Termékoldal – praktikák, ötletek és megvalósítások14 perc olvasás

Ha van olyan oldal a weblapon, ami leginkább felelős egy üzlet sikeréért az internetes kereskedelemben, az a termékoldal.

Az internetes kereskedelem szereplőjeként csak annyira vagy erős, amilyen erősek a termékoldalaid. Ezek az oldalak valóban felgyorsíthatják, vagy akár meg is szüntethetik az értékesítést, ez lehet a különbség online üzleted virágzása és leáldozása közt.

Valójában mit is tesz egy jó termékoldal?

Webáruházunk termékpalettájától függően más-más elrendezésű kategória- és termékoldalakra van szükségünk, ugyanis nem azonos típusú információkat kell megosztanunk termékeinkről egy élelmiszeripari termék vagy egy műszaki árút forgalmazó webáruház esetében. Míg az előbbi inkább a termékeiről megjelenített képre, a látványra épít, addig az elektronikai berendezések esetében minden egyes termékparaméter feltüntetése szükséges lesz.

Ajánlok egy cikket a termékleírás fontosságáról: A jó termékleírás titka

Sokan alábecsülik a termékleírások jelentőségét, pedig a legfontosabb alkotója a webáruháznak a vevőszerzésben. Egy online shopban ez a szöveges tartalom, ami alapján a keresők elhelyezik az oldalt a találati listán. Találkoztam olyan női ruházati webáruházzal, ahol egyáltalán semmi szöveget nem tartalmazott a termékek oldala. Pedig a nőket meg kell szólítani, a szívükhöz kell szólni, hogy vásárlók legyenek.

Itt találhatod a nyolc legjobb praktikát, amit a termékoldalaidon felhasználhatsz. Ezeket alkalmazva biztos lehetsz benne, hogy mindent megtettél.

 

Termékoldal

Mutasd be a termékeidet jó minőségű fotókkal, videókkal

Mikor az ügyfelek online vásárolnak, nem tehetik meg, hogy megérintsék és kézbe vegyék a termékeidet – tehát a kiváló minőségű termékképek feltétlenül szükségesek a termékoldalon.

Egy nemzetközi kutatás alapján a vásárlás folyamán a képeknek az emberek 67%-a tulajdonít kiemelt jelentőséget, megelőzve ezzel a 63%-ot elérő termékleírásokat. Vagyis az emberek a vizualitást előrébb helyezik, mint a szöveges tartalmat. A feladat tehát adott: olyan termékfotókat kell készíteni, amik közelebb hozzák a terméket.

Tartsd észben, hogy az első benyomás mennyire meghatározó és a vizuális elemek azok, amik először megragadják a látogató tekintetét. Egy szép, minőségi termékfotó értéket közvetít, megbízhatóságot sugall és pozitív képet alakít ki a webáruházról. Egy jó minőségű termékfotó ráadásul növelheti a konverziódat.

A képeknek nem csak a minősége, hanem a mérete is hatással lehet az eladásaidra.

A képek pontos meghatározása attól függ, hogy mik a termékeid és milyen a webdizájn. Jöjjön néhány általános termékleírási irányelv, amelyek segítségével javíthatod a képek elkészítését:

  • A képek felbontása az optimális tisztaság miatt legyen legalább 72 dpi
  • Használj több nézetet (pl. hátulról, oldalról előről stb.)
  • Használj nagyítót, hogy ki tudd emelni a terméked részleteit
  • Alkalmazz azonos megvilágítást, színtelítettségét és hátteret minden termékfotónál

A kiváló minőségű képek mellett a videó is hihetetlen jó eszköz lehet a termékoldal eszköztárában. Egy tanulmány szerint a termékoldalon lévő videókat megtekintő látogatók 144%-kal nagyobb valószínűséggel adtak hozzá egy terméket a kosárhoz.

Mindazonáltal azt mondhatjuk, hogy a videó nem feltétlenül szükséges minden online üzlet számára. Például, ha férfi nyakkendőket értékesítesz, nem olyan fontos videón megnézni, hogy áll a modellen. Helyette alkalmazz nagyítót, hogy kiemeld a nyakkendő részleteit.

