GYIK oldal – a tudástár14 perc olvasás

Van a weboldaladon Gyakran Ismételt Kérdések lap? Ha igen, rendesen funkcionál? Ha van weboldalad, de nincs jól megírt GYIK oldalad, kihagysz egy fantasztikus lehetőséget online marketinged javítására. A helyes kérdések/válaszok segítik az értékesítésedet és a keresőoptimalizálást.

Ügyelj rá, hogy GYIK oldalad tartalmazza a lenti elemeket.

GYIK oldal

A GYIK oldalak fontos szerepet töltenek be az igazán jó értékesítési oldalakon. A legtöbb weboldalon szerves részét képzik a jó navigációnak és termék bemutatásának, ha másért nem, mert a látogatók elvárják. Tudják, hogy mikor rákattintanak a GYIK gombra, gyorsan áttekinthetik céged termékét vagy szolgáltatását, és válaszokat kapnak konkrét kérdéseikre.

Sok látogató számára gyakran a GYIK oldal az, ami a főoldal után következik. A helyes kérdések és válaszok óriási szerepet játszhatnak a lehetséges értékesítések előmozdításában. A GYIK oldal értéket ad a weboldaladhoz, érdemes megírni.

Hogyan írhatsz GYIK oldalt

A hatékony GYIK aloldal létrehozásához egyszerűen gondolj a kérdésekre, amit az új ügyfelek leggyakrabban feltesznek. Kérdezed őket a terméked jellemzőiről? Szoktál kérni vevői ajánlásokat? Keresik az utat az üzletedhez?

Mindent, amit az ügyfeleid tudni szeretnének, be kell építeni a válaszok közé.
A gyakran ismételt kérdések nem csak segítséget nyújtanak a látogatóknak, hanem időt takarítanak meg neked és csapatodnak, mivel csökkentik a bosszantó kérdések számát a rutinügyekkel kapcsolatban.

Vedd fontolóra a lehetőséget, hogy a GYIK oldalad több információt tartalmazzon a szakterületedről, mint ami a termékeidhez vagy szolgáltatásaidhoz szükségesek. A válaszaid a témával kapcsolatos szakértőként fognak megjeleníteni téged és ez hosszú távon biztos utat jelent a látogatók bizalmának megszerzésében.

Legyen a GYIK oldal tartalma logikai sorrendben

Gyakran ismételt kérdések rendezése során tedd a leggyakoribb kérdéseket a lista tetejére. A bonyolultabb kérdések a lista aljára kerüljenek.

Ha úgy találod, hogy a GYIK oldalad túl hosszúra sikeredett és túlterhelheti az olvasót, bontsd szekciókra. Csoportosítsd a kérdéseket és a válaszokat, majd egy informatív alcím alá helyezd el őket. Így a látogatók gyorsan áttekinthetik a GYIK oldalt és gyorsan megtalálják azt a részt, amire szükségük van.

Egy másik lehetőség az oldal méretének kézben tartására, hogy a GYIK csak a kérdéseket és a válaszok linkjeit tartalmazza. Minden egyes válasz végére tegyél egy "vissza a tetejére" linket, hogy a látogatók könnyen visszatérhessenek a GYIK oldalad tetejére.

A keresőmotorok szeretik a GYIK oldalakat

A gyakori kérdések oldal létrehozásának egyik legfőbb oka a keresőmotorok léte. Szeretnéd, hogy a weboldalad jó helyen legyen rangsorolva Google és a Bing keresőkben? Akkor jó tartalomra és abból sokra lesz szükséged. A gyakori kérdések lapja tökéletes hely bőséges információ érdekes megjelenítésére.

Lehetővé teszi a kulcsszavak használatát, a szavakat ami alapján megtalálnak a keresőkben. Tegyük fel, hogy a weboldalad reklámoz egy virágboltot Budapesten. Főbb kulcsszavai valószínűleg ezek lesznek: "virágbolt Budapesten" és a "Budapesti virágbolt". Mindössze annyit kell tenned, hogy úgy irod a válaszaidat, hogy tartalmazzák pontosan ezeket a kifejezéseket. Valószínű, hogy oldalad elindul felfelé a találati listán, ha ügyesen csinálod.

