Mi az a weboldal indítási checklista

Ha webdesigner vagy, akkor valószínűleg van jártasságod egy weboldal bevezetésének a nehézségeiben. Fontos, hogy lehetőleg semmi ne maradjon ki a folyamatból. Ennek érdekében összeállítottunk egy teljes weboldal indítási checklistát.

weboldal indítási checklista

Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogy miért érdemes weboldal indítási checklistát használnod weblapod sikeres elindításához. Utána végigvezetünk a nyolc legfontosabb elemen, amelyet figyelembe kell venni az éles üzem megkezdése előtt. Merüljünk bele!

Miért szükséges a weboldal indítási checklista?

Egy weboldal elindításának számos oka lehet. Lehet, hogy új vállalkozást szeretnél indítani, vagy egy meglévő márkára építesz weboldalt. Alternatív megoldásként az is lehet, hogy ez a szakmád.

Ha megélhetési céllal fejlesztesz weboldalakat, valószínűleg sok weblapindítást felügyelsz a munkád során. Azonban még a tapasztalt szakembereknek is kihívást jelenthetnek a folyamatok. Legyünk őszinték: sok mozgó alkatrészt kell nyomon követni.

Az elrendezések megtervezésétől a weboldal keresőoptimalizálási (SEO) teljesítményének elemzéséig sok felelősség hárul rád webfejlesztőként. Mindegyik összetevő kritikus lehet annak biztosításában, hogy az ügyfél weboldala megkapja a megfelelő minősítést a kereső-óriástól.

Felelős weboldalkészítőként te sem engedheted meg magadnak, hogy egy lépést is kihagyj az új weboldal elindítása során. A szilárd hírnév aranyat érhet, ha új ügyfeleket keresel, és a hibátlan bevezetések rekordja segíthet az új ügyfelek megszerzésében.

Ezért javasoljuk a weboldal indítási checklista használatát. Lehet, hogy már ismered az összes lépést, de ha leírod őket, akkor biztos lehetsz benne, hogy semmit sem fogsz kihagyni. Ezért a weboldal indítási checklista létfontosságú eszköz, hogy ügyfeleidnek csúcsminőségű terméket szállíts.

Természetesen, ha még nem ismered a weboldal fejlesztés folyamatát, akkor egyweboldal indítási checklista elengedhetetlen. Segít abban, hogy ne maradj le semmi fontosról az első néhány projekt során, és ezután továbbra is hasznos erőforrás maradjon a jövőben.

A nagy weboldal indítási checklista (8 kulcsfontosságú elem)

Számos dolgot figyelembe venni, amikor egy weboldalt éles üzembe akarsz állítani. Engedd meg, hogy segítsünk neked a weboldal indítási checklistánkkal.

1. Optimalizáld a WordPress beállításait

A WordPress beállításai sosem egyformák, viszont nagy rugalmasság áll rendelkezésedre a weboldalak testreszabásában, hogy minden ügyfélnek személyre szabott élményben legyen része.

Javasoljuk, hogy az éles használat megkezdése előtt látogasd meg a beállítások oldalt, és ellenőrizd, hogy a megfelelő beállításokat választottad-e. A finom elemek, például a pénznem vagy a dátumformátum módosítása finomíthatja munkádat. A fejfájást is megelőzheted, ha a weboldal életciklusa során később módosítanod kell egy beállítást.

Lehet, hogy módosítani szeretnéd a hozzászólások beállításait, hogy csak a regisztrált felhasználók fűzhessenek hozzá megjegyzéseket. Alternatív megoldásként az értesítések engedélyezésével segíthetsz az ügyfeleknek a felhasználói elkötelezettség fenntartásában.

Fontold meg a permalinkek áttekintését. A weboldal linkek szerkezetének megváltoztatása azután, hogy egy webhely már éles üzemben van, zavart okozhat a felhasználók számára. Javasoljuk, hogy a weblap indítása előtt erősíttesd meg ügyfeleddel, hogy elégedett-e a permalink szerkezettel.

Fontos, hogy beállítsd az adatvédelmi szabályzatot:

Az adatvédelmi szabályzatot könnyű figyelmen kívül hagyni, pedig ez is elengedhetetlen része weblapodnak. A WordPress telepítéséhez tartozik egy alapvető adatvédelmi szabályzat oldalvázlat, amelyet az ügyfelek igényeihez szabhatsz.

