A weboldalad elkészült, hogyan tovább?5 perc olvasás

Akármilyen elképesztő is a tartalmad, bármennyire versenyképes az ajánlatod, ha weboldalad elkészült, akkor is tovább kell támogatnod márkádat. Íme nyolc módszer, hogyan.

weboldalad elkészült, vevőmágnes

 

Ha a weboldalad elkészült

Ha semmit sem tudsz a webfejlesztésről, néhány percnyi játék egy  WYSIWYG (Amit látsz, azt kapod) szerkesztővel általában segít elsajátítani egy weboldal építésének alapvető fogásait a semmiből. Ezt a játékot a legtöbb weboldal készítő csak akkor mutatja meg Neked, mikor már létrehozta a weboldalad. Ezért akármilyen elképesztő is a tartalmad és a kínálatod versenyképes, önmagában ez kevés ahhoz, hogy sikeres legyél.

A legtöbb amatőr webfejlesztő célja a forgalmi adatok (és végső soron az adott forgalomból származó bevételek) felpörgetése. Ha a weboldalad elkészült, neked, mint kezdő vállalkozónak fel kell ismerni, hogy ez a forgalom természetesen úton, magától nem fog kialakulni. Lehetséges vevőid nem fognak tudni létezésedről, amíg meg nem ismernek meg, vagy nem látnak egy olyan weboldalon vagy alkalmazásban, amelyet már használnak.

Ergo, miután elkészült a weboldalad, Neked kell gondozni és reklámozni. Lássuk, mit tehetsz ennek érdekében.

Fizetős hirdetések

Az első lehetőséged a fizetős hirdetés.  Ilyen a Google Ads, a kattintásonkénti fizetés (PPC) hirdetési platform, ahol csak a weblapodra érkező tényleges átkattintások után számolnak fel díjat. Talán ez a legjobb módja a kezdésnek. Meghatározhatsz egy napi költségkeretet hirdetésednek, ami biztos forgalmat hoz a weboldaladra. Nem óriási tömegeket érsz el, de ha jól célzol, pontosan azt a célcsoportot, akit el akarsz érni.

Sajnos a legtöbb friss weboldal tulajdonosnak nincs pénze erre költeni, az elért forgalom nem is olyan volumenű, mint a többi taktika hozama listánkon.

Keresőoptimalizálás (SEO)

Dolgoznod kell a keresőoptimalizáláson (SEO) is, azért hogy weboldalad jobb helyezést érjen el a Google (és más keresők) találati listáján. A legtöbb ingyenes vagy olcsón elérhető weboldalszerkesztő rendszer olyan sablonokat kínál, amelyek tiszta kódolással, bejárható oldalstruktúrával és megbízható SEO szerkezettel rendelkeznek. Mindezek mellett időnként meg kell jelentetni eredeti, figyelemfelkeltő tartalmakat, ezzel több, a weblapodra mutató linkeket vonzani. (növelni kell a domain neved “értékét” egy-egy keresési lekérdezéshez).

Blogolás

A blogolás egy másik jó stratégia, és több stratégiához is kötődik listánkon. A rendszeres blogolás elengedhetetlen része minden SEO kampánynak, hiszen egyre több feltérképezhető oldalat hoz létre weboldaladon, azonosíthatóvá tesz és több specifikus kulcsszóra is optimalizálhatsz. Ráadásul ha közönséget építhetsz a blogoddal, akkor könnyebben meg tudod tartani a közösség tagjait, és bemutatni nekik a weboldalad más részeit is.

Közösségi média

A közösségi média legnagyobb előnye az a csodás lehetőség, hogy több százmillió emberrel kapcsolatba kerülhetsz, és mindez szabadon használható (ami óriási megtérülést jelenthet). Az ötlet óriási, hogy a tartalmaidat felhasználva weboldalad elérhetőbbé válik azon személyek és csoportok részére, akik kedvelik munkásságodat.  Olyan rajongókká válhatnak, akik követik márkádat és folyamatos forgalmat biztosítanak.

Személyes márka

Ha a weboldalad elkészült, kiegészítő stratégiaként olyan személyes márkákat hozhatsz létre, amelyek támogatják weboldalad legfőbb márkáját. Például, ha létrehoztál egy weboldalt az induláshoz, elindíthatsz mellette egy blogot a vállalkozói tapasztalatokról, és fejlesztheted a személyes közösségi média profilodat a vállalkozói profilod mellett. Ha ezt hatékonyan végzed, akkor a személyes márkák segítenek megduplázni megjelenésedet és nagyobb bizalmat építenek (hisz az emberek jobban bíznak az emberekben, mint a márkáikban).

Sajtómegjelenés

Weboldalad indulásakor ne felejtsd el megírni és elküldeni a megjelenést bejelentő sajtóközleményt. A munkát elvégezheted magad is, ha jártas vagy a megfelelő formázásokban. Azonnal terjeszd az információt az új weboldalad létezéséről, próbálj mihamarabb elcsípni néhány oldaladra mutató hivatkozást.

Vendég blogolás

Végül, saját márkádat használhatod más weboldalakon vendég-blogolásra is. H a a weboldalad elkészült készíts egy ajánlást a kiszemelt blog szerkesztőjének, amivel fel tudod kelteni az ő, vagy célközönsége figyelmét. Ha figyelmet kapsz, akkor van esélyed arra, hogy új közönségnek mutasd be magad, hírnevet építs, és szerezz egy webhelyedre mutató linket.

Kísérletezés és mérés

Nem számít, milyen stratégiát vagy stratégiák gyűjteményét használod weboldalad népszerűsítésére, hihetetlenül fontos mérni az eredményeket. Folyamatosan kísérletezni kell az újabb lehetőségekkel és el kell csípni azt a taktikát, amivel még jobb jobb rendszert kapsz. Azért, mert egy taktika jól működött valaki másnak, nem biztos, hogy neked is ugyanolyan jól fog működni. Az sem biztos, hogy egy nálad működő taktika a legeslegjobb stratégia számodra. Szánj rá időt, próbálj ki több különböző megközelítést, és tartsd be azokat a mozzanatokat, amelyek úgy tűnik, hogy a legjobban működnek.

Szóljon hozzá!