Top 10 weboldal hiba: Te elköveted őket?9 perc olvasás

ár több mint 15 éve léteznek személyes és üzleti weboldalak, még mindig láthatjuk, hogy a kisvállalkozások tulajdonosai ugyanazokat a hibákat követik el weboldalukon. Megmutatjuk mi az a 10 weboldal hiba, amivel elriasztod a látogatókat a weboldaladról, üzletet veszítesz és lerombolod saját márkád hírnevét.

weboldal hiba - fejlesztés alatt

1. Weboldal fejlesztés alatt / feltöltés alatt

“Fejlesztés alatt” felirat fogadja a látogatót. Valószínűleg nincs olyan felhasználó, aki még ne találkozott volna “Az oldal feltöltés alatt” vagy “Fejlesztés alatt” tartalmú weboldalakkal vagy aloldalakkal. Rendkívül jó dolog, hogy nem hibaüzenetet kapunk, de mégis bosszantó látogatóinknak, ha egy témára való kattintással nem azokat az információkat kapják, amire számítottak.

Természetes, hogy egy új weboldal átadása után vannak még olyan tartalmak, oldalak, amelyeket a honlap-tulajdonosa nem tud még feltölteni. Hiányzó információk, például még nincs elkészült termék, a szolgáltatás még nem indult el, vagy csak egyszerűen nem volt még idő megírni és/vagy feltölteni a tartalmat. Azzal viszont jobb tisztában lenni, hogy a látogató kedvét hamar el lehet venni hiányzó tartalmakkal, nem működő oldalakkal.

A weboldalaknak élő dokumentumokból kell állniuk. Amik folyamatosan változnak, bővülnek, nőnek. A "Fejlesztés alatt" felirat elhelyezése a weboldalon amatőrként jelöl meg téged. Ha weblapod nem áll készen a nyilvánosság felé, ne tedd közzé nyilvános helyen.

2. Látogató számláló

A látogatókat egyáltalán nem érdekli, hogy hány ember látogatta meg előttük a weboldaladat. Ha a látogatószámláló alacsony értéket mutat, ez pszichológiailag kikapcsolhatja az embereket. Ha túl magas az érték, a látogatók azt hiszik, becsapod őket.

Vedd le a látogató számlálót weboldaladról, használd helyette a weblap statisztikáit a látogatók pontos értékelésére. Ha a tárhely szolgáltatód nem nyújt megfelelő statisztikát, használj mást.

Különösen ajánlott a Google Analytics ingyenes rendszere erre a célra. Igaz, hogy nem lehet vele a weboldaladon gyönyörű számokat megjeleníteni, de igazán kimerítő elemzést nyújt látogatóidról.

3. Szerzői jogi nyilatkozat

Minden, amit írsz, és a weboldalon elhelyezel, szerzői jogi jogosultsággal rendelkezik. Írásaid saját szellemi termékeidnek tekinthetők. Győződj meg róla, hogy minden oldalon elérhető legyen a szerzői jogi nyilatkozat, és mindig az aktuális év szerepeljen rajta.

Semmi sem jelzi jobban a weboldal frissességét, mint egy 1997-es szerzői jogi nyilatkozat a 2020-as évben. Célszerű ezt a linket az oldal láblécébe helyezni. Egyrészt azért, mert akkor minden aloldalon látszik, másrészt azért, mert a látogatóid ott fogják keresni.

szerzői jogok

4. Eltúlzott technológia

Van néhány igazán nagyszerű, bombajó technikai dolog, amit érdemes beprogramozni a weboldaladba. Ilyen a blog felső vagy alső szélén futó csík, ami azt jelzi, hol tartasz a cikk olvasásával. Hasznosnak tartom azt a kijelzést is, ami megmutatja, hogy egy cikk elolvasásához mennyi idő szükséges.

