Az üzleti weboldal 14 fontos tartalma14 perc olvasás

Milyen lapokat tartalmazzon egy üzleti weboldal? Ezt a kérdést gyakran felteszik online vállalkozók és kisvállalkozások tulajdonosai, mikor egy üzleti weboldalt szeretnének fejleszteni. A cikkben összegyűjtjük a legfontosabb és legszükségesebb lapokat, amelyeket egy kisvállalkozás weboldalának tartalmaznia kell.

Céges weboldal

Az új weboldal tartalmának összeállítása során - mivel minden vállalkozás egyedi -, mindenkinek más aloldalakra szüksége. A weboldaladra látogatóknak (a potenciális ügyfeleidnek) lehetnek az oldaladdal kapcsolatosan elvárásai, bizonyos információkat a megszokott helyen keresnek, és hol találják meg weblapodon a keresést.

Hogy pontosan meghatározd, milyen tartalmi oldalakat kell megjelenítened, az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak, vagy szövegíródnak:

 • Milyen oldalakra van szükségem a weboldalamon?
 • Mit kell a kezdőlapra tenni?
 • Kell-e nekem adatkezelési tájékoztató oldal?
 • Kell a vevői vélemények oldal?
 • Tényleg kell céges blog?
 • A “Rólunk” oldalon magamról beszéljek, vagy a cégről?

Mikor aloldalakat hozol létre a weblapodon, figyelj arra, hogy léteznek szabványos vagy általános aloldalak, amelyeket célszerű, ha minden céges honlap tartalmaz. Üzleti weboldal készítés cikkünkben számba vesszük azt a 14 leggyakoribb oldaltípust, amit minden webhelynek tartalmazni kell. Meghatározzuk, mik az oldalak funkciója és milyen típusú információkat tartalmazzanak.

1. Az üzleti weboldal kezdőlapja

A legtöbb látogató ezt az oldalt pillantja meg először, ezért fontos az első pillanatban tudatni, hogy mivel foglalkozik vállalkozásod, ill. ki is vagy te. A fontossági sorrend is ez legyen, sokkal fontosabb, hogy mivel foglalkozol, mint az, hogy ki is vagy.

A kezdőlapon található tartalomnak érdekesnek kell lennie, hogy másodpercek alatt megragadja a látogatók figyelmét. Legyen jól megtervezett, gyorsan betöltődő és professzionális. Webes tanulmányok szerint 0,5 másodperced van látogatóid meggyőzésére, hogy maradjanak a weboldaladon.

Fontos az első benyomás, ami a látogatóban ilyenkor kialakul. Legyen egy szép, figyelemfelkeltő kép, amire később is emlékezni fog. Kontrasztos nagy betűkkel jelenjen meg a legfőbb tevékenységed, esetleg kisebb címsorral a többi tevékenység.

Mit tartalmazzon:

Legyen egy rövid leírás arról, hogy mit csinálsz és ki vagy, röviden magyarázd el szolgáltatásaidat és termékeidet, és néhány pontban írd le, mivel segítheted potenciális ügyfeleidet.

Olvasd el ezt a cikkünket is: Milyen a jól konvertáló kezdőlap?

2. “Rólunk” oldal

Akik más emberekkel üzletelnek, és a látogatók is többet szeretnének megtudni arról, hogy kik állnak egy cég mögött. Ezért a rólunk oldal gyakran a weboldal egyik leglátogatottabb oldala. Döntő szerepe lehet egy üzleti kapcsolat kialakulásában.

Ha valaki eljut a weblap rólunk oldalára, azt már sikerült meggyőzni, hogy nálad kell vásárolnia. Már csak arra kiváncsi, hogy a pénze biztosan jó helyre megy-e. Az oldal röviden foglalja össze ki vagy, jelenjen meg vállalkozásod története és üzleti céljaid. Legyen fénykép rólad és a csapatod többi tagjáról, telephelyed legyen térképpel megjelenítve.

Mit tartalmazzon:

Tartalmazza a céged összefoglalását, kiket foglalkoztatsz (kollégáid életrajzával és képeivel, ill. csak saját magadról, ha egyéni vállalkozó vagy). Tartalmazza speciális eredményeidet, és hogy miben különbözöl másoktól, akik ugyanazt a terméket vagy szolgáltatást nyújtják.

