A weboldal konverzió növelés 39 módja10 perc olvasás

Jó érzés, ha a weboldalon nagy a forgalom, de ha nem születik belőle vásárlás (alacsony a weboldal konverzió), nem sokra mész vele. Cikkünk 39 bizonyított stratégiát fogalmaz meg a látogatók cselekvésre való ösztönzése érdekében, legyen az űrlap kitöltés, e-mail cím gyűjtés vagy akár vásárlás.

weboldal konverzió

1. A lehető legkevesebb beviteli mezőt használd.

Ha egy feliratkozó űrlapon információt kérsz, a lehető legkevesebb adatot kérd. A mérések szerint minden további beviteli mező 11%-al csökkenti a konverziót.

Egy árajánlatkérő űrlap elkészítésekor nagyon nagy a kísértés, hogy a vevőjelölttel az összes szolgáltatásod közül pontosan azt az egyet kerestesd ki, amiről információt szeretne. Legtöbben ezt nem fogják neked megtenni. Azt gondolod, hogy alapos vagy, miközben elvesztesz egy csomó vevőt.

2. Adj garanciát.

Az eladásoknál alkalmazd a kérdés nélküli visszavásárlás politikáját. Ezzel csökkented a kockázatot, a megnövekedett eladások többet hoznak, mint néhány visszavásárlás.

3. Használj cselekvésre buzdító igéket a weboldal konverzió növelésére.

A különböző cselekvésre ösztönző elemek tesztelése során használj “akciónyelvet”, amely a látogatókat arra ösztönzi, hogy lépéseket tegyenek (például “ragadd meg a lehetőséget”, “foglald le időben a helyedet”)

4. Használj ajánlásokat.

A vevői ajánlások is tovább csökkentik a kockázatot és közösségi támogatást nyújtanak. Használd őket a termék landing oldalán és az e-mailből elérkező feliratkozó oldalon is.

5. Mondd ki világosan terméked, vagy szolgáltatásod előnyeit

Fontos a termék jellemzőinek felsorolása, de sokkal fontosabb megmondani a potenciális ügyfeleknek, miben segít a terméked, miként oldja meg problémájukat.

6. Fordíts kiemelt figyelmet a címsorokra.

A címsor talán a landing oldal legfontosabb eleme. Ötletelj legalább 10 lehetőség közül a legerősebb kiválasztása előtt.

7. Tartsd a konverziós elemeket a hajtás felett.

A feliratkozó dobozok és más konverziós elemek az optimális eredmény érdekében a hajtás felett legyenek.

8. Használj videokat a márkád emberközelivé tételéhez.

Legyen egy rövidke video a landoló oldaladon, amivel megmutatod, hogy valódi ember van a márkád mögött.

9. Készíts landing oldalakat a PPC hirdetésekhez.

Ha használod az Google Ads rendszerét vagy más PPC-hirdetéseket, az innen érkező látogatókat mindenképpen egy landoló oldalra küldd, a kezdőlap helyett.

10. Jelenítsd meg a feliratkozók és a közösségi-média követők számát.

Ahogy a vevői vélemények, úgy a közösségi média követők is segítenek csökkenteni a kockázatot és növelni a konverziót.

közösségi oldalak11. Használj erőteljes cselekvésre ösztönző elemeket  a weblap minden pontján.

Látogatóid mindig pontosan tudják, mit kell tenniük,  legyen az egy gomb megnyomása, egy blogbejegyzés olvasása, vagy űrlap kitöltése.

12. Ajánld kapcsolódó termékeidet

Helyezz el a kapcsolódó tartalmakra vagy termékekre mutató hivatkozásokat, amelyek a látogatókat a weboldaladon tartják.

13. Használj készlet mennyiségeket.

Ha kézzel fogható termékkel kereskedsz, tüntesd fel az elérhető készletet a termékleírásban. (például: “Rendeljen most … csak 3db termék van készleten”).