De ha az alkalmazott technikák elvonják a látogató figyelmét az üzenettől, vagy lassítják az oldal betöltését, akkor jobb, ha mellőzöd őket. Ez vonatkozik a nagy méretű Flash animációkra a weblap megnyitásakor, animált képekre, nagyméretű grafikákra, valamint a gördülő szövegekre és hangokra.

A közelmúltban végzett felmérések azt mutatják, hogy az emberek az egyszerűséget és a könnyű navigációt szeretik a weboldalakon. Nem biztos, hogy kell a csilli-villi, a WordPress oldalakba a rengeteg felesleges plugin. Legyen inkább weboldalad letisztult és egyszerű.

5. Kevés hasznos tartalom

A tartalom az egyik legfontosabb összetevő, ami egy weboldalt sikeressé tesz. Hiába a káprázatos grafikai megjelenés, hang, látványos animáció, ha a honlapon nincs minőségi tartalom, ami érdekli a látogatókat.

Nem csak a keresők, hanem látogatóid számára is az a fontos, hogy mit olvasnak weboldaladon. Gondolom Téged sem érdekel egy olyan weboldal, ahol nem szerepel a keresett tartalom? A Google találati lista élén is a keresett kulcsszóhoz köthető, releváns tartalommal rendelkező webodalak szerepelnek.

A Google iránymutatása szerint a tartalom akkor tekinthető hasznosnak, ha az alábbi ismérvekkel bír:

 • Eredeti információkból épüljön fel, szerepeljenek benne saját kutatások, összegzések eredményei.
 • A webtartalom részletesen, minden szempontra kitérve, ugyanakkor összegző jelleggel dolgozza fel a témát.
 • Ne legyen másolt tartalom, de a szöveges tartalom egyes elemei vagy a képek külső forrásokból származhatnak, az eredeti forrás megjelölésével. Érdemes egyedi értéket, saját, eredeti gondolatot, véleményt, következtetést hozzáadni.
 • A honlap tartalma legyen olyan minőségű, hogy más oldalak hivatkozzanak rá.
 • A honlapszövegben ne legyenek tévedések, ne legyenek benne téves adatok, hibák, pontatlanságok.
 • Cikkünk legyen mentes a helyesírási és stilisztikai hibáktól, egyszerre legyen gördülékeny, olvasmányos és szakszerű.

6. Túl hosszú mondatok

A szövegminőség színvonala jelentősen befolyásolhatja a weboldalunk, blogbejegyzésünk, termékleírásunk megítélését, és ami még fontosabb annak érthetőségét is.

A szövegalkotáskor a legfőbb célunk, hogy gondolatainkat olyan formában adjuk át, hogy a látogatók azt gördülékenyen olvasni tudják. Legyen a szöveg könnyen érthető, derüljön ki belőle szakértelmünk és a téma kapcsán meglévő ismereteink. Mindig törekedjünk a tiszta és érthető mondatok megfogalmazására.

Minden mondat tartalmazzon lényegi információt, kerüljük az elcsépelt, üres, a hely kitöltésére szánt gondolatokat. Semmiképpen se írjunk olyan mondatot, amit nem teljesen értünk, vagy nem kötődik szorosan a témánkhoz! Egyszerűen: „kerüljük a rizsát”.

Gyakori hiba a nagyon összetett mondatszerkezetek, többszörösen összetett 2-3 sornál hosszabb mondatok halmozása a szövegekben. Ezek a túlbonyolított mondatok nehezítik a megértést, lassítják, megakasztják az olvasás természetes ritmusát, éppen ezért kerülendők.

Amikor a látogatók túl hosszú mondatokat olvassanak, az utolsó rész olvasásakor meg kell jegyezniük a mondat első részét is. Az embereket ez könnyen feldühíti. Segíts a látogatóknak a rövid és lényegre törő fogalmazással. Szerkeszd úgy szövegeidet, hogy azt a célcsoportod minden tagja megértse.

