A Google Cégem használata az ügyfélszerzésben20 perc olvasás

Ahhoz, hogy a Google Cégem profilod tényleg rendesen működjön, tökéletesen optimalizálnod kell. Íme néhány gyors és egyszerű módszer a megvalósításra.

Google cégem

Fiókod segítségével vállalkozásod megjelenhet a Google találati listáján, amikor az internetezők online keresnek. A megjelenés ingyenes, ami megfizethető marketing eszközzé teszi a kis- és középvállalkozások számára is.

Ez az átfogó útmutató segít abban, hogyan hozhatod létre fiókod, és tippeket mutat meg a jó eredmények eléréséhez.

Tartalom

Miért van szükséged a Google Cégem fiókra?

Nem vagy biztos benne, hogy szükséged van-e Google Cégem fiókra? Nézzük, miért érdemes nyitnod egyet.

Legyél felfedezhető

Ma már a keresések zöme az interneten zajlik. Még ha régimódi tégla- és habarcsüzletet is üzemeltetsz, az ügyfelek és a potenciális vevők online elérhetők. Általában ott kezdenek keresni a Te vállalkozásod, termékeid vagy szolgáltatásaid után.

Miután ezt megtették, látni fogod fiókodban, honnan és hogyan látogatták meg üzleted, mindegy, hogy internetes, vagy fizikai címmel rendelkező boltod van.

Függetlenül attól, hogyan keresed az üzleti- , vagy a webes forgalmat, a Google a legnagyobb forgalomküldő. A Google Cégem fiók biztosítja, ha valaki megnézi a vállalkozásodat a Google keresőben, az a térképen is meg fogja találni.

A Google Cégem fiók javítja a helyi SEO-t is. Ha valaki rád keres a környékeden, akkor az első oldalon jelensz meg - nem a második vagy még hátrébb elhelyezkedő oldalakon.

Ha már van saját webes megjelenésed, a Google cégem fiók akkor is biztosítja a legjobb eredmények elérését. A fiók hozzáférést biztosít a Google Analytics-hez is, lehetővé téve a fizetett és organikus hirdetési stratégiák finomhangolását.

Tájékoztasd az ügyfeleket

Ne veszíts az miatt ügyfeleket, hogy a látogatók nem látják egyértelműen a vállalkozásod fontos részleteit. Vagy hagyd őket, és más felülvizsgálati oldalakról szereznek információt, amire nincs ráhatásod. Győződj meg róla, ha valaki keresi a céged, jogszerű információkat találjon, egyenesen a forrástól.

Adatlapod tartalmazza az elérhetőségeket, a nyitvatartási időt és minden más lényeges részleteket. Frissítéseket tehetsz közzé, hogy megoszd a szolgáltatásaid bővülését. Közölheted, ha ideiglenesen zárva vagy, vagy újra teljesen megnyitott az üzleted. (ez különösen hasznos funkció vészhelyzetek esetén, például a COVID-19 esetében). A Google üzleti fiókok erős helyi SEO-val rendelkeznek, így az általad megosztott információk a többi weboldal fölé kerülnek a helyi keresésekben.

A téves tájékoztatás rossz vásárlói tapasztalatokhoz és kihagyott lehetőségekhez vezethet. Képzeld el, milyen csalódást érez az ügyfél, amikor látogatást tervez a boltodba, csak azért, hogy megállapítsa, zárva van. Vagy talán nyitva vagy, de a leendő ügyfél nem volt biztos benne és a versenytársadat választotta.

A Google Cégem fiókoddal folyamatosan tájékoztathatod az ügyfeleidet.

Növeld a fogyasztói bizalmat

A Google Cégem profil hitelességet kölcsönöz a vállalkozásodnak. Bizonyítékra van szükséged? Az ügyfelek 70%-kal nagyobb eséllyel keresik fel a Google Cégem fiókkal rendelkező vállalkozásokat.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a Google Cégem rendszerében listázott vállalkozások kétszer nagyobb valószínűséggel nyernek bizalmat az ügyfelektől.

