Megbízható weblap – SEO suli 5.4 perc olvasás

Milyen egy megbízható weblap?

Ha pontot tettünk a weblap belső optimalizálására, ne gondoljuk, hogy megpihenhetünk: a sikerért még - nem keveset - tennünk kell!

Eleget kell tenni jó néhány ismérvnek, hogy a keresők szemében megbízható weblappá váljunk.

A találati listákon a legjobb helyeket azok a megbízható weblapok érhetik el, amelyek olyan tartalmat/megjelenést prezentálnak, amit a kereső is másoknak bátran továbbajánlhat.

Lássuk, mik azok a dolgok, amikre ügyelni kell:

Flash weblap készítése, animációk használata

Bár a Google 2009 óta képes a Flash animációkba is betekinteni, a Flash alapú tartalom értéke messze alulmarad a szöveges tartalmat használó honlapok megbecsültségénél. Hiába a legszebb animáció, hiába a csili-vili, figyelemfelkeltő villódzás, ha nincs mondanivaló, mit sem ér a látvány!

Ha nem muszáj, ne használjuk Flash alapú weblapot! Ön látta már egy ilyen honlap forráskódját? Lenyűgöző anti-seo, néhány soros tartalom. Kerüljük!

A domain név kora

Nem sok ráhatásunk van erre a pontra, de érdemes tudni! Egy új oldal - akármilyen tartalommal is rendelkezik - nem fog azonnal a találati lista élére kerülni. Minél régebbi a domain, annál inkább megbízható: a kereső előnyben részesíti.

Első SEO-szárnypróbálgatásaim során, magam sem értettem, miért azok az oldalak előznek meg, ahol két éve frissítve sem volt a tartalom. Akkoriban nagyobb súlyt kapott a honlap életkora; mára finomodtak a keresők algoritmusai: észreveszik a "magára hagyott" weboldalt.

Mindezek ellenére, oldalunk életkora továbbra is fontos tényező a Google számára, ez az a tulajdonság, ami nem manipulálható.

Oldalbetöltési idő

Ha soká töltődik be weboldalunk, hátrányára válik. Századunk embere türelmetlen, érthetően, hiszen az idő pénz. Rákattint egy találatra az első oldalon: nem jön be a kívánt lap, iletve betöltődik, csak nem tudja/lehet kivárni. Ennyi... a látogató már ott sincs...

A kereső algoritmusa van annyira kifinomult, hogy ezeket az oldalakat kiszűrje. Nyilván Ön sem szívesen ajánlana olyan oldalt, amit nem szívesen látogat.

Fontos, hogy olyan weboldalt készítsünk, ami lehetőleg az összes böngészőben hamar betöltődik.

Ha gyors weblapot akarunk, a következő dolgokra kell figyelni:

  • Válasszunk gyors tárhelyszolgáltatót
  • A weblap forrásából távolítsuk el a felesleges kódokat
  • Használjunk gzip tömörítést és gyorsítótárazást
  • Kerüljük a tartalomban a CSS és Javascript elemeket - ezeket mindig külön fájlokban tároljuk
  • Sose használjunk a szükségesnél nagyobb képeket, ezek átméretezése rendkívül lelassítja a betöltődést

Kiépített törzsközönség

Korábban említettem a változó, növekvő tartalom fontosságát. Legjobb, ha oldalunk tartalmaz blog szekciót, ahol szabadon publikálhatunk, fix szolgáltatásaink mellett folyton növekvő tartalmat produkálunk.

Ha a bejegyzéseinkhez hozzászólások is vannak, a kereső arra következtet, hogy népszerű és érdekes oldalt szerkesztünk, ezért jobb helyezéssel jutalmaz.

Jelenlét közösségi oldalakon

Erősen ajánlott legalább a Facebook, Twitter jelenlét. Minél több közösségi oldalon vagyunk jelen, annál jobb lesz oldalunk megítélése a keresők szemében.

Mobilbarát weboldal

A Google 2013 júniusában jelentette be, hogy azokat a weboldalakat, amelyek nem mobilbarátok, a jövőben büntetéssel fogják sújtani, és a mobil találati listán hátrányba fog kerülni a mobilbarát oldalakkal szemben.

Kifejlesztettek egy eszközt, amivel tesztelhetjük, weboldalunk a kereső szemében mobilbarátnak minősül-e. Az eszköz itt érhető el.

Ha oldalunk mobilbarátnak minősül, semmi gond, ha nem, egyre hátrébb sorolódunk a keresőben.

Szóljon hozzá!