Skip to content

A legjobb tárhely szolgáltató kiválasztása14 perc olvasás

A legjobb tárhely szolgáltató kiválasztása nem kis feladat napjainkban. Nem csak annyi, hogy kiválasztod a szükséges lemezterületet és sávszélességet, és már működik is. Míg korábban mindenféle korlátokat szabtak neked, manapság elkényeztetnek a választékkal, és a költségek a legtöbb vállalkozás számára jelentéktelenné váltak.

De nagy hiba azt gondolni, hogy a webtárhely ugyanolyan áru, mint a villamos energia, vagy a gáz. Tény az, hogy a webtárhely szolgáltatásnak sok összetevője van, és ezeknek tudni kell harmóniában együtt dolgozni, hogy magas színvonalú, folyamatos szolgáltatást nyújtson.

Racionális választásnak tűnik az alacsony költségű szolgáltató kiválasztása, de számolni kell az üzlet számára okozott kárral.

legjobb tárhely szolgáltató

Nézzük meg azokat a tényezőket, amiket figyelembe kell venni a döntés során. Mérlegelni kell, hogy a webtárhely szolgáltatásod valóban segíti-e vállalkozásod vagy visszafogja azt.

1. Mennyi a weboldalad betöltési ideje?

A honlap betöltődési sebessége az a sebesség, amellyel a weblapod a böngésző ablakába betöltődik. Számos olyan webhely van, ahol megmérheted weboldalad betöltési sebességét. Egy nagyszerű eszköz a sebesség mérésére a Google Pagespeed Insights.

A betöltési sebesség több okból is fontos. Legfontosabb, hogy a weblap gyorsabb betöltése jobb felhasználói élményt nyújt, mint lassú társaié. Az emberek egyszerűen utálják, ha egy weboldal betöltésére várni kell.

Látogatóink nem csak asztali gépeken böngésznek. Mára elértük, hogy a mobil készüléket használók száma meghaladja az asztali gépen böngészőéket. Vásárlóink, érdeklődőink egyre gyorsabb weboldalakat igényelnek.

A Google is megértette, ezért határozottan kijelenti, hogy a weboldal sebessége az egyik olyan adat, amelyet az általános keresési algoritmus részeként mér. Azt nem árulja el, hogy a betöltési sebesség hányadik rangsorolási tényező, de annyira gyakran emlegeti, hogy érdemes rá odafigyelni.

Anélkül, hogy részletesen elemeznénk a betöltési sebességet, több tucat lassító tényező létezik, legtöbbjük a dizájnnal hozható összefüggésbe. Ezek azok a trükkök, amiket egy tapasztalt, és általában drága webfejlesztőnek meg kell változtatnia weboldalad kódjában.

Weboldalad felgyorsítása nem olcsó mulatság, és időbe telik. A webtárhely kiválasztása egy olyan terület, ahol gyors eredményeket érhetsz el. A virtuális magánkiszolgálóra (VPS) történő váltással, vagy SSD-re történő frissítés révén elképesztő módon javíthatod a betöltési sebességet a weblap kódjának megváltoztatása nélkül.

2. Zajos szomszédaid vannak?

Senki nem szereti a zajos szomszédokat. Anti-szociálisak, zajosak és hajlamosak lehúzni a környék hangulatát.

Ez ugyanígy igaz a web hostingra is. Tudod miért van az, hogy a szolgáltató aprópénzért kínál bármennyi tárhelyet és sávszélességet, amire csak szükséged lehet? Mert nem egyedül vagy a szerveren.

Ez egy valós probléma. A szolgáltató nem fogja nyilvánosságra hozni, de mindig lesznek olyan emberek akik harapni fognak ezekre az ajánlatokra. Ők lesznek azok, akik megpróbálják kihozni az összes teljesítményt a havi pár száz forintos tárhelyből. Talán a szervert használják az e-mail listájuk berobbantására, vagy akár több tucat memória-éhes szkriptet futnak számtalan affiliate weboldalon.

Bármit is csinálnak, egy biztos. A zajos szomszédok egy része a szerver kulcsfontosságú erőforrásait fogja felemészteni, ami gyakran káros hatással van az egész szerver teljesítményére.

Persze vannak olyan eszközök, mint például a CloudLinux, amelyek korlátozzák a felhasználók hozzáférésének hatékonyságát, de tudnod kell, hogy a tárhely szolgáltatás rendelkezik-e ilyen típusú kondicionálóval.