Google vélemények

A bizalom kulcsfontosságú tényező a vásárlási döntések meghozatalakor. Minél magabiztosabbnak érzi magát a látogató, annál valószínűbb, hogy vásárol. A Google által elnyert hitelesség elegendő ahhoz, hogy megingassa az embereket, hogy 38% -kal nagyobb valószínűséggel látogassanak el üzletedbe, és 29% -kal nagyobb valószínűséggel vásároljanak valamit.

A Google Cégem-vélemények segítenek a bizalom kialakításában is. A Think With kutatása szerint a Google kereséseket végző fogyasztók 88%-a épp úgy bízik az online véleményekben, mint a személyes ajánlásokban.

A Google Cégem fiók beállítása

Kövesd ezeket a lépéseket a Google Cégem profil létrehozásához.

1. lépés: Jelentkezz be a szolgáltatásba

A bejelentkezéshez látogass el a www.google.com/business weboldalra. Jelentkezz be egy már meglévő Google-fiókkal, vagy hozz létre egy újat. Ha már be vagy jelentkezve, ugorj a következő lépésre.

Tipp: A bejelentkezést az üzleti email címeddel végezd.

2. lépés: Add hozzá vállalkozásod

Írd be a vállalkozásod nevét. Ha nem jelenik meg a legördülő menüben, kattints a Cég hozzáadása a Google-hoz elemre. Ezután válaszd ki a vállalkozásodnak megfelelő kategóriát.

3. lépés: Add hozzá üzleted címét

Ha van földrajzi cím, ahol az ügyfelek meglátogathatják üzletedet, válaszd az Igen lehetőséget. Utána add meg a címet. Azt is kérheted, hogy a címed egy jelölővel megjelenjen a térképen. Ha vállalkozásodnak nincs üzlete, ahova az ügyfelek ellátogathatnak, de szolgáltatást vagy szállítást kínálsz, felsorolhatod a szolgáltatási területedet.

4. lépés: Add meg elérhetőségeidet

Adja meg üzleti telefonszámod és weboldalad címét, hogy az ügyfelek el tudjanak érni. Ha nem weboldalt, hanem Facebook-oldalt használsz, akkor azt add meg helyette.

5. lépés: Fejezze be az adatlapod kezelését

Jelöld be az Igen lehetőséget, ha frissítéseket és értesítéseket szeretnél kapni, majd kattints a Befejezés gombra. Ezt követően igazolnod kell a vállalkozásod.

Hogyan igazolhatod vállalkozásod a Google-on

Most, hogy fiókod be van állítva, a következő módon igazolhatod a vállalkozásod. A legtöbb üzlet számára a Google ellenőrzés egy postai küldemény kérését jelenti.

1. lépés: Jelentkezz be a szolgáltatásba

A bejelentkezéshez keresd fel a www.google.com/business nyitóoldalt.

2. lépés: Kattints az Igazolás gombra

Ha több fiókkal rendelkezel, győződj meg róla, hogy a megfelelőt választottad.

3. lépés: Válaszd ki az igazolás módját

Az alapértelmezett ellenőrzési lehetőség a postai levelezőlap igénylése. Ha vállalkozásod más módokat is vállalni tud, például telefonon vagy e-mailben, válaszd ki a kívánt módszert. Töltsd ki a szükséges adatokat. Ellenőrizd még egyszer, hogy adataidat helyesen adtad meg, majd küldd el az űrlapot.

Írországból hazánkba akár két hétig is eltarthat, amíg a leveled megérkezik. Amikor megkapod a képeslapod, jelentkezz be, és kattints a menüben a Hely ellenőrzése elemre. Írjd be a képeslap ötjegyű ellenőrző kódját.

