Komplett útmutató a WordPress weboldal sebesség optimalizálásához30 perc olvasás

Egy WordPress weboldal készítése elég egyszerűnek tűnik, nem igaz? Vásárolsz tárhelyet, kapsz egy domain nevet, és telepíted a WordPress-t. A WordPress-felhasználók számára elérhető rengeteg nagyszerű téma és beépülő modul révén néhány óra alatt valósághűen elkészítheted, megtervezheted és megtöltheted tartalommal a weblapot.

Worpress weboldal sebesség

Mindenki, aki valaha is elgondolkodott, hogy „Milyen nehéz lehet egy weboldalt felépíteni?”, pontosan ezt képzelte el. Azonban kimaradt az egyszerű képletből egy kritikus összetevő:

A WprdPress weboldal sebességének optimalizálása.

A következő útmutató feltárja az összes olyan praktikát, amivel egy WordPress weboldalt optimalizálni lehet és kell a teljesítményre.

Miért számít a WordPress weboldal sebessége?

Sok évvel ezelőtt a Kissmetrics közzétett egy infografikát, amely bemutatta, milyen magas elvárásokat támasztanak a látogatók a weboldalakkal szemben. A többség azt várja, hogy egy weboldal három másodpercen belül betöltődjön.

Vannak esettanulmányok, amelyek megmutatják, hogy a az adatok közzététele óta eltelt idő alatt ez a probléma mennyire súlyossá vált, és mi történik, ha egy weboldal nem optimalizálja a sebességet, vagy túlszárnyalja az elvárásokat.

Ha javítod a weboldali élményt és javítod az elköteleződési arányt, az közvetlenül befolyásolja weblapod rangsorolását. Ha be tudod mutatni a Google-nak, hogy jól felépített, jól megírt és szupergyors weblapod van, az nagy jutalmat kap a keresési eredmények között.

A WordPress weboldal sebességének mérése

Ha még nem építetted fel WordPress weboldalad, akkor nincs mit tenned a WordpPress weboldal sebességének tesztelése terén. Ha viszont elkészült a weblap, futtathatod azt a számos eszköz egyikén, hogy megtudd, hogy sikerült a teljesítmény optimalizálása.

Szerencsére több ingyenes webhelysebesség-tesztelő eszköz is létezik, amivel ezt megteheted. A Google-nak természetesen megvan a sajátja, ezért érdemes azzal kezdeni, hogy megtudd, milyen gyorsnak érzékeli a Google a te weboldalad.

Ez a Google PageSpeed Insights :

pagespeed-insights

Csak írd be a domain neved (vagy annak az oldalnak az URL-jét, amit tesztelni szeretnél), és kattints az „Elemzés” gombra.

A Google ezután kiköp egy csomó adatot arra vonatkozóan, hogy milyen gyorsan töltődött be a weboldalad mobilra és asztali számítógépre. Ügyelj arra, hogy mindkét lapra átkattints, hogy megtudd, hogy teljesít a weboldalad a különböző közönségek számára.

Ezután görgess le, hogy megtudd, hogyan teljesítettél az optimalizálás terén.

weboldal sebesség teszt

Más webhelysebesség-tesztelő eszközök hasonló jelentéseket készítenek. Ennek ellenére még mindig célszerű legalább kettőn keresztül futtatni weboldalad. Itt van például a GTmetrix:

A Google-tól eltérően – amely szétválasztja a mobil- és asztali számítógépek sebességét – a GTmetrix felosztja a teszteket a PageSpeed ​​​​Insights és az YSlow eredményeivel és ajánlásaival.

GTMetrixGTMetrix sebességteszt

Ellenőrizheted a vízesés-elemzést is, hogy megtudd, weboldalad mely részei fogják meg leginkább a legnagyobb sebességet.

Mondanom sem kell, itt sok mindent figyelembe kell venni. Cél azonban az, hogy megtaláld azokat a weblapsebesség-tesztelő eszközöket, amelyek a legjobban működnek a számodra, és amelyek értelmes módon nyújtanak javaslatokat.

Hogyan optimalizáld WordPress weboldalad sebességét 2022-ben

A weblapsebesség-tesztelő eszközök által javasoltak nagy része technikai zsargonnak tűnik, ami rendben is van. Sok ilyen optimalizáláshoz valójában nem kell tudnod, hogyan kell kódolni egy weboldal hátterét.

