetsz több szót szinonimákkal, de a Google mindezekezek után is gyakran felismeri a hasonlóságot. 

Mi okozza a duplikált tartalmat?

Noha az ismétlődő tartalom szándékos másolásra plágiumra késztethet, a tény az, hogy a legtöbb ismétlődő tartalom teljesen jóindulatú és nem szándékos. Íme néhány a leggyakoribb okok közül:

  • URL-változatok: Előfordulhat, hogy aminek egyetlen URL-nek kellene lennie, több URL is lesz, például ha a webhely munkamenet-azonosítókat használ, és gyakorlatilag minden felhasználó számára létrehozza az URL különböző verzióit.
  • Alternatív weboldal verziók: Ha új weboldalt hozol létre egy másik domainen, vagy létrehozol egy HTTPS-verziót az eredeti HTTP helyére, akkor duplikált oldalakat kaphatsz. SEO-ellenőrzők képesek ellenőrizni, hogy nincs-e probléma a HTTP-HTTPS átirányítással kapcsolatban!
  • Tiszta véletlen: időnként lehetséges duplikált tartalmat írni anélkül, hogy ennek tudatában lennél. Ha te és egy másik weblap pontosan ugyanarról a témáról ír, előfordulhat, hogy elég hasonló részt ír valahol ahhoz, hogy ismétlődő tartalomnak számítson.
  • Kimásolt tartalom: A kimásolással hatékonyan másolhatsz tartalmat közvetlenül az egyik URL-ről a másikra. Ez néha rosszindulatú szándék nélkül történik, például ha két oldal egy nagy idézetet tartalmaz ugyanabból a forrásból.

Bár általában nem szándékos, a duplikált tartalom mérhető hatással lehet az online marketingre, amint azt hamarosan látni fogjuk.

Hogyan hat a duplikált tartalom a SEO-ra?

Ha úgy érzed, hogy a duplikált tartalom hatással lesz SEO sikeredre, akkor igazad van – de talán nem úgy, ahogy gondolod. Olvass tovább, ha többet szeretnél megtudni a duplikált tartalom és a SEO kapcsolatáról!

Van-e duplikált tartalomra vonatkozó büntetés a Google-ban?

Az ismétlődő tartalommal kapcsolatban az egyik leggyakrabban elterjedt hiedelem az, hogy a Google közvetlenül megbüntet téged, ha ismétlődő tartalom van a weboldaladon. De ez igaz?

Röviden, nem.

A Google megpróbálta tisztázni – mérsékelt sikerrel –, hogy nem büntetik közvetlenül a duplikált tartalmat a rangsorban. A Google tisztában van azzal, hogy a duplikált tartalom néha előfordul, és ez általában nem szándékos.

Van azonban egy figyelemre méltó kivétel: a másolt tartalom.

Mi az a másolt tartalom?

A másolt tartalom az ismétlődő tartalom egy meghatározott részhalmaza, nevezetesen az ismétlődő tartalom azon kis része, amely szándékos – és megtévesztő. A másolt tartalom olyan tartalom, amely aktívan plagizál, vagy megpróbálja manipulálni a keresési rangsort.

Ritka esetekben, amikor a Google felismeri a megtévesztő szándékot az ismétlődő tartalomban, az ismétlődő tartalom miatti büntetést alkalmazza az elkövetőre azáltal, hogy a találati listán hátrébb rangsorol, vagy akár teljesen eltávolít a Google indexéből.

A legtöbb ismétlődő tartalom azonban nem minősül másolt tartalomnak, így a Google nem bünteti. De csak azért, mert a Google nem szab ki közvetlen büntetést a duplikált tartalomra, nem jelenti azt, hogy az ismétlődő tartalom továbbra sem károsíthatja a keresőoptimalizálást.

Hogyan befolyásolja a duplikált tartalom a helyezéseket?

Amikor a Google rangsorolja a tartalmat, ezt úgy teszi, hogy meghatározza, mely találatok a legrelevánsabbak, és melyek biztosítják a legjobb felhasználói élményt. De ha ismétlődő tartalommal találkozik, gyorsan összezavarodhat.

A két oldal pontosan ugyanaz – melyik érdemel jobb rangsorolást?

Ez a zűrzavar gyakran mindkét oldal alacsonyabb helyezéseit eredményezi, mivel a Google algoritmusai nem bíznak abban, hogy egyiket sem rangsorolják különösebben. Ha szeretnéd megőrizni a rangsorolásod, érdemes lépéseket tenned annak érdekében, hogy segítsd a Google-t annak meghatározásában, hogy melyik oldal az „igazi” verzió.

Hogyan kezeld a duplikált tartalmat?

Sok esetben az ismétlődő tartalom nem okoz stresszes helyzetet. Mivel azonban időnként ronthatja a helyezésedet, a saját érdeked, hogy néhány egyszerű gyakorlattal ellensúlyozd a hatását, amelyekben az olyan eszközök is segíthetnek, mint a Screaming Frog.

Íme három módja annak, hogyan kezelheted weboldalad ismétlődő tartalmát!

1. Kerüld az ismétlődő tartalmakat

A duplikált tartalommal kapcsolatos problémák elkerülésének első és legkézenfekvőbb módja az, hogy teljesen elkerüljük az ismétlődő tartalmakat. Ez nem mindig olyan dolog, amit teljes mértékben a kezedben tudsz tartani, de dolgozhatsz a minimalizálásán. 

Ha például azt veszed észre, hogy egy adott termékoldal több URL-t hoz létre ugyanannak a nadrágnak a különböző méretű részére, dolgozhatsz azon, hogy ezeket az URL-eket egybe vond össze. Ilyenkor a tartalom csak egy oldalon jelenik meg, nem kettőn, tehát nincs ismétlődő tartalom. 

 2. Használj átirányításokat

Egyes esetekben a duplikált tartalom természetes következménye egy adott webhely megváltoztatásának, például egy HTTP-webhelyről HTTPS-helyre történő váltásnak. Ilyen helyzetekben 301-es átirányítások használatával segíthetsz a Google-nak elkerülni a félreértéseket. 

Az átirányítás úgy működik, hogy amikor egy keresőmotor megpróbálja felkeresni az A URL-t, az átirányítás inkább a B URL-re küldi el. Tehát, ha két URL-címed ismétlődő tartalommal rendelkezik, akkor átirányítással az összes forgalmat a preferált oldalra küldheted. 

3. Használj rel=“canonical” attribútumot 

A rel=“canonical” attribútum egy kódsor, amelyet beilleszthetsz az oldal HTML-fejébe. Lényegében azt mondja a Google-nak, hogy az oldal, amelyen megjelenik, egy másik oldal másolata, és arra kéri a Google-t, hogy a másik oldalt eredetiként kezelje. 

Ez akkor egy jó gyakorlat, ha például egy tartalom PDF-változata van a weboldaladon. Azt szeretnéd, hogy az oldal eredeti, HTML-verziója rangsoroljon, de az ismétlődő tartalom megzavarhatja a Google-t. Tehát elhelyezed a rel=“canonical” attribútumot a PDF-oldalon, hogy jelezd a Google-nak, hogy nem az eredeti.

 

Szóljon hozzá!