Milyen a jól konvertáló kezdőlap?14 perc olvasás

A weboldalad legfontosabb lapja a kezdőlap. Ha megnézed egy weboldal forgalmi statisztikáját, a legnagyobb forgalom mindig a kezdőlapon van. A kezdőlapodnak van a legnagyobb esélye jó helyezést elérni a keresőkben, hisz a legtöbb látogató a kezdőlapodra hivatkozik. Érdemes odafigyelni rá és jól megcsinálni.

Weboldal kezdőlap

 

Hiába csalogatunk jó marketinggel, vagy hatékony hirdetésekkel egyre több vevőt weblapunkra, ha azok dolguk végezte nélkül elhagyják a weboldalt. A látogatóknak mindig pontosan tudniuk kell, hogy mit várunk el a weblapon tőlük.

Lássuk, hogyan kell megtervezni egy kezdőlapot, ami jól konvertál. Weboldalak tervezéskor az alábbi folyamatot használjuk:

 1. Térképezd fel a vásárlóidat
 2. Készíts értékajánlatot
 3. Építs kapcsolatokat
 4. Használd a megfelelő vizuális elemeket
 5. Határozd meg a látogatótól elvárt cselekvést
 6. Készíts cselekvésre felhívásokat
 7. Írj vásárlóközpontú szövegeket
 8. Készíts bizalmi elemeket
 9. Teszteld az oldal hosszát
 10. Ellenőrizd a betöltési sebességet

Ezekről a pontokról lesz szó a cikkben.

Kezdjük a nyilvánvaló dolgokkal

Logo

Az emberek azt várják, hogy a logódat a bal felső sarokban találják. A logóra kattintva minden aloldalról eljuthatnak a kezdőlapra. Ezzel ne szórakozz. Ne gondold azt, hogy a te weblapodon jobban nézne ki a jobb oldalon, mert ott a kapcsolat menüpontot fogják keresni.

Nem kell megbíznod egy profi logó tervezőt. A szöveges logók ugyanolyan jók, és a költségek 1% -ába kerülnek. Csak szöveg használatával is gyönyörű logót hozhatsz létre. Válassz egy gyönyörű betűtípust, egy háttérszínt, ami tetszik - és a voilà! Ha megtanulod, mindössze 15 perc elegendő egy szöveges logó létrehozásához.

Egy logó nem csak a vizualitásról, vagy a szépségről szól: elsősorban az üzleti céljaid elérését kell, hogy támogassa. A logód sokat elmond a cégedről és a márkádról. A logó lesz a márkád jelzése, megfelelő marketing esetén mindenkinek a Te céged jut eszébe róla.

Ha nagyobb áldozatokat is fordítasz a márkaépítésre, maga a szimbólum a termékkínálatodat fogja lelenteni. Rengeteg példa van az életben a jól bejáratott márkalogó példájára, különösen a sportruházat gyártók területén.

Navigáció

A weboldalakon kétféle menürendszer használatos: vízszintes és függőleges. Ezzel ne kísérletezz - az ismert elrendezések a legjobbak. Ha rengeteg oldalt szeretnél a menüben megjeleníteni, használj témákra bontott almenüket. Ellenőrizd a navigációt, hogy kisebb monitor esetén se ugorjon szét a menü két sorosra, mert az rontja a felhasználói élményt és aránytalanul nagy észét kitakarja a képernyőnek. 

Ne feledd, a látogatók az idejük nagy részét az aloldalakon töltik. A látogatóknak nem kell látniuk a menüt, hogy tudják, hol van a "Kapcsolat" menüpont - szokás szerint a vízszintes menü legutolsó elemét, vagy a függőleges menü legalsó menüpontját keresik. Gondoskodj róla, hogy ott meg is találják.

Lábléc

Talán furcsán hangzik, de minden weboldal egyik legfontosabb eleme a lábléc. Biztos, hogy nem ez a legszebb dizájnú alkotóeleme a weboldalunknak, viszont ez az a hely amit az oldalunkra látogatók először felkeresnek, ha információra van szükségük.