3. Milyen az IP-cím hírneve?

Ha a szerver, amin a tárhelyed van kéretlen leveleket küld, vagy a rosszindulatú programokat tárol, akkor biztos, hogy az IP-címe feketelistára kerül. Ez rossz hír neked, mert befolyásolhatja az e-mailjeid kézbesíthetőségét és a találati listán elért helyezésedet.

Számos szoftverrel is ellenőrizheted a szerver IP-hírnevét, ergo azt is láthatod, hogy feketelistás-e.

Az egyik legfontosabb oka feketelistára történő bekerülésnek, hogy más ügyfelek, akik ugyanazon a szerveren vannak, nem biztonságos alkalmazásokat használnak vagy elavult szoftvereket futtatnak. Mindez nem feltétlenül rossz szándékkal történik. Ez általában a felügyelet vagy a hozzáértés hiánya.

Vegyünk egy példát. A hackerek nem fogják közzétenni módszereiket, de általában biztonsági réseket keresnek, amelyeket kihasználhatnak. A klasszikus példa egy elavult kapcsolati űrlap, amelyet kihasználva kéretlen leveleket küldhetnek.

Egy másik példa a frissítetlen tartalomkezelő rendszer (CMS), például a WordPress vagy a Joomla. A CMS rendszerek napjainkban egyre népszerűbbek, de a tervezési fázis befejeztével, a gyanútlan üzlettulajdonos nem tudja, hogy a rendszert naprakészen kell tartania. Ezek a frissítések nem véletlenül jelentek meg, és legtöbbször biztonsági problémát javítanak.

Felelősségteljes megoldás ha a szolgáltató folyamatosan figyeli a szerver szoftverét, figyelemmel kísérheti a kimenő e-maileket, az ismert ujjlenyomatok monitorozására, az adathalászat és a rosszindulatú programokhoz kapcsolódó e-mailek elkapására.

A fenti eszközök költséggel járnak, ezért néhány szolgáltató elhanyagolja az IP-hírnév védelmének többletköltségét. Viszont a felelős szolgáltatók használni fogják őket, hogy megelőzzék ügyfeleik feketelistára kerülését.

4. Lassú a webtárhely sebesség csúcsidőben?

Ha erősen látogatott üzleti weboldalad van egy megosztott szerveren, biztosan alacsony teljesítményt tapasztalsz a csúcsidőben vagy a túlterhelt szezonális időszakokban.

Nagy az esélyed, hogy egy memóriafaló bevásárlókosár alkalmazás alól kifogy a szusz. A megosztott tárhelyek célja a többség igényeinek kielégítése. Ez azt jelenti, hogy a szerver kulcsfontosságú erőforrásai, például a CPU és a RAM egyenletesen oszlanak meg az adott szerveren üzemelő összes weblapon. Azaz oldaladnak sorban kell állni, hogy megkapja a szükséges energiát.

Mindez mit eredményez? Lassú teljesítményt, ami bosszantja a látogatókat, és végső soron költséget az elveszett eladások miatt.

Néhány további ezresért havonta búcsút inthetsz az ilyen típusú teljesítményhez kapcsolódó problémáknak. Egy VPS-sel skálázhatóvá válik weblapod. Megadhatod a számára kiosztott CPU vagy RAM mennyiségét, így garantálva van a  teljesítményszint.

Gondolkozz. Ahelyett, hogy a több száz szomszéddal küzdj a processzor időért, mindent megtehetsz magadnak azért, hogy előre léphess.

Persze, van néhány extra havi költség, például egy vezérlőpult-licenc, talán egy felügyelt szerver szolgáltatás, ha nincs rendszeradminisztrátor a csapatban, de ez mindenképp egy bölcs befektetés vállalkozásodnak.

Ügyfélszolgálat5. Támogató ügyfélszolgálat

Weboldal készítés, webdesign, szkriptek készítése, adatbázis, e-kereskedelem, keresőoptimalizálás, kulcsszavak, kezelőpanelek, FTP, e-mail kliensek, sávszélesség, IP cím, DNS, domain név, domain regisztráció, tárhely csomagok, WordPress tárhely, PHP verzió, WordPress, joomla stb. Ezek azok a szakkifejezések, amik előfordulnak az internetes webtárhelyek területén, és könnyen megtalálhatóak a legtöbb webtárhely szolgáltató szószedetében és tudásbázisában.