A következő 26 elemű weboldalsebesség-optimalizálást tartalmazó listából látni fogod, hogy az optimalizálás nagy része elvégezhető a WordPress-beállításokkal, bővítményekkel és megbízható webtárhely-szolgáltatással.

1./ Webtárhely szolgáltatás

Mielőtt bármi mást tennél, vess egy pillantást webtárhelyedre. Ha weblapod nem egy megbízható webtárhely-szolgáltató kiszolgálói infrastruktúrájának tetején található, ez lehet a sebességi problémák forrása.

A webtárhely-csomag minőségének értékelésekor a következőkre kell figyelned:

 • SSD adattárolás
 • PHP verzió
 • Apache webszerver
 • Szerver oldali gyorsítótár
 • Nginx
 • Terhelés elosztás

Egy másik dolog, amit meg kell nézni, hogy hol találhatók a webtárhelyed szerverei.

Tehát, ha webtárhely szolgáltatód nem rendelkezik információval arról, hogy hol találhatók a szerverei, vagy attól tartasz, hogy weboldalad túl messziről szolgálják ki, fordulj az ügyfélszolgálathoz. Előfordulhat, hogy jobb csomagot állítanak össze, vagy áthelyezik weboldalad egy közelebbi szerverre.

2./ CDN

Ha már úgy találod, hogy webtárhelyed elég jó, de a WordPress weblapod sebessége továbbra is gyenge, a következő lépés egy tartalomszolgáltató hálózat (vagy CDN) szolgáltatás vásárlása lehet. Valójában, ha építettél webáruházat, és azon keresztül globális közönséget szeretnél elérni, akkor ez nem lehet kérdéses. Minden bizonnyal CDN-re van szükséged.

A CDN olyan, mint a webtárhely, azzal a különbséggel, hogy nem képes önálló életet élni. Egy CDN-t úgy képzelj el mint egy réteget egy webtárhely szerver tetején. Az eszköz kiszélesíti a szerver hálózatot, így többé nem kell aggódnod amiatt, hogy időnként hatalmas távolságok választják el látogatóidat attól a helytől, ahol a webszervered található.

Íme, mi történik, ha a Cloudflare-hez hasonló tartalomszolgáltató hálózatot használsz:

cdn

Weboldalad ezután több mint 165 adatközpontban működik egyszerre – és minden kontinensen. Ez azt jelenti, hogy valakinek, aki Oroszországban próbálja megvásárolni a termékeidet, nem kell többé arra várnia, hogy egy szingapúri vagy amszterdami szerver betöltse a weboldalad. A távolság jelentősen csökken, és a globális ügyfeleid exponenciálisan gyorsabban látják a tartalmaidat.

Mielőtt azonban CDN-t kutatnál, kérdezd meg webtárhely szolgáltatódat, hogy tud-e hozzáadni egyet a csomagodhoz. Sok megosztott tárhelycsomag tartalmaz ingyenes CDN-bővítményt. A legtöbb hosting cég tud felajánlani CDN-t, és gondoskodik a telepítésről is.

3./ Gyorsítótárazás

Figyeld meg, milyen nagy hangsúlyt kell fektetni a tárhelyszerverek és a látogatók közötti fizikai távolságra. Azonban nem ez az egyetlen dolog, ami lelassítja a weboldal betöltési idejét.

Weboldalad rengeteg fájlt halmoz fel élettartama során. Fájlok szükégesek az oldal tartalmához. Minden kép is egy-egy fájlt jelent. Fájlok szükségesek a weboldal kódjához. Stb. Minél nagyobbra nő egy weboldal, annál nagyobb feldolgozási teljesítményre van szükség a kezeléséhez.

Ez az oka annak, hogy a gyorsítótárazás minden weboldal nélkülözhetetlen folyamata.

A gyorsítótárazás úgy működik, hogy elmenti a weboldal statikus HTML-másolatát, és azt eljuttatja a látogatókhoz, ahelyett, hogy több tucat vagy száz fájlt kellene feldolgozni. Gondolom, el tudod képzelni, hogy ez milyen nagymértékben felgyorsítja a betöltési időt a látogatók böngészőjében.

Ráadásul mindaddig, amíg a tartalom változatlan marad, a gyorsítótárazott oldal továbbra is elküldésre kerül a látogatók böngészőinek egy meghatározott időtartamon keresztül. Ha olyan webhelyet építettél fel, amely nem változik naponta, a gyorsítótárazás hihetetlenül hasznos a gyors WordPress weboldal sebesség fenntartásában.