Végül meg kell győződnöd arról, hogy a rendelkezésre álló legfrissebb szoftvert használod. Ez magában foglalja a bővítményeket, a témákat és magát a WordPresst is.

Ne felejtsd el ellenőrizni az ügyfeled által használt témaspecifikus eszközöket is. Ha nem vagy biztos benne, hogy egy adott szakma milyen WordPress-funkciókat igényel, fontold meg egy szakértő alkalmazását, aki rendelkezik tapasztalattal a területen.

2. Ellenőrizd a nem működő hivatkozásokat

A tört linkek olyan URL-ek, amelyek nem oda vezetnek, ahová kellene. Ami még rosszabb, a látogatókat egy zavaró és általános 404-es hibaoldalra irányíthatják. Ez frusztrálhatja a felhasználókat, és kevésbé tűnik professzionálisnak az ügyfelek szemében.

A tört linkek a weboldal egészét is károsíthatják. A túl sok hibás átirányítás rontja az oldalak keresőkben elért rangsorolását.

Sajnos a hibás linkek általában elkerülhetetlenek, mivel a weboldalak idővel változnak. Azonban még mindig vannak olyan módszerek, amelyekkel elkerülheted őket ha a hivatkozott weboldal megváltozott. Az egyik lehetőség a kézi kontroll, manuálisan ellenőrizve a weboldalon található összes hivatkozást. Ez azonban fárasztó és időigényes művelet.

Az automatizált változat lehet a WordPress Broken link checker bővítménye.

Broken-link-checker

Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy gyorsan átvizsgáld a weboldalad az esetleges hibás hivatkozások miatt. Csak írd be az URL-t a szövegmezőbe, és kattints a hibás hivatkozások ellenőrzése elemre az eredmények eléréséhez. Vedd figyelembe, hogy csak élő weblapokon működik, ezért érdemes lehet egy köztes webtárhelyet használni fejlesztői környezetként.

Az is jó ötlet, ha a weboldal éles indítása után futtatod a hibás hivatkozás-ellenőrző használatát. Egyszerű, de hatékony módja annak, hogy fenntartsd a legmagasabb szintű webhely egészséget.

Természetesen minden erőfeszítésed ellenére látogatóid időről időre láthatnak egy-egy hibás linket. Ezért azt javasoljuk, hogy szánj időt személyre szabott 404-es hibaoldal létrehozására. Segítségével biztosíthatod, hogy a nem szándékos átirányítások is vonzónak tűnjenek.

3. Fehér címkézd a weboldalt

Vessünk egy pillantást a White Label webhelyekre és arra, hogy miért használják őket, és megvizsgálunk néhány forgatókönyvet is arra vonatkozóan, hogy kinek van szüksége rájuk, és mikor érdemes használni.

A fehér címkézett weboldal egy harmadik fél által épített weblap, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy énekes egy másik előadó által írt dalt ad elő. Például Sinead O Connor elénekelte a Nothing Compares to you című dalt, amelyet Prince írt. (egy szép példa és a legfrissebb és legnépszerűbb, ami eszembe jutott).

A Fehér címkézett weboldal nagyjából ugyanaz, ez egy harmadik fél által egy másik tervező vagy cég számára készített weboldal, ami el van adva az ügyfelének. A White Label Weboldalt készítő tervező elkészíti a weboldalt az ügyfél vagy cég specifikációi szerint, és hozzáadja a középső cég összes márkáját, nevét stb., így úgy tűnik, hogy a középső cég a weboldal készítője.

A White Label webhelyeket főként kis webtervező cégek, marketingügynökségek, tervezőügynökségek vagy olyan magánszemélyek használják, akik munkával elárasztják magukat, és külső felet kell bevonniuk a weboldal tervezésébe és felépítésébe, és szeretnének megtartani a nevüket, mint a weboldal készítőjét.

Mindent összevetve, a White Label Weboldal sokféle megoldást kínál az egyének, cégek vagy ügynökségek számos problémájára. Időt, pénzt, adókat stb. takarít meg, szükségtelenné teszi a személyzet felvételét olyan időszakban, amikor ez egyszerűen nem életképes megoldás, és további bevételi forrást tesz lehetővé egy olyan cég számára, aki bővíteni szeretné szolgáltatásait, de nem akar saját tervezőt alkalmazni.

