SEOCEROS keresőoptimalizálási audit ingyen21 perc olvasás

Seoceros kezdőképernyő - Honlapdiszkont

A weboldalunk optimalizálása előtt célszerű egy átfogó keresőoptimalizálási auditot készíttetni, ami alapján elindulhatunk a SEO-val. Erre szolgál a hasznos és ingyenes online eszköz a SEOCEROS. A szolgáltatás komplett keresőoptimalizásási auditot készít, mindössze az elemzésre váró weboldal URL-jét kell beírni és egy gombnyomás után indul is a felmérés.

A weboldal magyar nyelvű felülete a https://seoceros.com/hu/ linken érhető el. A főoldalra navigálva középen van egy hatalmas beviteli mező, ahova a webcímet kell beírni, majd az “Elemzés” gomb megnyomása után kezdődik a mustra. A gomb mellett egy számláló 15 másodpercről kezd visszaszámlálni, jelezve, hogy a folyamat megindult, de az eredményekhez kis időre van szükség.

A keresőoptimalizálási audit eredményét 7 fő csoportra bontva tekinthetjük meg.

1. Seoceros keresőoptimalizálási Audit

A kinézettel kezdünk. Először a weboldal képe egy nagy monitoron látszik, majd megjelenik mobil eszközökön is. Ha nem szoktad ellenőrizni a mobilos kinézetet, nagy meglepetésben lehet részed!

weboldal kinézete monitoronMobil kinézet

Mobil optimalizáció

Apple ikon

Előny ha definiálunk a weboldalhoz egy ikont, amivel az Apple rendszerű eszközökön történő navigációt segítjük elő. Ha alkalmazol SEO plugint a weboldalon, gyakran megteszi ezt helyetted.

Meta nézet tag (mobil eszközökhöz)

Az oldal ellenőrzi, hogy a “viewport” tag létezik-e mobil eszközökhöz. A meta viewport segítségével meghatározhatjuk, hogy a felhasználók nagyíthatják-e weboldalunkat, vagy sem.

Példa: <meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1.0, minimum-scale=1.0, maximum-scale=3.0″ />
Ezzel a kóddal azt definiáltuk, hogy a felhasználó legfeljebb 3-szorosára nagyíthatja ki a megjelenített weboldalt a képernyő szélességéhez viszonyítva.

Fontos: A felhasználók kényelme érdekében nem szerencsés korlátozni a nagyítási lehetőséget.

Flash tartalom

Akkor jó a weblap, ha nincs rajta flash animáció, amit nem tud olvasni a Google.

Találati lista előnézet

A szakasz végén látható az a kép, ahogy megjelenünk a Google találati listáján. Fontos, hogy a “title” és a “meta description” rész megfelelően ki legyen töltve a weboldalon. Ha valamelyik hiányzik, arról itt kapunk figyelmeztetést.

talalati-lista-elonezet

2. Domain / URL audit

URL

Itt jelenik meg domain nevünk értékelése. Érdemes rövid, de beszédes URL-t választani. 2020-ban már nincs akkora súlya a kulcsszavas domainnek, érdemesebb a márkanevet használni.

Pagerank érték

Ma már semmire nem használatos, nem is értem miért szerepel még mindig.

Alexa

Az alexa adatbázisában tárolt rangja a weboldalnak. Az én oldalamra azt írja, hogy “Az Alexa adatbázisában nincs elegendő adat az oldalról.” Ez tényleg így van, hisz nincs az oldalam regisztrálva az Alexa adatbázisában.

Az Alexa regisztráció régebben ingyenes volt, most már az alap előfizetés 20 USD-be kerül havonta.

IP ellenőrzés

Megtudjuk, hogy szerepel-e spam listán weboldalunk IP címe. Ha egy weboldal tárhelyének IP címe spam listára kerül, nem jelent hátrányt keresőoptimalizálás szempontjából, hiszen az osztott tárhelyeken (shared hosting) nem ritkán több száz különböző weboldal található.

A spam listára való felkerülés számtalan kényelmetlenséggel járhat: a céges emailjeink, hírleveleink, promóciós ajánlataink nem érnek célba.
Ezért nagyon fontos rendszeresen ellenőrizni, hogy az az IP cím, ahol weboldalunk található, ne legyen feketelistán!

