10 landing oldal optimalizálási tipp7 perc olvasás

A megfelelően optimalizált landing oldal elengedhetetlen eleme az online marketingnek és e-kereskedelemnek. Ez különösen igaz most, hogy a mobilról jövő keresések és oldal látogatások ilyen nagy mértékben előtérbe kerültek.

Mivel a kattintás alapú (PPC) kampányok számára készített landing oldalaid adhatják a költségvetésed legnagyobb részét, ezért egy optimalizálás segíthet a fizetési folyamat akadálytalan áramlásában és több konverziót hozhat az online boltod számára. Ezt szem előtt tartva javasoljuk, hogy vess egy pillantást az alábbi landing oldal fejlesztési tippjeinkre.

Landing oldal példa

1. Irányítsd a vásárlókat a céloldalakra

Gyakran látni olyan reklámot a Google-on, amely egy weboldal főoldalára viszi a látogatót. Habár ez jó ötlet lehet brand építéshez, az emberek, akik olyan oldalakon keresgélnek, mint a Google, gyakran keresnek egészen specifikus információt, így értelmet nyer a potenciális vásárlók egy olyan céloldalra való irányítása, amely jobban kapcsolódik a keresésükhöz, mint a főoldalad. A főoldal gyakran többféle célorientált üzenetet közöl, amely optimális lehet egy „céltalan” böngésző számára. De ha a fő célod a konverziók növelése, akkor a látogatókat egy kimondottan erre a célra felépített oldalra kell terelni.

2. Legyen egy egyértelműen meghatározott célod a landing oldaladhoz

Mivel a forgalom, amelyet a PPC kampányoddal generálsz nincs ingyen, nagyon előnyös egy tervet készíteni, hogy mit is szeretnél elérni. Minden landing oldalnak, amelyet a kampányodhoz adsz kell, hogy legyen egy tiszta, jól definiált és kézzel fogható célja. Egyértelmű cél persze a konverziók növelése, de akár választhatod azt is, hogy az embereket több információhoz juttatod a termékedről / szolgáltatásodról, vagy éppen arra buzdítod őket, hogy iratkozzanak fel hírleveledre. Bármi is legyen a célod, elkerülhetetlen, hogy minden landing oldalnak legyen egy tiszta és célratörő üzenete. Amint az oldalad rendelkezik egy fő gondolattal vagy megvan, mire fekteted a hangsúlyt, bizonyosodj meg arról is, hogy legyen egy tiszta és hatásos cselekvésre történő felhívás („call-to-action”) így a weboldal látogatói tudni fogják, hova kell kattintani (erről többet később).

3. Készíts egy figyelemfelkeltő címsort!

Ne felejtsd ki a hatásos főcímeket és bevezető szöveget sem! Bizonyosodj arról, hogy jól kifejted a látogatóknak miről is szól a landing page-ed és biztosítanod kell őket arról, hogy releváns a keresésükhöz. Ha a főcím nem releváns a hirdetéssel, ez elbizonytalanítja a látogatót aki végül akár el is kattinthat az oldalról!

4. Fejlessz egy erőteljes call to action-t (CTA), amely a célodat támogatja

Egy erőteljes CTA sikeresen közvetíti az üzeneted és arra fogja buzdítani a látogatót, hogy kerüljön kapcsolatba a weboldaladdal és megtörténjen a végleges konverzió. A gombokat az olyan szövegekkel, mint a „Vedd meg most”, „Kosárba”, vagy „Regisztrálj most” stratégiailag kell elrendezni az oldalon. Természetesen rajtad áll, hogyan kreatívkodsz a saját CTA gombod szövegével, a lényeg az, hogy a szöveg tömör és lényegre törő legyen. Kimutatások szerint a sablonos „Küldés”, „Tovább” gomb szövegek egyedire cserélése lényegesen növeli a konverziót.