4. Állítsd be a Google eszközöket

A legtöbb fejlesztő ismeri a Google által kínált különféle eszközöket. E szolgáltatások használatával sokat segíthetsz ügyfeld weblapjának optimalizálásában a jobb teljesítmény érdekében.

Javasoljuk, hogy mindenképp tartalmazza a két szolgáltatást a weboldal indítási checklista: a Google Analytics és a Google Search Console.

Kezdjük a Google Analytics szolgáltatással:

A platform segít nyomon követni a weboldalad közönségét. Ha ismered a webhelyen általában interakcióba lépő felhasználók típusait, az segíthet ügyfelednek a tartalom megfelelő személyre szabásában.

A Google Analytics részletesebb jelentéseket is kínál. Ha többet szeretnél megtudni ezekről a funkciókról, tekintsd meg néhány profi Google Analytics tippünket.

Térjünk át a Google Search Console-ra:

Ez a remek eszköz segít az organikus forgalom nyomonkövetésében. Azt is megmutatja, hogy az ügyfél tartalmai hogyan lettek rangsorolva. Ha az indítás előtt hozzáadod a Google Search Console-t, és figyelemmel kíséred azt, azonnal felismerheted a keresőoptimalizálási visszaeséseket, amint azok megjelennek.

A Google-t ajánljuk, mert hatékony és ingyenes. Használhatod azonban más márkák által kínált eszközöket is. Mindaddig, amíg van valamilyen nyomkövető eszköz az ügyfél webhelyén, készen kell állnod.

5. Gondoskodj az automatikus biztonsági mentésről és a weboldal biztonságáról

A biztonsági mentések és a biztonsági beállítások kulcsfontosságúak a biztonságos webhely felépítéséhez. Előfordulhat azonban, hogy figyelmen kívül hagyod őket, főleg akkor, ha azt feltételezed, hogy már beállítottad őket. Ezért javasoljuk, hogy helyezd el őket a weboldal indítási checklistádon.

Ha a weboldal biztonságáról van szó, érdemes lehet olyan eszközt választani, amely ügyfélbiztos. Lehet, hogy sok weblap tulajdonos nem érti a bonyolultabb biztonsági lehetőségeket. Ezért, ha távol tartod őket az ügyfelektől, biztosíthatod, hogy véletlenül se törjék fel saját webhelyüket.

Ennek ellenére hibák továbbra is előfordulnak, ezért fontos a rendszeres biztonsági mentések elvégzése. Egy kis megelőző munka egy folyamatos biztonsági mentési megoldás beállításához segíthet lenyűgöző helyreállítást elérni, amikor arra szükség van.

Végül az indítás előtti időt arra is felhasználhatod, hogy találj egy számlázást kínáló biztonsági szolgáltatást. Ez segíthet abban, hogy bemutasd ügyfelednek, hogy milyen munkát végeztél annak érdekében, hogy weboldala védett legyen a hackerekkel szemben.

6. Sebességteszt és hibaelhárítás

Nehéz túlbecsülni a gyors webhely fontosságát. A lassú betöltési idő nem csak elűzheti a látogatókat, hanem le is ronthatja ügyfeled weboldalát a keresési eredmények rangsorában.

Ezért a sebességtesztnek szerepelnie kell a weboldal indítási checklistában. A tervezési folyamattól a végső vizsgálatig fontos, hogy folyamatosan figyelemmel kísérd weboldalad teljesítményét.

A sebességteszt elengedhetetlen, ha bonyolult weboldalt készítesz, mivel a beépülő modulok és a témák leterhelhetik az oldalakat. A kockázat növekszik, ha még több eszközt adsz hozzá. A gyakori sebességtesztek segíthetnek a tettes korai azonosításában, és megóvhatnak a hosszadalmas nyomozástól.

Ha ingyenes és egyszerű eszközt keresel, javasoljuk a Google PageSpeed Insights szolgáltatását:

pagespeed-insights

A gyors és egyszerű használat mellett a PageSpeed Insights különböző eszközökre vonatkozó adatokat is biztosít. Vagyis egy szoftverrel tesztelheted a mobilon és az asztali számítógépen mérhető sebességet.