Közösségi megoztások száma

Facebook like, Facebook megosztás, Facebook hozzászólások, Google Plus, Twitter, LinkedIn, Pinterest megosztások száma látható.

seoceros-közösségi megosztások

A lista nyilvánvalóan hamis. Magam részéről egyedül a Google Plus megosztások számát ismerem el valósnak, mivel az a közösségi rendszer már megszűnt. Nem tudom, hogy az elemző rendszer milyen adatokból táplálkozik, de a fenti közösségi média megjelenések nem igazak.

3. Meta adatok

Kulcsszavak (Meta keywords)

A meta kulcsszavak használata 2009-óta kerülendő. Nem is értem, hogy miért van még ilyen ellenőrzés. 11 évvel a megszűnés után még valakinek eszébe juthat meta kulcsszavakat definiálni?

Leírás (Meta Description)

Okvetlenül ki kell tölteni! Ez a szöveg fog a keresőkben a találati listán a weboldal leírásaként megjelenni. Érdemes ide figyelemfelkeltő szöveget írni, ami mindenképp tartalmazza a legfontosabb kulcsszavainkat. Olyan szöveget írj ide, ami alapján a látogató azt érzi, hogy erre a linkre okvetlenül rá kell kattintania.

meta leírás

Open Graph Protocol

Az Open Graph protokoll jelenlétének ellenőrzése történik itt. Az Open Graph segítségével a weboldalunk különböző elemeit és a köztük lévő kapcsolatokat azonosíthatjuk be a különböző keresőmotorok és közösségi oldalak (pl. Facebook) számára.
Definiálhatjuk pl. azt egy elemről, hogy “kép”, és az URL-jét is megadhatjuk. Remek lehetőség arra, hogy a közösségi oldalakon olyan előnézeti képet jelenítsünk meg, amilyet mi szeretnénk.

Generator

Ez a címke jelzi, hogy milyen Rendszerrel készült a weboldalunk. Biztonsági okokból célszerű eltüntetni.

Dublin Core  

A Dublin Core szabvány használata SEO szempontból előnyös, mert további, részletes adatokat adhatunk át a keresőmotoroknak weblapunkról.

A Dublin Core szabvány használata SEO szempontból előnyt jelent, mivel a keresőmotorok számára rendkívül részletes és releváns információkat definiálhatunk a segítségével. Az én oldalamnak még van mit javulnia ebben.

4. Seoceros tartalom elemzés

Nyelv

A weboldal nyelve, ha meg van adva: “hu”

Cím (Title)

Az oldal címe. Nagyon fontos a kitöltése! Erről kell, hogy szóljon az oldal. Nálam ez most: Weboldal készítés gyorsan? Igen, létezik – Honlapdiszkont

A Title szövegnek 5 és 70 karakter hosszúság közé kell esnie.

Szöveg / kód arány

A rendszer ellenörzi a weboldalon a szöveg és a kód arányát. Akkor jó a szöveg mennyisége, ha ez az arány 15% feletti. Az én weboldalom esetén ez most 19%.

Ez az arány önmagában nem rangsorolási tényező, azonban jól mutatja, hogy egy weboldal felhasználóknak szánt szöveges tartalmához képest milyen arányú a teljes kód. 10-20% közötti érték általánosságban már elfogadható, hiszen több szöveges tartalommal több olyan kifejezést lehet használni, amire a potenciális látogatók rákeresnek (szinonimák, körülírások, leírások, stb.).

Mivel a keresőmotorok és a látogatók ma még elsősorban a szöveges tartalmakat keresik és értelmezik, ezért fontos, hogy egy weboldalra tartalmas, informatív, hasznos szövegek kerüljenek fel, bőséges terjedelemben.

Flash

A tartalomban is előnyös a Flash animációkat kerülni.

Frame

Keretes weblapkészítési technika, jobb, ha nem így készül az oldal. Ez az ellenőrzés már idejétmúlt. Talán ma már nem is létezik keretes weboldal.
Bizonyos webes funkciók használata nem jelent problémát (pl. Facebook dobozok, Google térkép), azonban komplett weboldalakat más weboldalakba beágyazni keresőoptimalizálás szempontjából kerülendő.

