Ingyenes képek letöltése weboldaladhoz4 perc olvasás

Gyakran szükségesek az ingyenes képek, a weblapkészítés során hamar rá kell döbbennünk, hogy a legjobb cikkünk is akkor lesz igazán színes, ha képeket is tartalmaz.

Ingyenes képek

Az olvasók figyelmét legelőször a vizuális tartalom ragadja meg, csak utána döntenek a szöveg elolvasásáról. A témába vágó, figyelemfelkeltő, érdekes kép jó első benyomást eredményez.

Használhatunk saját készítésű képeket is, de gyakoribb eset, hogy az interneten kell keresnünk a cikkhez egy vagy több képet. Ilyen esetben azzal is számolnunk kell, hogy ezek a munkák szerzői jogi oltalom alatt állhatnak!

Minden weboldal valamilyen módon meghatározza, hogy az ott található szövegeket és képeket milyen módon lehet felhasználni. Sok kellemetlenséget, esetenként pereket is megúszhatunk, ha körültekintően járunk el.

Legtöbb esetben be kell szerezni a jogosult engedélyét. Általában a honlapokon felszokták tüntetni a szerzői jogi jogokkal kapcsolatos tájékoztatást (például „Szerzői jogok”,„Jogi közlemény” stb. menüpontok alatt). Gyakran találkozni olyan tájékoztatással, mint például „Minden jog fenntartva”, illetve előfordul, hogy a honlap jogosultja csak egy © szimbólummal jelzi, hogy mindenfajta felhasználás az ő kizárólagos engedélyéhez van kötve.

Bánjunk körültekintően más weboldalakról származó képekkel!

Érdemes tisztában lenni a lenti fogalmakkal:

Mi a Creative Commons?

A Creative Commons egy nonprofit szervezet, amely ingyenes jogi eszközök révén lehetővé teszi a kreativitás és az ismeretek megosztását és felhasználását. Különböző Creative Commons licenc típusok léteznek, amelyek bármilyen típusú felhasználást engedélyeznek egyedül a képen történő változtatásokat nem.

Ezeket a képeket ingyen használhatod, mivel a művész lemondott a munkájához fűződő jogairól. A képek közzététele előtt azonban mindig nézd át a feltételeket.

Mi az a public domain?

Közkincsnek minősülnek azok a művek, amelyeknek a szerzői jogai lejártak, elveszítették vagy nem alkalmazhatók. Ha valamit megtalál az interneten, az nem azt jelenti, hogy nyilvánosan elérhető.

Ha bármilyen képet 1923 előtt hoztak létre az Egyesült Államokban, akkor azok a közkincs részét képezik. Ez azt jelenti, hogy engedély nélkül másolhatod, módosíthatod vagy terjesztheted ezeket a képeket.

Mit jelent a royalty free?

A jogdíjmentes képek nem feltétlenül ingyenesek. A legtöbb esetben egyszeri díjat kell fizetned a kép használati jogainak megszerzéséért. Így viszint annyiszor használhatod, ahányszor csak akarod. A „free” a „royalty free” kifejezésben csak azt jelenti, hogy nem kell minden egyes felhasználás alkalmával jogdíjfizetést fizetned a kép tulajdonosának.

Mit jelent az Attribution?

Ezeket a képeket mindaddig használhatod, amíg fizetsz érte a szerzőnek.

Mit takar a Commercial Use?

Bármely típusú üzleti vállalkozáshoz használhatod a jogdíjmentes képeket.

Mi a Membership?

A jogdíjmentes képek használatához regisztrálnod kell egy weboldalon. Egyes webhelyek díjat is számítanak fel a tagságért.

Sokan azt hiszik, hogy a Google képkeresőjében talált képek szabadon felhasználhatók. Ez óriási tévedés!

Azt viszont kevesen tudják, hogy a itt is kereshetünk szabadon felhasználható képeket, ha a “Speciális keresés” menüpontban beállítjuk a keresési feltételeket:

Kép jogok

Léteznek olyan képmegosztó oldalak, amik lehetővé teszik az általuk terjesztett képek relatíve szabad felhasználását. Leggyakrabban a kereskedelmi célú felhasználást tiltják, de ezt sem minden esetben. Weboldalunk és tartalmaink színesítésére ezeket a képeket használhatjuk.

Rögtön itt van 7 ingyenes képeket tartalmazó oldal:

stockvault

Stockvault.net

pixabay

pixabay.com

freeimages

freeimages.com

flickr

flickr.com

dreamstime

dreamstime.com

dreamstime

pikwizard.com

 

A fenti oldalak hozzájárulnak a közölt képek “szabad” felhasználásához, de legyünk körültekintőek…

 

Szóljon hozzá!