Ezért sosem szabad megfeledkezni a láblécről a weboldal tervezése során. A látogatók elvárják, hogy a kapcsolati adatokat a láblécben is megtalálják. A te weboldaladon megtalálható?

A vásárlók feltérképezése

Kik a vevőid?

A vevők alapvetően a potenciális ügyfelek egy konkrét csoportját alkotják, tipikusan azok a személyek, akiket a marketing elérni kíván.

Weboldalad optimalizálása során próbáld legyőzni egoizmusodat. Kommunikálj vevőiddel, ismerd meg igényeiket és ennek megfelelően alakítsd ki a weblapodat. Ami érdekli az embereket, azokra a problémákra maguktól is szívesen válaszolnak, ezért olyan kritikus a vevők személyisége a marketing sikeréhez.

Eléggé ismered őket?

Lényegében arról van szó, hogy tudd, kiknek adsz el, milyen a helyzetük, mit gondolnak, ismerd a szükségleteiket és tétovázásaikat. Minél pontosabban ismered a vevőidet és a problémáikat, annál jobb helyzetből tudsz eladni nekik.

Hogy közelítsd meg őket?

Az igazság az, hogy a legtöbb vállalkozóban egyáltalán nem fogalmazódott meg a vásárlási döntés mögött rejlő gondolat. Túl sokat gondolunk. A vevő személye egy eszköz, amely segíthet a mélyebben belelátni a vevő gondolkodásába.
Használd fel a vevőiddel készült interjúkat a személyiségük feltérképezésére.

Értékajánlat

Kezdőlapod legfontosabb része. Az értékajánlatod egy rövid kivonata a szövegednek (főcímek, alcímek, felsorolások, kiemelések), ami választ ad az alábbi kérdésekre:

 • Miről szól ez az oldal?
 • Mit tudok itt csinálni?
 • Mennyire használható számomra?
 • Miért pont tőled vásároljak?

Az emberek figyelme és türeleme rendkívül korlátozott. Az egész  világ figyelemhiányos rendellenességben szenved. Ha másodperceken belül nem kapják meg a választ a weboldaladról, el fognak menni. Senki nem fogja megpróbálni megérteni, hogy miről beszélsz és nem olvas el hosszú szövegeket. Ha nem nyűgözi le őket a kezdőlap, akkor veszítettél.

Értékajánlatod bemutatására számtalan megoldás létezik:

 • Nagy méretű félkövér címsor, hogy ne lehessen figyelmen kívül hagyni
 • Egy speciális előny központú bekezdés a szolgáltatás leírása alatt.
 • Látványelemmel támogatott szöveg

Építs kapcsolatokat

Építs kapcsolatot

Csináljunk egy gyakorlatot. Nem akarom kérni, hogy írj le bármit is, de valahogy kelts figyelmet.

Milyen magas vagy? Mennyi a súlyod? Hol szoktál sétálni (városi utcákon, kavicson stb.)?

Most mondjuk, hogy cipőket árulok és szükséged van egy párra. 2 választásod van. Az első pár cipő mindenki számára készült. Általános leírással a színről, méretekről.

A második cipő azoknak az embereknek készült, akiknek a magassága és súlya a tieddel megegyezik és általában terepen használják. Az ár ugyanaz. Melyik pár cipőt veszed meg? Nem kétséges, igaz? Nyilván azt, amit neked gyártottak.

Ezért kell mindig pontosan lefektetni, hogy mi a te terméked, vagy szolgáltatásod és annak igaznak kell lennie.

Ha mindenkinek próbálsz eladni, veszteni fogsz. Mindenkihez szólni a webszövegedben, legtöbbször nem működik, szövegeddel senkihez sem szólsz.

Elvárt cselekvés

Ne feledd a választás paradoxonát: Minél több választási lehetőséget adsz a látogatónak, annál inkább nem választ semmit. A választás megbénítja az embert. Tévedsz, ha azt hiszed, hogy az emberek szánnak időt annak kiderítésére, hova kell kattintaniuk a továbblépéshez.