Kulcsszó felhő / Kulcsszó használat

Kulcsszó használat

Kulcsszó felhő

Ez a szekció nagyon fontos! Látható, hogy a kereső a weboldal szöveges tartalmából és a kiemelésekből hogyan állapítja meg tartalmi kulcsszavainkat. Ebből következtet arra, hogy miről szól az oldal.

Ha a kulcsszó táblázatban csupa zöld pipa jelenik meg, akkor eredményes munkát végeztünk.

Sajnos a kulcsszóképzésnek ma már nem ez a módja. Az utóbbi években rengeteget fejlődött a kereső szövegértelmező algoritmusa.

Fejlécek

Fontos, hogy a fejléc elemekben is szerepeljenek a kulcsszavaink!
Összesen hatféle <h> jelölés van <h1>-től <h6>-ig: a <h1> a legfontosabb és a <h6> a legkevésbé fontos.

Fontos: <h1>-ből egy adott oldalon/aloldalon csak 1 db szerepeljen, a tartalmi relevanciát ezzel is erősíteni lehet. Az eltérő címsorméretek segítenek a weboldalak szerkezeti és tartalmi hierarchiáját egyértelműsíteni a látogatók és a keresőmotorok számára. Ezért kiemelten fontos a helyes heading struktúra használata!

Képek

Legyenek képek, helyesen kitöltött <alt> címkével.
Az “alt”, vagyis az “alternatív” szöveggel a képek tartalmát írhatjuk le a keresőmotorok számára. A keresőmotorok ma még nem tudják értelmezni a képeken látható információkat, ezért az “alt” szöveg megadása nagyon fontos.

5. Linkek

Keresőbarát URL

A keresőbarát és beszédes URL-ek könnyen megjegyezhetőek, ezért javasolt a használatuk. Szuper! Az én oldalam keresőbarát URL-eket használ!

Alulvonás az URL-ben

Kerülni kell az alsó aláhúzás használatát az URL-ekben. Keresőoptimalizálás szempontjából nincs jelentősége annak, hogy kötőjelet ( – ), vagy alulvonást ( _ ) használ egy weboldal.
A Google ajánlásai alapján kulcsszó központú URL-ek esetében (pl. http://seoceros.com/seo-keresooptimalizalas) a kötőjel az ajánlott, összefüggő szavak esetében (pl. http://seoceros.com/2014_ota_az_onok_szolgalataban) az alulvonás javasolt. Javaslat: az oldal típusától függően érdemes egységes URL struktúrát használni, azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a kötőjel használata elterjedtebb, és a tapasztalatok alapján a felhasználók is jobban kedvelik.

Linkek

A grafikon alatti táblázatban láthatjuk a weboldalon található külső és belső linkeket. A táblázat tartalmazza a horgonyszövegeket és a linkerőt. (N Nofollow, D Dofollow)

Belső linkek
Fontos, hogy weboldalunk minél jobban feltérképezhető legyen a keresőmotorok számára, ezért a belső linkek megfelelő használata kiemelt jelentőségű.
Ügyeljünk arra, hogy ne legyenek elavul (tört) linkjeink a weboldalunkon, mert ez rontja a felhasználó élményt, valamint a keresőmotorok számára is azt üzenjük, hogy weboldalunk nem naprakész.

Külső linkek
Nem csak a befelé mutató linkeknek van jelentősége keresőoptimalizálás szempontjából, hanem a kifelé, más weboldalakra mutató linkeknek is.
Ne csak arra ügyeljünk, hogy ne legyenek elavult kifelé mutató linkjeink, hanem arra is, hogy ne hivatkozzunk Google által büntettet weboldalakra, mert ez rontja a weboldalunk megbízhatóságának képét.

weboldal linkek

Nofollow link
A „nofollow”, azaz a rel=”nofollow” jelöléssel arra utasíthatjuk a keresőmotorokat, hogy „ne kövessék az adott linkeket”.
Példa a használatára: <a rel=”nofollow” href=”http://seoceros.hu”>SEOceros</a>

Mikor használjuk a nofollow jelölést?