Gyakori kérdések

A látogatók is szeretik a GYIK oldalakat

Az emberek információkért jönnek az internetre. Ők tényleg nem vásárolni akarnak. Tanulni akarnak akarnak. A tényeket akarják. És ez az, amit a GYIK ad nekik. Használd ki a lehetőséget, hogy megismertesd a legfontosabb értékesítési pontokat, funkciókat és előnyöket.

A GYIK oldalon lehetőséged van arra is, hogy megmutasd azokat a potenciális ügyfeleket, akiknek érdekel a véleménye, tapasztalata a vállalkozásoddal kapcsolatban. Légy pozitív és segítőkész.

Tedd lehetővé, hogy az olvasók kérdéseket tegyenek fel, vagy megválaszolják a többi olvasó által feltett kérdéseket, illetve értékeljék a válaszokat.

Ügyfélszolgálatunk köszönti Önt!

Egy jó GYIK oldal válaszokat ad olyan kérdésekre, amelyeket az értékesítőtől vagy az ügyfélszolgálati képviselőtől kellene megkérdezni, rabolva az idejüket.

Egy hazai hitelintézet a közelmúltban befektetett egy hosszas, részletes kérdés-felelet létrehozásába, hogy megválaszolja azokat az alapvető kérdéseket, amelyeket eddig az ügyfélszolgálat válaszolt meg:

  • Hogyan állítsam be az internetbanki szolgáltatásomat?
  • Miért nem használható a hirtelen a bankkártyám?
  • Hogyan tudom átvinni a bankszámlámat egy másik hitelintézetbe?

A fenti információk megjelentetésével a hitelintézet jelentősen csökkenteni tudta az ügyfélszolgálati hívások számát. Eztán a bejövő hívásoknál az ügyintéző a hívókat rögtön át tudta irányatani a GYIK oldalra, csökkentve ezzel a hívások időtartamát.

Ha a látogatók megismerhetik a visszatérítési irányelveket vagy a nyitvatartási időt, ezzel megspórolnak egy hívást. Ezért a GYIK oldalnak kulcsfontosságú szerepe van a fogyasztók oktatásában is.

Beszélj minden kifogásról, ami akadályozza az eladást

A gyakori kérdések oldala egy nagyszerű hely, ahol válaszolhatsz az értékesítési kifogásokra és meggyőzheted az óvatos vásárlókat. Tegyük fel, hogy a legtöbbször hallott kifogás a termékeiddel az, hogy többe kerülnek, mint a versenytársak termékei. Kérdés / felelet formájában mutasd meg, miért ad több értéket a terméked, mint a versenytársaké.

Különböztesd meg a termékeidet. Mutasd meg minden nagyszerű tulajdonságukat. Tedd fel a kérdéseket, amik megmutatják termékeid különleges minőségét. Nem csak nagy mennyiségű információt tudsz szolgáltatni itt, hanem a cégedet is feltüntetheted úgy, hogy ne legyen ellenszenves. Nem eladsz, úgy tanítod a látogatót, hogy tájékozott döntést hozhasson, és ne kizárólag az árra alapozzon.

Kérdések - válaszok

Használj látványelemeket

Néha egy kép a legjobb módja egy koncepció magyarázatának. Például, ha utasításokat adsz egy speciális folyamat végrehajtásához, mellékelj képernyőképeket a GYIK oldalon.

Fotók, grafikonok és grafikák segítik a megértést és megtörik a nagy terjedelmű szövegeket.

Helyezz el linkeket a fontos oldalaidra

A GYIK oldalak lehetőséget adnak arra, hogy népszerűsítsenek további fontos oldalakat és kevésbé fókuszban levőket. Egyszerűen írj egy olyan kérdést, amely ezekre az oldalakra céloz, majd csatolj egy linket a válaszodba. A linkek forgalmat terelnek ezekre az oldalakra és segítenek a keresőmotoroknak megtalálni őket is.

