Egyoldalas weblap, vagy többoldalas weblap?7 perc olvasás

Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált az egy oldalas weboldal kialakítás. Ez részben abból fakad, hogy az egyoldalas weboldal tervezése, létrehozása és fejlesztése sokkal gyorsabb, mint a többoldalas weboldalak esetében - sokkal egyszerűbb létrehozni, mint összetettebb társait.

Egyoldalas weblap, vagy több oldalas weblap?

Továbbá olyan tényezőket, mint a felhasználói élmény(UX) és a keresés, gyakran nem is vesznek tervezéskor figyelembe, különösen a kis- és középvállalkozások honlaptervezése során.

Az egylapos weboldalak talán csak a megnyerő design miatt hódítanak. Az első élmény: "Hát ez fantasztikusan néz ki", az ellenérv: "megvizsgáltuk a célokat és az adatokat, sajnos nem ez a helyes megközelítés".

A két szempont közötti különbség óriási, valamiért a webfejlesztési folyamatainkkal a növekedésvezérelt tervezés felé mozdulunk el, ahol a weboldal fejlesztése tényeken alapul, nem pedig véleményeken.

Mielőtt a szemben álló felek tulajdonságaira térnénk, nézzük, miért írok e témáról.

Minek ez a felhajtás?

A marketingeseken kívül, legtöbben nem veszik figyelembe azt a tényezőt, hogy az

egyoldalas weblap kiválasztása megfelelő-e vagy sem.

Nem hiszem, hogy valakit felelősségre vonhatsz valamiért, akiről nem tudott. Sajnos több beszélgetésben vettem részt, ahol az ügyfél csalódott volt, mert nem tudta, hogy az egyoldalas weblap kevésbé teljesít az organikus keresési eredményekben.

A cikknek az a célja, hogy tájékoztassa a webfejlesztésben résztvevő olvasókat, hogy az egyoldalas vagy többoldalas platform a helyes út.

Mi az az egyoldalas weblap?

Az egyoldalas weboldal (néha oldalnélküli dizájn-ként hivatkoznak rá) az, ahol a weboldal egyetlen HTML oldalt használ a tartalom és a funkcionális elemek megjelenítéséhez. A menüsor navigációs linkjei a tartalom vagy szolgáltatás megfelelő részére visznek ugyanazon az oldalon belül. A weboldal gyakran használ JavaScript, a jQuery, a CSS3 vagy az Ajax nyelveket a folyamat megvalósítására.

Előnyök

Az egyoldalas weblapok plusz ponttal rendelkeznek, mivel képesek megjeleníteni a tartalmat egyszerű, könnyen olvasható formában. Bizonyos mértékű szabadságot adnak a tervezők és a fejlesztők kreativításának, az egyes szakaszok kapcsolódásának és mozgásának módjaiban.

A felhasználói élmény szempotjából is jelentős előnyökkel járhatnak. A navigáció legtöbbször egyszerűsíthető, és lehetővé válik a vizuálisan vonzó történetmesélés. A kevésbé bonyolult navigáció kevesebb kattintást eredményez. Az is tény, hogy a görgetés a felhasználók számára sokkal természetesebb mozgást jelent (különösen a mobileszközök világának ismeretében), és sokkal kényelmesebb felhasználói utazást kap. Emiatt a látogatók elégedettebbek a tartalommal. Léteznek olyan tanulmányok, amik szerint a, hosszú formátumú oldalak jobban teljesítenek a rövidített formátumú társaiknál konverzió szempontjából.

Az egyoldalas weblapok a weboldal tulajdonosok számára is nagyobb kontrollt biztosítanak információik terjesztésében. A hagyományos weboldalakon a felhasználók oda-vissza kattinthatnak az oldalak között, ami összefüggéstelen ugráláshoz vezethet. Az egylapos weboldalak weblapok lehetővé teszik az optimális tartalomáramlást, amelyet a látogatónak pillanatnyilag meg kell adni.

Mindez azt jelenti, hogy bár az egy oldalas weblapok kényelmes lehetnek, nem feltétlenül felelnek meg vállalkozásodnak. Itt jön képbe a többoldalas weblap.

Mi az a több oldalas weblap?

A többoldalas webhelyek majdnem az ellenkezői egyoldalas társaiknak. A többoldalas weblapok ugyanazt a tartalmat jelenítik meg, de több oldalon részletezve.

