Kulcsszavak

A keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization, röviden SEO) azoknak a tevékenységeknek az összessége, melyekkel egy weboldalt jobb pozíciókba juttathatunk a keresők találati listáján.

A statisztikák szerint, a hazai keresések több mint 90%-a a Google oldalain történik, ezért maga a keresőoptimalizálás is elsősorban a Google-helyezések jobb pozicionálásáról szól.

Számomra ebben annyi csúsztatás van, hogy a piacvezető mobil Androidos rendszereken, a szimpla internethasználat is Google keresések sorozataként működik, ami nem kulcsszavas keresés, mégis a fenti arányt javítja.

Természetesen lehet optimalizálni egy weboldalt más keresőkre is (Yahoo!, Bing stb.), de ennek a gyakorlati hozama annyira elenyésző, hogy nem érdemes foglalkozni vele.

Miből áll a keresőoptimalizálás?

A tevékenység két alapvető összetevőre bontható fel. Első az ún. onsite SEO, amikor az optimalizálás magán a weboldalon belül történik. A folyamat során a honlap szerkezetét, tartalmát, felépítését úgy alakítjuk (át), hogy a kereső számára a legkedvezőbb legyen.

A legkönnyebb azokat az oldalakat optimalizálni, melyeken sok szöveg van. Mivel a Google a tartalmat részesíti előnyben, ezért azok a honlapok érik el a jobb helyezéseket, amin rengeteg változatos tartalom van elhelyezve. Fontos, hogy a tartalom folyamatosan bővüljön, ez alapján állapítja meg a robot, működő oldallal van-e dolga.

A szöveget úgy kell megíratni, hogy az tartalmazzon gyakran használt, releváns keresőszavakat, keresési kifejezéseket, kiemeléseket, címszavakat, azaz kulcsszavakat. A szöveg optimális esetben mindig ezekre a kulcsszavak köré épül, illetve a szöveg alapján a Google ezeket a kulcsszavakat fogja oldalunkhoz hozzárendelni.

Szóljon hozzá!

3 × 1 =