A gondolkodás kockázatos, nem kell azt tenned, amit az ügyfeled gondol. Inkább egyértelműen jelezd a következő cselekvést, amit elvársz.

Egy kísérletben úgy alakították át a kezdőlapot, hogy a látogatók csak egyetlen műveletre koncentráljanak, és lássák mit kell tenniük. Bevált.

Mielőtt ezt teszed, találd ki, mi legyen ez a cselekvés!

Ha túl korán kezdeményezed a vásárlást, vagy feliratkozást, elveszted a látogatót. Lgtöbb esetben jó ötlet, ha úgy irányítod őket, hogy még többet tudjanak meg a szolgáltatásodról, vagy megnézzenek egy demot a tőlük elvárt cselekvés előtt. (feliratkozás, vásárlás)

A gomb felnagyítása nem segít - legtöbbször nem érdekli a látogatókat. Fókuszálj arra, amit a látogatók igazán akarnak és abban a sorrendben, ahogy akarják. Ne kérj senkit, hogy első nap feleségül vegyen.

Az emberek nem állnak készen a cselekvésre néhány mondat elolvasása után, ne kényszerítsd őket. Persze tehetsz vásárlási / feliratkozási gombot, de ne legyen feltűnő, tereld másfelé a figyelmet.

Próbáld átgondolni azokat a kérdéseket, amelyek az ügyfelek elméjében keringenek a kezdőlap böngészése közben, ez az oldal egy nagyszerű hely a megválaszolásukra.

Cselekvésre felhívás

A cselekvésre felhívás sokat nyom a latban. Nem szeretnék tanulmányt olvasni arról, hogy a “Vásárolj most” felirat konvertál a legjobban. Az e-kereskedelemben a “Hozzáadás a kosárhoz” gomb magasan veri a “Vásárolj most” szöveget.

Egy A/B tesztben a “Vásárolj SMS kreditet” feliratot cserélték “Megnézem az SMS árakat” szövegre és figyelték a konverzió emelkedését. A változtatás, kisebb  bizalmi elemek hozzáadásával együtt 37,6% -os növekedést hozott a konverzióban.

Egy másik kísérletben 83.4% növekedést sikerült elérni, miután kicserélték egy gomb szövegét “Játssz most!”-ról “Azonnali demo!”-ra.

Teszteld a cselekvésre fehívásaidat.

Javaslom, hogy a cselekvésre felhívásaid előny-orientáltak legyenek és jelezzék előre mi történik, ha rájuk kattintanak. Kerüld az olyan üres szavakat, mint az “Elküldés”.

Webes szövegírás

Web szöveg

A copywriting szuper fontos és egy óriási téma a maga nemében. Íme egy tipp.

A weboldalad legtöbb látogatója tudja, hogy milyen terméket, vagy szolgáltatást keres. Ha hasonlót találnak, követni fogják azt. (tovább olvasom, vásárolok stb.)

Ergo nagyon fontos a releváns információ, pontos megfogalmazással. Beszélj ügyfeleiddel, figyeld meg pontosan milyen kifejezéseket használnak, mikor a termékedről beszélnek. Ezekez használd a weboldaladon.

Ha projekt management szoftvert keresek, ami ismeri a feladat hozzárendelést, időmérést és az ügyfélkezelés is be van építve, ezek lesznek a kulcsszavaim, amiket a weboldalak böngészése során keresek.

Hajtás alatt, vagy hajtás felett

A weboldal hajtás feletti része az, ami görgetés nélkül is látható. A látogatók nem félnek a görgetéstől, de gondoskodj róla, hogy az alábbi elemek görgetés nélkül is láthatóak legyenek:

 • Értékajánlat
 • Látványelemek
 • Cselekvésre felhívás

Ideális esetben a hajtás feletti rész válaszol a látogató által feltehető kérdésekre, a többi pedig kiegészítő olvasmány. A hajtás alatti rész hossza erősen függ az üzletedtől. Kutatások szerint a kezdőlap hosszának összezsugorítása növeli a konverziót.

