Egyedi fejlesztés vs. WordPress – Melyik előnyősebb választás számodra10 perc olvasás

Akár viszonteladó vagy, akár közvetlenül a fogyasztónak értékesítesz, de ha csupán csak jelezni akarod, hogy vagy, létezel és szolgáltatsz, akkor is be kell mutatkoznod, meg kell mutatnod magad. Ráadásul JÓL kell magad prezentálnod.

Egyedi fejlesztés

Ha ezt a cikket olvasod, nagy valószínűséggel felismerted, hogy vállalkozásodnak weboldalra van szüksége. Ha szerencséd van (miért ne lenne!?), nem futsz felesleges köröket, és nem fizetsz ki potyára egy csomó pénzt – rögtön megtalálod a tökéletes csapatot, mely hosszú távon stabil és kifizetődő teljes online megjelenést hoz számodra, céged számára.

Ez a cikk azért íródott, hogy eligazodhass, és meglegyenek azok az alapinformációk, melyekre támaszkodva mielőbb megtalálod álmaid (és a keresőrobotok) weboldalkészítő mesterét.

Az első kategória az egyedi fejlesztésű weboldalakat foglalja magában. A másik az úgynevezett tartalomkezelő rendszerre épülő megoldás, a legendás WordPress. Nézzük kicsit bővebben, mit takarnak ezek a kifejezések!

Egyedi fejlesztés

Az egyedi fejlesztésű weboldalak gyakorlatilag a nulláról fejlesztve készülnek. Ebből kiindulva minden általad elképzelt és szükségesnek vélt funkciót képesek megvalósítani a fejlesztők az oldal építése során. Mondhatni, egy üres területről beszélünk, melyen megfelelő erőforrások ráfordításával a fejlesztőgárda tudásainak határain belül bármi felépíthető. Éppen ebből következik az egyedi fejlesztésű weboldal első nagy előnye, mely nem más, mint a…

Rugalmasság

Amit te kitalálsz azt ők megvalósítják. Nem vagy nehezen módosítható, tágítható keretek közé zárva. Itt minden az előzetes konzultációk során felvázoltak alapján épül fel, és a folyamat során módosítható.

A rugalmasság nem csak a funkciók tekintetében jelenik meg. A weboldal megjelenésének csak az elképzeléseid szabnak határt. Elfelejtheted az előre legyártott sablonokat és témákat, ezek különböztetnek meg igazán versenytársaidtól.

Biztonság

A második igen sarkalatos előny a biztonság. A WordPress egy úgynevezett “open source” rendszer annak minden előnyével és hátrányával. Az egyik hátrány, hogy több millió WordPress alapú weboldal kering a neten, ezért a hackerek közkedvelt célpontjai.

Természetesen megfelelő körültekintéssel egy WordPress alapú weboldal is rendkívül biztonságossá tehető. Egyedi fejlesztés esetében nincsenek ilyen nagy volumenű támadási lehetőségek, mivel nem több millió website fogja ugyanazt a kódbázist használni.

Támogatás

Van egy jól működő egyedi fejlesztésű weboldalad? Ez azt jelenti, hogy emögött egy jó fejlesztői gárda áll. Ez azt is jelenti, hogy a szükséges karbantartási, esetleges frissítési, fejlesztési munkálatok a háttérben különösebb beavatkozás nélkül mennek végbe, így biztosítva weboldalad megfelelő működését és a kódbázis naprakészségét.

Skálázhatóság

A céges weboldaladdal hosszú távra tervezel, ezért fontos, hogy a jövőbeli elképzeléseid is megvalósíthatóak legyenek. Lehet, egy-két év múlva új megjelenést szeretnél, vagy néhány hónap múlva egy olyan funkciót építenél be, mely máshol megtetszett.

Ebben is megmutatkozik az egyedi weboldalak egyik előnye, mégpedig az, hogy viszonylag gyorsan reagálhatsz a változásokra. Nem kell egy új keretrendszer miatt az egész megjelenést újratervezni, vagy egy apró módosítás miatt (például plugin) cseréje miatt extra munkaórákat fektetni a felmerülő hibák javításába.

Az egyedi fejlesztés hátrányai

Természetesen ennek a típusnak sem csak előnyei vannak. Jellemzően két hátrányt szoktunk felvázolni, ám egyik sem technikai jellegű.

Az ár

Prémium termék prémium árcédulával. Egy egyedi fejlesztés jó minőségben történő megvalósításához szerteágazó programozói tudás szükséges. A specializált fejlesztői képességek és feladatok pedig magasabb költségeket jelentek. Egy egyedi fejlesztésű weboldal ára többszöröse is lehet egy WordPressre, vagy más tartalomkezelő rendszerre alapuló honlapénak.

A fejlesztés időtartama

Logikus, hogy egy gyakorlatilag semmiből felhúzott weboldal elkészítése több időt fog igényelni, mintha ha előre elkészített megoldásokat legóznál össze. Ha ezt választod, legtöbbször hónapokban kell gondolkodnod a fejlesztéshez szükséges időt tekintve.

A WordPressről

Most, hogy kicsit jobban megismertük az érme egyik oldalát, nézzük a másikat is!

Wordpress fejlesztés

A WordPress alapvetően egy ingyenesen elérhető tartalomkezelő rendszer. A tartalomkezelő rendszerek legfőbb jellemzője, hogy egy egyszerű felületet biztosítanak, melyen a felhasználó könnyedén manipulálhatja a weboldalán megjelenő tartalmakat.

