Mit jelent a keresőoptimalizálás – SEO suli 0.16 perc olvasás

Mi is a keresőoptimalizálás? Ha egy kis- vagy közepes vállalkozás tulajdonosa vagy irányítója vagy, akkor a marketingnek kell lenni az egyik legfontosabb dolognak a munkádban. Weboldalad látogatottságának növelése és vele az értékesítés növekedésének egyetlen megbízható módja a potenciális ügyfelek számára történő értékesítés.

Az egyik legjobb marketing stratégia, amit vállalkozásod növekedéséhez alkalmaznod kell, az a keresőoptimalizálás (SEO).

Ha elkezdted már tanulgatni a vállalkozásod digitális marketingjét, akkor valószínűleg hallottad, hogy a keresőoptimalizálás kifejezést igen gyakran emlegetik. De elképzelhető, hogy mindeddig nem sikerült megfelelő képet alkotnod arról, hogy pontosan mit jelent.

Mit jelent a keresőoptimalizálás?

A legjobb kezdés az, ha megbeszéljük, mi az a SEO.
A SEO a keresőoptimalizálást jelenti, ami a weboldal fejlesztésének folyamata, hogy a felhasználók és a keresőmotorok könnyebben megértsék azt.

A SEO egyben egy digitális marketing stratégia, amelynek középpontjában az áll, hogy weboldalad tartalma megjelenjen a Google keresési eredményei között. Havonta több mint egymilliárd ember használja a Google-t, ezért a kereső-óriás hatalmas potenciállal rendelkező ügyfeleket kínál, amelyekből meríthetsz. A SEO ötlete az, hogy a marketinged a többiek elé állítsd.

Ez egy univerzális marketing stratégia, amely az internetes marketing egészének alapkövét képezi. Minden iparág bármely vállalkozásának előnyös lehet, és a kiemelkedő megtérülési potenciálhoz csak minimális pénzügyi befektetés szükséges.

Az egyetlen üzlettel működő kisvállalkozásoktól kezdve a sok telephelyes multinacionális vállalatokig mindenki profitálhat a keresőoptimalizálásból.

A Google algoritmusai azonban nem egyszerűen csak kilistázzák az eredményeket, hanem rangsorolják is azokat. Ha valaki rákeres valamire, a Google megítéli, hogy mely eredmények a legrelevánsabbak, és rangsorolja őket az első oldalon. Egy oldal minél magasabban helyezkedik el az eredményekben, valószínűleg annál relevánsabb a keresésre.

Google találati lista

Ahogy azt a saját tapasztalataid alapján valószínűleg te is tudod, kevés ember veszi a fáradságot, hogy megnézze az első oldalon túlmutató eredményeket – az emberek 95% -a kizárólag az első oldalon marad. Ez azt jelenti, hogy az adott keresés első néhány találatában kell szerepelned, hogy leendő ügyfeleid megtalálhassanak a Google-on.

A SEO célja tehát, hogy rangsorolja a webtartalmad a releváns Google keresési eredmények között, hogy a látogatók megtalálják és meglátogassák a weboldalad. Általa a weboldaladra kerülve potenciális ügyfelekké váljanak vagy legalább feliratkozzanak.

Hogyan működik a SEO?

A keresőoptimalizálás magyarázatának folytatásaként megnézzük, hogyan működik a SEO. Vagyis mi történik pontosan akkor, amikor egy SEO kampányt végzel?

A rövid válasz, a SEO úgy működik, hogy optimalizálod weboldalad tartalmát, hogy az kielégítse a Google rangsorolási algoritmusait.

Korábban volt róla szó, hogy a Google relevancia alapján rangsorolja a keresési eredményeket, de valójában a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. A Google különféle tényezőket vesz figyelembe a tartalom rangsorolásakor, azokat a tényezőket, amelyekre keresési és értékelési algoritmusait tervezték.

Vannak tényezők amik a tartalomra vonatkoznak, míg mások inkább technikai jellegűek.

httpsA feladatod a webtartalom optimalizálása a lehető legtöbb ilyen rangsorolási tényező szempontjából. Például a Google egyik fontos rangsoroló tényezője a HTTPS (titkosított) protokoll használata. A HTTPS-t használó webhelyek biztonságosabbak a felhasználók számára, ezért a Google őket magasabbra rangsorolja. Ha magasabb rangot szeretnél elérni a találatok között, akkor hozzá kell adnod a weboldaladhoz a HTTPS-t.