Ennek megvalósításához két eszközre lesz szükséged:

 • A webtárhely csomagodnak tartalmaznia kell a szerveroldali gyorsítótárat. Ha a szolgáltatások listájában nincs említés a „gyorsítótár” kifejezésről, sajnos újat kell keresni.
  Azt is érdemes megnézni, hogy a tárhely szolgáltatód kínál-e Varnish gyorsítótárat. Ez egy HTTP-szinten működő gyorsítótárazási mechanizmus, tehát fordított proxyként működik.
  Alapvetően áttekinti a forgalmat, mielőtt esélye lenne rá, hogy elérje a webszervert, és növeli az erőforrásokat, hogy az összes forgalom kezelhető legyen.

Mondanom sem kell, hogy ez nagyon hasznos a webáruházak és más nagy forgalmú weboldalak számára.

 • A WordPress gyorsítótárazási beépülő modulja gondoskodik a gyorsítótárazás egyéb típusairól:
  Böngésző – Ez arra ösztönzi a látogatók saját böngészőjét, hogy tárolják a weboldal másolatát arra az esetre, ha visszatérnének az oldaladra.
  Oldal – oldalanként gyorsítótáraz egy webhelyet. Amikor az egyes oldalak változnak, a gyorsítótár törlődik, és újra gyorsítótárazva lesznek.
  Gravatar – Ha a blogod fogadja a Gravatar-felhasználók megjegyzéseit, avatarjaik betöltése időt vesz igénybe, így az ilyen típusú gyorsítótárazás az ismétlődő hozzászólók számára tárolja ezt a tartalmat.
  Objektumok, töredékek, adatbázis és memcache – Weboldalad színfalai mögött vannak olyan összetevők, amelyek a gyorsítótárazásból profitálnak. Vannak olyan plugonok amik ellenőrzést biztosítanak a gyorsítótárazási beállítások a felett.

Egy példa a WP Fastest Cache gyorsítótárazási vezérlőire:

wpfc

Aktiváld a bővítményt, konfiguráld a használni kívánt gyorsítótár-beállításokat, majd engedd, hogy végezze a feladatát. Más teendőd nincs is.

A WordPress gyorsítótárazási plugin használatának egyik másik előnye, hogy általában más teljesítményoptimalizálást is tartalmaznak. Legközelebb róluk fogunk beszélni.

4./ Minifikáció

A weblapod mögött található összes programkód helyet és feldolgozási teljesítményt emészt fel a szerveren. Bár a karcsú és tiszta kód írása fontos ahhoz, hogy egy WordPress weboldal a lehető legkönnyebb legyen, ezzel többet nem tudsz spórolni.

Szerencsére sok WordPress gyorsítótár-bővítmény tartalmaz egy lehetőséget a HTML-, CSS- és JavaScript-fájlok minimalizálására.

Minify

 

A módszer hatékonyan tömöríti a fájlokat a minimális méretre.

5./ Kód kombinálása

A JavaScript- és CSS-fájlok méretének tömörítése nem az egyetlen, amit tehetsz. Az összes JavaScript-fájlt és az összes CSS-fájlt egyetlen fájlba is kombinálhatod. A WP Fastest Cache bővítmény végtelenül leegyszerűsíti a kódok kombinálását.

wpf3

 

6./ Gzip tömörítés

A tömörítés másik formája a Gzip-tömörítés.

A Gzip-tömörítés nem csak a programkódot érinti, hanem a tartalom fájlokat tömöríti.

Ha a weboldalad gyakran frissül, az ilyen tömörítési és fájl kombinációs technikák segítenek a WordPress weboldal sebesség növelésében, még akkor is, ha az oldal pillanatnyilag nem tárolható meg a gyorsítótárban.

A fenti képeken látható, hogy a WP Fastest Cache pluginban a Gzip tömörítés is bekapcsolható.

7./ HTTP/2

Mint kiderült, az eredeti HTTP protokoll (jelenleg HTTP/1 néven ismert) nem volt olyan hatékony, mint lehetett volna. Az elmúlt években a HTTP/2 a HTTP/1 továbbfejlesztéseként jelent meg:

A HTTP/2 lehetővé teszi a hálózati erőforrások hatékonyabb felhasználását és a késleltetés csökkentését azáltal, hogy bevezeti a fejlécmező-tömörítést, és lehetővé tesz több párhuzamos adatcserét ugyanazon a kapcsolaton… Pontosabban, lehetővé teszi a kérés- és válaszüzenetek összeillesztését ugyanazon a kapcsolaton, és hatékony megoldást használ. A HTTP fejlécmezők kódolása lehetővé teszi a kérések rangsorolását is, ezáltal a fontosabb kérések gyorsabb teljesítését, tovább javítva a teljesítményt.”

