Ingyenes webtárhely? Inkább ne!1 perc olvasás

Ingyenes webtárhely? Inkább ne! Legyen saját webtárhelyed!

Saját honlapot szeretnénk – első lépések egyike a tárhely kiválasztása. Az ingyenes webtárhely lehet jó döntés, amennyiben honlapod nem üzleti célú, hanem a szabadidőd eltöltését, szolgálja (pl. blogok).

Céges oldalnak, vállakozóknak semmiképpen sem javaslok ingyenes tárhelyet: azonnali hitelvesztéssel jár – senki sem bízik olyan cégben, aki nem akar/tud saját domaint, és tárhelyet finanszírozni.

Mik a hátulütői az ingyenes tárhelynek? Az ingyenes tárhelyen lévő oldalt nehéz keresőoptimalizálni. Erősen korlátozva vannak lehetőségeink a honlapkészítésben, az oldal optimalizálásában. Nem tudunk sikeres linképítést sem végezni ezekre az oldalakra, mert a linkkatalógusok tulajdonosai nem szívesen veszik fel a weblapunkat a gyűjteményükbe.

Az ingyenes tárhely nagy veszélye, hogy a tárhelyszolgáltató bármikor törölheti oldalunkat. Lévén, a felek közt semmi szerződéses kapcsolat nincsen, semmi sem garantált! Képzeljük el azt a veszteséget, ha egy ilyen lapon több ezer ügyfél adatait tároljuk…

Ritka az olyan ingyenes tárhely, ahol ne kellene a szolgáltatás fejében ingyenes reklámokat megjeleníteni. Ez is rontja a weboldal összképét.

Mindezt összefoglalva, érdemes átgondolni, fizessünk-e évente pár ezer forintot, a hitelesség és biztonság érdekében, vagy elfogadjuk az ingyenes tárhelyek által szabott korlátokat, vállaljuk a vele járó imidzs-romlást, a bizonytalanságot, és az egyéb rejtett, vagy nyilvános kockázatokat!

1 hozzászólás

  1. Földvári Imre dátum 10/03/2020 16:09

    Én ingyenes tárhelyet egy esetben ajánlok, ha valaki most tanulja a weboldal fejlesztést. Tanulni kiváló választás. De egy olyan személyes oldalhoz, amibe egy picit is több munkát fektetünk, már nem érdemes ingyenes tárhelyet választani, céges weboldalakról nem is beszélve. Rengeteg ingyenes tárhely szűnt meg, vagy jobb esetben fizetős lett. Van ahol a képernyő egynegyedét banner hirdetés foglalja le, persze érthető, hiszen valamiből az ingyenes tárhely szolgáltatónak is meg kell élnie. Máshol nincs hirdetés, de túl kicsi a tárterület, túl sok a korlátozás, így az ingyenes tárhelyet hamar kinőjük, inkább csak a fizetős szolgáltatás demója az ilyen. Egy biztos, ingyen fagyi nincs, és az ingyenes tárhelyben is üzlet van!

    Nézzük a fizetős tárhelyeket. Sajnos azt kell mondanom, itt sem mindegy, milyen szolgáltatót választunk, nagyon nem mindegy. Én jártam úgy, hogy kifizettem egy éves díjat előre, két hónap múlva egy hiba miatt az összes ügyfél adata elveszett (azóta teljesen meg is szűnt az érintett tárhely szolgáltató). Tehát egy fizetős szolgáltatónál sem tudhatjuk 100%-ig biztonságban a weboldalunkat. Akiknek náluk volt tárhelye, nem csak a pénzüket, de ha nem volt mentésük, az oldalba befektetett munkájukat is bukták. Én azóta minden általam szerkesztett weboldalról rendszeres mentéseket készítek. Ebből is sokat tanultam, befizettem a tanulópénzt, ma már semmit nem bízok a véletlenre, és a jelenlegi szolgáltatót elég gondosan választottam ki.

    Mivel az osztott tárhelynél általánosságban alacsonyabbak korlátok, kisebb a sebesség, és az oldalaim látogatottsága ezt indokolta, én VPS-re váltottam. Ez gyorsabb, nagyobb a kapacitás, ráadásul én vagyok a rendszergazda, így garantáltan kompatibilis az általam használt rendszerekkel. Az én igényeimnek a VPS a legmegfelelőbb, ezért ezt használom. Igaz, hogy a VPS drágább az osztott tárhelynél, de úgy gondolom megéri a plusz pénzt, hogy mindig gyorsan betöltenek és hibamentesen működnek a weboldalaim.

Szóljon hozzá!