 1. Fizetett linkek esetén.
 2. Ha a linkelt oldal tartalma nem megbízható (az információ kétes eredetű, vagy bármikor elavulhat, megszűnhet).
 3. A keresőmotorok számára felesleges linkek esetében, pl. Regisztráció, Bejelentkezés, stb.

Dofollow link
Alapértelmezésben minden link “dofollow”-nak számít, amíg nem látjuk el a “nofollow” jelöléssel.

6. Seoceros technikai ellenőrzések

Átirányítás (www / nem www)

Érdemes a www-s verziót a www nélküli URL verzióra irányítani.

Favicon

A favicon a weblaphoz tartozó speciális ikon, ami a böngészőfülön megjelenik. A böngészők az ICO mellett GIF és PNG fájlokat is meg tudnak jeleníteni (akár animált favicon-t is).

A favicont a weboldal <head> részében kell elhelyezni.

Doctype, kódolás, Elavult HTML kód

Ügyeljünk arra, hogy ezek az értékek is helyesen legyenek megadva. A HTML sokoldalú megjelenítést tesz lehetővé, miközben egyszerűségét, gyorsaságát továbbra is megtartja. Az alapvető leíró nyelv jelenleg az 5-ös verziójánáj tart.

Nyomtathatóság

A weboldal forráskódjának tartalmazni kell egy speciális CSS fájlt a nyomtathatóság miatt.

Előfordulhat, hogy a felhasználók egy weboldal tartalmait (pl. a számukra fontosabb cikkeket) ki akarják nyomtatni. Ilyenkor jelent számukra segítséget a nyomtatóbarát CSS használata, amely azért készül, hogy a nyomtatási szempontból felesleges részek (pl. hirdetések, megosztás gombok, képek, beágyazott videók képei) ne jelenjenek meg nyomtatáskor.

Felhasználói szempontból javasolt a használata!

404-es oldal

A Google ajánlása szerint a weboldalnak rendelkeznie kell egy szabványos 404-es oldallal, ahova azok a látogatók érkeznek, akik véletlenül rossz URL-t ütöttek be a böngészőbe. Érdemes a 404-es oldal tartalmát úgy megszerkeszteni, hogy továbblépési lehetőséget biztosítson az eltévedt látogatónak. Legyen egyéb választási lehetősége, ne csak a böngészőablak bezárása, vagy a vissza gomb megnyomása.

Robots.txt ellenőrzés

A weboldalnak tartalmazni kell egy robots.txt nevű fájlt. Ebben a fájlban zárjuk ki a feltérképezésből a nem oda illő oldalakat.

A robots.txt fájl egy speciális szövegfájl, amellyel a webes robotok feltérképezését szabályozhatjuk a weboldalunkon: letilthatjuk, vagy engedélyezhetjük oldalaink keresési találatokban való megjelenését.

Akkor van szükségünk robots.txt fájl használatára, ha nem szeretnénk, hogy a Google vagy más keresőmotorok a weboldalunkon publikált bizonyos tartalmakat feltérképezzenek és a találati listákon megjelenítsenek.

A robots.txt használata hozzáértést igényel, mivel helytelen beállításokkal akár ez egész weboldalunk indexelését letilthatjuk. A “Disallow” azt jelenti, hogy a weboldal adott része tiltva van a keresőmotorok (vagy akár egyetlen keresőmotor) elől.

Nem csak aloldalakról tilthatunk le keresőmotorokat, hanem akár egyszerű fájlokról (pdf, xls, php, doc, stb.) is.

Oldaltérkép

Az oldaltérkép (sitemap) nem a látogatók számára fontos, hanem a keresőrobotokat segíti a weboldalak feltérképezésében.

Az oldaltérképek használata sok aloldallal rendelkező weboldalak (webáruházak, online magazinok), valamint flash alapú, nehezen indexelhető weboldalak esetében kiemelt jelentőségű.

Fontos: az oldaltérkép mindig igazodjon a weboldal aktuális tartalmához, különben 404-es oldalakat fog generálni!

Az oldaltérképeket manapság a SEO bővítmények generálják, bármi tartalmi változás esetén az oldaltérkép is megváltozik.

Google Analitycs, Google címkekezelés

A Google Analytics (röviden: GA) a Google ingyenes statisztikai szolgáltatása, amely a weboldalak látogatóiról nyújt nagyon részletes statisztikát.