A témáról kicsit részletesebben: 8 hiba a Rólunk oldal készítésekor

3. Szolgáltatások oldal (Ha vannak szolgáltatásaid)

A szolgáltatások oldal helye a főmenüben van, rögtön a kezdőlap után második elemként. Természetesen csak akkor, ha van annyi szolgáltatásod, amiknek a leírása egy egész oldalt kíván. Ha több szolgáltatásod van, amiről bővebben szeretnél írni, helyezd el őket ennek a menüpontnak az almenüjében. Maga a szolgáltatások oldal egy gyűjtőlap legyen, ahonnan adott esetben tovább is lehet navigálni.

Itt sorolhatod fel az általad nyújtott szolgáltatások részleteit. Kezdd el az oldalt a szolgáltatásaid összefoglalásával, mielőtt részleteznéd őket. Ha a szolgáltatásaid összetettek és leírásuk túl nagy terjedelmű, több részre kell osztani őket. Helyezz el az aloldalakra mutató hivatkozásokat, ahol az olvasók többet megtudhatnak egy adott szolgáltatásról.

Mit tartalmazzon:

Tartalmazza a bemutatott szolgáltatások összefoglalóját, rövid kivonatát pontokba szedve azok rövid ismertetését, egy “Tovább olvasom” linkkel (ha van) a speciális szolgáltatások ismertetését. Fogalmazd meg, miért előnyösebb a te szolgáltatásaidat igénybe venni, miben különbözik versenytársaid kínálatától.

Ne hagyd ki: Kell-e a weblapra Szolgáltatások oldal?

4. Termékek oldal (ha vannak termékeid)

Itt van alkalmad részleteket adni az eladni kívánt termékekről. Kezdd az oldalt a termékek rövid összefoglalásával, mielőtt felsorolod őket. Ha több terméket is árulsz, és részletes információkat közölsz minden egyes termékről, gyűjtsd kategóriákba őket, és hozz létre linket a termék oldalakhoz.

Mit tartalmazzon:

A rendelkezésre álló termékek vázlatát, az egyes termékek rövid leírását, a termék oldalakra mutató linkeket, amelyek részletes információkat tartalmaznak. Mit várhatnak az ügyfelek az ilyen termékek megvásárlásával, és miért itt kell megvásárolniuk a termékeket a versenytársak helyett.

Olvass róla részletesen: Termékoldal – praktikák, ötletek és megvalósítások

5. GYIK oldal

A GYIK oldal az a hely, ahol válaszolhatsz a leggyakrabban feltett kérdésekre. A Gyakran ismételt kérdések (GYIK) oldal mindenkinek elmond mindent - egy oldalon - , amit meg akar tudni. Ezzel időt takarítasz meg, a kérdésekre csak egyszer kell válaszolni. Minden kérdésre őszinte választ adj. Válaszaidnak egyben cselekvésre való felhívásnak is kell lenniük, meg kell győzniük a potenciális ügyfelet, hogy megtegye a következő lépést terméked megvásárlása felé.

Mit tartalmazzon:

A leggyakrabban feltett kérdések szerepeljenek ezen az oldalon. Az itt szereplő válaszoknak meg kell szüntetniük az ügyfelekben felmerülő kétségeket, biztonságban érezhessék magukat, ha vásárolnak tőled.

Cikkünk a témában: Milyen a használható GYIK oldal

6. Vevői vélemények oldal

Itt van alkalmad arra, hogy bemutasd a pozitív véleményeket, amit kapott a céged. Ha lehetséges, tedd fel a szerző képét és elérhetőségi adatait (egy linket a közösségi média oldalára, nem a személyes telefonszámát). Ettől lesz hiteles minden ajánlás. Visszajelzést bárki írhat, de valós emberről készült fotóval válik nyomon követhetővé a forrás hitelessége, egyben bizalmat is teremt.

Mit tartalmazzon:

Rövid dicséretek az ügyfelektől, ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Jelenítsd meg az ügyfél fotóját és elérhetőségét, lehetőleg minden egyes ajánlás felett, így jobban meg tudod ragadni a látogatók figyelmét.

Részletesen: Mit tartalmazzon a vevői vélemények oldal

7. Kapcsolat oldal

Itt mutatod meg potenciális ügyfeleidnek az elérhetőségi adataidat. Minden lehetséges kapcsolatfelvételi módot jeleníts meg. Az is fontos, hogy telefonszámod, e-mail címed és fizikai levelezési címed látható legyen az oldal láblécében az összes oldalon, ahol csak lehetséges.