Kezdőlap: Tedd elérhetővé a kapcsolati adatokat

A kapcsolati adatok könnyű megtalálása az egyik legfontosabb dolog, hogy a weboldalad megbízhatóvá váljon. Az email, telefon vagy élő chat elérésedet helyezd el minden aloldalon.

Látogatóid először a felső menüsor utolsó elemeként keresik a kapcsolat oldalt. Ide helyezz el minden olyan elérhetőséget, ahol kapcsolatba lehet lépni veled. Ne gondold azt, hogy állandóan telefonon fognak hívogatni, dehogy. Viszont látják, hogy vállalod a személyed.

Ugyanez a helyzet a címmel is. Mindenképp meg kell adni valami címet. Esetleg ki lehet írni azt is, hogy nincs a helyszínen ügyfélszolgálat, de soha senki sem fog odamenni. Viszont szívesebben költenek nálad pénzt az emberek, ha látják, hogy valós, elérhető személy vagy.

Célszerű a lábléc egyik oszlopában is elhelyezni a kapcsolati adatokat, a mobilos látogatók szívesebben görgetnek a lap aljára, mint hogy navigáljanak a menüben.

Kimutatások szerint a konverzió 1,8%-al nő, ha elhelyezed a telefonszámod a weblapodon.

Hagyj teret a szövegnek

A keresőmotorok figyelmen kívül hagyása nem bölcs dolog. Ahogy említettem a cikk elején, a kezdőlapodnak a legjobb az esélye a keresőmotorok rangsorolásában.

Ez viszont nem fog megtörténni, ha nincs megfelelő mennyiségű szöveg az oldalon (500 + szó). Használjd a keresőoptimalizáláshoz a hajtás alatti teret is - írj hasznos dolgokat a termékeidről, szolgáltatásaidról és a látogatóknak címzett kérdésekről, mindez legyen optimalizált szöveg.

Ha nincs szöveg, nincs jó helyezés.

Látványelemek

A neurológia tudománya kimondja, hogy az agyunk százszor gyorsabban feldolgozza a képet, mint a szöveget. Szilárd meggyőződésem, hogy a képek használata erőteljes módja az értékteremtésnek.

A videó használata további növekedést eredményez. A Dropbox növelte konverzióját, miután videót helyezett el kezdőlapjára.

Nem minden videó hatása azonos - a videók bélyegképei hatalmas különbséget jelenthetnek. Válassz izgalmas, figyelemfelkeltő bélyegképet videóidhoz.

Bizalom és biztonság

A látogatók csak akkor vásárolnak tőled, ha megbíznak benned. A kapcsolatfelvételi adatok megmutatása mellett jó ötlet további bizalmi jelek használatára a bizalmatlanság csökkentése érdekében.

Érdemes pénzvisszafizetési garanciát kínálni, illetve bizalmi logo-kat elhelyezni

Figyelj a betöltési sebességre

Számít a sebesség. A lassú weboldalak frusztrálják a látogatókat. A látogatók hamar visszafordulnak, minimális a konverzió. A weboldal felpörgetése, felpörgeti a konverziót is. Ezt a Google is tudja, ezért a weboldal sebessége kihat a találati listán elért eredményekre.

A Google saját, nívós oldalsebesség tesztelő online eszköze betekintést nyújt weboldalad sebességébe, és tanácsot ad, hogy teheted weblapod gyorsabbá.

Ezt is olvasd el: Fontos-e egy weboldal sebessége? Tippek, hogyan optimalizáld.

A Google Analytics speed riportjának használata segít felismerni, hogy mely oldalaid teljesítenek alul, így meg tudod oldani a konverziók ezen potenciális akadályát.

Sosem lesz teljesen kész

A kezdőlapnak élő és lélegző szervezetnek kell lennie, ami mindig változik. Folytasd a különböző hipotézisek tesztelését, találd meg mi köztük a különbség.

Végül a tesztelés nem csupán több ügyfelet konvertál, hanem tanulás is. Tűzd ki célodnak, hogy megtanulod milyen változtatás mit eredményez és mindezt hogyan tudod a saját vállalkozásodban alkalmazni.

Szóljon hozzá!