Legyenek egyedi és érdekes termékleírásaid

Ahogy a jó minőségű termékképek döntő jelentőségűek a termékoldalad megtervezéséhez, az igényes termékleírások ugyanilyen fontosak. A jól megírt, informatív termékleírás jobban értékesít.

Megpróbálhatod másolás-beillesztéssel létrehozni a termékszövegeket hasonló termékek esetén, de csapnivaló felhasználói élményt fog jelenteni (nem is beszélve az organikus keresésből érkező forgalomról). A termékleírások lehetőséget adnak arra, hogy információt adj az értékajánlatodról. Miben különbözik terméked a többiek termékétől? Milyen problémákat old meg a terméked?

A termékleírásoknak egyedinek, világosnak és tömörnek kell lenniük. Legyen tájékoztató jellegű, mutassa meg a termék előnyeit és pontos tulajdonságait egészen addig a pontig, amíg el lehet jutni speciális szakkifejezések használata nélkül.

Minden terméknél tudd, hogy kinek szeretnéd értékesíteni, ergo ismerd a terméked célcsoportját. Őket szólítsd meg, nekik beszélj. Ne csak a fizikai méreteket tulajdonságokat taglald. Ne csak a termékedről beszélj, hanem arról az előnyről amit a termék nyújt, amivé a termék által válni tud a vásárló. A számukra legfontosabb előnyt hangsúlyozd a legjobban.

következő lépés

Mondd meg a látogatóknak, mi a következő lépés

Ahhoz nem fér semmi kétség, hogy ügyfeleidnek mit kell tenni a termékoldaladon. Ez azt jelenti, hogy a weboldalnak egy egyértelmű vásárlási útra van szüksége a cselekvésre való felhívástól (CTA) kezdődően.

A cselekvésre való felhívásnak mindössze egy “Kosárba rakom” gomb elegendő. Ezt könnyű megtalálni és használni.

A cselekvésre való felhívásod a termék oldalad kiemelt helyére tedd, és emeld ki a környezetéből megfelelő háttérrel, vagy képpel.

Végül, de nem utolsósorban, győződj meg a működéséről, mielőtt nyilvánossá teszed! Alkalmazz egy “Termék hozzá lett adva a kosárhoz” megerősítést, hogy az ügyfelek lássák, hogy sikeresen befejezték a kívánt műveletet.

Ügyfél vélemények funkció

Mondjuk, hogy új autót keresel. Találsz kettőt, ami mindkettő rendelkezik a keresett funkciókkal, de van egy fő különbség. Az egyikről van sok ezer – pozitív és negatív vevői vélemény, a másikról nincsenek vélemények.

Megveszed azt, amiről nincsenek vevői vélemények? Valószínűleg nem.

Az ügyfelek véleménye elengedhetetlen a potenciális vevők iránti bizalom megteremtéséhez – különösen az interneten. Egy felmérés alapján a válaszadók 80,7% -a szerint a termék értékelések nagyon fontosak vagy valamennyire fontosak ahhoz, hogy a vásárlás mellett döntsenek.

Ezzel két legyet ütsz egy csapásra – nem csak vevői véleményeket nyersz a termék oldaladra, hanem egy egyszerű módot is kínálsz, hogy a vevőid a termékedről véleményt mondhassanak.

Használj bizalmi jelvényeket

A vásárló különösen idegenkedik, ha nem ismeri a márkát. Az internetes csalás komoly probléma, azaz mint online kereskedő, a te felelősséged, hogy bizalmat és hitelességed megteremtsd ügyfeleid előtt.

A bizalmi jelvények használata (egy pecsét, amely igazolja a weboldal jogszerűségét) könnyű módja annak, hogy növeld a látogatók bizalmát. Ezzel meg tudod győzni őket, hogy valós üzlet vagy, és biztonságban vannak nálad az adataik. A bizalmi tanúsító társaságok adatokat gyűjtenek egy vállalkozásról, igazolják személyazonosságát és legitimitását, és jelvényt adnak annak megerősítésére.