Mit tartalmazzon:

Az összes közösségi média elérhetőséget, levelezési címet, telefon- és faxszámot, e-mail címet és a nyitvatartást is. Vannak vállalkozások, akik - a spam megelőzése miatt - szívesebben használnak kapcsolati űrlapot, minthogy e-mail címüket nyilvánossá tegyék.

A kapcsolat oldalról bővebben: Készíts profi Kapcsolat oldalt

blog

8. Blog

Ez nem egyetlen oldal, hanem összes blogbejegyzés megjelenítése. A blog lehet egy önálló weboldal, vagy egy weboldal része, amely tartalmilag kapcsolódó blogbejegyzésekből áll (akár naplóbejegyzésekből). A blogban a bejegyzések általában fordított időrendi sorrendben szerepelnek, a legfrissebb blogbejegyzést látjuk legelől. Ha van üzleti weboldal blog nélkül, az komoly hiány! Gondolj a blogodra a legnagyobb és legkedvezőbb árú online marketing eszközként. A blog forgalmat generál és érdeklődőket / értékesítéseket hoz. A HubSpot által végzett felmérés szerint az céges weboldal látogatóinak figyelmét a céges blog keltette fel. A blog hangot ad cégednek, biztosít egy helyet, ahol el tudod mesélni a cég történetét, megoszthatod tapasztalataidat, és kapcsolatba kerülhetsz az ügyfelekkel.

Mit tartalmazzon:

Először is végezni kell egy kis stratégiai munkát, tudnod kell, miért indítasz el egy blogot, és kik fognak a célközönségedhez tartozni. Ezután meg kell vizsgálnod, hogy miről szóljon a blogod, azaz mit kell írni és milyen témákról. Gondold meg hogy írsz és milyen hangnemet használsz, legtöbbünk nem szeret tudományos folyóiratot olvasni. Írj úgy, hogy féljenek beszélgetni és alkalom adtán írni. Minőség mennyiséget hoz. Tanulmányok azt sugallják, hogy a hosszabb lélegzetű és mélyrehatóbb blogbejegyzések felülmúlják a rövidebb sekély blogbejegyzéseket a keresőoptimalizálás szempontjából, és a közösségi médiában is.

9. Sajtóhírek, újdonságok

Itt kezelheted a médiát. Itt tedd közzé az összes vállalkozásodról szóló cikk, sajtómegjelenés, reklám vagy video linkjét és minden más felismerhető kereskedelmi teljesítményről szóló cikkeket.

Mit tartalmazzon:

A kapcsolati adataidat, ahol a média el tud érni, linkek, ahonnan le lehet tölteni fotókat, PDF-et, sajtóközleményeket. Ha van letölthető marketing anyagod, azt ide helyezd el, hogy a média vagy sajtó további tájékoztatást kaphasson cégedről.

10. Impresszum

A legtöbb online szolgáltató még most sincs tisztában azzal, hogy milyen információkat köteles feltüntetni magáról a honlapján vagy webáruházában. Leggyakrabban csak egy e-mail címet, telefonszámot közöl az elérhetőségi adatai között, amely azonban nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Az elektronikus kereskedelmi törvény már 2008-tól előírja a honlap impresszum kötelező tartalmi elemeit, amely 2014. január 1-jétől tovább bővült. Minden weboldalnak tartalmaznia kell:

Az Impresszumnak a honlap üzemeltetőjének adatait:

 • Üzemeltető neve
 • Üzemeltető rövidített neve
 • Üzemeltető székhelye
 • Üzemeltető postacíme
 • Üzemeltető cégbírósági bejegyzési száma
 • Üzemeltető adószáma
 • Üzemeltető EU adószáma
 • Üzemeltető kamarai nyilvántartási száma
 • Üzemeltető NAIH nyilvántartási száma

Az üzemeltető elérhetőségeit:

 • Ügyfélszolgálat elérhetőségének időtartama
 • Telefonszám
 • E-mail cím

A weboldal tárhely szolgáltató adatait:

 • Tárhely szolgáltató neve
 • Tárhely szolgáltató székhelye
 • Tárhely szolgáltató elérhetőségei

Mi történik, ha még sincs fent?

Ha az impresszum bármelyik fenti kötelező eleme hiányzik, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indíthat és adott esetben fogyasztóvédelmi bírsággal sújthatja a honlap, illetve a webáruház üzemeltetőjét.