Megjegyzés: Néhány hétbe is telhet, amíg vállalkozásod adatai megjelennek a Google-on. Várakozás közben töltsd le a Google Cégem alkalmazást, hogy mobilon is kezelhesd fiókod.

Hogyan igényelheted vállalkozásodat a Google-on

Igényelned kell egy meglévő Google üzleti profilt? Három lehetőség létezik:

 1. lehetőség: Regisztrálj vagy jelentkezz be a szolgáltatásba. Keresd meg vállalkozásod, és válaszd ki. Ezután kövesd a lépéseket annak megerősítésére, hogy te vagy a tulajdonos.
 2. lehetőség: Keresd meg a vállalkozás adatlapját a Google Térképben, és kattints az Adatkezelés gombra.
 3. lehetőség: Keresd meg a vállalkozás adatlapját a Google keresésben, majd kattints a Saját vállalkozás tulajdonosa gombra.

Semmi pánik, ha a részletek nem pontosak. Szerkeszteni tudod őket, ha igazolod, hogy te vagy a tulajdonos.

Ha valaki más már igényelte az üzletet, és te ugyanannál a cégnél dolgozol, kérd meg, hogy adjon hozzá a profilhoz felhasználóként. Ha nem ismered fel a tulajdonost, kövesd a vállalkozás visszaszerzéséhez szükséges lépéseket.

Hogyan szerkesztheted vállalkozásod adatait a Google-on

Szerkeszteni kell a információkat a Google Cégem profilodban? Itt van, hogyan:

 1. Jelentkezz be a Google Cégem fiókodba
 2. Nyisd meg a szerkeszteni kívánt helyet.
 3. A bal oldali menüben kattints az Info gombra.
 4. Kattints a ceruza ikonra a szerkesztés megkezdéséhez. Ha el szeretnéd távolítani a szakaszt, kattints az "X" gombra. Ha végeztél, kattints az "Alkalmaz" gombra a mentéshez.

Ne feledd, akár 60 napig is eltarthat amíg a változtatásaid megjelennek. Lehet, hogy vannak olyan más forrásból származó információk, amelyeket nem lehet szerkeszteni.

Hogyan adhatsz hozzá több helyet a Google Cégem szolgáltatáshoz

Ha új üzletet nyitottál meg, vagy csak létrehoztál egy profilt, és további helyeket kell hozzáadnod, kövesd ezeket a lépéseket.

 1. A Google Cégem irányítópultján kattints a Helyek kezelése elemre a bal oldali menüben.
 2. Kattints a kék Hely hozzáadása gombra a jobb oldalon.
 3. Írd be a vállalkozás nevét, és kattints az Új üzlet létrehozása ezzel a névvel elemre.
 4. Töltsd ki az információkat és kérj igazolást.

Egy másik lehetőség, hogy keresd fel a Google Térképet, és dobj egy jelölőt a hozzáadni kívánt helyre. Kattintson a Hiányzó hely hozzáadása elemre a bal oldali menüben. Töltsd ki a részleteket, majd válaszd a Vállalkozás igénylése lehetőséget.

Ha több mint 10 helyed van, tömegesen is hozzáadhatod őket.

Kikapcsolhatod a vállalkozásod Google-véleményeit?

Nem. Nem kapcsolhatod ki a Google-véleményeket az adatlapodon. Különben sem lenne érdeked ezt megtenni, mivel a vélemények azt mutatják az ügyfeleknek, hogy vállalkozásod valóban létezik.

De megjelölheted és jelentheted a nem megfelelő véleményeket.

Hogyan lehet megjelölni egy üzletet vagy helyet, hogy ideiglenesen zárva

Ha szezonálisan vagy ideiglenesen kell zárva tartani, jelöld meg a vállalkozásod, mint “ideiglenesen zárva”. Ezzel biztosítod, hogy az ügyfelek naprakészek legyenek anélkül, hogy befolyásolnád a helyi keresési rangsorolást.

