Milyen CMS-t használjak?5 perc olvasás

Mit jelent a CMS?

A CMS (Content Management System) azt jelenti: tartalomkezelő rendszer.

Többfajta definíció létezik rá, a legegyszerűbb megfogalmazása: weboldalkezelő rendszerek, amivel internetes oldalak, portálok készíthetők, üzemeltethetők, programozói tudás nélkül.

A CMS honlapképe valós időben készül el abban a pillanatban, amikor a látogató az oldalra érkezik. A rendszer beolvassa az adatbázisa tábláiban tárolt szövegeket, képeket, amik egy egésszé állnak össze a böngészőprogramban. Statikusan tárolt HTML oldalak nincsenek.

Ebből következik, hogy a tartalomkezelők a gyakran változó tartalmakhoz készülnek, ahol mindig más a címlapos hír vagy blogbejegyzés. Alapból támogatnak számtalan webmarketing és SEO elemet, széles funkcióválasztékkal rendelkeznek, és könnyen bővíthetők, átszabhatók. Gyakori igény a laptulajdonosok részéről, hogy szeretnék maguk szerkeszteni, kezelni, bővíteni honlapjukat.

Tíz évvel ezelőtt a honlapkészítés a webprogramozók kizárólagos privilégiuma volt, de mára ez megváltozott. A tartalomkezelő rendszerek megjelenésével komolyabb programozói tudás nélkül is készíthetünk csinos blogokat, weboldalakat.

Több, ingyenesen letölthető CMS van – szabadon elérhető, nyilvános forráskódú rendszer. A tartalomkezelőket az interneten fejlesztik, több száz, ezer lelkes amatőr programozó dolgozik rajta.

Követik a hackerek által felfedezett biztonsági réseket, és hamar megoldást találnak. Mindezek miatt érdemes a nyílt fejlesztésű rendszerek mellett voksolni: folyton frissülnek, biztonságosak.

Jómagam eddig a következő rendszerekkel találkoztam:

PHP-Nuke:

phpnuke CMSSemmiképp nem javaslom! Rettenetesen kusza a kódja, ha valahol belé botlasz, kerüld el!

A CMS rendszerek hajnalán sokan használták elsők közt ezt a tartalomkezelőt, mára elavulttá vált. Nincs komoly támogatása, akadozik a fejlesztése, SEO szempontból nagyon gyenge.

Ha rászánjuk időt egy vagy több rendszer megismerésére, a PHP-Nuke ne legyen köztük! Alig találni a neten olyan oldalt, ami ezt a rendszert használja.

e107:

e107 CMSMikor először kapcsolatba kerültem az e107-el, még csak egy bimbózó, gyengécske projekt volt.

Látszott rajta az alakuló tartalomkezelő rendszer, de sem kezelhetőségben, sem megjelenésében meg sem közelítette riválisait. A bővíthetőség képzeletbeli toplistáján be sem jutott az első oldalra.

A helyzet azóta megváltozott. Az e107 azóta tartalmaz saját hírek oldal adminisztrációt, egyedi menü és oldal létrehozási lehetőséget; plugin manager-t; egy theme kezelőt; adatbázis ellenőrzést; fel/letöltés kezelőt; reklámkampány vezérlőt és több más funkciót, melyek elengedhetetlen részét képezik egy sikeres oldal üzemeltetésének.

A gyári csomagban kapunk 13 themet és 39 plugint/menüt, így már az alapcsomag is magában foglalja a lehetőségek teljes tárházát.

Ilyen többek között a fórum; a szavazás; chatbox; újdonságlista; hírlevél; privát üzenet és a tartalomkezelő plugin. Ez csak a csomagos választék. Mindenképp megér egy próbát!

Drupal:

drupal CMSA Drupal egy dinamikusan növekvő nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, rendkívül népszerű a weblapkészítők körében.

Sokezer lelkes programozó fejleszti, története már a 7-es verziónál tart. Annyira szigorú a minőségi elvárása, hogy egyetlen felesleges szóköz karakter sem kerülhet a forráskódjába.

Könnyen testre szabható, rengeteg kiegészítő modul is letölthető hozzá, az a tulajdonsága teszi erőteljessé, hogy rendkívül jól átgondolt felületen tudunk hozzáilleszteni saját fejlesztésű kiegészítéseket.

Az folyamatos fejlesztésnek és kódtisztításnak köszönhetően az újabb verziók egyre jobb és gyorsabb weboldalakat eredményeznek.

Joomla:

Joomla CMS2005 nyarán a Mambo nevű rendszer fejlesztői közösségének egy része egy új projekten kezdett el dolgozni és 2005 szeptemberében megjelent az első Joomla változat 1.0 típussal.

Ez is nyílt forráskódú, interneten fejlesztett rendszer, amely saját modell-nézet-vezérlő (MVC) alapú webalkalmazás-fejlesztési keretrendszert tartalmaz.

Magam is csatlakoztam a lelkes joomla-használók táborához az 1.5 verzió idején. Gyorsan meg lehetett tanulni a telepítést és a rendszert, mivel a magyar nyelvi támogatás nagyon jó volt.

Gyorsan lehetett vele funkciókban gazdag, jó kinézetű weboldalt készíteni, rengeteg sablont és kiegészítőt fejlesztettek hozzá.

A tartalomkezelő jelenleg a 3-as verziószámnál tart, és folyamatosan fejlődik. Ami miatt ritkábban választom a Joomla-t, az a rendszer robusztussága. Egy alaptelepítés is több, mint 5000 fájlt tartalmaz. Ez nem is zavart, míg meg nem ismerkedtem a következő rendszerrel.

Ami a Joomla mellett szól: korrektül megoldott többnyelvű honlap-lehetőséget egyedül ebben a rendszerben találtam!

WordPress:

wordpress CMSA legnagyobb kedvenc a WordPress. Könnyen kezelhető, bővíthető, és egyszerűen használható rendszer.

PHP váz MySQL alapokon építve, a GPL licenc alatt kiadva. Kezdetben blogmotornak indult, aztán univerzális tartalomkezelővé nőtte ki magát. Az alaprendszer kb. 1000 fájlt tartalmaz.

Frissnek számító szoftver, de gyökerei és fejlesztése egészen 2001-ig visszanyúlik. Többezres fejlesztői gárda gondoskodik folyamatosan a megfelelő biztonsági szint megtartásáról, az újabb lehetőségek fejlesztéséről.

A telepítése meghökkentően egyszerű, pár perces művelet. Az elérhető frissítésekről folyamatosan értesít a rendszer. Az alaprendszer része a felhasználókezelés, további kiegészítőkkel a felhasználói hozzáférések tökéletesen beállíthatók.

A tartalomkezelők közül ehhez áll rendelkezésre a legtöbb ingyenes ill. fizetős téma és kiegészítő.

Felde László

Szóljon hozzá!