Mindez nagyon lenyűgöző lehet az új weboldal tulajdonosok számára, ill. mindenkinek, aki most ismerkedik a tárhelyek világával. Elsőre úgy tűnik, hogy van tárhelyes megoldás az internettel kapcsolatos szinte minden problémára, de sajnos nem minden probléma tartozik a szolgáltatónk illetékességi körébe.

Hibajegyek

Sokan nem igazodnak ki azon, mi az, amiben a tárhely szolgáltatónak képesnek kell lennie segíteni. Mikor meglátogatod a legtöbb tárhely szolgáltató támogatási részét, egy menü jelenik meg, amely felsorolja a különböző kategóriákat, amelyekben panaszt vagy vizsgálatot nyújthatsz be. Gyakran úgy tűnik, hogy ezek közül a kategóriák közül több is lefedi a fenn álló problémát, de nem mindig ilyen egyértelmű a helyzet.

Például, ha problémád van a weblapod sablonjának szerkesztésével vagy harmadik fél beépülő moduljának telepítésével a weboldaladon. Feltételezheted, hogy ez egy szkriptekkel kapcsolatos kérdés. Valójában azonban nem szkriptekkel kapcsolatos probléma van, hanem közvetlenül a saját tárhely fiókoddal van baj.

Tárhely szolgáltatód javasolhatja, hogy konzultálj egy weblapkészítő szakemberrel. Sokan ezt a támogatás hiányának tekintik, annak ellenére, hogy ez lehet a legjobb megoldás, amelyet kínálhatnak. A hibajegyek kategóriái némileg segítenek tisztázni ezt a zavart.

Felhasználási feltételek

A tárhelyes szolgáltató támogatási lehetőségeinek legpontosabb meghatározása a szolgáltatási feltételekre való hivatkozás. Nagyon gyakran találsz információt arról, hogy a támogató személyzet milyen segítséget nyújthat részedre. Egy jó hüvelykujjszabály: ha a problémát nem lehet megoldani a vezérlőpulton, akkor a tárhelyes cég valószínűleg nem tud segíteni benne.

Telefonos támogatás

A legegyszerűbb módszer annak kiderítésére, hogy a tárhely szolgáltató cég meg tudja-e oldani a problémát, ha felhívod őket, és a választ azonnal megtudod. A válasz emailre való várakozásnál időhatékonyabb lehet, ha telefonon (vagy élő csevegéssel) beszélhetsz az ügyfélszolgálat képviselőjével. Ezzel kiküszöbölöd a tévedés lehetőségét, illetve azt a fals választ, amit a hozzá nem értésed miatt kaphatsz.

6. Ingyenes SSL tanúsítvány

SSL tanúsítvány

Az SSL tanúsítványok arra szolgálnak, hogy a böngészőnk és a webszerver között létrejöhessen egy biztonságos, titkosított csatorna. Bizonyos információknak, mint a hitelkártya adatok, fiókbelépéshez szükséges adatok és egyéb kényes információk átvitelének titkosítás alatt kell történnie, hogy kizárjuk az adatok kiszivárgását.

SSL tanúsítvánnyal adataink az elküldés előtt titkosításon esnek át. A titkosított adatot csak a célszerver képes dekódolni. Ez biztosítja, hogy egy weboldalon megadott adatainkat nem lophatják el.

2014-ben a Google bejelentette: az SSL tanúsítvánnyal rendelkező weboldalak előkelőbb helyre kerülnek a találati listán, mint a titkosítás nélkül kommunikáló weboldalak.

A tanúsítvány maga kódolt adatokat tartalmaz a kiállításról, ezen kívül tartalmazza a titkosításhoz szükséges publikus kulcsot, a digitális aláírás hitelesítését és a privát kulccsal létrehozott digitális aláírást is.

Az SSL tanúsítványt szerveroldalon kell elhelyezni. Az olyan weboldalak esetében, amelyek biztonságát egy SSL tanúsítvány garantálja, https:// előtaggal fog kezdődni az URL. A hitelesítés fajtájától függően a böngésző lakat ikonnal, illetve a szervezet nevével is jelezheti a biztonságos kapcsolat meglétét.