A mondatok összekötésével, egymás mögé rendezésével alakítjuk ki a bekezdéseket. Egy bekezdés ideális hossza nem sokkal több, mint 1-2 mondat, de mindenképp kevesebb, mint 15. Törekedj arra, hogy bekezdéseid ne legyenek túl rövidek, vagy hosszúak.

7. A weboldalad a cégedről szól, és nem a vevők problémáira ad megoldást

Gyakran elöforduló weboldal hiba, hogy a cég bemutatására fókuszálunk. Pedig a céges weboldal sem a cégedről kell, hogy szóljon, hanem arról, hogy mit tud nyújtani a céged a vevőknek. Ehhez konkrétan meg kell tudni határozni a célcsoportodat, ismerned kell vágyait problémáit.

Senkit sem érdekel, hogy a cégedet 1963-ban alapították, hosszú időn keresztül apáról fiúra szállt a tudás. Pontosabban ezeket is le kell írni, de ne ez kerüljön a kirakatba. Erre való a Rólunk oldal. Akit a történeted érdekel, az úgyis megkeresi és megtalálja.

8. Nem emeled ki termékeid vagy szolgáltatásaid előnyeit.

Az emberek két ok miatt vásárolnak: megszabadulni a fájdalomtól vagy örömet szerezni. Az emberek szeretnék tudni, hogy termékeid és szolgáltatásaid segítenek-e nekik ebben a saját fájdalom / öröm helyzetben. Ahelyett, hogy elmondanád nekik, hogy a termékeid acélból készülnek, és körülbelül 3 cm méretűek, mondd el nekik, hogy termékeid megállítják a csaptelepük csepegését örökre.

9. Weboldal hiba: Mondd el a látogatónak mit vársz tőle.

A weboldalak legfontosabb pontja az, ahol a látogatót cselekvésre késztetjük. Legyen ez vásárlás, letöltés, feliratkozás, vagy akármi. A cselekvés mindig egy linkre való kattintással, vagy egy gomb megnyomásával történik.

A marketingben ezt cselekvésre való felhívásnak hívják (call-to-action). Mondd el a látogatóknak, hogy mit akarsz tőlük. Iratkozz fel a hírlevelemre. Hívj. Rendelj még ma. stb Pontosan meg kell határozni, mit várunk a látogatótól és ezt közölni is kell vele.

Kiemelten fontos pont tehát a cselekvésre való felhívás mondata. Ha nincs call-to-action, az annyit jelent, hogy nincs kimondott cél sem.

10. Weboldal hiba: Higyj benne, hogy “építsd fel és jönni fognak.”

Az internetes marketing alapja ugyanaz, mint a filmben: “építsd fel a piacod és jönni fognak”. Miután elkészítetted a weboldalad, el kell mondanod az embereknek. Úgy nézz a weblapodra, ahogy egy marketinges prospektusra is nézel: ha nem adod őket az emberek kezébe, akkor nem éri meg a pénzt, amit ráköltöttél. Mindig szánj időt a weboldalad népszerűsítésére!

2 hozzászólás

 1. Hegedűs László dátum 01/02/2021 14:20

  Tisztelt Felde László!

  Az alábbi hozzászólás csak egy észrevételre irányulna, ami a következő. A top 10 weboldal hiba felsorolásban a 6. pont után a 2. pont jön nem a 7. a “A weboldalad a cégedről szól, és nem a vevők problémáira ad megoldást” című bekezdésnél.
  Engem személyszerint nem zavar és maga a tartalom nagyon hasznos volt számomra de tudom, hogy sok embernek szemetszúrna ez a hiba és nem vetne túl jó fényt, az egyébként nagyon hasznos tartalomra.
  Remélem nem veszi piszkálódásnak a kommentemet,
  Tisztelettel,
  Hegedűs László

  • Felde László dátum 05/02/2021 14:27

   Kedves László.

   Köszönöm az észrevételt, a hibát javítottam.

   Üdv

   FL

Szóljon hozzá!