Minden optimalizált rangsorolási tényező esetében a rangsorolásod emelkedni fog. Ha valamelyik oldalad jobban kielégíti a Google algoritmusait, mint bármelyik másik oldal egy adott keresésnél, akkor az első helyen fog megjelenni, és valószínűleg a legnagyobb forgalmat az fogja bonyolítani.

Weboldalad optimalizálásakor elősegíted, hogy lapod megjelenjen a kereső találati oldalain a tevékenységedhez kapcsolódó kulcsszavakra.

Tehát, ha futócipőket értékesítesz online, akkor olyan kulcsszavakat használhatsz a weboldaladon, mint a „futócipő online vásárlása” és szolgálj hasznos információkkal arról, hogyan vagy mit vásároljon a látogató. Aztán amikor valaki keres egy adott kulcsszóra egy keresőben, jó eséllyel látni fogja, hogy weboldalad megjelenik az eredményekben.

Minél magasabb helyezést ér el weboldalad a keresési eredmények között, annál valószínűbb, hogy valaki rákattint.

A SEO végső célja eljutni a vállalkozásodhoz kapcsolódó kulcsszavak keresési eredményeinek első helyére.

A kulcsszavak azért fontosak, mert tükrözik az ügyfelek szándékát a keresőmotor felhasználója nevében. Talán csak egyetlen oka van annak, hogy valaki a „futócipő online vásárlása” kifejezésre keresne a Google-n keresztül – ez pedig a futócipő vásárlása.

Ezt a mentalitást használva különféle kulcsszavak széles körét célozhatod meg, ha olyan oldalakat írsz, amelyek részletes információkkal szolgálnak, amelyek újat tanítanak a webhely látogatóinak. Ez az információ segít abban, hogy jobban megértsék a tevékenységed, és vállalkozásodat is megbízható, releváns információ forrássá teszi.

Ezáltal bizalmat építesz a látogatók iránt, és ők is sokkal kényelmesebbnek érezhetik magukat a fizető ügyfelekké válás során.

Most, hogy kitértünk a keresőoptimalizálás működésére, nézzük meg az előnyöket.

Miért hasznos a SEO?

A SEO legnagyobb előnye a hihetetlen gazdagság és a marasztaló erő.

Google keresőCsak a Google évente milliárdos nagyságrendű keresést szolgál ki. Ez a szám olyan magas, hogy lehetetlen, hogy ne legyen közte olyan keresés, amire a Te vállalkozásod a megfelelő.

Ha megjelensz te is ezekben a keresésekben, weboldalad a saját hirdetési ügynökévé válik. Passzívan szerezhetsz új látogatókat a weboldaladra, és ha már a weboldalon vannak, fizető ügyfelekké alakíthatja őket. Ehhez csak know-how, beállítás és némi karbantartás szükséges.

Ha nem kapsz folyamatosan új látogatókat a weboldaladra, a SEO legalább egy módszer a márkanév népszerűsítésére. A keresőmotorok felhasználói rákattinthatnak valamelyik versenytársadra, de ha márkádat látják a keresések során, tudatod velük, hogy létezel. És még ezen a szinten is sikeresen marketingezed céged a tudatosság szempontjából.

De a SEO egyik legjobb része az, hogy mennyire illeszkedik bele más internetes marketing stratégiákba.

Tökéletes kiegészítője a kattintásalapú hirdetéseknek (vagy a PPC-nek), és megbízható alapot jelent a jövőbeni stratégiákhoz, például a közösségi média marketingedhez, a tartalommarketinghez és a márkád kezeléséhez.

A legjobb esetben a SEO egy megfizethető, passzív módszer arra, hogy több bevételt szerezz cégednek. Legrosszabb esetben egy ingyenes hirdetőtábla a világ legnépszerűbb webhelyén.

Még ha eleinte nem is jársz sikerrel a SEO-val, akkor is jóval előrébb tartasz, mint a hagyományos marketinggel.

Hogyan hozhatod ki a legtöbbet a keresőoptimalizálásból?

Befejeztük a SEO alapvető áttekintését, de még mindig van mit tennünk a SEO magyarázatában. Valószínűleg neked is még mindig rengeteg kérdésed van – különösen arról, hogy miként lehet a SEO-t működtetni az üzleti életében. Ha tudod, hogyan működik a SEO, az még nem jelenti azt, hogy tudod használni is.

Mint fentebb említettük, a lényeg az, hogy minél több Google rangsorolási tényezőt kielégíts a weboldalaidon. De mik ezek a tényezők? Mire kell összpontosítanod az oldalaid optimalizálása során?

Az alábbi négy módon optimalizálhatod weblapod bármely oldalát, hogy jobb helyen jelenjen meg a keresési eredmények között.

