Stílusterv a blogodhoz6 perc olvasás

stílusterv

Mi az a stílusterv?

A blogolás többről szól, mint néhány Photoshop trükk ismerete, fontos, hogy tényleg ismerd blogodat. A blogolás tényleges megismerésével - a használt kifejezések, színek, képek, sugárzott hangulat által - képes leszel olyan weboldalt létrehozni, ami következetes, gyönyörű és hiteles.

Nagyon egyszerűen hangzik, de gyakran látni olyan blogokat, ahol nagyszerű a tartalom, de maga a megjelenés ellentmondásos. Ez egyik legkönnyebb módja az olvasók elriasztásának. Lentebb megtudhatod mi az a stílusterv és miért van szükséged rá.

Először is, mi a franc az a stílusterv? A stílusterv mindenki számára mást jelenthet. Általában ott írjuk elő a márkánk "személyiségét", beleértve a használt színeket, a hangot ahogyan szólunk olvasóinkhoz, és az érzést, amit sugározni akarunk. Hogyan működik egy blog stílusterv nélkül? Könnyű a márkádnak némi megjelenést adni, de ha az egész egy zavaros kotyvalék lesz, azzal senki nem jár jól.

A stílusterv a pontos meghatározásameghatározott módja annak, amit a blogodon teszel, megfeleljen  egy új szabványnak - ez a bejegyzés/kép/színválasztás megfelel-e a márkámnak? A saját stílusterv segíthet ebben.

Ismerkedj meg néhány fontos összetevővel a saját stílusterved elkészítéséhez. Nézzük, mire van szükséged.

1. Ki a közönséged?

A sikeres blogolás egyik legfontosabb eleme, hogy ismerd a közönséged. Anélkül, hogy tudnád, kinek írsz, nehéz testre szabni márkádat az igényeiknek megfelelően. Nem vagy biztos benne, ki a célcsoportod? Nem létező közönséged van? Semmi gond! Így még van esélyed arra, hogy olyan márkát hozz létre, amely passzol az elérni kívánt célközönséghez.

Kezdd az értékkel, amelyet adni szeretnél az embereknek. Nálunk az átadott érték a blogolás formája, üzleti élet, tanácsadás és életvezetés. Arra is törekszünk, hogy közösségi-érzelmű olvasótábort hozzunk létre. Te milyen értéket adsz? Döntsd el, ki profitálhat bejegyzéseidből. Specializálódj! Ahelyett, hogy azt mondanád, "nők", szűkítsd le úgy, mint a "20-34 éves korosztályú nők, akik el akarják kezdeni saját kreatív vállalkozásukat".

2. Színválasztás.

Most, hogy ismered a közönséged, könnyebb lesz megtervezni a márkát, amivel eléred őket. Kezdd a színekkel. Válassz 2-4 fő színt, amelyek hűen tükrözik a márkádat. Legfontosabb, ragaszkodj hozzájuk! Hamar ellentmondásosnak fog tűnni márkád, ha ezektől eltérő színt használsz képekhez vagy szövegrészekhez weboldaladon. Ha kiválasztottál 2-4 speciális színt, jegyezd fel a hexadecimális kódjukat, hogy mindenütt ugyanazokat a színeket használd. Ez az oldal segít a színek kiválasztásában, itt pedig már komplett színpalettákat találsz. A Canva oldalán egy  feltöltött képből nyerhetsz színpalettát.

blog színek

3. Betűtípusok kiválasztása.

Stílustervedben válassz 2-3 fajta betűtípust, amit használni fogsz. Ideális esetben a következőkre lesz szükséged:

  1. Címsorok betűtípusa. Ez lehet a  logódban használt betűtípus, használd a bejegyzéseid címében, esetleg képekre elhelyezett szövegekhez.
  2. Alcímek betűtípusa.Ez a betűtípus jól illeszkedjen a címsor-betűtípushoz, használd a kevésbé fontos alcímekben, widget címekben vagy alcímként a képekre helyezett szövegekben.
  3. Szöveg betűtípusa. Ez egy egyszerű - a lap szövegéhez használt betűkészletet a bejegyzésekben, az oldalakon és bárhol, ahol több szövegsor szerepel.

Mikor kiválasztod a kívánt betűtípusokat, válassz a márkádhoz illő betűtípusok közül. Lehetsz szerelmes egy gyönyörű kézirásos betűtípusba, de kicsit furcsán  nézne ki egy ügyvédi iroda honlapján. Sokkal többet jelent, ettől függ a márkád hangja és személyisége. Mit próbálsz közölni az olvasóiddal? Amikor meglátják a weboldalad, milyen szavakra vagy képekre gondoljanak azonnal? Ennek megfelelő betűtípusokat válassz.

4. Képek.

Képeid nagy szerepet játszanak a márkád megismerésében. Talán sötétek és kedvetlenek legyenek? Világosak és fényesek? Szögletesek? Függőlegesek?Nálunk is előfordul, hogy gyakran függőleges képeket használunk színes hátterekkel, amik megfelelnek a márkanévnek. Minden képen következetesen ugyanazt a betűtípust használjuk. Írd le a használni kívánt képek típusát - írd le, hogyan fog kinézni, rajzolj egy képet vagy készíts sablont! Írd le azt is, milyen képeket nem fogsz használni. Fontos tudni, hogy ki tartozik a márkádba, azt is tudnod kell, ki nem.

5. Írásod stílusa.

Végül, hogyan beszél a márkád? Hiteles vagy és komoly? Szórakoztató és furcsa? Pofátlan és egyből az arcába? Lágy és őszinte? Írd le a mellékneveket, amik leírják a beszédstílusod. Az írásod stílusa a blogod egyik legfontosabb szempontja, ami ténylegesen vonzza feléd az ideális olvasóidat. Bárhol is publikálsz, az írásban mindig maradj következetes. Akár Instagram képaláírást vagy hírlevelet küldesz, akár e-bookot írsz, olvasóid bármit olvasnak, rád gondoljanak olvasás közben. Hogyan tudod kiélezni írásodat, hogy tényleg kiemelkedjen?

Talán ez túl sok információ egyszerre, de azt hiszem blogod stílustervének óriási szerepe van a siker és a következetesség szempontjából. Minél több embernek mutatsz valamit, amiről a márkádra gondol, annál jobb lesz neked.

Előfordult már, hogy készítettél stílus tervet blogodhoz?

Szóljon hozzá!