Hogy jelöld meg üzleted, ha ideiglenesen zárva:

 1. Jelentkezz be a Google Cégem fiókodba.
 2. Kattints az “Információk”-ra a bal oldali menüben.
 3. A jobb oldalon keresd meg a Vállalkozás bezárása a Google-on részt.
 4. Kattints a Megjelölés ideiglenesen bezárva elemre.

Az ünnepnapok vagy egyéb rendkívüli nyitvatartások beállításához kattints a bal oldali menüben található Információ elemre, majd a Különleges órák elemre.

7 módszer a Google Cégem profilod optimalizálására

Ezekkel a tippekkel csiszolhatod tökéletesre vállalkozásodat a Google Cégem rendszerében.

1. Töltsd ki a teljes profilod

Adj meg a Google-nak minél több információt vállalkozásodról. Miért? Ez megkönnyíti számára, hogy vállalkozásod az ügyfelek kereséseihez igazítsa. Magyarul, javítja a keresési rangsorolást.

A Google kifejti: „A helyi eredmények minden keresés szempontjából a legrelevánsabb találatokat részesítik előnyben, a teljes és pontos információkkal rendelkező vállalkozások pedig könnyebben megfelelnek a megfelelő kereséseknek.”

Ez azt jelenti, hogy ki kell töltened az elérhetőségeket, a kategóriát, az attribútumokat és egyebeket. Ügyeljen arra, hogy a megfelelő kulcsszavakat használd, ahol csak lehetséges.

A Google három tényező alapján határozza meg a helyi rangsort:

 • Relevancia: Mennyire jól egyezik az adatlapod a kereséssel
 • Távolság: A tartózkodási helyed a kereséstől, vagy a keresést végzőtől
 • Jelentőség: Mennyire ismert egy vállalkozás (számos egyéb tényező alapján)

A megfelelő kulcsszavak használata javítja a relevanciát. Nem tudod, hogyan állj neki? Próbáld ki a Google Trends szolgáltatást.

Például, ha retro ruházati üzletet üzemeltetsz, akkor keress rá a „retro ruházat” kifejezésre. Nézd meg az emberek kapcsolódó témáit és keresési kifejezéseit a kulcsszavak inspirálásához.

2. Tűnj ki a fotóiddal

Segíts az embereknek megérteni, hogy miről szól a vállalkozásod.

A Google Cégem profil létrehozásakor hozzáadhatsz egy logót és címlapképet - ugyanúgy, mint a Facebookon, a Twitteren, a LinkedIn-en vagy a Pinteresten. E képek nélkül az emberek nehezebben fogják felismerni a márkádat online.

Ne állj meg itt. Mutasd meg tartózkodási helyedet, termékeidet vagy kézimunkádat további fotók közzétételével. Ha éttermet vezetsz, tegyél közzé képeket az ételekről, a menükről és magáról az étteremről. Győződj meg róla, hogy képeid étvágygerjesztőnek, professzionálisnak látszanak és nem alacsony felbontásúak. A Google szerint a fényképekkel rendelkező vállalkozások 42%-kal több útbaigazítási kérelmet, és 35%-kal több kattintást kapnak a weboldalukra.

Ha teheted, fogadj egy profi fotóst. Óriási előrelépést jelent, ami mindig megtérül. Egy példa: A profi fotós által készített fotókkal ellátott Airbnb hirdetéseknél 40%-kal nőttek a bevételek, 24%-kal több foglalás érkezett és 26%-kal magasabb éjszakai ár volt elérhető.

Fotók hozzáadása a Google Cégem profilodhoz:

 1. Jelentkezz be a Google Cégem fiókodba.
 2. Nyisd meg a kezelni kívánt helyet.
 3. A menüben kattints a Fotók elemre.
 4. Válaszd ki a hozzáadni kívánt fotó típusát.
 5. Töltsd fel fényképed a számítógépről, vagy válassz egyet azok közül, amelyket már feltöltöttél.