Eredetileg blogok alapjaként használták, de az évek során hatalmas népszerűségre tett szert és már jóval több, mint egy egyszerű blogmotor. A köré épült közösség és iparág folyamatosan dolgozik a WordPress fejlesztésén, így egyre komolyabb funkcionalitással rendelkezik már az alaprendszer is. Manapság már számtalan bővítmény és téma elérhető a felhasználók számára.

Nézzük milyen előnyökkel és hátrányokkal jár egy ilyen, modulárisabb felépítésű rendszer használata.

Költségek

Ha csak egy faék egyszerűségű weboldalra van szükséged és hajlandó vagy tanulni, akkor nagyon olcsón megúszhatod a weboldal készítést. Ha megelégszel sablonmegjelenéssel és alapfunkcionalitással, akkor a tárhelybérlésen és a domain-név kifizetésén kívül más költséged nem lesz.

Témák és bővítmények előfizetési díjaival gyakran olcsóbban kijöhetsz, mint az egyedi fejlesztés esetén. Viszont vagy megtanulod és “csináld magad” módra magad végzed el a szükséges feladatokat, vagy ahogyan az egyedi fejlesztés során is, keresel egy fejlesztői gárdát, mely elvégzi az általad kért módosításokat.

Idő

Ahogyan említettem, a WordPress egy open source rendszer – egész iparág épült a rendszer felhasználói köré. Szinte mindenre találhatsz kész megoldást, melyet könnyen telepíthetsz és használhatsz. Úgy kell elképzelni, mint egy LEGO építményt. Minden egyes funkció egy újabb LEGO-darab, melyet az eddig meglévőkhöz illeszthetsz vagy eltávolíthatsz, cserélhetsz…

Ebből következik, hogy a fejlesztésre szánt idő is jóval rövidebb, mint az egyedi fejlesztés során, hiszen sok funkciót készen meg lehet vásárolni.

Könnyű kezelhetőség

A WordPress a telepítés után rendkívül logikusan felépített, célszerű felhasználói felülettel vár. Az alapfunkciókat néhány kattintással elérheted. Azonnal új aloldalakat vagy bejegyzéseket készíthetsz, bővítményeket telepíthetsz, felhasználókat adhatsz hozzá és még sok egyebet vihetsz véghez különösebb előképzettség nélkül.

Az ökoszisztéma

Rengeteg fejlesztő dolgozik azon, hogy a WordPress egyre jobb és jobb legyen. Akármilyen problémára is keresel megoldást, a legtöbb esetben válogathatsz a lehetőségek között. Számtalan előre elkészített és testreszabható bővítmény, valamint megjelenés vár, ha a WordPresst választod.

Hátrányok

Biztonság

A népszerűségnek megvan az árnyoldala is. Ha egy népszerű bővítményben, témában, vagy magában a WordPressben sebezhetőséget találnak, akkor az a szoftver összes felhasználóját érinti. Természetesen az ilyen jellegű problémák rendszeres karbantartással orvosolhatóak, de sajnos sokan ezt figyelmen kívül hagyják.

Karbantartás

Az összes weboldaltípus esetében fontos az előzőleg is taglalt karbantartás, de a WP esetében ez jóval kritikusabb és kissé bonyolultabb pont.

Mind a WordPress mag, mind az összes telepített kiegészítő folyamatos frissítéseket igényel, amit muszáj időről időre megejtened. Ez addig egyszerű és megvalósítható, amíg nem akadályozza egyik bővítmény a másikat, vagy egy frissítésnek köszönhetően nem tűnik el valamilyen funkció a weboldaladról. A frissítéseket például mindig érdemes egy fiktív oldalon ellenőrizni, mielőtt az éles honlapon is végrehajtanád ezeket.

Rugalmatlanság

A WordPress nagyon jól tuningolható egészen addig a pontig, míg nincs szükséged valamilyen nagy volumenű, nagyon egyedi megoldásra. Ilyen például egy vállalatirányítási rendszer integrációja… egy legacy szoftverrel történő összekötés, vagy valamilyen nagy komplexitású saas rendszer támogatása.

Ilyen esetekben mindenképp fejlesztőre lesz szükséged, és sem időben, sem költségeket tekintve nem jársz jobban, mintha saját egyedi fejlesztésre alapoztál volna.

Megjelenés

Szorosan kapcsolódik a rugalmatlansághoz a megjelenés témaköre is. Rengeteg téma érhető el WordPress weboldalak használói számára. Azonban a legtöbbjüket az átlag felhasználó csak minimálisan képes módosítani és a komolyabb változtatásokhoz újra csak egy fejlesztőt kell keresnünk. Erre megoldást jelentenek az egyre divatosabb “page builder” keretrendszerek, mint az Elementor, vagy a beépített Gutenberg, de ezek kitanulása rendkívül időigényes.

Mégis melyiket válasszam?

A döntés előtt mindenképp súlyoznod és mérlegelned kell a különböző szempontokat. Mekkora összeget tudsz a fejlesztésre fordítani? Mennyi idő áll rendelkezésre a fejlesztésre? Milyen funkciókat szeretnél és ezek hogyan oldhatóak meg egyik, vagy másik rendszert választva?

Arany középútként  a következőt tudom javasolni:

Ha nincs elég anyagi fedezeted, de gyorsan szükséged van egy weblapra, és kompromisszumként hajlandó vagy lemondani az extrém igényekről a funkcionalitást illetően, akkor a WordPress jó választás lehet.

Ha teljesen egyedi, a tömegből kiemelkedő weboldalt szeretnél, és funkcionalitás terén sem elégszel meg a sablonos megoldásokkal, ha mindennél fontosabb a stabilitás és a biztonság, akkor válaszd az egyedi fejlesztést és bízd rá magad a szakemberekre.

Szóljon hozzá!