1. Elégítsd ki a felhasználói keresési szándékot

A Google egyik legmagasabb rangú prioritása a keresés relevanciája. Ergo a legjobb rangsorolási tényező, amelyre optimalizálhatsz, a felhasználói keresési szándék – vagyis az ok, amiért a felhasználók egy adott kifejezésre keresnek.

Tegyük fel, hogy megpróbálsz egy blogbejegyzést rangsoroltatni a „hogyan lehet javítani egy grillt” keresési kifejezésre. Ha a blogbejegyzésed nem más, mint egy 1200 szavas hirdetés az új grilljeidhez, akkor valószínűleg nem fog egyezni a keresési szándékkal. Bármely felhasználó, aki megtalálja, azonnal elkattint, mivel nem hasznos számára.

Ha meg szeretnéd találni a felhasználói keresési szándékot egy adott kereséshez, nézd meg, jelenleg mi áll a rangsorban, és derítsd ki, hogy milyen keresési szándékot céloz meg. Ezután készíts olyan tartalmat, amely megfelel ennek a szándéknak.

2. Integrálj kulcsszavakat

A másik mód, ahogy jelezheted a Google-nek, hogy tartalmad releváns egy adott keresés szempontjából az a kulcsszavak megcélzása. A kulcsszavak azok a kifejezések, amiket az emberek beírnak a Google keresősávjába. Ha egy adott kulcsszót beépítesz a tartalmadba, segíthetsz az adott tartalomra történő rangsorolásban.

Vigyázz, hogy a tartalmad ne legyen “túl optimalizált”. Semmiképp ne legyen benne kulcsszóhalmozás.

A kulcsszóhalmozás elavult, de még mindig gyakorlott keresőoptimalizálási (SEO) taktika. Mi az a kulcsszóhalmozás? Az a gyakorlat, amikor a weboldalt túlzsúfolják kulcsszavakkal, hogy manipulálják az oldal rangsorolását a Google, a Bing és más keresőmotorok keresési eredményei között.

Ha a kulcsszót minden mondatba beleírod, akkor nem csak nem segítesz, hanem komolyan ártasz a rangsorban elért helyezésednek. Ehelyett csak néhányszor szerepeltess kulcsszavakat – a címben, a címsorokban és alkalmanként a törzsszövegben.

3. Írj csúcsminőségű, SEO-barát tartalmat

A tartalom az alapja a keresőmotorok rangsorának javításának.

Ezért olyan népszerű a tartalommarketing, mert hatszor több konverziót generál az azt használó vállalkozások számára. Nem írhatsz és publikálhatsz tartalmat, várható eredmények nélkül. A keresőmotorok és a felhasználók számára egyaránt optimalizált tartalmat kell írnod.

Mit jelent ez?

 1. Végezz kutatást a célközönséged körében releváns témák és kulcsszavak iránt
 2. Építsd be kulcsszavaidat az oldal címébe a tartalomba és a metacímkékbe
 3. Tedd közzé a tartalmat gyors és mobilbarát weboldalon
 4. Népszerűsítsd a tartalmat a terület véleményvezérein keresztül

Az 1000 és 2000 szó közötti tartalom publikálása a keresőmotorok rangsorolását is javíthatja.

Győződj meg arról, hogy minden bekezdés és mondat értéket adjon az olvasóknak.

4. Tedd prioritássá a linképítést

Mint a Google egyik legfontosabb rangsoroló tényezője, a linkek kulcsfontosságúak a keresőmotor rangsorának javításában.

Ha jobb helyezést szeretnél elérni a keresőben, jó hírű és megbízható weboldalakról kell linkeket szerezni, nem pedig rossz hírnévvel rendelkező webhelyekrőll. A legnépszerűbb webhelyekről származó linkek megszerzése némi tájékozódást igényel.

Kapcsolatba kell lépned webmesterekkel, kiadókkal, bloggerekkel és másokkal, hogy tartalmaid publikálni tudd.

A tájékozódás rengeteg időt és odaadást igényel. A megfelelő tartalmak felismerése azonban óriási hatással lehet a céged helyezéseire és a keresőmotorok rangsorolására. Segít az embereknek, hogy a célközönséged tagjai felfedezzék vállalkozásod vállalkozásod.

5. Gyakorold a mobilbarát tervezést

Tudtad, hogy az internetes forgalom több mint 50% -a mobil eszközökről zajlik? Ez azt jelenti, hogy ha weboldalad nem mobilbarát, akkor a lehetséges forgalmad több mint a felét elveszíted. Mobilon senki sem fog ragaszkodni egy rosszul formázott weboldalhoz.

