A weblapkészítés során hamar rá kell döbbennünk, hogy a legjobb cikkünk is akkor lesz igazán színes, ha képeket is tartalmaz.

Az olvasók figyelmét legelőször a vizuális tartalom ragadja meg, csak utána döntenek a szöveg elolvasásáról. A témába vágó, figyelemfelkeltő, érdekes kép jó első benyomást eredményez.

Használhatunk saját készítésű képeket is, de gyakoribb eset, hogy az interneten kell keresnünk a cikkhez egy vagy több képet. Ilyen esetben azzal is számolnunk kell, hogy ezek a munkák szerzői jogi oltalom alatt állhatnak!

Minden weboldal valamilyen módon meghatározza, hogy az ott található szövegeket és képeket milyen módon lehet felhasználni. Sok kellemetlenséget, esetenként pereket is megúszhatunk, ha körültekintően járunk el.

Legtöbb esetben be kell szerezni a jogosult engedélyét. Általában a honlapokon felszokták tüntetni a szerzői jogi jogokkal kapcsolatos tájékoztatást (például „Szerzői jogok”,„Jogi közlemény” stb. menüpontok alatt). Gyakran találkozni olyan tájékoztatással, mint például „Minden jog fenntartva”, illetve előfordul, hogy a honlap jogosultja csak egy © szimbólummal jelzi, hogy mindenfajta felhasználás az ő kizárólagos engedélyéhez van kötve.

Bánjunk körültekintően más weboldalakról származó képekkel!

Sokan azt hiszik, hogy a Google képkeresőjében talált képek szabadon felhasználhatók. Ez óriási tévedés!

Azt viszont kevesen tudják, hogy a itt is kereshetünk szabadon felhasználható képeket, ha a “Speciális keresés” menüpontban beállítjuk a keresési feltételeket:

kép_jogok

Léteznek olyan képmegosztó oldalak, amik lehetővé teszik az általuk terjesztett képek relatíve szabad felhasználását. Leggyakrabban a kereskedelmi célú felhasználást tiltják, de ezt sem minden esetben. Weboldalunk és tartalmaink színesítésére ezeket a képeket használhatjuk.

Rögtön itt van 7 ingyenes képeket tartalmazó oldal:

stockvault

Stockvault.net

pixabay

pixabay.com

freeimages

freeimages.com

flickr

flickr.com

dreamstime

dreamstime.com

dreamstime

pikwizard.com

 

A fenti oldalak hozzájárulnak a közölt képek “szabad” felhasználásához, de legyünk körültekintőek…

 

Szóljon hozzá!

11 − 11 =

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.