Mire figyelj WordPress téma választásakor6 perc olvasás

Nem kis dolog egy WordPress téma kiválasztása, szó szerint több ezer ingyenes és fizetős lehetőség áll rendelkezésre letöltésre és megvásárlásra. A téma adja  weboldalad megjelenését, stílusát és az érzést, amit képvisel. Ide tartozik a színpaletta, az elrendezés és a stíluselemek. A weboldal megjelenése a márkád  ábrázolása, közvetlen hatással van a felhasználói élményre.

Wordpress téma

Sosem rajongtam az előre elkészített websablonokért a webdizájn során. Évekkel ezelőtt a legtöbb előre gyártott wordpress téma nehézkes volt, feltéve, egy rémálom volt SEO szempontból, és közel sem volt olyan hatékony, mint a friss egyedi design.

Változnak az idők, most már rengeteg jó megjelenésű wordpress témát találunk, de - ne ítélj meg egy könyvet a borítósa alapján - maradt a rossz kódolás, a lassú sebesség, a gyenge SEO és a rossz felhasználói élmény.

Segítünk kiválasztani a weboldalad témáját a következő öt dolog figyelembe vételével.

1. K.I.S.S.

A K.I.S.S. egy angol nyelvű szójáték: "Keep it simple, stupid". (Legyen egyszerű, hülye) Nagyon kedvelt mondás a mai webdizájnban. Néhány évvel ezelőtt a weboldalak nagyon harsányak voltak, a cégek flash animációkat, fantáziadús funkciókat és egyéb csillogó villogó csörgő dolgokat akartak. Ma inkább a Flad-design, minimalista megközelítéssel népszerű.

A túl zsúfolt weboldalak eltérítik a látogatót a tőle várt cselekvéstől és fejfájást okoznak a mobileszközökön történő navigáláskor.

2. Fejlesztői támogatás elérhetősége

Ez olyan dolog, amit legtöbb ember nem vesz figyelembe a téma kiválasztásakor. Nagyon ritka az, hogy azonnal telepíteni tudod a témát anélkül, hogy változtatni (frissíteni) kéne más komponenseket, vagy magát a WordPress-t. A frissítések legtöbbször biztonsági problémák miatt jelennek meg, mindegy, hogy a WordPress-ről vagy a Shopify-ről van szó, előre kell látnod, hogy frissítések nélkül nem ússza meg a témád feltörés nélkül.

A tematikus piacterek többségének vannak információi a fejlesztőről, valamint az egyes témákról kiadott frissítések naplóiról. Nézd meg ezt az információt, az ügyfelek véleményét és értékelését.

Azok a témák, amelyek már régóta léteznek több frissítéssel rendelkeznek, látható, hogy a fejlesztő folyamatosan módosítja a témát. Az egyik legnépszerűbb WordPress téma, a Newspaper már több mint 57 ezer példányban elkelt és folyamatosan frissítik. Ha itt megnézed, görgess lefelé az oldal aljára és nézd meg a frissítési naplót és az elvégzett módosítások listáját. Ez egy példa a kiváló fejlesztői támogatással rendelkező témára.

3. Mobil olvashatóság

Szinte minden manapság elérhető téma mobilbarát, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy kiváló mobil élményt is nyújt. Rengeteg olyan weboldal található, amely átmegy a Google mobil tesztjein, mégis mobil eszközön olyan rossz felhasználói élményt nyújt, hogy alig konvertál.

Keress egy olyan témát, amely rendkívül alkalmazkodó és a konverziót szem előtt tartva lett felépítve. Nézz meg egy sok beviteli mezőt tartalmazó hosszú űrlapot notebook-on, vagy asztali számítógépen. Lehet hogy nagyon jól néz ki és ezeken az eszközökön könnyedén kitölthető.

Ha ugyanezt az oldalt mobileszközön nézed, észre fogod venni, hogy látogatóidnak  mennyit kell lefelé görgetni, hogy megtalálják a kapcsolatfelvételre szolgáló gombot a mobileszközökön.

A weboldal témák zömének létezik működőképes demója, amivel a vásárlás előtt el lehet játszadozni. Mindig győződj meg róla, milyen a téma megjelenése mobil eszközökön.

4. Rendelkezésre álló pluginok, alkalmazások és bővítmények

Nagyon ritka, hogy a webhelyed témája eredeti változatában fog működni - testre szabhatod a megjelenést a márkához illően. A felhasználói élmény fokozása miatt hozzáadhatsz kiegészítő elemeket, nagyobb forgalmat irányíthatsz a feliratkozásra, értékesítésre, ezzel növelve bevételeidet.

A WordPressnek több mint 54 000 beépülő modulja van, a Shopify több ezer alkalmazással rendelkezik, a WooCommerce-hez számtalan kiterjesztés létezik, amely segít növelni webhelyed hatékonyságát.

Tudnia kell, melyik platform a legjobb vállalkozásodnak, mielőtt felfedeznéd a rendelkezésre álló témákat. Ha döntöttél, kezdd el felfedezni a többi bővítményt. Például, ha e-kereskedelmi márka vagy, a Shopify-ot nagyon nehéz megverni.

Ha egy kis szolgáltatás-alapú vállalkozásod van, és a cél a feliratkozók gyűjtése,  érdemes WordPress-t használni, és a szakmai blogtartalom közzétételére összpontosítani a forgalom megszerzéséhez.

Több plugin is létezik, amely segíti a letölthető ajánlatok kezelését, kódolási vagy fejlesztési készségek nélkül. A legtöbb népszerű szolgáltatást használhatod a weboldaladon is, például a Mailchimp-hez is létezik plugin, ami segíti az integrációt. Készíts egy listát, hogy mit szeretnél használni, és mik azok a szolgáltatások amiket  szeretnél hozzáadni a témádhoz.

5. Böngésző kompatibilitás

Fontos lépés, hogy teszteld weboldalad a népszerű böngészők mindegyikén, különösen akkor, ha nem alkalmaztad a legújabb frissítéseket. Mivel a látogatók sokféle eszközzel, böngészővel és operációs rendszerel szörfölnek, a tesztelés biztosítja, hogy a témád ugyanazt a felhasználói élményt és funkcionalitást biztosítja mindenkinek.

Rengeteg ingyenes online eszköz érhető el, léteznek fizetős lehetőségek, ingyenes próbaidőszakot kínálva. Az egyik legrégebbi a Browser Shots, ahol egyszerre ellenőrizheted weboldalad több plarformon. A nyílt forráskódú ingyenes eszköz jó kiindulási pont - ha valamelyik böngészővel problémát észlelsz, a többi rendelkezésre álló erőforrással újabb vizsgálatokat végezhetsz.

Szóljon hozzá!