14. Kerüld a rizsázást.

A legtöbb vásárló elég okos ahhoz, hogy felismerje a “teleshopos” stílusú tukmálást. Hagyd el a rizsázást, a világos, érthető tartalom írására helyezd a hangsúlyt, ez segíti látogatóidat a vásárlási döntés meghozatalában.

15. Teszteld a CTA gombok több variációját.

A “Vásároljon most” vagy “Rendeljen most” gombok nagyon eltérő módon viselkedhetnek, attól függően, hogy hol helyezed el őket, milyen színűek és mekkora méretűek. Vizsgáld meg a különböző változatokat, hogy lásd, melyik teljesít a legjobban.

16. Mondd meg pontosan a látogatóknak, hogy mit fognak kapni.

A látogatóknak mindent meg kell tudniuk a termékről: Milyen jellemzőkkel és előnyökkel jár? Hogy néz ki? Melyek a lehetséges felhasználások? Ki tudja legjobban kihasználni? Hogyan lesz kiszállítva?

17. Teremts egyértelmű értéket.

Miben különbözik és jobb, mint minden más hasonló termék a piacon?

Mondd el potenciális vásárlóidnak, hogy mi különleges a termékedben. Miben különbözik és mennyivel jobb, mint a többi hasonló termék a piacon?

18. Mutasd a látogatóidnak egy alagút látszatát

Mikor létrehozol egy céloldalt, távolíts el mindent, ami potenciálisan elvonhatja a látogatók figyelmét, például a menüt és más figyelemet elterelő elemeket. A landoló oldalnak 100 százalékban arról a speciális célról kell szólnia, amire létrehozták.

19. Adj meg adatkezelési nyilatkozatot a feliratkozó űrlapokon

Adatvédelmi irányelvek óriási hatást gyakorolhatnak az e-mail konverziókra. Egy kísérlet alapján a megfogalmazás kis mértékű változtatása a konverzió 19 százalékos növekedését hozta.

20. Fokozd látogatóid hangulatát.

Használj érzelemgazdag nyelvezetet és csodálatos mesemondással lelkesítsd látogatóidat, hogy izgatottan rohanjon termékedet kipróbálni.

látogatói hangulat21. Optimális számú beviteli mezőt használj.

Ha több fajta adatot is szükséges a vevőktől bekérni, csökkentsd a szükségszerű minimumra az adatmezők számát. Igy tudod növelni a valószínűségét űrlapod kitöltésének. További információkat később is kérhetsz.

22. Teljesítsd a PPC hirdetésekből érkező látogatók elvárásait.

Ha a látogatóid keresőreklámokon (PPC-hirdetésen) keresztül érkeznek a céloldalra, győződj meg róla, hogy a hirdetésed tartalma összhangban áll-e céloldalad tartalmával. A hirdetésednek pontosan meg kell mondania, hogy mit fog a látogató a weboldaladon találni, miután a rákattint.

23. Kínálj több fajta fizetési lehetőséget

Ha hiszed, ha nem, sokan nem akarják használni a Paypal-t. Fontold meg a különböző fizetési módok használatát, hogy megfelelj az összes potenciális ügyfelének.

24. Használd a vásárlói véleményeket.

Nem kétséges, hogy a vásárlói vélemények hatással vannak az emberek vásárlási döntéseinek meghozatalában. Egy Zendesk tanulmány értelmében a válaszadók 88 százaléka szerint a vásárlási döntéseiket a pozitív és negatív vélemények egyaránt befolyásolják.

25. Tesztelj különböző színkombinációkat a landing oldalaidon.

A különböző színek különböző dolgokat jelenthetnek az embereknek. (például a világos kék nyugtató lehet, míg a piros a stressz vagy a harag érzését idézheti elő). Próbálj ki különböző palettákat, hogy megtudd, melyek eredményezik az optimális weboldal konverzió arányokat.

26. Használj jó minőségű képeket.

Az általános, sablonos stock fotók használata rossz benyomást kelthet a márkádról. Használj professzionális minőségű fényképeket, ahol csak lehet.

