Kulcsszavak – SEO suli 1.5 perc olvasás

A kulcsszavak azok a szavak, amiket beírunk az internetes keresőbe, hogy megtaláljunk egy terméket, szolgáltatást vagy bármi egyéb információt az interneten. Használatuk során a legtöbb kereső felajánlja a szó leggyakrabban előforduló változatait a tökéletesebb találatok érdekében.

Kulcsszavak szerepe

Mi a kulcsszó szerepe?

A kulcsszó az a keresőszó, vagy kifejezés, amely segítségével a keresett tartalmakat megtalálhatjuk az interneten. A kulcsszavaknak eltérő jelentése is lehet, attól függően, hol használjuk őket. Mást jelent a körte szó, ha gyümölcsökről, kerészetről, befőttekről vagy akár pálinkáról szól egy cikk és teljesen más jelentése van otthonunkban, a világítástechnikában.

Kulcsszavak a keresésben

Ha bármelyik kereső segítségével meg akarunk találni valamit, kulcsszavainkat használjuk a keresés során. Például a Google-ben ha a weboldal készítésre keresünk, akkor ez a kulcsszavunk. A kereső igyekszik a találati listát úgy összeállítani, hogy a legrelevánsabb találatokat kapjuk.

Kulcsszavak a keresőoptimalizálásban

A keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization, röviden SEO) azoknak a tevékenységeknek az összessége, melyekkel egy weboldalt jobb pozíciókba juttathatunk a keresők találati listáján.

A statisztikák szerint, a hazai keresések több mint 90%-a a Google oldalain történik, ezért maga a keresőoptimalizálás is elsősorban a Google-helyezések jobb pozicionálásáról szól.

Számomra ebben annyi csúsztatás van, hogy a piacvezető mobil Androidos rendszereken, a szimpla internethasználat is Google keresések sorozataként működik, ami nem kulcsszavas keresés, mégis a fenti arányt javítja.

Természetesen lehet optimalizálni egy weboldalt más keresőkre is (Yahoo!, Bing stb.), de ennek a gyakorlati hozama annyira elenyésző, hogy nem érdemes foglalkozni vele.

Ha egy weboldal keresőoptimalizálásával foglalkozunk, elengedhetetlen a kulcsszavak használata. Ezek a fontos szavak többször is megjelenhetnek az oldalon, akár a tartalomban, címben, meta tag-ekben, címsorban, képek aláírásában stb. Ha optimalizálunk egy weboldalt egy bizonyos kulcsszóra, nagyobb lesz a valószínűséggel a találati listán is jobb helyezést fog elérni web oldalunk.

Miből áll a keresőoptimalizálás?

A tevékenység két alapvető összetevőre bontható fel. Első az ún. onsite SEO, amikor az optimalizálás magán a weboldalon belül történik. A folyamat során a honlap szerkezetét, tartalmát, felépítését úgy alakítjuk (át), hogy a kereső számára a legkedvezőbb legyen.

A legkönnyebb azokat az oldalakat optimalizálni, melyeken sok szöveg van. Mivel a Google a tartalmat részesíti előnyben, ezért azok a honlapok érik el a jobb helyezéseket, amin rengeteg változatos tartalom van elhelyezve. Fontos, hogy a tartalom folyamatosan bővüljön, ez alapján állapítja meg a robot, működő oldallal van-e dolga.

A szöveget úgy kell megíratni, hogy az tartalmazzon gyakran használt, releváns keresőszavakat, keresési kifejezéseket, kiemeléseket, címszavakat, azaz kulcsszavakat. A szöveg optimális esetben mindig ezekre a kulcsszavak köré épül, illetve a szöveg alapján a Google ezeket a kulcsszavakat fogja oldalunkhoz hozzárendelni.

Kulcsszó a hirdetéseinkben

Google Ads hirdetési kampányaink elkészítése során is meg kell adnunk, milyen kulcsszavak keresése esetén jelenjen meg hirdetésünk. Egy-egy hirdetéshez több kulcsszó is hozzárendelhető, így többen találják meg a hirdetést. A Google Ads egyik fontos funkciója, hogy további népszerű kulcsszavakat is tud ajánlani hirdetéseinkhez.

Kulcsszavak közösségi oldalakon

A közösségi oldalakon történő kereséseink során is kulcsszavakkal dolgozunk. Akár Twitteren, Facebookon, vagy Instagramon, Pinteresten is kulcsszavakat használunk, amikor bejegyzéseinket, képeinket tagekkel, hashtagekkel látjuk el. A hashtag-ek is a keresési folyamatot segítik a közösségi oldalakon.

Miért fontos a kulcsszavak használata a honlapunkon?

A kulcsszó használata azért fontos weblapunkon, hogy a vásárlók és a honlap tulajdonosok egy nyelvet beszéljenek. Sok esetben tapasztaljuk, hogy szakemberek speciális szavakat, szakkifejezéseket használnak.

A vásárlók, az ügyfelek egyszerű hétköznapi nyelven ismerik az adott terméket, szolgáltatást, így nem talál könnyen egymásra a kereslet és a kínálat.

A weboldal forgalmát döntően meghatározza a helyes kulcsszavak használata. Ezen múlik a későbbi forgalom, azaz a weblapot megtalálják-e a vásárlói, és profitot termel. Vagy olyan honlapunk van ami ugyan szép, de a kutya se látogatja, mert nem a célközönségnek szól.

Kulcsszókutatással rátalálhatunk azokra a szavakra, melyeket az emberek a leggyakrabban használnak, gyakran keresnek. Ezt a kulcsszókutatást elvégezhetjük a Google Ads kulcsszótervezőjében is.

Szóljon hozzá!