Ma már a legtöbb tárhelyes cég biztosítja a Let's Encrypt nevű ingyenes SSL tanúsítványt. Ha ez nem áll rendelkezésre a tárhelyen, akkor további költségekkel kell számolni a titkosított kommunikáció megteremtésére.

6. Nem szabványos szoftver megengedett?

Előfordulhat, hogy olyan szoftvereket vagy szoftver verziókat kell futtatnod, amelyeket  nem támogatja a megosztott tárhelyszolgáltatás. Például, a szükséges bevásárlókosár szoftvere megköveteli a PHP legfrissebb verzióját, de a szolgáltatód még nem támogatja ezt a verziót.

Vagy a szolgáltató által kínált szabványos szoftverek lassabbak, mint a többi  alternatíva. Néhány példa lehet a webszerver, ahol az Apache helyett a LiteSpeed-et használják, vagy a MySQL helyett a Percona-t. Ez nem azt jelenti, hogy a lassabb lehetőségeknek nincsenek előnyeik (például az Apache ereje a biztonságban van), de ha egzotikusabb eszközöket szeretnél futtatni, akkor a megosztott tárhely nem feltétlenül a legjobb számodra.

A webtárhely szolgáltatás nem olyan áru, mint a villamos energia vagy az üzemanyag. Érdemes alaposan tájékozódni a kiválasztás előtt.

Legyen szó betöltési sebességről, zajos szomszédokról, rossz IP-hírnévről, csúcsidőkről vagy nem szabványos követelményekről, meg kell értened a vállalkozásod költség-haszon egyensúlyát, és ennek megfelelően kell megtervezned tárhelyed.

Tehát ki a legjobb tárhely szolgáltató?

Ha eddig eljutottál az olvasásban, biztos arra is kiváncsi vagy, konkrétan melyik szolgáltatót tudom Magyarországon személyesen is ajánlani.

Előbb némi történetmesélés arról, hogy kiket emelnék ki a mezőnyből. Legelső weboldalam egy saját weblap volt, saját domainnel egy igazi fizetős tárhelyen. Akkoriban a szakmai fórumokon mindenki a Médiacenter tárhelyét ajánlotta. Én is szerződtem velük, első weboldalam felkerült a tárhelyükre. Tényleg gyors volt, korlátlan domain elhelyezéssel, rengeteg szolgáltatással, szuper ügyfélszolgálattal, elérhető áron.

Hamarosan megváltozott az üzletpolitikájuk, a máshol regisztrált domain nevek után évente külön dijat számoltak fel névszerver karbantartás címén. Így már nem volt az ár annyira kedvező, ezért váltottam.

A következő üzleti partner a 3In1Hosting lett. Fele áron, korlátlan domain használattal, folyamatos fejlesztésekkel, vírusvédelemmel rendelkeznek. Rosszat nem tudok erről a cégről sem mondani, talán annyit, hogy esténként csúcsidőben kicsit lassabb volt az elérés.

Aztán próbáltam még olcsóbb, ill. kifejezetten olcsó tárhelyet is két másik cégnél. Neveket nem akarok mondani, de egy biztos, olcsó húsnak híg a leve.

Weboldalkészítő tevékenységem alatt nagyon sok, ügyfeleim által használt tárhellyel kellett dolgoznom, nem jut eszembe név, akit igazán kiemelnék közülük. Talán említésre méltó, hogy készítettem azóta is weboldalakat Médiacenteres tárhelyre, még mindig ők az egyik leggyorsabbak.

Külön kiemelném a Nethely és az Mhosting szolgáltatását. Mindkettő tárhely rendkívül gyors. A Nethely annyira gyors, hogy az összes üzleti weboldalunkat és egy kiemelt ügyfelem oldalát is áttelepítettem arra a szerverre. A Honlapdiszkont is arról a tárhelyről fut.

Az Mhosting is szokatlanul gyors, előnye talán annyi, hogy náluk működik viszonteladói szolgáltatás. Mindkét cégnél van domain regisztráció is, ergo magam ezt a két utóbbi webtárhelyet tudom ajánlani nyugodt szívvel.

Eddig hazai szolgáltatókról esett szó, de mit tegyen az, aki nemzetközi szolgáltatót szeretne választani? Nekik ajánlom az IONOS szolgáltatásait. A nagy nemzetközi szolgáltató ereje már Magyarországon is elérhető!

Szóljon hozzá!

Scroll To Top Call Now Button