A Google Analytics a webmestereknek segít a weboldalak optimalizálásában és látogatottságának növelésében. A Google Analytics (http://www.google.com/analytics/) mérőkódot ezért érdemes használni.

Megmutatja többek közt, hogy:

 1. honnan érkeznek látogatóink (direkt látogatás, közösségi oldalakról, keresőből, milyen városból/országból stb.),
 2. hányan látogatták oldalainkat,
 3. milyen aloldalakra érkeztek a keresőből,
 4. milyen korú, érdeklődésű, nemű látogatóink vannak,
 5. milyen eszközöket használtak az oldal böngészéséhez (mobil, asztali gép, táblagép),
 6. mit csinálnak, merre mozognak a weboldalon belül,
 7. melyek a leggyengébb, és melyek a legerősebb aloldalak,
 8. hol lépnek ki a legtöbben a weboldalunkról,
 9. mik a weboldal problémás részei, ami miatt sok látogató kilép, stb.

Ezeken kívül sok egyéb adatot is megmutat a Google Analytics, pl. össze lehet hasonlítani egymással, hogy a Google-ből, vagy a Facebook-ról, vagy a közvetlenül érkező látogatók vásárolnak-e inkább egy webáruházban. A használata erősen ajánlott!

Elterjedtebb már a Google Címkekezelő használata. Segítségével egyetlen kóddal tudjuk helyettesíteni a weboldalon elhelyezett Ads-, Google Analytics-, Floodlight- és egyéb címkéket. Ma már szinte mindenki ezt használja.

google-cimke-hasznalat

Ebben is téved az analizáló szoftver. Analytics kód tényleg nincs az oldalamba beillesztve, mert én is a Címkekezelőt használom. Annak a kódja viszont bent van az oldalban, de a rendszer nem veszi észre.

Email titkosítás

Veszély! Az oldalon legalább egy olyan email cím van, ami nincs titkosítva! Ez az én email címem és tényleg nincs titkosítva.

Weboldalunkon lévő sima szövegként kitett email címeket (pl. spamdetector@honlapdiszkont.com) nagyon könnyű összegyűjteni szoftverekkel (erre vannak a spambotok) spamküldés céljából, ezért célszerű az email címeket védeni!
Keresőoptimalizálás szempontból nincs jelentősége, azonban rengeteg időt és bosszúságot spórolhatunk magunknak, ha nem kell a kéretlen levelekkel foglalkozunk.

7. Sebesség tesztelés

sebesseg-teszteles

Szerver válaszidő

A weboldalak betöltődési sebessége kulcsfontosságú tényező, amin a megfelelő tárhelyválasztás rengeteget javíthat. Egy weboldal kódja lehet gondosan optimalizált: ha lassú a kiszolgáló szerver, a weboldal is lassan töltődik be.

Fontos: a weboldal sikere érdekében a szerver válaszideje legyen minél kevesebb!

Táblázatos elrendezés

A táblázatos elrendezés már a múlté. A modern tartalomkezelők egyike sem alkalmaz táblázatos technikát a weboldal-szerkezet megjelenítésére.

HTTP források száma, forrás domainek száma

A HTTP források száma megmutatja, hogy a weboldal betöltődése során hány különböző forrás kerül felhasználásra: CSS és JavaScript fájlok, képek, egyéb elemek.

Fontos: Minél több a HTTP források száma, a weboldal annál lassabban töltődik be!

Megjelenést gátló források

A weboldal „hajtás feletti” tartalma az a rész, ami a látogatók képernyőjén először megjelenik. A hajtás feletti tartalom megjelenítéséért felelős elemeket (pl. CSS források) érdemes akár direktben megadni a HTML kódban, ezzel a weboldal megjelenése gyorsul, mert nem kell kivárni az összes forrásfájl betöltődését.

Sajnos a modern, animált, igazán látványos weboldalak elterjedésével a megjelenést gátló források száma is folyamatosan növekszik.

Sebesség tesztelés – javascript, css

A weboldalak betöltődési sebessége nagyon fontos rangsorolási tényező. Ha weboldalad lassan töltődik be, akkor a látogatóid körében magas lesz a visszafordulási arány.

