Linképítés – SEO suli 6.6 perc olvasás

Honlapunk sikerességének 20%-át teszi ki a weblap elkészítése és optimalizálása. Ezt követi egy lényegesen hosszabb periódusú - mondhatni örökös - munka, a linképítés.

Linképítés

A linképítés a siker kulcsa

A linképítés a hosszabb távú látogatószerzésre irányuló tevékenység, melynek során a weboldalunkra mutató külső hivatkozásokat hozunk létre. Linképítés nélkül szinte lehetetlen a Google találati lista élmezőnyébe kerülni. Elegendő mennyiségű és minőségű linkek megszerzéséhez értékes kapcsolatokra van szükség.

Statisztikák szerint a weboldalunkra érkező látogatók több mint 90%-a a Google-ból kerül hozzánk, ezért egyáltalán nem mindegy, hányadikak vagyunk a legnagyobb kereső találati listáján. Gondolj saját keresési szokásaidra. Hány oldalt nézel meg keresési eredmények közül? Ugye, a harmadik oldalon kiadott weblapokat még sosem nézted? Biztos vagyok benne, hogy nem.

A linképítés jelentőségét sokan lebecsülik és haszontalannak, pénzkidobásnak tartják. Ha szeretnénk jó helyezéseket elérni a keresők találati listáján, akkor szükségünk van visszamutató linkekre. A keresőmotorok szemében a linkek voksokat jelentenek weboldalunk számára.

Minél több voksot sikerül gyűjteni, annál inkább témába vágónak tekintik a keresők az oldalunkat. Viszont nem mindegy, hogy a visszamutató linkek milyen oldalakról mutatnak weblapunkra, milyen linkszöveget tartalmaznak.

Minőségi linkek

Az igazán minőségi linkek több fonos ismérvnek is megfelelnek. Nem mindegy, hogy a ránk mutató linkek milyen oldalra kerülnek, milyen egyéb tartalom és szövegkörnyezet van a szövegkörnyezetben és az sem mindegy, hogy milyen időközönként kerülnek ki oldlalunkra mutató visszlinkek. A Google a linképítést, ahogy a keresőoptimalizálást sem fogadja el, ezeket mesterséges befolyásolásnak tekinti.

A Google figyelemmel kíséri az oldalaink változásait, így fontos, hogy a linképítés minél természetesebbnek hasson. A linkek változatos linkszöveggel és leírással, minél többféle oldalra kerüljenek elhelyezésre. Legyenek köztük egyaránt "follow" és "nofollow" linkek.

Mit is jelent ez. Az a link, amit a rel=”nofollow” tulajdonsággal láttak el, nem számított bele a Google rangsorolási algoritmusában, nem adott át egyáltalán linkerőt. A Google tájékoztatása szerint eérkezett az idő, hogy a linkek tulajdonságai is fejlődjenek. A nofollow mellé két új linktulajdonság csatlakozott, az egyik a szponzorált tartalmakban lévő linkekhez, míg a másik a felhasználók által generált tartalmakhoz kapcsolódik az alábbiak szerint:

rel=”sponsored”: Ez egy teljesen új link tulajdonság, amit arra lehet használni, hogy azokat a linkeket jelöld, amelyek valamilyen hirdetés, szponzoráció, vagy más nem anyagi kompenzálás keretében kerültek ki az oldaladra.

rel=”ugc”: Az ugc link tulajdonság azoknál a linkeknél javasolt, ahol a felhasználó által generált tartalom van, ilyenek például a hozzászólások és a fórumbejegyzések.

rel=”nofollow”: a nofollow link tulajdonság azokra az esetekre van fenntartva, hogy ha meg akarsz linkelni egy oldalt, de semmilyen módon nem akarod azt az oldalt erősíteni, vagy támogatni, beleértve a rangsorolási erőt, linkerőt.

A linkek feltérképezése

A keresők kulcsszavainkat a leggyakrabban előforduló kifejezésekből állapítják meg. A robot számára arról szól egy oldal, ami a leggyakrabban előfordul rajta. Ezekre a szavakra és kifejezésekre fog oldalunk megjelenni a találati listán.

Weboldalunk annál fontosabb egy keresőnek, minél több külső hivatkozás mutat ránk a nagyvilágból. Ebből következik, hogy a linképítés célja, minél több, jó minőségű ránk mutató hivatkozás elérése, a linkek mennyiségi és minőségi javítása.

2012-ben a Google útjára indította a Pingvin algoritmust, hogy kiszűrje az üzleti célú, mesterséges link elhelyezéseket. Linképítésünk során törekedni kell arra, hogy a Google számára elfogadott, legális eljárásokat alkalmazzunk, mert weboldalunk hosszabb távú büntetést, akár a keresőből való kizárást is kaphat! A linképítéssel le kell modellezni a természetes linkszaporulatot.

A Pingvin indulása után tucatjával szűntek meg hazánkban és külföldön is azok a linkkatalógusok, ahonnan könnyen lehetett ún. visszlinket szerezni. A tudatos linképítés sokkal nehezebbé vált, a "rossz" linkek sok oldalt visszavetettek a találati listákon.

Hogyan lehet előre kerülni a keresőkben az "új szabályok" szerint?

  • Legfontosabb a folyamatosan növekvő, releváns tartalom. Alakítsunk ki a weblapon egy blog-szekciót, ahol rendszeresen minőségi, oldalunkkal kapcsolatos tartalmat jelenítünk meg. Ezzel párhuzamosan építsük a ránk mutató linkeket, így a kereső látja hogy élő, működő weboldallal van dolga.
  • Ma már "megrovás" jár a nagy mennyiségű kulcsszavas linkért, ezért ne az ilyen linkek számát növeljük. Ha nem vagyunk büntetésben, hagyjunk meg kulcsszavas linkeket is, de inkább a márkaépítésre törekedjünk. Vagy cégnév, vagy a weboldal neve legyen a horgonyszöveg.
  • Tegyük vonzóvá linkajánlásunkat, írjunk olyan szöveget, amit olvasva magunk is meglátogatnánk az oldalt.
  • Ne csak a főoldalunkat linkeljük. Minden oldalleírásban a megfelelő, releváns aloldal linkjét helyezzük el.
  • Kerüljük a mesterséges linkcserét. Többet ér egy oldalunkra mutató link, ha nincs a weboldalunkon egy visszamutató hivatkozás elhelyezve. Itt is nagyon fontos a relevancia!
  • Fontos, ne csak a kiemelt kulcsszavainkra koncentráljunk! A mai keresési szokások azt mutatják, az emberek komplett kifejezéseket írnak a keresőbe kereséseik során. Linkszövegeink megírása során azokra a többszavas kifejezésekre koncentráljunk, amikre igazán releváns tartalmat tudunk nyújtani.
  • A linképítést bízzuk szakemberre, mert egy linkprofilt utólag rendbe hozni sokkal nagyobb munka, mint helyesen felépíteni.

Az elért eredményeinket a Google Analytics segítségével követhetjük, amiről a következő bejegyzésben lesz szó.

Szóljon hozzá!