5. Figyelj a design-ra és a felhasználói élményre (UX)

Az első benyomások mindig fontosak, tehát figyelj arra, hogy a landing page-ed vizuálisan megnyerő, könnyen navigálható, érthető és olvasható legyen. Ne tartalmazzon olyan információkat, amely nem releváns az oldalad céljához. Próbáld meg beleképzelni magad egy olyan személy bőrébe, aki korábban nem látogatta még meg az oldalad (sőt mi több, keresd meg egy olyan barátodat, aki nem ismeri az oldaladat!). Ha egy olyan embernek, aki először keresi fel a weboldalad, nem tetszik a kinézete vagy formája, a navigáció vagy a kategória oldal, ajánlott elgondolkozni a design cseréjéről abból a célból, hogy felhasználó-barátabbá tegyed. Ha ötletelni szeretnél landig page-ed design-jával, elrendezésével kapcsolatban, azt javaslom nézz végig jó pár konkurens oldalt iparágadból. Lehetnek köztük hasonló területen tevékenykedő külföldi cégek is, ahonnan mindig hasznos ötleteket meríthetsz.

6. Bizonyosodj meg arról, hogy a landing oldal minden CTA gombja  és űrlapja mobilbarát legyen

Ha valaki rákattint a hirdetésedre egy mobil eszközön és konvertálódni akar, biztosnak kell lenned abban, hogy az űrlapok vagy konverziós gombok hibátlanul működnek. Ha egy potenciális vevő rossz felhasználói élményben részesül, valószínű, hogy búcsút is mondhatsz a konverziójának. Futtass le teszteket mindenféle mobil eszközön és böngészőn. Ha valami nem működik, vagy nem néz ki normálisan, a lehető leggyorsabban javítsd. A weboldalad mobilbarát voltát a Google találóan elnevezett forrásával is letesztelheted: https://search.google.com/test/mobile-friendly

7- Teszteld le a landing page-ed sebességét és bizonyosodj meg arról, hogy gyorsan betölt

Az oldal betöltési sebessége egyre fontosabbá válik, és sok felhasználó az egyre gyorsuló internetkapcsolathoz szokik hozzá. Számos eszköz áll rendelkezésedre, amely teszteli, megbecsüli és segít diagnosztizálni az oldalad sebességét és megmutatja a fejlesztésre szoruló területeket. Bármelyik neked tetsző eszközt használhatod, mi ezt ( https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=hu ) a Google eszközt és a Pingdom-ot ( https://tools.pingdom.com  ) ajánljuk.

8. Legyél konzisztens

Mindig bizonyosodj meg arról, hogy a reklámod jól passzol a landing page-ed üzenetéhez. A különböző üzenetek félreértésekhez vezethetnek, amely növeli a potenciális vásárló lepattanásának esélyét. Haladj át a konverziós folyamatod minden lépésén és szerezz bizonyosságot abban, hogy az üzeneted egybevágó és mindig találó.

9. Használj témába illő, releváns képeket, amelyek a termékedet vagy szolgáltatásodat támogatják

A nagy méretű, jó felbontású képek bizonyítottan magasabb online konverziós rátához vezetnek és tanulmányok kimutatták, hogy a képek jobban megragadják a felhasználók figyelmét. Ha van időd és költségvetésed arra, hogy saját, egyedi fotóid, grafikáid legyenek, néhány szembetűnő és csalogató kép landing page-edhez való hozzáadásával javíthatod a sikered.

10. Ne ess túlzásokba a szövegezést illetően

Fontos, hogy ne halmozd el a látogatókat rengeteg szöveggel, ha lehet. A célod mindig az legyen, hogy egyértelmű javaslatokat és CTA-t közvetíts a fogyasztók felé, akik a PPC hirdetésedre klikkelnek és fontos, hogy minél kevesebb legyen az olvasnivaló. Nem szabad, hogy a landing page célját elhomályosítsa az az információtömeg, amely eltántoríthatja a látogatókat a konverziótól. A termékedtől vagy szolgáltatásodtól függően, egy rövid kis felsorolás hasznosabb lehet, mint hosszú leírás.

Összefoglalás

Egy optimalizált, jó design-nal rendelkező langing page elengedhetetlen a fizetett hirdetési céljaid eléréséhez. Jó legyen a potenciális vásárlók első benyomása rólad, legyen konverziód, és hozd ki a legtöbbet a fizetett hirdetési büdzsédből az előbb felsorolt tippek betartásával. Sok sikert, sok konverziót kívánok!

Szóljon hozzá!