Ezenkívül ajánlhatod ezt a szolgáltatást ügyfeleidnek, és megmutathatod nekik, hogyan használják. Ez segíthet nekik szemmel tartani a weblapjukat, és olyan érzést adhat nekik, hogy irányítást éreznek a tartalmak felett.

7. Győződj meg róla, hogy a teszt tartalmat eltávolítottad

A teszt tartalom – más néven „dummy content” – felbecsülhetetlen értékű fejlesztési eszköz lehet. Szöveg vagy képek nélküli weboldal felépítése megnehezítheti a végtermék elképzelését. A teszt tartalom jobb képet nyújthat a szerkesztés során elért eredményekről.

Ennek ellenére problémát is jelenthet. A teszt tartalmat úgy tervezték, hogy utánozza a valódit, aminek eredményeként egy oldal vagy egy bejegyzés kieshet, és a webhely éles verziójában benne maradhat. Ez különösen akkor valószínű, ha egy nagy weboldalt készítesz sok eszközzel.

Manuálisan is átfésülheted a weboldalt a teszt tartalomért az élesítést megelőzően, ez azonban – hasonlóan a hibás hivatkozásokhoz – fárasztó feladat lehet.

Ezért azt javasoljuk, hogy tartsd nyilván a teszt tartalmat, hogy könnyen megkereshesd és eltávolíthasd, amikor készen állsz az indításra. Ha olyan töltőanyagot keresel, amelyet könnyű megtalálni, fontold meg a Lorem Ipsum szöveg létrehozását.

Ez a weboldal segít létrehozni egy előre meghatározott latin szövegrészletet. Ezután hozzáadhatod weblapodhoz, miközben rögzíted azt. Ez megkönnyíti a törlést, amikor eljön az ideje.

Végül megpróbálhatsz „teszt tartalom” vagy hasonló címkét elhelyezni a teszt bejegyzésekben. Így egyszerűen navigálhatsz a bejegyzések listájához, és megtalálhatod a megfelelő címeket. Azt is fontolóra veheted, hogy címkéző rendszert használj a hamis bejegyzések azonosítására.

8. Teszteld a weboldal használhatóságát

Weboldal készítése során könnyen háttérbe kerülhet a megjelenés. Ennek ellenére a funkcionalitás gyakran a sikeres webhely igazi jelzője. Előfordulhat, hogy az a látogató, aki nehezen használja weblapodat, nem tér vissza.

Emiatt erősen javasoljuk, hogy végezz használhatósági tesztet, amelyet manuálisan is megtehetsz. Ha ezt a módszert választod, kezdd azzal, hogy felírod a megválaszolandó lényeges kérdések listáját. Például tesztelheted, hogy egy idegen könnyen navigálhat-e a menükben, vagy kitölthet-e egy űrlapot.

Szükséged lehet egy friss szempárra is. Ezért érdemes néhány béta-tesztelőt hozzáadni a weboldal indítási checklistához. Még a technológiában nem jártas egyének is általában meg tudják mondani, ha egy webhely ügyetlennek tűnik.

Bármilyen módszert is választasz a használhatóság tesztelésére, próbálj meg gondoskodni arról, hogy fedezd a szükségleteket. Például a reszponzív tartalom gyakran kiemelt prioritást élvez az ügyfelek számára. Azt is javasoljuk, hogy szánj több időt az esetlegesen összetett elemek, például a kapcsolatfelvételi űrlapok tesztelésére.

Következtetés

A weblap elindítása általában nagy dolog, akár kezdő vagy a webfejlesztésben, akár tapasztalt profi. Fontos, hogy a bevezetés zökkenőmentesen menjen végbe, és ügyfeleid elégedettek maradjanak, ami azt jelenti, hogy minden alapot le kell fedni.

Ez tartalmazza:

  1. Optimalizáld a WordPress beállításait.
  2. Ellenőrizd a hibás linkeket.
  3. Fehér címkézd a weboldalt.
  4. Állítsd be a Google-eszközöket.
  5. Gondoskodjon az automatikus biztonsági mentésről és a webhely biztonságáról.
  6. Sebességteszt és hibaelhárítás.
  7. Győződj meg arról, hogy minden teszt tartalom eltávolításra került.
  8. Teszteld a weboldal használhatóságát.

 

WEBOLDAL KÉSZÍTÉS GYORSAN

Akár jövő héten használatba veheted weboldalad!

Szóljon hozzá!