Ahogy egyre több felhasználó és vállalkozás özönlik fel az internetre, rendkívül fontossá vált, hogy mindannyian áttérjünk a HTTP/2-re.

Mindezek ellenére nem igazán tehetsz mást, mint hogy együttműködsz egy olyan tárhelyszolgáltatóval, aki automatikusan elhelyezi weboldalaidat erre a modern és gyors protokollra.

8./ Szerver technológia

A szerveren számos technológia és szoftver található, amelyek rendszeres karbantartást igényelnek.

A PHP a mai weboldalak többsége által használt szkriptnyelv. A világ összes weboldala közül 79% jelenleg PHP-t használ.  Más webes technológiákhoz hasonlóan azonban nem elegendő a PHP bármilyen régi verziójának használata. A WordPress weboldaladnak mindig a PHP legújabb és legjobb verzióját kell használnia. Ez biztosítja, hogy a legtöbbet hozd ki a teljesítmény optimalizálásból.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a WordPress weboldalad melyik PHP verzión fut, nézd meg a vezérlőpultot a részletekért.

Az Apache egy webszerver szoftver, amelyet gyakran használnak a webtárhely-szolgáltatók. A PHP-hez hasonlóan ezt is frissíteni kell, hogy a szerver teljesítménye magas maradjon. Erre magad nem nagyon vagy ráhatással. Győződj meg arról, hogy olyan internetes tárhely szolgáltatóval dolgozol, aki prioritásként kezeli az Apache-szerverek optimalizálását.

Egy másik frissítendő elem a szerver adatbázis-technológiája.

Ha a weboldalad megosztott vagy felhő alapú tárhelyet használ, valószínűleg nem fogod tudni frissíteni a MySQL-t vagy a MariaDB-t. Legalább meg kell tudnod győződni arról, hogy a WordPress weboldalad melyik verziót használja. Ha az információ nem érhető el a vezérlőpulton, fordulj a webtárhely-ügyfélszolgálathoz, és érdeklődj a technológia frissítéséről.

9./ WordPress frissítések

Mivel a tárhely szolgáltatás már nem akadályoz, ideje megvizsgálni, mit tehetsz még a WordPressen belül a weboldalad felgyorsítása érdekében.

Wordpress frissítések

Első lépésként egy rendszert kell létrehozni a WordPress frissítéseinek kezelésére.

Amint a képen is láthatod, a WordPress irányítópultja azonnal értesít, ha frissítések állnak rendelkezésre:

 • A WordPress saját rendszerében
 • Telepített bővítményekben
 • Telepített témákban

 

Több oka is lehet annak, ha a fejlesztők frissítést küldenek ki a WordPress szoftverükhöz. Ez lehet hiba vagy biztonsági probléma javítása, lehet új funkciók hozzáadása, ill lehet a teljesítményproblémák javítása.

Olyan folyamatot kell bevezetni, amely biztosítja, hogy folyamatosan nyomon tudd követni ezeket a frissítéseket, amikor azok készen állnak. A WordPress gondoskodik a legkritikusabb biztonsági frissítésekről, de a többit a te felelősséged elintézni.

Legjobb, ha manuálisan végzed el a frissítést a WordPress irányítópultjáról, így:

Wordpress plugin frissítés

Légy óvatos. Bár időt takaríthatsz meg a frissítések ellenőrzése és saját kezű elvégzése miatt, van egy kis esély arra, hogy egy jövőbeli frissítés megakadályozza bizonyos funkciók működését, vagy teljesen tönkreteheti weboldalad. A legjobb, ha a frissítéseket saját magad kezeled.

10./ WordPress téma

A WordPress témák minősége és mérete a WordPress számára is problémát jelenthet. Bár a rendszer ellenőrzi a kód minőségét, mielőtt lehetővé tenné, hogy egy sablon megjelenjen a tárhelyeden, megvan az oka annak, hogy a bővítményeket és témákat gyakran frissítik.

