A linképítés a siker kulcsa.

Honlapunk sikerességének 20%-a weblap elkészítése és optimalizálása. Ezt követi a hosszabb periódusú – mondhatni: örökös – munka, a linképítés.

A linképítés a hosszabb távú látogatószerzésre irányuló tevékenység, melynek során a weboldalunkra mutató külső hivatkozásokat hozunk létre.

Statisztikák szerint a weboldalunkra érkező látogatók több mint 80%-a a Google-ból kerül hozzánk, ezért egyáltalán nem mindegy, hányadikak vagyunk a legnagyobb kereső találati listáján. Gondoljon saját keresési szokásaira. Hány oldalt néz meg keresési eredmények közül? Ugye, a harmadik oldalon kiadott weblapokat még sosem nézte?

A keresők kulcsszavainkat a leggyakrabban előforduló kifejezésekből állapítják meg. A robot számára arról szól egy oldal, ami a leggyakrabban előfordul rajta. Ezekre a szavakra és kifejezésekre fog oldalunk megjelenni a találati listán. Lapunk annál fontosabb egy keresőnek, minél több külső hivatkozás mutat ránk a nagyvilágból, így a linképítés célja, minél több ránk mutató hivatkozás elérése, a linkek mennyiségi és minőségi javítása.

2012-ben a Google útjára indította a Pingvin algoritmust, hogy kiszűrje az üzleti célú, mesterséges link elhelyezéseket. Linképítésünk során törekedni kell arra, hogy a Google számára elfogadott, legális eljárásokat alkalmazzunk, mert weboldalunk hosszabb távú büntetést, akár a keresőből való kizárást is kaphat!

A Pingvin indulása után tucatjával szűntek meg hazánkban és külföldön is azok a linkkatalógusok, ahonnan könnyen lehetett ún. visszlinket szerezni. A tudatos linképítés sokkal nehezebbé vált, a “rossz” linkek sok oldalt visszavetettek a találati listákon.

Hogyan lehet előre kerülni a keresőkben az “új szabályok” szerint?

  • Legfontosabb a folyamatosan növekvő, releváns tartalom. Alakítsunk ki a weblapon egy blog-szekciót, ahol rendszeresen minőségi, oldalunkkal kapcsolatos tartalmat jelenítünk meg. Ezzel párhuzamosan építsük a ránk mutató linkeket, így a kereső látja hogy élő, működő weboldallal van dolga.
  • Ma már “megrovás” jár a nagy mennyiségű kulcsszavas linkért, ezért ne az ilyen linkek számát növeljük. Ha nem vagyunk büntetésben, hagyjunk meg kulcsszavas linkeket is, de inkább a márkaépítésre törekedjünk. Vagy cégnév, vagy a weboldal neve legyen a horgonyszöveg.
  • Tegyük vonzóvá linkajánlásunkat, írjunk olyan szöveget, amit olvasva magunk is meglátogatnánk az oldalt.
  • Ne csak a főoldalunkat linkeljük. Minden oldalleírásban a megfelelő, releváns aloldal linkjét helyezzük el.
  • Kerüljük a mesterséges linkcserét. Többet ér egy oldalunkra mutató link, ha nincs a weboldalunkon egy visszamutató hivatkozás elhelyezve. Itt is fontos a relevancia!
  • Fontos, ne csak a kiemelt kulcsszavainkra koncentráljunk! A mai keresési szokások azt mutatják, az emberek komplett kifejezéseket írnak a keresőbe kereséseik során. Linkszövegeink megírása során azokra a többszavas kifejezésekre koncentráljunk, amikre igazán releváns tartalmat tudunk nyújtani.
  • A linképítést bízzuk szakemberre, mert egy linkprofilt utólag rendbe hozni sokkal nagyobb munka, mint helyesen felépíteni.

Az elért eredményeinket a Google Analytics segítségével követhetjük, amiről a következő bejegyzésben lesz szó.

Szóljon hozzá!

húsz + tíz =