Mennyire fontos a mobilbarát weboldal?5 perc olvasás

mobilbarát weboldal

Ha nem tudod mi az a mobilbarát weboldal, rengeteg eladástól esel el.

Néhány éve nem volt még mobilbarát weboldal, szinte csak asztali vagy hordozható számítógépeiket használták az emberek termékek keresésére és online vásárlásokhoz. A vállalkozásoknak akkoriban nem volt szüksége mobilbarát (reszponzív) weboldalakra. Ma már gyökeresen megváltozott a helyzet.

Azok az idők már elmúltak.

A mai „mindig-online” világban a vásárlók hozzáértőbbek és igényesebbek, mint valaha. A weboldal tulajdonosoknak nem kell többé azon töprengeni, vajon szükséges-e a mobilbarát weboldal, a válasz egyértelmű: 100%-ban szükséges.

A tanulmányok szerint az okostelefonok átvették az online vásárlás piacát. Ma már az emberek nem ülnek le az asztali számítógép elé, ha keresnek valamit, vagy vásárolni akarnak. Az asztali számítógépek helyét nagyon nagy arányban átvették a Notebook-ok. Tartósak, mindig üzemképesek, de nagyon nehéz kivárni, amíg egy laptop elindul. 

A mobiltelefon mindig kéznél van, vigyázunk rá, nehogy egy méternél messzebb kerüljön tőlünk. Soha nincs kikapcsolva, így egyszerűen csak felkapjuk és használjuk őket.

Ha a weblapodon feliratkozókat gyűjtesz tájékoztatási, vagy érékesítési céllal, gondoskodj róla, hogy weblapod zökkenőmentesen együttműködjön a legújabb okostelefonokkal. Nem biztos, hogy a weboldalad képes erre? Olvasd el a lenti tippeket, hogyan teheted weboldalad reszponzivvá 2018-ban.

Kezdd egy mobilbarát layout-tal.

Először meg kell tudnod, hogy weblapod mobilbarát megjelenést használ-e. Ez teszi lehetővé, hogy weblapod megfelelően jelenjen meg különböző eszközökön. Rengeteg nyílt forrású (ingyenes) sablon létezik, így nem kell messze menni, hogy megtaláld az igényednek megfelelőt.

A reszponzív-technológia az oldalelemeket egy rácsszerkezetben helyezi el. Az elemek elcsúszhatnak a rácson attól függően, hogy milyen méretű képernyőn nézik a weboldalt. Minden összetevő hatékonyan van elhelyezve különböző modulokon keresztül. A cél az, hogy a látogatók a képernyő méretétől függetlenül, azonos böngészési élményt kapjanak. Jó ötlet az okostelefonokra és a táblagépekre összpontosítani, de ne felejtsd el a laptop felhasználókat és az asztali számítógépeket sem. Még mindig rengetegen vannak, akik vagy otthon, vagy munkahelyen asztali-, vagy hordozható számítógépet használnak. Ne feledkezzünk meg róluk sem.

Ez az egységes megközelítés a keresőoptimalizálásban is előnyt jelent. Elkerülhető, hogy a mobil oldalak más webcímet kapjanak, illetve nem kell félned, hogy a különböző tartalmak hogy fognak kinézni más eszközökön.

Hasznos segítség lehet a Responsive Design Testing Tool oldala, ahol ellenőrízheted, hogy a weboldaladon megjelenített grafika, vagy szöveg hogy néz ki különböző képernyőméreteken.  
Győződj meg róla, hogy weboldalad működik-e hüvelykujj-kattintással.

Mivel rengeteg ember mobiltelefont használ böngészésre és online vásárlásra, a mobilbarát weboldalnak figyelembe kell vennie ezt a tendenciát. A kedves telefonhasználó csak a “telefon kezével” kívánja navigálni a weboldalakat. 

Teszteld, hogy látogatóid hozzáférnek-e azokhoz a helyekhez, ahol linkekre tudnak kattintani. Távolítsd el a “csipeszeket”, amelyek a tartalom vagy a gombok nagyításához szükségesek. Ez azt jelenti, hogy a szöveg és a grafika túl kicsi és nem megfelelően optimalizált az okostelefon-használók számára.

Építs fel egyszerű és zökkenőmentes weblapot.

Nem fogsz tudni weblapoddal minden platformon nagyszerű eredményeket elérni, ha az elrendezés nem tiszta és kifogástalan. Ne feledd, a látogatók csak néhány másodpercig tartózkodnak a landoló oldalon, hogy megnézzék a weboldal megfelel-e igényeiknek.

Ha weblapod egy óriási zűrzavar, akkor nehéz a látogatóknak kiválasztani és azonosítani, amire szükségük van. A frusztráció miatt rögtön tovább kattintanak. Az okostelefonokon és más kisebb eszközökön az olvashatóság még kritikusabb. Senki sem akar kancsal lenni,a nagyításhoz pedig a másik kéz használata is kell.

Túl sok csillogás és hang nem csak a weblapod lassabb betöltését eredményezi, hanem eltereli a figyelmet a legfontosabb üzleti mondanivalódról. A késlekedés veszteség, a maga nemében. A túl sok video, fotó, bannerek, hirdetések mind-mind lassítják a betöltést.

Használj kisebb méretű képeket, és korlátozd a grafikák számát minden oldalon. Ne felejts el sok szabad teret hagyni weblapodon. A szabad területek lehetőséget adnak az olvasó szemének arra, hogy más elemeket is észrevegyen, és segítenek feldolgozni a vizuális elemekbe kódolt információkat.

Szóljon hozzá!