Hacsak nem vagy képzett programozó vagy témafejlesztő, nem valószínű, hogy képes leszel körülnézni a témában, hogy felmérd a kiszemelt téma minőségét. Két dolgot azonban felhasználhatsz a döntésed meghozatalához.

wordpress témák

Az első a felhasználói vélemények. Elérhetők a WordPress adattárában, valamint olyan témapiacokon, mint a ThemeForest. Olvass néhány véleményt, és nézd meg, hogy valakinek nem volt-e problémája a témával, ami lelassította weboldalát. Ha igen, keress másik témát.

Nézd meg azt is, hogy mi jár a témához. Például vannak olyan prémium témák, amelyek tele vannak sablonokkal, beépülő modulokkal, építőeszközökkel és harmadik felektől származó kiegészítőkkel. Ha nem használod őket, akkor ne telepíts ekkora témacsomagot a szerveredre. Helypazarlás és az erőforrások kimerítése. Tehát válassz okosan.

11./ Mobilbarát dizájn

Manapság szinte lehetetlen olyan WordPress témát találni, amely nem mobilbarát. Ennek ellenére továbbra is felelősséggel tartozol a mobilfelhasználók felé, hogy weboldaladat mobilbarát módon szabd személyre.

Ha visszatérsz a sebességtesztelő eszközhöz, látni fogod, hogy ugyanaz a weboldal különböző pontszámokat eredményez az asztali számítógépeken és a mobilokon. Ennek az az oka, hogy a mobil nem tudja ugyanúgy kezelni a weblapokat, mint az asztali számítógépek nagyobb képernyője.

Ezért, ha azt szeretnéd, hogy a WordPress weboldal sebesség minden eszközön magas legyen, akkor a mobilfelhasználók számára egyedi tervezést kell létrehoznod. Ez azt jelenti, hogy csökkenteni kell a tetszetős, de nem szükséges tervezési elemeket vagy szakaszokat (például előugró ablakokat vagy hirdetéseket), csökkenteni kell a felhasznált képek számát, és rövidíteni kell az oldalakat.

Bár ezt önmagában nem tudod megtenni a WordPress-szel, viszont megteheted, ha oldalépítő eszközt használsz.

Például a Beaver Builder lehetőséget ad a tervezőknek bizonyos elemek elrejtésére a mobil felhasználók elől:

mobil-dizajn

Ezenkívül az oldalépítők lehetőséget adnak a tervek tesztelésére a mobil előnézetekben:

mobil-dizajn-2

 

Tehát vannak lehetőségeid arra, hogy mobilfelhasználóként felpörgesd a weboldalad, és megnézd, van-e az oldalnak olyan része, amely nem töltődik be gyorsan, vagy az oldal hossza nem túl sok-e egy ilyen kis képernyőhöz.

12./ WordPress Pluginok

A WordPress beépülő modulok nagyszerűek, mert még a legkevésbé technikás felhasználóknak is segítenek fejlett funkciókat beépíteni egy weboldalba. A beépülő modulok azonban hasonló teljesítményproblémákkal küzdenek, mint a témák, ami megnehezítheti a használatukat.

wordpress pluginok

Íme, mit kell tenned, hogy kiderítsd, hogy a bővítmények nem rontják-e a sebességet:

 • Mindig ellenőrizd a használni kívánt bővítményekről írt véleményeket. Ha ismertek a teljesítménnyel kapcsolatos problémák, akkor már biztosan sokan jelezték.
 • Nézd meg, hányan telepítették a bővítményt. Ha kevesebb, mint 5000 felhasználó, érdemes keresni egy megalapozottabb helyettesítőt. Ez nem jelenti azt, hogy az újabb bővítményeket nem érdemes kipróbálni. Azonban nagy kockázatot vállalsz, ha nem tudod, hogy a beépülő modul hogyan befolyásolja a weboldalad teljesítményét.
 • Csak azokat a bővítményeket használd, amelyekre feltétlenül szükséged van. Ha a használt pluginok közül bármelyik átfedésben van a funkcionalitás tekintetében, válj meg az egyiktől. Minél kevesebb bővítményt telepítesz, annál gördülékenyebb lesz a weboldalad.

Vannak olyan beépülő modulok is, amelyek általában nagy terhelést jelentenek a weboldalakon, mivel több külső szkriptet hívnak meg (pl. a külső elemzésekhez vagy a közösségi médiához készült beépülő modulok problémákat okoznak ezzel).