Abszolút nélkülözhetetlenek a tartalom-, termék- vagy szolgáltatás széles skálájának megjelenítésére, mert egyáltalán nem lehet több cikket vagy terméket egyetlen oldalon megjeleníteni.

A többoldalas weblapok nagyobb számban fordulnak elő, mint egyoldalas riválisaik, általában ezt tekintik a hagyományos weboldal fejlesztési projektnek.

Előnyök

A többoldalas webhelyek sokkal megfelelőbbek bonyolultabb webes projektekhez, amelyek több tartalmat vagy fokozott funkcionalitást igényelnek. Ha túl sok tartalmat próbálsz meg egyetlen oldalt tartalmazó weblapra süríteni, romlik a felhasználói élmény. Látogatóid nehezen találják meg és lépnek kapcsolatba azzal, amiért a weblapodra érkeztek.

Nagyobb weboldalaknál, például webáruháznál csak ez a járható út. Mindazonáltal olyan webhelysruktúráról kell gondoskodnod, hogy a felhasználók a lehető leggyorsabban megtalálják a keresett tartalmat.

Fontolóra kell venned online marketing eszközök integrálását, — különösen a keresést.

A keresőmotorok a felhasználókat megpróbálják kiszolgálni a legpontosabb eredményekkel. Ez igaz az organikus keresésre, és igaz lehet a fizetett találatokra is. Vagyis, a hasonló jellegű keresésekhez külön aloldalakat kell létrehoznod minden témához vagy kulcsszó-készlethez. Az egyoldalas weblappal ezt nem teheted meg, mert nem tudsz elég konkrét lenni egy adott témában. Az egylapos weboldal az “egy-méret-passzol-mindenhez” megoldás - így a többoldalas weblapoknak jelentős előnye van az ilyen összetételű oldalak megjelenítésében.

A fizetett keresési megjelenésekhez azt javasoljuk, hogy hozz létre önálló érkeztető oldalt minden egyes kulcsszóhoz, ami a fő forgalmat generálni fogja.

Ha landing oldalaidat összekapcsolod a remarketinggel (a hirdetések megjelenítése azokhoz a felhasználókhoz, akik korábban meglátogatták a weblapod, de nem konvertáltak), akkor a többoldalas weblapok egyértelműen előnyt élveznek. Ennek az az oka, hogy az egyoldalas weblapoknál sem lehetetlen remarketing képpontokat / szkripteket indítani, de ez bonyolultabb. További bonyadalom lehet, ha CRM kapcsolódik a weboldal analitikájához, és értesítéseket küld az értékesítési csapatnak, amikor egy látogató megtalál egy bizonyos oldalt.

A többoldalas weblapok esetében ez a funkció alapból rendelkezésre áll, míg az egyoldalas weblapoknál egyedi beállítások szükségesek. Ez azt jelenti, hogy a marketinges szemszögből nézve a többoldalas weboldalaknak külön előnyük van az egyoldalas kistestvéreikkel szemben.

Egy-, vagy többoldalas weboldalt válasszak?

Sajnos a válasz az, hogy ez két fő tényezőtől függ: a tartalomtól és a marketingtől. Ha kevés terméked vagy szolgáltatásod van, és nem foglalkozol fejlettebb marketing technikákkal, mint a SEO, a PPC és a remarketing, akkor az egylapos weboldal a megoldás számodra.

Ha több mint tíz terméked vagy szolgáltatásod van, vagy a tartalmad nagyon összetett és bonyolult, akkor nem tudsz megnyerő felhasználói élményt vagy elég tartalom mélységet biztosítani az egyoldalas weblappal. Ugyanígy, ha a marketing fontos számodra, akkor az egyszerűbb weblap lehetőségei korlátozottak a promóció szempontjából, így egy többoldalas weblap a legmegfelelőbb megoldás.

Természetesen van egy harmadik lehetőség - egy hibrid megoldás alkalmazása, ahol a termékek és a szolgáltatások szerepelnek a "kezdőlapon", miközben blogot vagy landing oldalt használsz a marketing elképzelések támogatására. Sajnos ez nem minden területen alkalmazható, ezért hogy kérdezd meg egy hozzáértő marketinges véleményét.

Szóljon hozzá!