Számos olyan bizalmi jelvény típus létezik, amely segít üzletedet egy megbízható vállalkozásnak tanúsítani, a biztonsági szempontoktól a vevő védelmi szempontokig.

Szállítás és visszavétel

Legyen átlátható a szállítás és a visszavétel

Jártál már úgy, hogy végre megtalálod a tökéletes terméket, és csak a vásárlás utolsó lépésében derült ki, hogy micsoda felárat kell fizetni a szállításért? Ilyenkor úgy teszel, mint a többi hajótörött, azonnal elhagyod a hajót.

A vásárlók teljes átláthatóságot igényelnek az online vásárlásuk alatt – ami azt jelenti, hogy nem lehetnek rejtett szállítási költségek!

Ha megszerezted az együttműködő partnereket a kiszállításhoz, ügyelj rá, hogy a kiszállítási és visszavételi feltételek egyértelműen szerepeljenek a termékoldalon. A vásárlóknak látni kell a szállítási díjakat, mielőtt hozzáadják termékeiket a kosárhoz, akkor tudják kalkulálni a vásárlási költségeket.

Ez a szabály érvényes a visszavételre is. Ha a vásárló nem 100%-ban fizette ki a terméket, pontosan szeretné tudni, hogy mennyi ideig tudja tesztelni, mielőtt vissza kell adnia. 14 napja van? Vagy egy egész hónap? A visszaküldés ingyenes? Szedd össze mindezt, tartalmazza a termékoldal, hogy a látogatóknak ne kelljen vadászniuk az információkat.

Törekedj a gyors oldalbetöltődésre

Az oldal betöltési ideje a legfontosabb tényező a weboldal elhagyások során. Lenyűgöző látványt nyújthatsz gyönyörű képekkel, nagyszerű termékleírásokkal és szuper vevői véleményekkel… de ha az oldal sosem betöltődik be, mindez semmit sem ér.

A fogyasztók szinte azonnali oldal betöltődést várnak a weboldalaktól. Felmérések szerint az online vásárlók 79%-a, akinek problémája van egy weboldal teljesítményével, nem fog visszatérni a webshopba, a webes felhasználók fele két másodperc vagy kevesebb betöltési időt vár el.

A weboldal sebességét számos dolog befolyásolhatja, például összetett weboldal tervezés, szerver válaszideje, nagy képek és fájlok, nagyméretű oldalak stb.

Az oldal sebességének ellenőrzéséhez és az optimalizálás lehetőségeinek meghatározásához használja a Google PageSpeed Insights eszközt.

Optimalizálj mobil / tablet eszközökre

Előjelzések szerint 2020-ra a mobil e-kereskedelem várhatóan az amerikai e-kereskedelmi piac 45%-át fogja kitenni. A vásárlók egyre több időt töltenek  mobil eszközökön, ami azt jelenti, hogy weboldalad mobil megjelenésre optimalizálni kell.

A legjobb e-kereskedelmi weboldal olyan termék képeket tartalmaz, amelyek könnyen megtekinthetők és nagyíthatók, gyors az oldalak betöltése és zökkenőmentes a mobil vásárlás lehetősége.

mobil vásárlás

Mikor nyújtja a legtöbbet a termékoldalad:

Most, hogy a termékoldaladon a legjobb praktikákat alkalmazod, nézzünk kicsit mélyebbre. Ha jól csinálod, a weblapod többi oldalán is jelentősen emelkedni fog a konverzió. Következzenek a tippek és trükkök, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a termékoldalaiból.

Használd a szűkösség elvét

A sürgősségérzet megteremtése kitűnő mód lehet a weboldalon végrehajtott konverziók javítására. A szűkösség elvét a termékoldaladon felhasználva sürgősséget hozhatsz létre látogatóidnak. Ha valamit gyorsan próbálsz eladni, az ügyfelek nagyobb valószínűséggel ugranak, mielőtt lejár az idő.