Vannak más esetek, amikor egy plugin pontosan ugyanazt teszi, mint a webtárhely, ami szükségtelenné teszi a beépülő modult.

Tehát nézd meg, mit mond a webtárhely-szolgáltatód, vannak-e tiltott pluginok, amiknek nem engedélyezi a használatát.

13./ Használaton kívüli összetevők

Évente néhányszor ütemezz be időt a naptárában a témák és bővítmények listájának áttekintésére.

Az inaktív bővítmények és témák is frissítést igényelnek, csakúgy, mint az aktívak. Ez azt jelenti, hogy ha nem frissíted azokat, amikben ismert teljesítmény- vagy biztonsági hiba van, akkor weboldalad veszélybe sodorhatod.

Ennek elkerülése érdekében lépj be, és töröld a nem használt bővítményeket vagy témákat a weboldaladról.

14./ Adatbázis

Ha már a tisztítás témájánál tartunk, az adatbázisodat is meg kell tisztítani.

Minden alkalommal, amikor új plugint modult vagy témát telepítesz, új felhasználót hozol létre, új hozzászólást kapsz stb., az adatbázis naplózza azt. Ezek a fájlok folyamatosan híznak. Annak érdekében, hogy a webszervernek ne kelljen ezek mindegyikét feldolgoznia, tartsd tisztán az adatbázisodat.

Amikor az ütemezett plugin és tématisztításon dolgozol, szánj erre is egy kis időt. Mindössze annyit kell tenned, hogy telepítesz egy adatbázis-tisztító beépülő modult, például a WP-Optimize-t.

A plugin végigmegy az adatbázisodon és kitisztítja a fel nem használt vagy szükségtelen adatokat, miközben optimalizálja az adatbázis többi részét is a WordPress weboldal sebesség érdekében.

15./ Használaton kívüli tartalmi fájlok

Egy másik hely, ahol folyamatos tisztításra lesz szükség, az a tartalom:

 • Bejegyzések
 • Oldalak
 • Media fájlok
 • Hozzászólások
 • Projektek
 • Kategóriák
 • Címkék
 • Termékek

Mikor nézted át utoljára a tartalmaidat?

Lehetnek régi piszkozatok, amelyeket soha nem teszel közzé. Vagy nagyon régi, elavult tartalom, amely ma semmi célt nem szolgál. A bejegyzések, kategóriák és címkék különösen zavarosak lehetnek, ha nem figyeled őket.

A felhasználók is ebbe a kategóriába tartoznak. Menj végig a felhasználói listán, és győződj meg arról, hogy továbbra is csak azok férhetnek hozzá a weboldalhoz, akiknek hozzá kell férniük. A többi felhasználó törölhető.

16./ WordPress blog

A WordPress új telepítésének elidításakor számos alapértelmezett beállítás létezik az oldalon, ahol a bejegyzéseidet megjeleníted (a blog vagy a kezdőlap).

Ha a beállításokat változatlanul hagyod, a bejegyzések oldala túl hosszú lesz, mivel a 10 bejegyzés mindegyikét teljesen be kell tölteni.

Ehelyett érdemes ezeket a beállításokat ésszerű mértékre módosítani. Jól működik az 5–8 bejegyzésű összefoglaló korlátozása.

17./ Bejegyzés és oldal változatok

Minden alkalommal, amikor megnyomod a „Frissítés” gombot egy oldalon vagy bejegyzésen, a rendszer elmenti a régi verzió másolatát a szerveredre. Felülbírálhatod ezt a beállítást, és korlátozhatod a mentett változatok számát, de ehhez némi kódolás szükséges a wp-config.php fájlban.

Ha ettől idegenkedsz, használhatsz adatbázis-optimalizáló plugint (WP-Optimize vagy WP-Sweep) a felesleges revíziók eltávolítására néhány havonta.

18./ Hozzászólások

Általánosságban elmondható, hogy a WordPress hozzászólásai nem hosszadalmas diskurzusok. A teljesítmény szempontjából azonban nem igazán a bejegyzések mérete számít, hanem az egyes bejegyzéseidhez érkezett hozzászólások mennyisége.

Hasonlóan ahhoz, ahogyan az Olvasási beállításokat használod a hosszú bejegyzések oldalainak felosztására, a Bejegyzés beállítások segítségével van lehetőséged felosztani a hosszú hozzászólásokat:

hozzászólások beállításai

 

Alapértelmezés szerint a WordPress 14 napig nyitva hagyja a hozzászólásokat, és minden oldalon 50 megjegyzést tárol. Ez túl sok.