Ha írsz egy blogbejegyzést a GYIK oldalhoz kapcsolódó témakörben, tegyél egy linket bele oldaladra. A bejegyzésben szereplő részletes információ lehet az, amit a látogató keres.

Ha bármelyik kérdésre és válaszra a megoldás egy termék a kínálatodból, szúrj be egy linket róla. Ez a link segít a látogatót az értékesítési tölcséredbe terelni, növelve vele a konverziót.

Globális vagy egyedi GYIK oldal

Az eladott termékek vagy szolgáltatások bonyolultságától függően érdemes figyelembe venni az egyedi GYIK oldalak használatát. Minden termék vagy szolgáltatás rendelkezhet saját GYIK oldallal. Az egyedi GYIK oldalakkal sokkal mélyebb részletességig juthatsz el.

Emellett még mindig van egy globális GYIK oldal, amely az összes ilyen oldal kérdéseit egy helyen foglalja magában. Rendezd szekciókba őket, így a felhasználók könnyedén megtalálhatják, amire szükségük van. A globális GYIK oldalon rövid válaszokat adj meg, és tartalmazzon hivatkozásokat a részletes válaszokra a  releváns termék GYIK oldalára.

A ritkán feltett kérdések oldala

Tegyük fel, van néhány kérdés, amelyet csak nagyon ritkán kérdeznek meg. Kissé szokatlan, de tudod, hogy a válaszok hasznosnak lehetnek néhány látogató számára, és beszélhetsz a területen szerzett szakértelmedről.

Ebben az esetben hozz létre egy kérdés / válasz oldalt a ritkán feltett kérdésekre. Helyezd el a linkjét a GYIK oldaladon. Azok a látogatók, akik szeretnének mindent tudni a termékeiről, szolgáltatásairól, cégedről vagy szakmádról, értékelni fogják a további információkat.

Van másik előnye is. Ne feledd, a keresőmotorok szeretik a nagyszerű tartalmakkal rendelkező oldalakat. Ha a Ritkán feltett kérdések oldalad érdekes, eredeti, részletes információkkal teli, akkor az emelheti oldalad fényét a Google szemében.

A megoldás kulcsa - GYIK

Kulcsfontosságú értékesítési pontok többszörözése

A GYIK oldalnak ki kell egészítenie a weboldalon máshol könnyen elérhető információkat. Tekintsd úgy, mintha a GYIK oldal egy másodlagos információkeresési eszköz lenne, amely mindent elárul a releváns tényekről.

Mivel minden látogató egyedi, ennél fogva különböző utakon járják be a weboldaladat, a kulcsfontosságú értékesítési pontok több helyen jelenjenek meg. Így, függetlenül attól, hogy melyik útvonalon jár a látogató, mindenképp megkapja azokat az információkat, amiket szeretne.

Legyen dinamikus GYIK oldalad

A GYIK oldaladon feltett kérdéseket rendszeresen frissíteni kell. Ha ügyfeled olyan érdekes kérdést vet fel, amelyet korábban még nem hallottál, vedd fel a GYIK oldalra.

Van egy új terméked, amit népszerűsíteni szeretnél? Lépj be a GYIK oldaladra és linkeld be a katalógusban vagy a termékoldalán található fényképeket és részletesebb leírásokat.

Ha a weboldaladra olyan új információkat teszel, amiket szeretnél kihangsúlyozni, adj hozzá kérdéseket és válaszokat a GYIK oldaladról a forgalom irányításához. Idővel felhalmozódhat rengeteg információ a látogatók számára. Legyen a gyakori kérdések oldala dinamikus, így értékes részévé válik a weboldaladnak, a tudásbázis pedig  hatékony promóciós eszköze lesz az üzletednek.

GYIK oldalad mindig legyen aktuális

Újabb kérdések és válaszok hozzáadása növeli a GYIK oldalad értékét. De ne feledkezz meg az idejét múlt kérdések és válaszok törléséről.