27. Használj CTA gombokat a hivatkozások helyett.

A gombok sokkal nyilvánvalóbbak és könnyebben kattinthatóak, mint a linkek, különösen mobil eszközökön.

28. Használj Chat-et

kínálj élő csevegési lehetőséget a felmerült kérdések megválaszolásához és a potenciális ügyfelek esetleges aggodalmainak enyhítéséhez.

29. Használj írányító jelzéseket.

Tereld látogatóid figyelmét a legfontosabb oldalelemre nyilak vagy más vizuális jelek használatával. Vigyázz arra, hogy mindez ízléses maradjon – a csillogó piros nyilak általában nem úgy működnek, ahogy szoktak!

30. Használj egy oszlopos webdizájnt

Egy kísérlet kimutatta, hogy 681 százalékkal nőtt a konverzió a két oszlopos oldaltervről egy oszloposra való átállással.

Arckép használata31. Használj arcképet

Ne félj feltenni fényképet magadról az oldalsávba, vagy a CTA-k közelébe. Ez csökkenti látogatód kockázatérzetét, valódi embert lát a márka mögött.

32. Kínálj árgaranciát.

A legtöbb látogató nem fog ajánlatoddal élni, de véleményével segíthet abban, hogy áraid versenyképességét fenn tudd tartani.

33. Tesztelj különböző hosszúságú tartalmakat.

Tesztelj különböző szöveghosszokat, hogy megnézd, mi működik legjobban a célcsoportodnál.

A piactól, a terméktől és a látogatóidtól függően a weblapod rövid változata felülmúlhatja a hosszabb szövegezést (vagy fordítva). Teszteld a különböző hosszúságú szövegeket, nézd meg, mi működik vevőidnél a legjobban.

34. Használd boldog, mosolygós emberek képét.

Általánosan elmondható, hogy ezek a képek eredményezik a legmagasabb konverziós arányt.

35. Győződj meg róla, megadtad-e a kapcsolati információkat

Szerezd meg a tőled vásárló ügyfelek bizalmát a teljes elérhetőséged megadásával. Legyél könnyen elérhető.

36. Kínálj bónusz kedvezményeket fizetéskor.

Ajánlj ingyenes kiszállítást a weboldal konverzió növeléséhez, vagy százalékos kedvezményt a következő vásárláskor.

37. Ne kelljen regisztrálni a vásárláshoz.

Sok weboldalon a vásárláshoz szükség van regisztrációs űrlap kitöltésére. Kínálj fel egyszeri, “expressz” fizetési lehetőséget az akadályok minimalizálása érdekében.

38. Alkalmazkodj célcsoportod olvasási szokásaihoz.

A nehézkes, érthetetlen – vagy a túlságosan egyszerű nyelv – elrettenti látogatóidat. Az online olvashatóság ellenőrző segítségével tesztelheted, hogy tgartalmad megfelel-e a célcsoportod elvárásainak.

Ami működik az egyik weboldalon, egyik célpiaccal, az nem biztos, hogy működik egy másik oldalon más vevőkkel. Nincsen általánosan elfogadott weboldalhossz az optimális weboldal konverzió eléréséhez.

39. Ne ajánlj fel túl sok lehetőséget.

Ha túl sok választási lehetőséggel szembesülnek az emberek kikerülhetik a várt feladatot vagy döntést. Teljesen világosan tudasd, hogy mi a termék, illetve melyik termék a legjobb az emberek többségének (“Legnépszerűbb választás”).

Bónusz tipp: Ne felejtsd el, hogy fontos a folyamatos tesztelés, tesztelni, tesztelni kell. Ami működik az egyik weboldal látogatóinál, az nem biztos, hogy működik egy másikon, ezért nincs az optimális weboldal konverzió eléréséhez egységes megoldás.

Találd meg mi működik legjobban a Te üzleteddel és használd azt.

Szóljon hozzá!