3. Tegyél közzé híreket, frissítéseket és különleges ajánlatokat

A Google Cégem profilodban szereplő információknak, például a címnek, a nyitvatartási időnek és az elérhetőségnek mindig pontosnak és naprakésznek kell lennie. Ne felejtsd el kijavítani ezeket az információkat, ha változnak.

Hozz létre az üzletedhez kapcsolódó bejegyzéseket, hogy tájékoztasd az ügyfeleket a weboldal frissítéseiről, új termékekről, ajánlatokról és eseményekről. A céljaidtól függően a bejegyzések frissen tarthatják a profilodat, fokozhatják az értékesítést, és ösztönözhetik a fizikai vagy online üzleted meglátogatását.

Hogyan hozzunk létre új bejegyzést a Google-on:

 1. Jelentkezz be a Google Cégem szolgáltatásba, és nyisd meg a kezelni kívánt helyet.
 2. A bal oldali menüben kattints a Bejegyzések-re.
 3. A megadott lehetőségek közül válaszd ki a létrehozni kívánt bejegyzés típusát.
 4. Írd be a megfelelő információkat az egyes mezőkbe. A leírásnak tartalmaznia kell a szükséges részleteket és tömörnek kell lennie. Kerüld a kereskedelmi szlenget és a túl sok írásjelet (!!!!!).
 5. Kattints az Előnézet gombra a formázás és a helyesírás ellenőrzéséhez. Ha újra szerkeszteni kell, kattints a Vissza nyílra.
 6. Ha elkészültél, kattints a Közzététel gombra.

Ha a választott bejegyzés típusa magában foglalja a multimédiás tartalom csatolásának lehetőségét, használd ki a helyzetet. A Google szerint az emberek jobban foglalkoznak olyan bejegyzésekkel, amelyek fotókat, videókat vagy GIF-eket tartalmaznak.

4. Adj hozzá speciális szolgáltatásokat és tevékenységeket

A választott kategóriától függően különleges funkciók állnak rendelkezésre a Google üzleti fiókokhoz.

Íme a rendelkezésre álló kategória-specifikus funkciók áttekintése:

 • A szállodák megjeleníthetik a besorolásokat és felsorolhatják a kínált kényelmi szolgáltatásokat
 • Az éttermek és bárok feltölthetnek menüket, bemutathatják a népszerű ételeket, és linket adhatnak az online megrendelésekhez és foglalásokhoz
 • A szolgáltatásorientált vállalkozások megjeleníthetik a szolgáltatási menüket és hozzáadhatnak egy foglalás gombot
 • A kis- és középvállalkozások termékkatalógusokat adhatnak hozzá

Ha úgy gondolod, hogy vállalkozásodnak szüksége van a fenti funkciók egyikére, de nem látod őket, akkor lehet, hogy rossz kategóriát választottál. Legfeljebb 10 kategóriát választhatsz vállalkozásod számára.

Hozzáadhatsz tényszerű attribútumokat is a profilodhoz, hogy további információkat ossz meg ügyfeleiddel. Ha boltot vagy éttermet vezetsz, érdemes megosztanod, hogy kerekesszékkel megközelíthető, ingyenes Wi-Fi-t vagy szabadtéri ülőhelyeket kínál. Akár azt is megoszthatod, ha céged “nőbarát”.

Attribútumok hozzáadása vagy szerkesztése:

 1. A fiók irányítópultján kattints az Információ elemre.
 2. Keresd meg az Attribútumok hozzáadása elemet, és válassza a Szerkesztés lehetőséget. Keresse meg a hozzáadni kívánt attribútumot, vagy görgesd végig a vállalkozásod számára összes elérhető lehetőséget.
 3. Kattints az Alkalmaz gombra

5. Ösztönözd az ügyfeleket, hogy írjanak véleményt

Az emberek jobban bíznak más emberekben, mint az üzleti életben. A jó vélemény lehet a döntő tényező, amely a leendő ügyfeleket a te üzletedre irányítja. A vélemények javítják a Google rangsorolást is.