Ne feledd, hogy a termékoldaladnak követnie kell a legjobban működő praktikákat. Ha egy rosszul megtervezett termékoldalon, lassú a betöltődéssel, nagyszerű termékképek nélkül üzened, hogy “már csak 3 termék maradt!”, nem fog javulni a konverzió.

Használd ki a GYIK oldalad a vásárlói kétségek megszüntetésére

Számtalan online lehetőség van, ahol meg tudsz adni minden információt vásárlóidnak ahhoz, hogy megértsék termékeid értékét, hogy mit csinálsz jobban, mit versenytársaid.

Az egyik legjobb hely ehhez a termékoldalad. Helyezd el GYIK oldalad információit a termékeddel kapcsolatos gyakori kérdések megválaszolására, a fennmaradó kétségek eltávolítására. Ezzel a stratégiával átláthatóvá és részletessé teszed termékedet anélkül, hogy teljesen elárasztanád a termékoldalt az információs bekezdésekkel.

Ha vannak közös kérdések, amik minden terméknél felmerülnek, azok az információk a GYIK oldalairól nyithatók meg, és a termékoldal azonnal látható része alatt legyenek elhelyezve. Linkelhetsz közvetlenül a termékoldalról a GYIK oldalra, egyértelmű iránymutatást adva vásárlóidnak a gyakori kérdésekre adott válaszokhoz.

Alkalmazhatod azt a ritka megoldást erre vonatkozóan, hogy termékoldalaid aljára egy “Kérdések” területet teszel, amely tartalmazza a termékspecifikus kérdéseket és válaszokat, valamint lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy további kérdéseket tegyenek fel.

Mutass áru összehasonlításokat

Ha kedvezményeket, kiárusítást vagy alacsonyabb listaárat kínálsz, közvetlenül a termékoldalon jelenítsd meg. Ez nem csak megmutatja az online vásárlóknak az egyedi értékajánlatod, látogatóidnak nem kell elhagyni weboldalt az árak összehasonlításához.

Termékjavaslatok testreszabása

A kapcsolódó termékek ajánlása (cross-sell) kiváló módja lehet a kosár érték növelésének, de a személyre szabott termékajánlatok is sokat jelentenek.

A személyre szabott termékajánlatok a mindenkori vásárlói viselkedést használják, gyakran megtekintett termékeket ajánlanak, amiket mások együtt vásárolnak. Ezzel gyakran találkozhatsz az Amazon-on, ahol már évek óta magasan személyre szabott termékajánlatokkal értékesítenek.

Ahelyett, hogy a szabványos termékeket ajánld az egész áruházban (ami nem feltétlenül kapcsolódik ahhoz, amit az ügyfelek ténylegesen keresnek), a személyre szabott termékajánlatok miatt látogatód úgy érzi, ez az üzlet számára lett létrehozva, hiszen olyan termékeket mutat be, amik őt érdeklik.

Tanulság és következő lépések

A termékoldal vitathatatlanul a legfontosabb oldal a weblapodon. A képektől a termékleírásokig minden komoly hatással lehet a vásárló azon döntésére, hogy vásárol vagy elhagyja a hajót.

Annak érdekében, hogy kiváló termékoldalakat hozz létre, fókuszálj az alapokra. Győződjön meg róla, hogy olyan kiváló minőségű képek vannak, amelyek több terméknézetet tartalmaznak és nagyíthatóak. Áldozz időt a gondos termékleírások készítésére. Ne feledd, a vásárlóidnak nincs lehetősége fizikailag megérinteni és érezni a termékeidet, törekedj arra, hogy a termékleírások alapján teljes képet kapjanak termékeidről.

Végül, ne feledd, hogy az átláthatóság kulcsfontosságú. A vásárlók mindent ismerni akarnak – a szállítást, a visszaküldést, az árakat, a kedvezményeket stb. Mondj meg nekik mindent könnyen emészthető, feldolgozható formában.

Szóljon hozzá!