Elveszted a hitelességet látogatóid előtt, ha az adataid dátummal jelennek meg. Ellenőrizd az összes linket, hogy mindegyik működjön.

Stílusoddal kelts jó benyomást

Ahogy weboldalad összes lapjának, a GYIK oldalnak is sugároznia kell a minőségedet a szakértelmedet. Ellenőrizd a helyesírást, a nyelvtant és az írásjeleket.

Beszélgetős stílusban írj, ami érdekessé, nem fárasztóvá teszi az olvasást. Némi humort is adagolhatsz, hogy megtartsd az olvasót. Hagyd, hogy a márkád "személyisége" ragyogjon.

Keress egy középutat a tömörség és a terjengősség közt az olvasónak nyújtott részletekben. Kerüld a kérdések csak "igen" vagy "nem" szavakkal történő megválaszolását. A legtöbb olvasó értékelni fogja a kísértést, hogy elkápráztasd. Azok számára, akik még részletesebb magyarázatot igényelnek, helyezz el egy linket weboldalad másik lapjára, ahol megtalálják.

A felsorolás a legjobb módja a listaszerű információközlésnek. Használj rövid, max. 4-5 soros bekezdéseket. Egy ötlet mondatonként könnyíti a szöveg megértését.

Fontold meg a videók elhelyezését a GYIK oldalon

Az egyik legfrissebb trend a GYIK oldalakon, videókat megjeleníteni, amik kérdésekre válaszolnak. A videó lehetőséget nyújt arra, hogy "beszélgetést" folytass a leendő ügyfelekkel, hatékony eszköz lehet a bizalom megteremtésére.

Ha valaki szemtől szembe látja el információkkal a látogatóit, az olyan kapcsolatot hoz létre, amelyet az írott szó nem tud létrehozni. Megmutatja  a valódi embereket, akik a cégedben vannak.

kapcsolat

Tedd ki az elérhetőségedet

Tedd a látogatónak lehetővé, ha nem találta meg a választ a kérdésére a GYIK oldalon, akkor veled kapcsolatba lépjen. Tedd fel a kapcsolattartási adataidat - egy e-mail címet és a telefonszámot is  -, hogy megkönnyítsd számukra a kapcsolattartást. Tehetsz egy linket a kapcsolat oldaladra is.

Ne feledd a cselekvésre felhívást

A GYIK végén az egyik utolsó kérdés egy cselekvésre való felhívás legyen. Mondd el az érdeklődőknek, hogyan tudhatnak meg még több részletet. Beszéljenek egy értékesítési képviselővel, vagy vásárolják meg a terméket. Miután elolvasták az összes nagyszerű információt, készen kell állniuk a következő lépés megtételére, ha rendesen végigvezetted őket mindenen.

Ellenőrizd weboldalad analitikáját

Ha már elkészítetted és feltöltötted a GYIK oldalad, a legnehezebb rész végére értél. De még nem végeztél. Pár héten belül ellenőrizd weboldalad analitikáját, hogy lásd, a GYIK oldal mekkora forgalmat hozott.

A látogatók eljutnak-e a GYIK oldalra,vagy nem nézik meg? Ha az oldal nem kap forgalmat, előfordulhat, hogy néhány javaslatot / linket kell hozzáadnod a weblapodhoz, hogy könnyebben megtalálják a látogatók az oldalt.

Miután a látogatók eljutnak az oldalra, mennyi ideig maradnak? Minél több időt töltenek ott, annál valószínűbb, hogy az összes információt elolvassák és hasznosnak találják.

Mit csinálnak a látogatók, miután megnézték a GYIK oldalt? Milyen úton haladnak? Ha mélyebbre mennek a weblapon, akkor ez jó jel. Ha elhagyják weblapot, valószínűleg át kell dolgoznod a GYIK oldalt.

Rendszeresen ellenőrizd az analitikát, ez segít a GYIK oldalad finomhangolásában.

Szóljon hozzá!