A vevői vélemény legjobb ideje az, mikor nagyszerű élményt nyújtasz. Akár üzletben, akár online, fontold meg egy olyan kártya vagy e-nyugta megosztását, amely vevői véleményt kér. A Google hozzáférést kínál a vállalkozások számára egy ingyenes marketing készlethez matricákkal, közösségi bejegyzésekkel és nyomtatható plakátokkal.

Létrehozhatsz egyéni rövid linket is, amely megkönnyíti a vélemény adását. A következőképpen fog kinézni: g.page/[neved].

Hogyan szerezhetsz egyedi URL-t a Google Cégem-fiókodhoz:

 1. Az irányítópulton kattints az Információ, majd a Rövid név hozzáadása elemre.
 2. Írd be a kívánt rövid nevét. A név legfeljebb 32 karakter lehet. Lehet, hogy alternatívákat kell kitalálnia, ha a kívánt név foglalt.
 3. Kattints az Alkalmaz gombra.

Ha kész vagy, a rövid név megjelenik az üzleti profilban.

6. Építs bizalmat azáltal, hogy válaszolsz a véleményekre

Mutasd meg a jelenlegi és a leendő ügyfeleknek, hogy értékeled a visszajelzésüket azáltal, hogy válaszolsz a véleményekre. A Google és az Ipsos Connect felmérése szerint a véleményekre válaszoló vállalkozásokat 1,7-szer megbízhatóbbnak tartják, mint azokat, amelyek nem válaszolnak.

A pozitív interakciók hűséget teremtenek. Ne felejts el válaszolni a márkád hangján, és maradj megfelelő és profi. Ez vonatkozik a negatív véleményekre is. Ne hagyd figyelmen kívül őket. Fordítsd meg a dolgokat a felmerült kérdések meghallgatásával és kezelésével.

Legyél őszinte, és feltétlenül kérj bocsánatot, amikor ez indokolt. Ha az ügy kényes, kérd meg a véleményezőt, hogy küldjön privát üzenetet.

Ügyeljen arra is, hogy válaszolj a kérdésekre. Bárki válaszolhat a Google Cégem-profiljában maradt ügyfél kérdésekre. Próbálj meg mindent megtenni, hogy mielőbb válaszolj. Mutasd meg az embereknek, hogy vállalkozásod aktív, megbízható, és megakadályozza a téves információk terjedését.

Megjegyzés: A Google a COVID-19 miatt ideiglenesen letiltotta a vélemények megválaszolását és a kérdés / felelet funkciót.

7. Finomítsd a fizetett és organikus elérést betekintéssel

A Google Cégem-profil birtoklásának további előnye, hogy hozzáférést biztosít a statisztikákhoz. Ezek a felismerések túlmutatnak a Google Analytics-en.

Kövesd nyomon, hány ügyfél keres rád, hívja fel vállalkozásod, kér útmutatást, kattint a fotóidra és így tovább. Annak ismerete, hogy mely kulcsszavak, fotók és műveletek a legnépszerűbbek, segíthet a profilod kiigazításában - és még a közösségi médiát is informálja az új tartalom létrehozásáról.

A Google Cégem statisztikák jól jöhetnek a Google Ads szolgáltatás használatakor is. A Google Cégem fiókkal helyi kiterjesztéseket használhatsz hirdetéseiben. Ezek a bővítmények kattintható helyinformációkkal rendelkező hirdetéseket jelenítenek meg. Párosítsd ezt a funkciót betekintéssel, hogy növelje az elkötelezettséget és csökkentsd a kattintásonkénti költséget.

A Google Cégem maximális kihasználása elengedhetetlen minden vállalkozás számára a közösségi médiában, de különösen fontos a kisvállalkozások számára.

Szóljon hozzá!