Frissítsd az időset arra, hogy ellenőrzés alatt tartsd a hozzászólások beküldését – ez arra is ösztönzi az olvasókat, hogy olyan témákhoz fűzzenek megjegyzéseket, amelyek időszerűek a régiek és a forgalomból kivont témák helyett.

Csökkentsd az oldalanként engedélyezett hozzászólások számát 10-re.

Az utolsó teendő itt a pingback és a trackback letiltása. Ezeket az értesítéseket akkor kapod, amikor valaki megoszt a weblapján egy blogodra mutató hivatkozást. Első hallásra szükségesnek tűnhet, de csak több felesleges adatot kell tárolni a szerveren. Ehelyett állíts be egy Google Alert-et, ha folyamatosan figyelemmel szeretnéd kísérni, hogy ki emlegeti márkádat vagy weboldalad.

19./ Képek átméretezése

A képek a legkritikusabb elemek, ha a weboldal teljesítményéről van szó. De nem muszáj, hogy kritikusak legyenek.

Az első dolog, amit meg kell tenned a képek ellenőrzésekor, hogy átméretezed őket, mielőtt feltöltöd őket a WordPressbe.

A kép átméretezése akkorára csökkenti a kép méretét, amekkora a legjobban illeszkedik weboldaladhoz. Így, ha weboldalad automatikusan 150 px, 300 px és 1024 px szélesre méretezi a képeket, akkor nem pazarolja a processzor erejét az átméretezésre.

Az átméretezéshez számtalan eszköz áll rendelkezésedre. A grafikai tervezőprogramod is segíthet, bár az ingyenes képátméretező eszközök ugyanolyan jól működnek.

A Tinypng és a Bulkresizephotos nagyon jó eszközök, amiket érdemes kipróbálni. Az előbbi a png képeket tömöríti töredékére, az utóbbival tömegesen lehet a képeket méret szerint konvertálni.

20./ Képek tömörítése

A képtömörítés csökkenti a képfájlok méretét. Emiatt a szerver hatékonyabban tudja feldolgozni és eljuttatni a képet a látogatók böngészőjének képernyőjére.

Lehetőséged van a képeidet egy online képtömörítő eszközön keresztülfuttatni, de jónéhány képoptimalizáló bővítmény létezik a WordPresshez, amelyek automatizálják a folyamatot.

Nagon jól használható plugin az ingyenes Smush beépülő modul

21./ Lusta betöltés (Lazy Loading)

Ha valaha is töltöttél időt weboldalad hőtérképének vagy képernyőfelvételének nézegetésével, rájöhettél, hogy valójában milyen kevesen jutnak el az oldalak aljáig. Ha az oldalak alján vannak képeid, a szervernek több időre van szüksége az oldal betöltésre, pedig az alul elhelyezkedő képeket senki sem látja.

Erre való a lusta betöltés.

Lényegében a szerver leállítja az összes képelem betöltését, amint valaki megérkezik egy weboldalra. Ehelyett csak akkor tölti be őket, amikor a látogató lefelé görget az oldal azon részeire; így kíméli erőforrásait és felgyorsítja a betöltési időt.

Az Autoptimize beépülő modul rendelkezik egy beállítással, amely lehetővé teszi a lusta betöltés bekapcsolását.

lazy-loading

22./ Hotlinking (direkt linkelés)

Az mindig nyerő, ha valakinek annyira tetszik az oldalad, hogy visszalinkeljen rá. Az viszont nem túl jó, amikor annyira tetszenek neki a képeid, hogy közvetlenül a te szerveredről töltik be őket minden látogatójuknak.

Az egyértelműség kedvéért, ez nem azt jelenti, hogy valaki jobb gombbal kattintott egy képre a weboldaladon, és elmentette azt a saját meghajtójára. Illetve nem is azt jelenti, hogy képernyőképet készítettek az oldaladról. Egészen pontosan arról van szó, hogy a kiszolgálón lévő képfájlra mutató hivatkozást használnak a saját weboldalukon a képeid betöltéshez. Tehát valahányszor valaki megnézi azt a weboldalt, ahol a hotlinkelt kép él, a te szerverednek kell betöltenie azt; nem az övének.

Ennek elkerülése érdekében tiltsd le a hotlinkeket a biztonsági pluginod segítségével.