A reszponzív kialakítás lehetővé teszi, hogy weboldalad automatikusan alkalmazkodjon bármely felhasználó eszközéhez. Akár laptopról, táblagépről, akár okostelefonról nézik a weblapod, probléma nélkül elolvashatják és könnyen  navigálni tudnak rajta.

Ezért olyan kritikus a mobilbarát tervezés megvalósítása – vagyis a weboldalad optimalizálása mobil és asztali eszközök számára egyaránt. Sok egyéb tényező mellett mellett a Google az oldalakat a mobil verzióik alapján rangsorolja, így egy nem mobilbarát oldalt nem fog a találati lista elején rangsorolni.

6. Optimalizáld az oldal betöltési sebességét

Amikor a felhasználók meglátogatják a wedoldalad, arra számítanak, hogy az oldalak gyorsan betöltődnek. Pontosabban, a felhasználók 83% -a arra számít, hogy az oldalak legfeljebb három másodperc alatt töltődnek be. Ha egy oldal túl lassan töltődik be, akkor a legtöbb felhasználó megnyomja a „vissza” gombot, ezzel növelve a visszafordulási arányt.

Ha a Google észleli, hogy sok látogató fordul az oldaladról vissza, akkor azt feltételezi, hogy az oldal nem hasznos a felhasználók számára, és alacsonyabb besorolású lesz. Ahhoz, hogy a rangsor tetején maradhass, meg kell győződnöd arról, hogy az oldal betöltési sebessége gyors legyen.

Íme néhány módszer a gyorsításra:

 • weblapok gyorsítótárazása
 • Az átirányítások korlátozása
 • A kód csökkentése
 • Képek tömörítése

Ha ezeket a műveleteket elvégzed, az oldalaid gyorsabban betöltődnek, és a rangsorolásod emelkedni fog!

7. Maximalizáld a CTR -t a keresési eredmények között

A keresőmotorok rangsorolását az átkattintási arány (CTR) növelésével is javíthatod.

A CTR értéke megmutatja, hogy a felhasználók hány százaléka látja weboldalad és kattint rá a keresési eredmények között. Például, ha 50 ember látja weblapod a keresési találatok között, de csak 25 ember kattint rá, akkor 50%-os lesz a CTR. A legtöbb esetben a CTR alacsonyabb lesz, mint ez a szám.

A CTR növelése azonban közvetlenül befolyásolhatja a weboldalad keresési rangsorolását.

Tanulmányok erős összefüggést mutatnak a keresőmotorok rangsorolása és a CTR érték között. Ennek oka az, hogy a keresőmotor szemszögéből az emberek egyik weboldalra többet kattintanak, mint a másikakra, ami azt sejteti, hogy az relevánsabb, mint a többi keresési eredmény.

Az alábbi módokon növelheted a CTR -t (és javíthatod a keresőmotorok rangsorolását):

 1. Írd be a kulcsszavad az oldalcím legelejére
 2. Add hozzá az alapvető és kapcsolódó kulcsszavakat a metaleírásokhoz
 3. Alkalmazd a szabványos “schema” jelöléseket, mint például útmutatókat vagy értékeléseket az oldalához

A Google Search Console-ban elérheted és követheted oldalaid CTR-értékét.

8. Használj SEO-barát videókat és képeket

Az online tartalomról van szó, a látogatók nem akarnak szövegáradatot. Képeket és videókat szeretnének, hogy segítsenek nekik megismerni egy témát, elképzelni egy koncepciót vagy elvégezni egy feladatot. Ha a cikk nem tartalmaz multimédiát, az ronthatja a keresési eredmények rangsorolását.

SEO-barát képekkel és videókkal javíthatod a keresőmotorok rangsorolását.

Tölts fel olyan képeket, amelyek megfelelnek a következő SEO követelményeknek:

 1. Optimalizált fájlnévvel rendelkezik, például „onjaro-funyirogep” és nem pedig „IMG_002”
 2. Tartalmaz egy optimalizált ”alt” címkét, például „Önjáró fűnyírók óriási kínálata” és „vásároljon fűnyírót”
 3. Tömörített képméretet használ. (WEBP)

Videóidnak meg kell felelniük a SEO elveknek is, például ezeknek:

 1. Használj strukturált adatokat
 2. Mellékelj videó átiratot
 3. Állíts be egyéni videó indexképet
 4. Hozz létre egy címet és leírást, amely vonzza a felhasználókat, és tartalmazza a kulcsszavadat

Ezekkel a tippekkel javíthatod a keresőmotorok rangsorolását és jobb felhasználói élményt nyújthatsz látogatóidnak.

Szóljon hozzá!