11. Adatkezelési tájékoztató

Adatvédelmi tájékoztató minden weboldal számára kötelező. Hazánkban a 2018 május 25-én érvénybe lépett GDPR előírások az irányadók. Az adatkezelési tájékoztató lehetővé teszi a weboldal látogatóinak, hogy megtudják, mi fog történni a neked megadott személyes adataikkal. Ezen az oldalon ismerkedhet meg a weboldal látogatója azzal, hogy miként kerülnek felhasználásra személyes adatai és az egyéb adatok (például hirdetések, cookie-k, e-mailek stb.), és megosztod-e őket harmadik féllel. Az adatkezelési irányelveket szigorúan be kell tartani.

Mit tartalmazzon:

Milyen adatokat gyűjtesz, hogyan gyűjtöd, milyen jogalapon, meddig tárolod, hogyan szerezhetik meg a látogatók a tárolt információk egy példányát, hogyan tudják törölni adataikat, kivel osztod meg a gyűjtött adatokat.

12. Használat feltételei

Az adatvédelmi irányelvekhez hasonlóan a legtöbb weboldal esetében az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) is megjelenítése is kötelező. Ez egy olyan aloldal, amely körvonalazza azokat a "szabályokat", amelyeket a weboldal látogatói kötelesek elfogadni, a weblap használata során.

Mit tartalmazzon:

Itt írd le a szabályokat, iránymutatásokat, és weboldalad működését. Például az ország mely törvényei szabályozzák a szellemi tulajdon nyilvánosságra hozatalát, amely kimondja, hogy a WordPress weboldal a Te tulajdonodat képezi. Fektesd le, hogy oldaladat a szerzői jogi törvények védik, más oldalakra mutató hivatkozásokat tartalmaz és amik tartalmáért nem tudsz felelősséget vállalni.

oldaltérkép - a weboldal iránytűje

13. Oldaltérkép

A webhelytérképek két formátumban léteznek. Az XML-webhelytérképek (ezek a keresőrobotok számára készültek, segítenek felfedezni a weboldalon elhelyezett tartalmakat, SEO szempontból szükségesek). HTML-webhelytérképek "emberi" látogatóknak készülnek. A weboldaltérkép egy kevésbé fantáziadús indexoldal, amely felsorolja a weboldaladon található összes lapot. Néhány oldalas weblap esetén nincs túl nagy jelentősége, de hatalmas tartalom esetén nélkülözhetetlen.

Mit tartalmazzon:

A weboldaltérképnek tartalmaznia kell az összes aloldalra és blogbejegyzésre mutató linkeket. A weboldaltérkép elérését minden oldalon, ahol csak lehetséges, a láblécben kell elhelyezni. Ha WordPress-t használsz, akkor számtalan plugin segíthet egy HTML oldaltérkép elkészítésében.

14. “404 Nem található” oldal

A “Nem található”oldal (technikailag úgynevezett "404-es hiba" oldal) az a lap, ahova a látogatókat irányítja a rendszer, ha nem létező oldalcímet írnak be böngészőjükbe. Példaképp, nézd meg a saját “Nem található” oldalunkat: https://www.honlapdiszkont.com/404. Mivel a 404-es hibaoldal ugyanolyan alololdal, mint a többi, szabadon testre szabható.

Mit tartalmazzon:

Tájékoztasd a látogatókat, hogy az általuk keresett oldal nem található. A “Nem található” oldal tartalmazzon egy linket a kezdőlapra, és tartalmazhat egy keresés űrlapot is.

15. Egyéb oldalak

Attól függően, hogy milyen típusú weboldalad van, online marketing szempontból a következő oldalak még számba jöhetnek:

 • Keresési eredmények oldal
 • Álláslehetőségek és karrier oldal
 • Események oldal
 • Hirdetési lehetőségek oldala
 • Partnereink oldal

Összefoglalás

Milyen milyen típusú lapok vannak céges weboldaladon, és szerinted milyen típusú oldalaknak kell lenni egy kisvállalkozás weboldalán? Kihagytunk valamit? Várjuk véleményed a cikk alatti hozzászólásoknál.

1 hozzászólás

 1. Radics Rita dátum 09/04/2020 08:21

  Ezt mind tartsuk be amit lehet a le irások szerint.

Szóljon hozzá!