A gyorsan betöltődő weboldalak magasabb konverziót (több vásárlást, megrendelést) érnek el, sokkal jobb a felhasználói élmény, ami kihat a Google helyezésre is. Kiemelt jelentőségű!

A sok javascript lassítja a weboldalak betöltődési sebességét, azonban a tömörítésük sok bájtnyi adatot takarít meg, ez felgyorsítja az letöltést, elemzést, vagyis a weboldal gyorsabban töltődik be. Kiemelt fontosságú!

Sebesség tesztelés – tömörítés

A weboldal tömörítetlen html kódjának mérete fontos szempont. Minél nagyobb mennyiségű ez az adat, annál többet kell átvinni betöltés közben. A weboldalak html kódjának tömörítésével adatmennyiséget takaríthatunk meg, vagyis a weboldal betöltődési sebessége jobb lesz. Érdemes használni!

Gzip tömörítés:
A gzip egy olyan tömörítő algoritmus, amit a legtöbb szerver és modern böngésző támogat. A segítségével a szerveren lévő program betömöríti a weboldalt, és a látogatók részére tömörített formában küldi el.

A tömörítéshez két dolog szükséges:

 1. A böngészőprogramnak (pl. Chrome, vagy Firefox) ismernie kell a gzip tömörítést és ezt a szerver felé is jeleznie kell
 2. A böngésző jelzése után a szerver tömöríti a tartalmat és úgy juttatja el a böngésző számára.

Sebesség tesztelés – gyorsítótárazás

A gyorsítótárazható elemek közé a weboldalunk azon részei tartoznak, melyeket statikusan is ki lehet szolgálni. Azaz, tartalmuk hosszú időn át nem változik.

Fontos: Mivel gyorsítótárazással a weboldal betöltődési sebessége jelentősen növelhető, ezért érdemes minél szélesebb körben használni!

A weboldal statikus elemeihez (pl. képek, javascriptek, css fájlok ) beállíthatunk olyan lejárati időtartamot, időpontot, ameddig a böngésző az adott elemeket eltárolja, így nem kell azt újra és újra letölteni a weboldalról.

Célszerű minél nagyobb lejárati időket megadni: a szinte soha nem módosuló tartalmi elemeknél (képeknél, javascript-eknél, css fájloknál) 20-30 perces, vagy pár órás lejárati idők helyett akár hónapokat éveket is!

Sebesség tesztelés – képek

Egy weboldalon minél több kép van, az oldal betöltődése annál lassabbá válik. Különösen szembetűnő ez a mobil eszközökön. A képek megjelenítését ezért kell optimalizálni. Lehetőségeink:

 • Képméret csökkentése. Érdemes pontosan megnézni nagyobb monitoron, hogy mekkora az a hely, amit a képnek el kell foglalnia. Pontosan ekkorára kell méretezni egy képet, hisz ez a kép maximális mérete.
 • Megfelelő fájlformátum használata. Célszerű a tömörített formátumokat használni. Újabban terjednek a speciális webes képformátumok (WebP, JPEG 2000)
 • Képminőség változtatása. Nem biztos, hogy mindenhova a legnagyobb felbontású képre van szükség.
 • Veszteségmentes tömörítés

Tanulság

A Seoceros nagyon sok szempontból megvizsgálja a weboldalunkat. Valójában sokkal több ez, mint egy keresőoptimalizálási audit. Megmutatja nekünk, mik azok a technikai részletek, amiben javulnunk kell.

Mindazonáltal azt mondom, hogy az idő már eljárt felette, a készítők nem fejlesztették az analizálást. A Dublin Core metaadatokkal én itt találkoztam először életemben, semmilyen más technikai szoftver nem vizsgálja azok meglétét.

Nem így működik már a kulcsszavak megítélése sem. A sebességteszt sem korrekt, a folyamatjelző azóta is forog nálam a weblapon, valahol megragadt a szoftver.

Az értékek súlyozása sem jó, nem tudom elfogadni  a weboldalam 70%-os értékelését, minden mai szoftveres eszköz lényegesen magasabbra értékeli az oldalam. Mind a tartalom, mind a sebesség tekintetében.

Szóljon hozzá!