23./ Videók és hangfájlok

A videó- és hanganyagok általában nagyobb terjedelműek, mint a képek. Habár előfordulhat, hogy weboldalad nem használ sokat belőlük, továbbra is komoly problémákat okozhat a weblap sebességében, ha nem okosan adod hozzá őket az oldalhoz.

A médiaként feltölthető képekkel ellentétben az összes videó- és hangfájlt célszerű külső meghajtón tárolni.

Ennek egyik leggyakoribb módja az, hogy videókat töltesz fel a YouTube-ra vagy a Vimeo-ra, és beágyazol egy rövid kódot az oldaladba. Ily módon, amikor az oldal betöltődik, a szervernek nem kell bajlódnia a videoeszköz felhúzása miatt. A videotárolási szolgáltatás elvégzi az összes munkát.

A fogd és vidd működésű oldalépítőkkel – beleértve a WordPress új Gutenberg szerkesztőjét – mindössze annyit kell tenned, hogy hozzáadsz egy blokkot a videóhoz vagy a hanghoz, majd megadsz egy linket.

24./ AJAX kosár töredékek

Beépülő moduljaink számos módon extra munkát végeznek a szerveren. Ahogy már említettük, az olyan pluginok, mint az analitika és a közösségi média, rendszeres kéréseket küldenek a külső szolgáltatásoknak, ami megköveteli, hogy a szerver folyamatosan működjön a frissítések feldolgozása miatt.

Ugyanez történik, ha az AJAX kosártöredékeket engedélyezve hagyod a WooCommerce-ben.

Ha engedélyezve van, a felhasználók azonnal látják új terméküket a kosár ikonhoz adva a weboldal sarkában. Bár ez egy jó funkció, a sok tevékenységet és értékesítést kínáló webáruházak túlpörgetik a szervereiket, ha bekapcsolva hagyják a funkciót.

Inkább kapcsold ki az AJAX kosár töredékeket a Woocommerce beállításainál, és engedélyezd az átirányítási lehetőséget. Így vásárlóid nem fognak összezavarodni, ha az új termék nem jelenik meg a kosárban. Az oldal átirányítja őket a kosár oldalára, ahol saját szemükkel láthatják a kosarukat.

25./ Felhasználói adatok

Függetlenül attól, hogy weboldalad kapcsolatfelvételi űrlapokból, foglalási eszközökből vagy bármi másból gyűjt felhasználói adatokat, célszerű ezeket a felhasználói adatokat nem tárolni a WordPress weboldaladon és a szervereden.

Ez igaz mind a dolgok teljesítmény-oldalára, mind a biztonsági részre. A felhasználói adatok távoli és biztonságos helyen történő tárolásával helyet takaríthatsz meg a szerveren, miközben megóvod őket attól, hogy veszélybe kerüljenek, ha egy hacker bejutna a weboldaladra.

26./ Biztonság

Van egy másik útja annak, ahogy a biztonság és a teljesítmény összefonódik.

Amikor a Varnish gyorsítótárazásról beszéltem, megjegyeztem, hogyan működött fordított proxyként. A biztonsági tűzfalak hasonló módon működnek. A szerver és a weboldal tetején ülnek, és a beérkező látogatói kéréseket áttekintik. Ha egy ismert hackert észlel, vagy a tűzfal egyébként rosszindulatú szándékot gyanít, megakadályozza, hogy a felhasználó valaha is eljuthasson a szerverhez vagy a weboldalhoz.

A brute force védelmi intézkedései is hasonlóan működnek, azzal a különbséggel, hogy megakadályozzák a rossz felhasználók belépését a weboldal bejelentkezési oldalára.

Az ilyen típusú biztonsági védelmek csökkentik annak az esélyét, hogy a gonosz hackerek hozzáféjenek a weboldaladhoz. Mivel a rossz forgalom csökken, a szervered nagyobb erővel rendelkezik a jó látogatók kezelésére, ami viszont javítja a WordPress weboldal sebességet.

Konklúzió

Sok plusz munkának tűnhet egy WordPress weboldal gyorsaságának optimalizálása (különösen, miután annyi időt töltöttél a tervezéssel), de a dolog nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik. Néhány eszközzel, egy megbízható webtárhellyel és egy megismételhető WordPress-teljesítmény-optimalizálási folyamattal képesnek kell lened az összes WordPress weboldal sebesség javítás végrehajtására nagyon rövid idő alatt.

Szóljon hozzá!